• MaNcs 19. évf. 9. sz. (2007. 03. 01.)

  Március 15-i fenyegetettség: Utca, utca, utcaca...

  Várhatók-e utcai harcok március idusán; ha igen, ki áll a szervezkedők mögött? Ha van ilyen szándék, képes-e megakadályozni a rendőrség? A Fidesznek mi a célja a nagygyűlésével? - e kérdések körül folyik a politikai nyilatkozatháború immár hetek óta. Ki fenyeget kit? A kormány a Fideszt, vagy a Fidesz a kormányt?

  2007 / 9
 • Weimarizálódás, Guantánamo (Is-is, vagy-vagy, sem-sem)

  Voltaire, mint tudjuk, az életét is odaadta volna, hogy a szólásszabadság joga az általa elítélt eszméket is megillesse. A Weimari Köztársaság aztán bele is pusztult ebbe: annyira toleráns volt a demokrácia felszámolását alig burkoltan propagáló irányzatokkal szemben, hogy azok végül föl is számolták.

 • Ekotrip (Pénzügyi kultúra)

  Pénzügyi kultúra Egy főpolitikusi kapcsolata miatt ismertté vált üzletasszony a brókerbotrány tárgyalásán állítólag azt mondta: meg sem fordult a fejében, hogy szabálytalan lett volna az, hogy Kulcsártól személyesen kap pénzt, mert ő az átvételt aláírta (Népszabadság, február 17.

 • Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 2.

  ...vízen...)

  A távolságot mint üveggolyót... 2. ...vízen... "Hölgyeim és uraim, kedves sporttársaim! Megpróbálnám felállítani a horgászat rekordját, mégpedig itt, a mi kedves Dunánkon. Lehajózom a Duna forrásától a Fekete-tengerig.

 • 13 a 10-ben

  Nagy visszhangot ugyan nem keltett, de érdektelennek semmiképpen sem nevezhető fejlemény, hogy az MDF és a Fidesz az elmúlt hetekben többször is jelét adta: kész a formális együttműködésre.

 • 2 az 1-ben

  Ha jól számoljuk, a múlt hét végén a szocpárt miniszterelnök-jelöltet választott magának 2010-re.

 • Baszk békefolyamat: Holtjáték

  A múlt nyári, reménykeltő újrakezdés után gellert kapott a baszk békefolyamat. Tavaly év végén megint robbantott az ETA, s ez jó ürügyet szolgáltatott a spanyol jobboldali ellenzéknek arra, hogy a baszk nacionalizmussal szembeni erőteljes fellépést kérje számon a szocialista kormányon.

 • A Magyar Rádió átalakítása: Ki nyer ma?

  Noha a Magyar Rádió (MR) augusztus óta hivatalban lévő elnöke tavaszra ígért új műsorstruktúrát, február végén a sajtóból jóformán csak annyit lehetett tudni, hogy megszűnik a Szabó család. Házon belül azonban a meghirdetett szervezeti átalakítások miatt tapintható a feszültség.

 • Képviselői költségtérítések: Talányok és átalányok

  A nyilvánosságban nagy visszhangot keltett az országgyűlési képviselők fix összegű költségtérítése, az érintettekből pedig leginkább értetlenkedést váltott ki a hirtelen támadt érdeklődés. A juttatások rendszerét 1990-ben rendezték törvényileg.

 • A Kulcsár-jegyzőkönyvek kiszivárogtatása: Gyűjtőmunka

  Évek óta tart a Legfőbb Ügyészség bírósági pere Tóth Károly szocialista képviselővel. Az ügy az emlékezetes brókerbotrány egyik mellék-, ámde korántsem érdektelen szála.

 • A nemzeti filmvagyon sorsa: Sok bába közt

  Tovább késik a 2004-ben hatályba lépett filmtörvény rendelkezéseinek betartása, a Nemzeti Filmarchívum leghamarabb szeptemberben veheti át a magyar filmvagyon kezelését, az első terjesztési pályázatokra csak 2008 elején lehet számítani.

 • "Hát, nem vagyok optimista" (Pongrácz Tiborné demográfus)

  A mainál gálánsabb családtámogatással lassítani lehetne a népességcsökkenést, de a reprodukcióhoz szükséges természetes szaporulatot azzal sem érnénk el. A születésszám pillanatnyi emelkedése messze elmarad a demográfiailag indokolttól, állítja a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

 • tévésmaci - A kardfogú patkány visszatér

  Fehér bőrű rapper bontogatja szárnyait egy Detroit nevű városban - amit látunk, lehetne akár Eminem szép és igaz története is, sokan mondják is a 8 mérföldet Eminem-filmnek, pedig szó sincs róla.

 • étel, hordó - HORVÁTH

  "Ott, ahol most a hinta száll, / Vén zsiványnak a szobra áll, / Volt egy nagy-nagy öreg faház, / S körülötte kiskocsma száz. (...) Legyen a Horváth-kertben Budán, / Szombaton este fél nyolc után..."

 • csontzene - Nem szarvas! Kodály

  A Zenegyűlölő emlékezetében még élénken él a kép, melynek főszereplője Lukin László. A tévés Zenélő órák című, úgynevezett ismeretterjesztő műsor egyik vezetője, a "kokiosztogatóként" is elhíresült énektanár a Fazekasban drámai hangon jelentette be az osztálynak, hogy meghalt Kodály Zoltán.

 • chili & vanilia - Az édes élet titka

  Mi jut eszünkbe a vaníliáról? Először talán a borsos ára. Az édes, bódító aromája. A vaníliafagyi és a madártej.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Régi divatú - Boris with Michio Kurihara: Rainbow (lemez + koncert)

  Kollaborálni egy géniusszal - az efféle vállalásokban mindig van valami a kötéltáncosok bátorságából. Hiszen igencsak kényes kérdés, hogy mi lesz az egyensúllyal, s miképp kerülhető el, hogy az együttműködésre felkért mester, akár egy ébenfekete tárgy, elszívja a többiek elől a fényt.

 • Vinyl + mánia: Nyomkereső (Unikum)

  Hiába, na, a mánia az mánia, még ha vinyl is a neve. Történt, hogy még decemberben, egy emelkedett, ünnepi pillanatban rákattantam a neten a régi idők bakelitlemezeire. Az lehetett, gondolom, hogy ahogy öregszik az ember, rendet akar: úgy mégsem dobhatja fel a bakancsát, hogy megfeledkezett valamikori vágyairól.

 • A minőség forradalma - Giordano: André Chénier (opera)

  Mármint a megbízható, az úgymond "jó közepes" minőség forradalmának tapsolhatott a hálás közönség az André Chénier második szereposztásának premierjén.

 • Héja-nász - Shakespeare: Szentivánéji álom (színház)

  Nem éppen az avaron: a fémmedencében. Ez a játék tere - Daróczi Sándor tervezte -, színes műanyagmorzsalék van benne, az első felvonás után hullik-zuhog alá, majdhogynem maga alá temeti Puckot.

 • Animációs film: Benne van a türkör (M. Tóth Géza: Maestro)

  Magam speciel miatta maradtam fönn hétfő hajnalig, de különösebb csalódás nem ért, hogy mégsem futott be - előtte este kétszer is leadta a tévé, hosszú ideje szóltak róla a hírek: csak az nem nézte meg, aki nem akarta (speciel ehhez kellett nagyon az Oscar-jelölés), tehát minden rendben.

 • Az illúzió logikája - Bullás József: Káprázat (képzőművészet)

  Bullás József a nyolcvanas évek második felétől - egy darabig az újszenzibilitásba befogadott művészként - végigpróbálta a korszak szinte minden kurrens stílusát és stíluspatentjét. Bullás József a nyolcvanas évek második felétől - egy darabig az újszenzibilitásba befogadott művészként - végigpróbálta a korszak szinte minden kurrens stílusát és stíluspatentjét.

 • Az opera vonzásában (Fischer Ádám karmester)

  Jelenleg a Magyar Rádió Zenekarának művészeti vezetője, ám szívéhez az operák vezénylése áll a legközelebb, és ebből egyre kevésbé enged.

 • "Firkálgatni akárki tud" (Csupó Gábor rendező)

  A Pannónia Filmstúdió fázisrajzolójaként kezdte, de saját animációs stúdióra vágyott. 1975-ben elhagyta az országot, előbb Ausztriában, Svédországban, majd Amerikában próbált szerencsét. Világhírűvé a Simpson család tette.

 • Kerülni a "kusturicázást" (Aleksandar Maniæ filmrendező)

  Egy város, ahol mindenki bajnok, ahol évente megrendezik a török zenei kalózfelvételek versenyét, ahol az öregember is diszkóba jár. A Sutkai bajnokok eddig 70 fesztiválra kapott meghívást, számos közönségdíjat nyert, és a macedóniai roma filmfesztiválon is diadalmaskodott.

 • A nép érdeke így kívánta (Závada Pál: Kulákprés)

  Feleségét a forró dobkályha mellé ültették télikabátban, s amikor a széle már pörkölődni kezdett, a parasztgazda aláírta az őt valamiért elítélő papírt. Más alkalmakkor gondosan ápolt pödrött bajszát szálanként tépdesték ki, vagy csak egyszerűen megverték.

 • Fandorin színre lép (Borisz Akunyin: Akhilleusz halála)

  Grigorij Salvovics Cshartisvili grúz születésű orosz japanológus, irodalomtörténész, lapszerkesztő élete derekán úgy dönt, hogy új foglalkozást keres magának. A moszkvai metrón utaztában arra lesz figyelmes, hogy egy hölgy újságpapírba kötött könyvbe temetkezik.

 • Kukoricán térdepelve (Romsics Ignác: Az 1947-es párizsi békeszerződés)

  A kiváló történész ezúttal olyan témához nyúlt, amelyről vagy négy évtizeden át semmit vagy csak ordas hazugságokat lehetett leírni. Ráadásul könyve konkrét évfordulóhoz is kapcsolódik: most múlt hatvan éve, hogy 1947.

 • Hozott anyagból (Kovács Ákos: A kitalált hagyomány)

  Mit is ünneplünk augusztus 20-án? Államalapítónkat, az új kenyeret, az alkotmányt, a nemzeti megmaradást? Korszakonként mást és mást, azt, amit az adott kurzus - a dualizmustól, a Horthy- és Kádár-koron keresztül a millecentenáriumig - megkövetelt, amit a hatalmon lévő rendszer a maga legitimációja szempontjából fontosnak tartott.

 • Tansegédlet (Kazuo Ishiguro: Ne engedj el...)

  Az angol irodalom nagyon erős. Árnyalni kell persze a kijelentést: az angol nyelvű irodalom hihetetlenül erős, hiszen a jó nevű és jól író szerzők többsége vagy nem Angliában látta meg a napvilágot, vagy bevándorló, vagy volt gyarmatokon születettek gyermeke.

 • Érzékeny plánta (Harcos Bálint: Naiv Növény)

  Van Shelleynek egy verse: Az érzékeny plánta, amely egy reménytelenül szerelmes mimózáról szól. E mimosa pudica a kert többi növényétől eltérően nem a saját fajtabeliek közül keres magának társat, hanem magába a Szépségbe szerelmes.

 • Túljárni a próza eszén (Nagy Koppány Zolt: Jozefát úr és a regénykedés)

  Nagy Koppány Zsolt regényét olvasva nehéz elsőre pontosan megmondani, hogy mivel (vagy kivel) is állunk szemben.

 • Irodalmi szószedet: A lábjegyzet

  A lábjegyzet irodalmi-kulturális megítélése megosztja az embereket, egyesek (valamiért) szeretik, mások (valamiért) utálják. Az okok sokfélék lehetnek.

 • A szokásos (Charles Bukowski: Posta)

  "Szerencséje van - szólalt meg -, ha előbb jön, még itt találja azt a részeges Chinaskit. Itt járt megint, és vagy egy órát kérkedett az új postai mérlegével."

 • Családterápia (Maynard Solomon: Mozart)

  A Mozart-év végén jelent meg Maynard Solomon angolul 1995-ben kiadott kötete. Tiszteletet parancsoló, nagy munka, fizikai paraméterei imponálóak: 32 számozott fejezet, a törzsszöveg az 573. oldalnál ér véget, ehhez majd' 80 oldalnyi jegyzet kapcsolódik, valamint hatalmas, résztémák szerint csoportosított bibliográfia, kiegészítve a magyar nyelven olvasható irodalommal.

 • Nehéz szerelem (Marcel Porust: Albertine nincs többé - A szökevény)

  "Sokáig korán feküdtem le." Eddig a (műveltségi vetélkedőkben is elő-előkerülő) mondatig valószínűleg mindenki eljutott, de - valljuk be - még a nyelvtudásában legmagabiztosabb romanista sem biztos, hogy abszolválta Proust grandiózus regényének mind a hét kötetét eredetiben, annak ellenére, hogy ha kinyitotta, nehezen szabadult a szöveg többszörösen összetett mondatai mögött megbújó könnyedségtől.

 • Életsiratás (Karinthy Ferenc: Szellemidézés)

  Karinthy Ferenc első könyvének megjelenése (1943) és halálának dátuma (1992) itt is, ott is pár évnyi margót hagyva szinte kísérteties pontossággal metszi ki a II. világháború és a rendszerváltás közé eső történelmi időszak nagy tömbjét, a szocializmus időszakát.

 • "Hihetetlen kincsesbánya" (Németh György ókortörténész)

  A karácsonyi könyvvásár egyik legszebb könyve volt Németh György, Ritoók Zsigmond, Sarkady János és Szilágyi János György munkája, az Osirisnál megjelent Görög művelődéstörténet, amelynek előzménye az először 1969-ben, majd átdolgozva 1984-ben kiadott A görög kultúra aranykora.

 • Amatőr bokszgála: Majdnem kétszáz menet

  A Bizalom Vagyonvédelmi Rt. nevével fémjelzett bokszgála első fordulóját február 3-án rendezték meg. Mivel a nevezés díjtalan, szinte az ország összes amatőr bokszklubja képviseltette magát a nyolcfordulós verseny nyitányán.

 • "Csak az van, és semmi más" (Tóth Olga szociológus a familizmusról)

  Szokás azt mondani, hogy Magyarországon gyerekbarát, családcentrikus társadalom él. Ugyanakkor közhely, hogy a fiatalok alig és a korábbi időszakokhoz képest később vállalnak gyereket. Egy közeljövőben megjelenő tanulmány szerint éles ellentmondás van a családdal, a nemi szerepekkel és a gyerekvállalással kapcsolatban a magyar társadalom attitűdje és értékrendje között.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...