• MaNcs 19. évf. 7. sz. (2007. 02. 15.)

  "A Fidesz sokat fog változni" (Rogán Antal, a Belváros polgármestere)

  Az V. kerületi polgármesteri posztot tavaly októberben elnyerő Rogán Antal nem tartja magát Orbán Viktor potenciális utódjának; szerinte a jelenlegi kormánnyal szemben a mostani pártelnök jelenti a megoldást, középtávon viszont változásokra számít a Fideszben.

  2007 / 7
 • Halleluja, közszereplők! (Az egyházi vezetők és az ügynökmúlt)

  Múlt csütörtök óta papír van róla, hogy az egyházi vezetők közszereplőknek számítanak: másfél éves bírósági csatározás után végre megnyertem az erről a kérdésről döntő pert.

 • Fodor, a fordulat jelöltje

  Fodor Gábor az A38-as hajón ismertetett programjában megújulást hirdetett, mondván, hogy az eddig követett politika nem folytatható tovább az SZDSZ-ben. Rajk László a Napkeltében azzal korteskedett elsőként Fodor riválisa mellett, hogy ő a kontinuitást képviseli, s arra van szükség, nem megújulásra.

 • Miért Kóka?

  A figyelmes olvasónak bizonyára feltűnt, hogy nem siettem el a választást, ki mellett teszem le nyilvánosan a voksomat. Akik most azt várják tőlem, hogy a "vörösök és fehérek" logika mentén dicsérem az egyik jelöltet és szapulom a másikat, csalódni fognak.

 • Reciklált örömök (A "kulturális modernizációról")

  Hiller István belehúzott. A miniszter a cannes-i zenei szakvásáron a kultúráról mint az emberi boldogulás zálogáról beszélt, a Magyar Kultúra Napján díjakat osztott, új titulust fabrikálva útjukra bocsátotta a "magyar kultúra követeit", és azt kérte tőlük, "tegyék azt, amit eddig is tettek".

 • Modern Talking (Saját szakáll)

  Saját szakáll Érdekes szó (ha egyáltalán szónak lehet nevezni) a magyarban a saját. Egyre gyakrabban önálló szó - ahogy alább látni fogjuk -, pedig régebben (még az én gyerekkoromban is) inkább valamiféle előtoldalék volt, amit más szavak nélkül használni, kimondani nem lehetett: saját fejem.

 • Öt és feles (Csak a Kispest

  Puskás Ferenc emlékének)

  Csak a Kispest Puskás Ferenc emlékének 1950 nyarán a sportvezetés elhatározta, hogy olyan ütőképes csapatot alakít, amely a világ bármely klubjával a győzelem reményében veheti fel a versenyt, s egyúttal az 1952-es helsinki olimpiai csapat alapja lehet.

 • Elfújta a szél

  A hétvégén volt a második világháborút követő párizsi béke aláírásának hatvanadik évfordulója - és ugyanekkor emlékezett meg egy kis szélsőjobboldali párt Horthy halálának ötvenéves jubileumáról. A két dolog nem ért össze az ünneplők fejében:

 • Terroros élet

  A kérdésre, hogy a Kossuth téri kordont miért kell és milyen alapon lehet úgy hagyni, ahogy és ahol van, végül is lett válasz a múlt héten. Csak nem onnan jött, ahonnan vártuk.

 • Bentlakásos intézmények időseknek: "Innen már nem kell továbbmenni"

  Amikor öregedő társadalmat emlegetünk, leginkább arról esik szó, hogyan tart el minden egyes aktív kereső plusz két-három embert is. Például honnan lesz forrás olyan intézményekre, amikből már ma is nagy a hiány.

 • Az APEH és az adózási fegyelem: Önsegélyezők

  Megszorítások idején minden azon múlik, vajon ténylegesen befolynak-e a papíron megemelt adók. A hatóság igyekszik, de a mentalitás megváltoztatásához más is kellene.

 • Élelmiszer, biztonság, üzlet: Ezt belénk

  Százmilliárdosra becsülik szakértők az illegális élelmiszerbizniszt, amely a múlt év végi Megatrade-botrány miatt rövid időre reflektorfénybe került. A Narancs jobban utánanézett a dolgoknak: a helyzet rossz, de vannak biztató jelek is.

 • Megsemmisített bírósági eljárás: Megalapozott kétség

  Visszautalta első fokra a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság két roma fiatalember ügyét, amelyben a nem jogerős ítélet józan ésszel alig felfogható bizonyítási "eljárás" eredményeként született meg.

 • Grandiózus tervek a Normafára: Ugrás a műhóba

  Két év múlva talán már síközpont és nyári bobpálya üzemel a Normafa rétjein. A hetvenhektáros szabadidőpark természetvédelmi területen állna, így a beruházó, a terv pártolói és a Budai-hegység megmaradt zöldjéért harcot folytató nemzeti park várhatóan tengelyt akasztanak.

 • Vita a fővárosi színház-finanszírozásról: Gombhoz a kabát

  425 millió forint. A Fővárosi Önkormányzat tervezett költségvetése szerint ennyit kell ebben a naptári évben megspórolni a budapesti színházakon - mármint azokon, amelyeket az önkormányzat tulajdonol. A színház-finanszírozási reformnak legalább tíz éve itt van az ideje.

 • tévésmaci - De Kántor látogatása sem marad el

  Fekete István 1957-ben megjelent regénye a magyar ifjúsági irodalom máig vitán felül álló csúcsteljesítménye.

 • étel, hordó - SPEEDY BURRITOS

  Négy napja már, hogy nem ettünk, mikor Lee Van Cleef csak ennyit szólt: "Hé, barátom, itt van Sabbata!" "Zapata" - javította ki Dick, aki egyebek mellett címszereplője volt a Man with two dicks című filmnek, ráadásul közülünk ő hasonlított a legjobban az ifjú Marlon Brandóra.

 • csontzene - Végszavak - IV. rész

  "A mellékelt hetven fillért, minden vagyonomat, a Baumgarten-alapítványra hagyom" - írta nagyjából és állítólag búcsúlevelében egy ötvenéves férfi 1929. április 21-én, majd a Dunába vetette magát.

 • chili & vanilia - Üdvözlöm önt, kedves vendég!

  Amuse bouche: szó szerinti fordításban "a száj szórakoztatója" (franciául amuser = szórakoztat, bouche = száj). Valójában olyan apró fogás, amelyet elegáns éttermekben még az előétel előtt, aperitif vagy koktél mellett kínálnak, jellemzően a ház ajándékaként.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Hét kis kritika

  Hét kis kritika

 • Interjú

  "Kilógunk a sorból"

  Daniel Hunt - Ladytron

  A nevét a Roxy Music 1972-es debütalbumának egyik dalából kölcsönző Ladytron nemcsak zenéjében, hanem a tagok származását tekintve is eklektikus: a két frontlány, Mira Aroyo és Helen Marnie bolgár, illetve skót származású, Reuben Wu effekt- és szintifelelős Hongkongban látta meg a napvilágot, Daniel Hunt gitáros-szintis pedig tősgyökeres liverpooli.

 • Carvertől keletre - Todd Field: Apró titkok; John Curran: Már nem lakunk itt (film + dvd)

  "A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az" - még el sem kezdődött az Anna Karenina, a világirodalom máris gazdagabb lett egy csodálatos felütéssel. Még el sem kezdődött Todd Field hevesen díjazott második rendezése, Tolsztoj máris büntetésbe került, szegény feje, egészen a végefőcímig fel sem kelhet a szamárpadból.

 • Könnyen oldódó - Az érzékek mértéke - válogatás a FRAC-Loire gyűjteményéből (kiállítás)

  Fabrice Hybert, a jelenkori francia képzőművészet egyik legismertebb képviselője, aki mókás munkáival már eddig is sok örömet szerzett híveinek szerte a világban, most nekünk is mosolyt csal amúgy fancsali pofácskánkra: korai, 1981-es, tehát húszévesen készített műve, az Egy négyzetméter ajakrúzs című tábla a Ludwig Múzeumban gazdagon semmitmondó és szegényesen szimbolikus, vagy talán fordítva.

 • "Újabban gyakran hívnak ikonnak" (Ernest Borgnine színész)

  Élő legenda. Kétszáz film, egy Oscar-díj (Marty, 1956), öt feleség, két műtérd. A napokban tölti be 90. életévét. Az utolsó nagy bölények, szerethető ripacsok egyike - temperamentuma, nagy dumája, érdes hangja, élénk taglejtése, minden grimasza ma is magával ragadó.

 • Kánonpiszkálás - Kozma Lajos modern épületei (kiállítás + könyv)

  Kozma Lajos és a modern építészet ma megint aktuális. Nyilván, mert tombol Budán a (neo)modernizmus egy sajátosan elfajzott lakóparkos változata, s a szakma finoman helyreigazítást kér. És mert mindig előkerül valami új Kozma-lelet a gyűjtemények mélyéről, Kozma-ismerősök nappalijából, ami kicsit átrajzolja a kánont.

 • Verve jó - Dobmúzeum, Cegléd (kiállítás)

  Nagy haragú ember volt Buddy Rich, a világhírű dobos. Miközben a Carnegie Hall közönsége egyre türelmetlenebbül várt a koncertkezdésre, ő dühödt lábvizitet tartott, mert észrevette, hogy az egyik zenész nem a bigband egyenzokniját viseli.

 • Nyílt forráskódú tudomány: "Nemzeti akciónap"

  A tudományos világ egy részének elege lett abból, hogy súlyos közpénzeken kikutatott eredményeiket csak a multinacionális magánkiadók tulajdonában lévő szaklapokban közölhetik. A tanulmányok - papíron és az interneten is - vaskos előfizetési díjak ellenében hozzáférhetők.

 • Gömböc

  Kényes egyensúly

  Váratlan médiaszenzációt keltett egy magyar matematikai felfedezés - bár a probléma elsőre kissé absztraktnak tűnhet, ám a megoldás nagyon is kézzelfogható.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Anorexiás közösségek az interneten: Tippek az éhenhaláshoz

  Az "ana" olyan, akár egy új vallás: papnői a csontsovány hírességek, hívei 30-40 kilóra fogyott kamasz lányok, akik további súlyt áldoznának a tökéletesség oltárán - templomuk pedig az internet. Az anorexiások honlapjaikon virtuális közösségeket alkotva segítik egymást olyan trükkökkel, mint a koplalás titkolása a család előtt, az önhánytatás ideális módszerei.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...