• MaNcs 20. évf. 1. sz. (2008. 01. 10.)

  "Semmit nem lehet rám erőltetni"

  Miczura Mónika énekesnő

  Miczura Mónika neve és különleges énekhangja az autentikus cigányzenét az elsők között népszerűsítő Ando Drom zenekarban vált ismertté. A zenekarból hét év után lépett ki, és kis idő elteltével, 2003-tól szólókarrierbe kezdett. Profi zenészekkel a hagyományos cigányzenét más kontextusba helyező, sajátos hangulatú zenei világot teremtett. A második Mitsoura-lemez némi késéssel februárban várható. Mert...

  2008 / 1
 • Családi tűzfészek - Pakisztán a Bhutto-gyilkosság után

  Még nem tudható pontosan, milyen következményekkel jár Benazír Bhutto halála Pakisztán életében, de tragédiájában a demokrácia esélyének vesztét látni talán túlzás lenne. Az ország megszületése óta diktatúrák és civil kormányzatok váltógazdaságában él; az elmúlt ötven év kevesebb mint felében volt polgári kormányzás.

 • Megharapta

  Oh, l'arme miracle slovenienne "Krpan", attendue depuis longtemps - e veretes mondat valamikor 2008 júliusában fog elhangzani a francia sportújságírás veteránja, a 108 éves Jean-Hubert Vieux-Con szájából. Az előző negyedórában olyat láttak a Tour de France helyszínen tartózkodó szerencsés nézői, amit addig még soha.

 • Beleállni

  2008 első harmada a népszavazással telik majd el, a második meg a következményeiről fog szólni. És ne legyen igazunk, de a kampányban legkevesebbet a három kérdés - azaz a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlésének vagy célszerűségének - érdemi részéről hallunk majd.

 • Modern Talking (A nyelv a szűnek csapja)

  Nem győzöm eleget döngölni befele, hogy a "nyelv" szónak kétféle értelme van: az egyik a nyelv mint nyelvhasználat (hogy pl. kedvesen vagy durván szólunk-e, művelten vagy közönségesen, modern vagy régies alakokkal élünk-e, üresen locsogunk vagy tömör igazságokat fejtünk ki stb.

 • Ekotrip (Helyben járás)

  Eltelt egy év - és mintha ugyanott volnánk, mint tavaly ilyenkor. Pocsék a közhangulat, az emberek egyik (kisebbik) része az utcán fejezi ki nemtetszését, másik (nagyobbik) része otthon vagy a munkahelyén. Hogy pontosan mi nem tetszik, azt nem tudjuk, de hisz' nem is kell: a depresszió átka ül rajtunk.

 • Fizetett szex és drogok Amszterdamban - Az aranykor vége

  Nem minden utcalány áldozat és nem minden coffeeshop mos pénzt, de illúzió volt, hogy a legalizálás átláthatóvá teszi és megóvja a szervezett bűnözéstől a prostitúciót és a könnyűdrog-kereskedelmet. Az amszterdami városvezetés most lesújt a kirakat-prostitúcióra, és megregulázza a cannabisárudákat.

 • Kenyai válság - Tűréshatáron

  A kelet-afrikai ország szupermarketjeiben december második felében igencsak megcsappantak a pangakészletek. A hagyományos, fegyverként is használatos bozótvágó kés iránti kereslet növekedése - a szavazást megelőző szórványos rendőrgyilkosságokkal együtt - nem csak a későbbi elszabadult öldöklést jelezte előre.

 • Hótlanság és álkirúgások a vasútnál - Nincs kiszállás

  Az év első munkanapjára sejtett nagy havazás elmaradása ismét az államvasút működésére irányította a köz figyelmét. Átláthatatlan kompetenciák, zavaros felelősségi viszonyok, szinte törvényen kívüli állapotok az ország legnagyobb vállalatcsoportjánál.

 • Áremelés az árampiacon - Visszatartó erő

  A tavalyihoz képest tíz százalékkal hízik elsejétől a villanyszámlánk - már ez sem jó hír. Lehetett volna kevesebb is - ez a még rosszabb.

 • A kormányzati negyed bukása - Dobják a zöldet

  Jó ötlet volt, ám mára aligha hisz bárki abban, hogy elkészül. December végére a nyolc lehetséges beruházóból hét kiszállt. Már csak a hivatalos búcsúztató van hátra.

 • Referendum-menetrend 2007-2008

  Havi kétszáz iksszel

  A parlament decemberi döntése után biztosra vehető, hogy a választópolgárok tavasszal a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj sorsáról dönthetnek. De tavaly az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság további kezdeményezéseket is átengedett.

 • A gyógyszerkassza visszafogása

  A takaró hossza

  Az államháztartás hiányáért jó ideje részben az Egészségbiztosítási Alap, azon belül pedig a gyógyszerkassza is felelős. Utóbbinál tavaly a pénzügyi egyensúly helyreállt; kérdés, hogy mindez mibe került, és tartós lesz-e a konszolidáció.

 • "Hányingerem van a képmutatástól"

  Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke

  A Magyar Gárda megjelenése nem ok, hanem tünet, és bár a konfliktus helyi szinten akár polgárháborús erőszakba is torkollhat, az igazi probléma mégsem ez - mondja Zsigó Jenő. A romák szerinte épp ezekben a hónapokban bukhatják el, hogy érdemben profitálhassanak az uniós fejlesztésekből.

 • tévésmaci - A sül majom

  Úgy vélem, majomügyekben megmondani, hogy mi legyen, talán az egyik legfeleslegesebb dolog a világon. Õszintén szólva a helyet is szívesen szánnám másra, leginkább valami kis marháskodásra, ám sajnos a tévésmaciság kötelez - legalábbis engemet, ezért a részletek többségétől megkímélném kegyedéket, ha már a rettenetes tévéműsortól nem tudom (gondolom, nem is hagynák magukat).

 • galeri - Arisztokratikus, egzotikus és brutál

  Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem": Arany János balladáinak és Lermontov regényeinek illusztrátora, cári festő, gúnyrajzok zsenije. A szentpétervári Ermitázs és a Magyar Nemzeti Galéria közös kiállításán március 23-ig lehet ámulni a magyar főúr életművén.

 • étel, hordó - TRATTORIA VENEZIA

  A hidegre és a sötétségre való tekintettel az új évet visszapillantó, nosztalgiás borongással is kezdhetnénk: bejglivel, pulykával és káposztával töltött szájjal dúdolgathatnánk, vagy akár teli torokból üvölthetnénk a Csendes éjt vagy a Különös szilvesztert, ám az ilyesmit hagyjuk azokra, akik még mindig a karácsonyi vakáció mellékhatásai miatt hevernek a padlón.

 • csontzene - Féltékenyek és bolondok

  Itt az új év; nyilván már mindenki visszavitte az üres üvegeket, és elgondolkozott azon, lehet-e véletlen, hogy az egykori Venyegyikt Jerofejev (nem tévesztendő össze a lapos bohóc és még ma is viruló Viktor Jerofejevvel!

 • chili & vanilia - Másnaposság, megfázás és egyebek ellen

  Az ünnepek alatti lakmározás (és mulatozás) megviseli a szervezetet. Nemigen ismerek olyanokat, akik a töltött káposzták, bejglik és kocsonyák lassan távolodó emlékét hasonló kaliberű, gazdag, tartalmas ételekkel próbálnák feledtetni.

 • kulthírek

  MADRID: MÚZEUMI REKORDÉV Sikeres évet zárt a spanyol főváros három - egymástól pár perces sétával elérhető - nagy múzeuma: a Prado 23, a Thyssen-Bornemisza 33, a Reina Sofia 10 százalékos nézőszám-növekedést regisztrálhatott 2007-ben Az októberben új szárnnyal bővült Prado azóta a zárási idő közeledtével mindennap ingyen engedi be az érdeklődőket

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Dolgozik a fűrész - Underworld, Samim, Bunny Lake (Lemez)

  Underworld: Oblivion With Bells Az Underworld úgyszólván megkerülhetetlen név az elektronikus tánczene világában, minimum a kilencvenes évek eleje óta - más kérdés, hogy az intézménynek kijáró tekintély és a legendának szóló érdeklődés nem jár ezzel arányos befolyással.

 • Sír a gitár - Négy új experimentális gitárlemez

  Felaprították, eltüzelték, a hamuját széthordta a szél - többször is megesett ez a villanygitárral az elmúlt évtizedekben, de az valahogy mindig feltámadt, úgy tűnik, elpusztíthatatlan. Manapság nem áll rosszul a szénája, a legnépszerűbb műfajok, a metalcore, az emo, az indie mind gitáros zenék, de az új hangzásokkal kísérletezők is szívesen nyúlnak a laptop helyett (vagy mellett) a gitárhoz.

 • Magyar belterj - Csehov: Apátlanul (Színház)

  Lev Dogyin színháza betette a lábát az Örkény Színházba. Lehet, hogy Jurij Kordonszkij, a rendező nem túlságosan boldog ettől a megállapítástól, de hát nem is neki szól, hanem azoknak, akik látták a Gaudeamust, és emlékeznek még rá, vagy akik látták a Dogyin rendezte Platonovot a filmgyárban annak idején.

 • Szokott sírni? - Lawrence Grobel: Al Pacino - Életem (könyv)

  Nagy szegénységben, de annál nagyobb szeretetben cseperedett - az ilyen és ehhez hasonló adalékok, még ha becsületszóra így is történt, egy megátalkodott Dickens-rajongót is képesek elriasztani az olvasástól, akkor is, ha történetesen egyik kedvenc színészünk életrajzában találkozunk velük.

 • A szövedék - Ámos Imre centenáriumi kiállítása és Bukta Imre retrospektív tárlata (képzőművészet)

  Egy véletlenszerű időbeli egybeesésen és két, talán másodrendű topográfiai adaton kívül látszólag semmi nem köti össze Ámos Imre és Bukta Imre retrospektív kiállítását. A tárlatok nagyjából egy időben láthatók a debreceni MODEM-ben, és ugyan mindkét művész pályájának meghatározó helyszíne volt Szentendre, ezeken az adatokon kívül nemigen várhatná bárki is, hogy az életművekben közös pontokat, esetleg megfeleléseket találhatna.

 • A kétlábú nyájak gondozásáról - Platón: Az államférfi (könyv)

  A politikához mindenki ért. Rossz hír lenne, ha kiderülne, hogy mégsem, mert a politikába egy demokráciában elvileg minden felnőtt beleszólhat. Platónnak rossz híre van számunkra. Az államférfi című dialógusában a beszélgetőpartnerek (az "eleai vendég" és az "ifjabb Szókratész") mindjárt az elején megegyeznek abban, hogy a politika tudomány, ráadásul olyan elméleti, sőt "királyi" tudomány, melynek elsajátítására nagyon kevesen képesek.

 • Az ezerszeres lófej - Roberto Saviano: Gomorra (könyv)

  Jobbra a Vezúv, balra a naplemente, s a hajód lágyan besiklik a kikötőbe - nincs is ennél kellemesebb kaland. Átvágsz a jegypénztárak, a népek, a parkoló kocsik között, de a világméretű nyóckerbe érve is veled marad a tenger szaga, nyakadon a gátlástalan önszeretet - hol jársz te?

 • Alkalmi könyvészet - Szurmainé Silkó Mária: Ajándékomat megbecsüld! Töredékek Szabó Magda életművéhez (könyv)

  Furcsa életmű, amely csak ötévenként jut az irodalomkritikusok és -történészek eszébe, és a nemrégiben elhunyt Szabó Magda életműve épp ilyen. A róla készült könyvek, kötet-összeállítások és tematikus lapszámok kiadási ideje ugyanis - hogy, hogy nem - mindig pontosan egybeesik a szerző egy-egy nevezetesebb, kerek évfordulós születésnapjával:

 • Zeneterápia Magyarországon - Hangjelek

  Az orvosok nagy többsége lenézi, haszontalan úri huncutságnak tartja, a minisztériumok egymással vitatkoznak, hogy kihez is tartozik. A pszichiáterek szerint nem több "muzsikálásnál", a szakavatott zenészek viszont "dilettantizmussal" vádolják a terapeutákat.

 • "Rendezőként hontalan vagyok... - Jurij Kordonszkij színházcsináló

  Jurij Kordonszkij (40) eredetileg matematikus, majd tizenkét évig volt a Lev Dogyin vezette szentpétervári Malij Tyeatr színésze. Oroszországban rendezett először, de hét éve már az Egyesült Államokban él és dolgozik, tanít és rendez.

 • Elengedett lélekkel

  Andrea Arnold: Red Road

  Lehet, hogy az idő könyörtelen múlása az oka, de én nem hiszem. Pedig első látásra természetesnek tűnik. Márhogy a kilencvenes évek elejének-közepének izmos és viszonylag fiatal európai filmes másodvonala napjainkra nettó a filmművészet élvonala lett.

 • "A közönségünk pontosan tudja" - Szabó Márton mozivezető

  Nagykorú lett, 18 éves a budapesti Művész mozi - ebből az alkalomból kérdeztük a vezetőjét, akinek személye összeforrt ezzel az időszakkal. A beszélgetés a mozi előterében készült. Mellettünk jegyet vásárolnak, teát iszogatnak, könyveket, CD-ket és programmagazinokat nézegetnek az előadásra várakozók.

 • "Nem lehet jósolni" - Lator László költő

  1927-ben született Kárpátalján, Tiszasasváron. 1947-től az Eötvös Collegium hallgatója volt, 1955 és 1989 között az Európa Könyvkiadó latin csoportjának szerkesztője. 2007-ben ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, ennek alkalmából jelent meg Az egyetlen lehetőség című, válogatott verseit tartalmazó kötete.

 • Ady az Idő rostájában - Meg akarlak tartani?

  December második szombatján a Magyartanárok Egyesülete Ady Endrének szentelte rendes évi, közgyűléssel tarkított összejövetelét - a társaságban én is ott voltam, az Ady-kultuszokról beszéltem az érdeklődő magyartanároknak.

 • A víz - Tiszta, nedves érzés

  A vízről mindannyian tudjuk, hogy az élet alapja - viszont kevésbé ismerjük azon, sokszor paradox fizikai-kémiai jellegzetességeit, amelyek oly nélkülözhetetlenné, néha meg annyira bosszantóvá, sőt veszélyessé teszik.

 • Cyberhírek

  Adatbázis - Az illegális bevándorlók és a terroristák elleni harc következő lépéseként a világ legnagyobb, biometrikus azonosítókból álló adatbázisát hozza létre az FBI Az új rendszer az ujjlenyomatok és fotók mellett íriszmintázatokat is tartalmaz majd

 • Állomásról állomásra XXI. - Nem volt malaca - Kőbánya-Hizlaló

  Kőbányáról mindenkinek a sör és a tégla jut az eszébe, legfeljebb a gyűjtőfogház, a köztemető. Százötven évvel ezelőtt azonban egészen másra gondoltak, ha a városrész szóba került. Elég volt egy ártatlan röfögés, máris Kőbányát emlegették országszerte.

 • Ha kell, a nyúllal szemben - Bozsó István kerékpáros

  Amikor New Yorkból az atlantai paralimpiára biciklizett, egyik este nem ért a lefoglalt szállásra. Betért egy plébániára, hátha megengedik, hogy annak zárt parkolójában aludjon a kocsiban. A pap beültette egy hatalmas kocsiba, és erdőn-mezőn keresztül vitte a sötétben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...