• MaNcs 20. évf. 11. sz. (2008. 03. 13.)

  Népszavazás után - Innen hová?

  Nemcsak a koalíciós pártoknak okozhat fejfájást a "hogyan tovább", hanem a vitán felül győztes Fidesznek is.

  2008 / 11
 • A megkésettség öröme

  Magyar Narancs, 2008. február 14. Kedves Narancs, Várhegyi Éva az Egotrip rovatban a "megkésettség örömé"-ről ír.

 • Pelenkaháború

  Magyar Narancs, 2008. február 21. Tisztelt Szerkesztőség! Örömmel olvastam Linder Bálint cikkét az ökoszülőkről, nagyon fontos erről beszélni, mert sajnos kevesen foglalkoznak vele, mit tehet egy szülő, hogy környezettudatosan nevelje gyermekét, gyermekeit.

 • Ki a hülye?

  A következőkben a nép vonatkozásában eltekintenénk e kérdés megválaszolásától, fogalmunk sincs ugyanis, hogy ki miért szavazott úgy, ahogy, nem tudhatjuk, hogy a kormányfő ellen ikszeltek, vagy csak arra, hogy ők inkább nem fizetnének.

 • Muraközy Balázs Az ezermilliárdos kérdés - Az adóreform ára

  A miniszterelnök adócsökkentési javaslatai előtt és után számos, gyakran kritikus cikk jelent meg az adóreformmal és általában az üzleti környezettel kapcsolatban. Ezek közül a legnagyobb hatású talán Bojár Gábor radikális adóegyszerűsítést és -csökkentést, valamint Bokros Lajos alapvető közteher-viselési reformot javasló cikke, de sok más elemző is megszólalt, általában csalódásuknak adtak hangot.

 • Párnacsata

  Zichy gróf szigete

  A Zichy grófok családjában nem volt ritkaság a művészi tehetség. Akadt közöttük történelmi drámák szerzője (Antal), félkarú zongoraművész, zeneszerző és dühödt Mahler-zaklató (Géza), s persze találunk festőket (Mihály mellett még egy szolidabb képességű Istvánt), de még virágkötő művészt is (Szonja).

 • Kőszeg Ferenc K. történetei

  Építész

  1990-ben az SZDSZ-nek nem volt miniszterelnök-jelöltje. Antall József képmása ezer és ezer plakátról hirdette (Kölcsey nyomán) a szabadság és tulajdon programját: senkinek nem lehetett kétsége, hogy az MDF győzelme esetén ez az ember lesz Magyarország kormányfője.

 • Filmek a londoni metróból - Mike Leigh filmrendező

  Ken Loach és Stephen Frears mellett a szociális problémákra oly fogékony New British Cinema legismertebb képviselője. A londoni hétköznapok, az alacsonyabb néposztályok felkent költője; írt eddig huszonkét színdarabot és olyan Þlmeket csinált, mint a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Két angol lány, a Tingli-tangli, a Minden vagy semmi és a Vera Drake.

 • Liverpool, Európa Kulturális Fővárosa - Tele a persely a Mersey partján

  Európa 2008-as kulturális fővárosa egy bő évtizede még Nagy-Britannia leszakadtabb helyei közé tartozott. A fellendülést önerőből hozták össze - a kitüntető cím arra feltétlenül alkalmat nyújt, hogy mindezt megmutassák a világnak.

 • Filmek a londoni metróból - Mike Leigh filmrendező

  Ken Loach és Stephen Frears mellett a szociális problémákra oly fogékony New British Cinema legismertebb képviselője. A londoni hétköznapok, az alacsonyabb néposztályok felkent költője; írt eddig huszonkét színdarabot és olyan Þlmeket csinált, mint a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Két angol lány, a Tingli-tangli, a Minden vagy semmi és a Vera Drake.

 • "Ott élek ma, ahonnan az időt és a teret mérik" - Sir Bob Scott pályázó

  A nagy pályázatok jolly jokere, akit csak Sir Bobként ismer Anglia. Lehengerlően szellemes, örökmozgó Þgura, aki nem átallott Manchesternek olimpiát álmodni, Liverpoolnak pedig elhozta a kulturális főváros címet. Sir Bob többek között a kulturális fővárosok uniós monitoringbizottságát is elnökli.

 • "Kicsit tényleg húzós munkahely" - Benny Sprake freegan

  A freegan (free+vegan) saját jószántából a nagyvárosi tápláléklánc legvégén, mások szemetéből él. Foglalt házban lakik, nem költ, mégis pompásan elboldogul. A jóléti társadalom pazarlása ellen önkéntes munkanélküliséggel és csendes, életvitelszerű újrahasznosítással tiltakozik.

 • Charity shop hálózat - Mindenki jól jár

  A brit adományboltok hat évtized alatt a jótékonykodás rosszul fésült alapegységeiből nem kis részben professzionális civil üzletláncokká váltak, ahol a szegény és a gazdag, a mániákus és az etikus vásárló is megtalálja, amit keres.

 • Brit múzeumok - Jason a piszoár előtt

  A brit kulturális kormányzat az ezredforduló táján döntött a múzeumpolitika gyökeres megújításáról. Az új cél a múzeumok megnyitása volt, hogy azok ne csak a művelt elitközönséget, hanem valamennyi társadalmi osztályt szolgálják.

 • Thatcher unokái - Mi marad Tony Blairből ?

  A történelem néha megtréfálja főszereplőit. Tizenegy évvel ezelőtt Gordon Brown, az Új Munkáspárt, a New Labour frissen hivatalba lépett pénzügyminisztere elképesztő - és különösen az Old Labour, a párt tradicionális szárnya számára elképesztő - döntésre szánta el magát: felszabadította a brit nemzeti bankot a kormány irányítása alól.

 • Spanyolország választott - Asturia visszahódítása

  A konzervatív Néppárt (PP) színeiben Mariano Rajoy ugyan a maximumot hozta, de nem tudott a spanyolok többségének elfogadható alternatívát mutatni. Az előrejelzésekhez híven a szocialisták (PSOE) folytathatják a kormányzást, 169 képviselővel 153 ellen.

 • Jogerős bírói döntés a Turul bontásáról - Dafke

  Egyre több jel utal arra, hogy a főváros XII. kerületében engedély nélkül felállított II. világháborús-turulos emlékmű fennmaradásáért a baloldal lepaktál a jobbal - a jogerős bírói ítélet ellenére. Az ügyről tizenegy ügyvédet kérdeztünk, de még név nélkül sem kívántak nyilatkozni.

 • A Városligettől Ópusztaszerig - Vurstli-Magyarország

  Hogyan csinálhatott eredetileg egy mutatványosbódéban fölállított látványosság ekkora karriert - elemzésünkben a Feszty-körkép történetét kísérjük végig 1909-től napjainkig.

 • Ivóvízellátás Miskolcon - Csővégi megoldás

  Lassan két év telt el azóta, hogy Miskolcon több ezren betegedtek meg az ivóvízhálózatba került szennyvíztől, de a fertőzés okát máig nem tárták fel egyértelműen. A helyi önkormányzat és a vízművek szerint erre nincs is lehetőség, mivel "annyira bonyolult" a Bükk hegység karsztvízrendszere, ahonnan a város a vizet kapja.

 • A BKV járatritkító tervei - Elvesztették a vonalat

  Közel tízszázalékos csökkenést építene a rendszerbe a BKV a fővárosi közösségi közlekedés teljesítményét tételesen szabályozó új paraméterkönyv-tervezetében. A vállalat szerint csupán az igényekhez igazítják a szolgáltatást.

 • "Orbán az örök csábításra játszik" - Bruck Gábor kampányszakértő

  A kormány nem tudja kommunikációval ellensúlyozni, ha az ellenzék a szavazók primer anyagiasságára hajt - ezért felvilágosult országokban nem is szokás ilyesmivel visszaélni, állítja a Sawyer Miller Group kommunikációs ügynökség és a Marketing Centrum elnöke.

 • tévésmaci - Sül az a(l)szegen

  Troché és Sztupa a Napsugár kisvendéglő előtt snúroztak, már vagy egy órája. Azt a változatát játszották, amelyikben a falnak kell dobni a pénzt.

 • étel, hordó - APOSTOLOK

  Ha úgy élhetnénk, ahogy élünk, ötlött fel az örökbecsű mondás az Apostolok küszöbén belépve. Ha.

 • csontzene - Zarathustra versus Fizetőpincér

  Új ceterum censeo a láthatáron: Dologtalan híveim, koncertszervezők! Tessék azonnal meghívni Jevgenyij Koroljovot legalább húsz szólóestre, melyeken játssza el a Wohltemperiertes Klavier mind a 48 darabját, aztán a Die Kunst der Fugét, jöhet hozzá a hat-hat Francia illetve Angol szvit, rendel a Hat Partíta, a Goldberg-variációk, valamint Beethoven összes zongoraszonátája (nem sok, mindössze 32)

 • chili & vanilia - Berlin fölött az ég és a föld

  A világ leggyönyörűbb nagyvárosának Berlin talán nem nevezhető; de Európa legizgalmasabb és legérdekesebb metropolisai közé besorolható gond nélkül.

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Lázár sose akarta - Nick Cave & The Bad Seeds: Dig, Lazarus, Dig!!! (lemez)

  A Tom Waits, Iggy Pop és Jim Morrison legjobb tulajdonságaiból összegyúrt ausztrál (anti)ikon végre visszatért, mondhatnánk - de szerencsére nem is tűnt el egy percre sem. Hiába múlt el ötvenéves, hiába adott ki megszámlálhatatlan projekttel és szólóban tengernyi lemezt és írt meg egymaga egy (nálunk legalábbis) méltatlanul ismeretlen és végtelenül hangulatos filmet (The Proposition, 2005), a kortárs irodalom egyik legmesteribb regényéről (És meglátá a szamár az Úrnak angyalát) már nem is beszélve, ez a termékenység nem okozott semmiféle negatív változást sem vitalitásában, sem másban - hacsak a frissiben növesztett, az Ádám-kosztümben a Síparadicsomban 2.

 • A zen és a tört ütemek művészete - Meshuggah: ObZen (lemez)

  Túl azon, hogy a Meshuggah élőben olyan, amilyet nem sűrűn lát az ember (muszáj megemlítenem a tavalyi kultiplexes meglepetéskoncertet, ahol azon az általuk megszokotthoz képest zsebkendőnyi színpadon is olyan audio-úthengert szabadítottak rá a nézőkre, hogy folyamatosan azt vártam, mikor omlik rá az épület a Kinizsi utcára), egyvalamit le kell szögeznem rögtön itt az elején.

 • Megyünk lopni - Disfear: Live The Storm; KGB: Garázsország (lemez)

  Attitűd tekintetében a svéd és a magyar rockzenekarok többsége között szemernyi különbség sincsen: itt is, ott is amint egy társaság megkedvel egy angolszász bandát, hatalmas hévvel legott annak imitálásába fog.

 • Egy húron - Bereczki Csaba: Életek éneke (film)

  Ej, azok a régi szép idők, amikor még rendezvényről rendezvényre, búcsúról bálra, bálról esküvőre adogatták a zenészt, hogy nem is került elő csak hetek múltán. Nehéz időkben, és kell-e mondani, mostanság ilyeneket élünk, imigyen kesereg az erdélyi cigányzenész, a filmes pedig áll a faluvégen vagy a kocsma előtt, és begyűjt mindent, hisz a zenei örökség mellett a muzsikussorsban is felettébb érdekelt.

 • Döglött sirály - Csehov a Bárkában (színház)

  A színpad tágas, szedett-vedett, egyterű. Van benne mosdó, mindjárt három is, széksor moziból, szakadt frigó, szamovár, pezsgő, ágy és még sok más - hátul pedig színpad. Tetején, a "címer helyén" döglött sirály lóg.

 • Látlak, Amerika - Mario Puzo: Mamma Lucia, Cynthia Ozick: Egy letűnt világ örököse (könyv)

  Két különböző könyv, mégis mindegyik fedeléről ugyanaz a bevándorló család mered Manhattan épülő felhőkarcolóira valamikor a huszadik század elején. Ha az olvasó arra gondol, hogy már megint az íratlan szabályokat felrúgó, még egymás borítóit is gátlástalanul lemásoló hazai könyvkiadók egyik újabb vadkapitalista simlijével szembesül - ezúttal téved.

 • Parvenük és impotensek - Zsolt Béla: Házassággal végződik (könyv)

 • "A harmadik halott" - Bereczki Csaba filmrendező

  Életek éneke című filmjét megjelenésünk napjától vetítik a mozikban. A szerzők szándékai szerint Wim Wenders Buena Vista Social Clubjára hajazó dokumentum-játékfilm az erdélyi népzene világába vezeti nézőit.

 • 3,14 - Tökéletes hamisítvány

  A pi irracionális, azaz nem írható le két egész szám hányadosaként, de ez a legkevésbé sem zavarja abban, hogy tökéletesen használható legyen. Az euklideszi geometriában a kör kerületének és átmérőjének arányaként definiálhatjuk.

 • Konyhai kémia III. - Van benne tartás - A guargumi

  A rejtélyes konyhai adalékanyagok közül az egyik legegzotikusabb. Látszólag bagatell termék, azután mégis, mekkora pánikot váltott ki tavaly.

 • "Az a bizonyos érzelmi tőke" - David Endt, az Ajax Amsterdam sajtófőnöke

  "A mai zsoldosfutball korában sem lehet sikeres egy klub, ha nem kötődik érzelmileg a szülővárosához, illetve a szurkolóihoz" - állítja interjúalanyunk. A példaként természetesen saját klubját említi, amely, bár soha nem volt és nem lesz olyan tőkeerős, mint a "nagyok", mégis időről időre feljut a csúcsra.

 • Kertépítés a városban - Dús háztetők

  Janikovszky Éva meséje, az Égigérő fű óta tudjuk: a városi ember boldogsága múlhat azon, hogy mekkora területet sikerül a beton- vagy aszfaltborítás helyett zölden megőriznie.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...