• MaNcs 20. évf. 12. sz. (2008. 03. 20.)
  A szerk.

  Ki akarnak jönni

  Annak hangoztatásával, hogy a népszavazáson kilőtt - és azóta törvényben is visszavont - díjtételek miatti bevételkiesést a költségvetésnek nem áll módjában, a kormánynak pedig nem áll szándékában pótolni, nagyon messzire már nem lehet vitorlázni. Persze, a koalíciónak az alkotmánybírósági döntésre, vagy a népszavazás előtti ellenzéki érvekre mutogatva akár még igaza is lehetne: ha eddig az ellenzék és...

  2008 / 12
 • Hanák András

  Per curiam

  Bírálható-e az Alkotmánybíróság?

  Az Alkotmánybíróság testülete a közelmúltban egyhangú közleményt fogalmazott meg "az elmúlt napokban az Alkotmánybírósággal kapcsolatban elhangzott egyes kijelentésekről". A közlemény érintettjeit ennél sokkal pontosabban meg nem nevező állásfoglalás kifogásolta, hogy "alkotmányos szervek vezetői és tagjai tesznek rendszeresen olyan nyilatkozatot, melyben a testületnek az alkotmányos jogállam melletti elkötelezettségét és pártatlanságát a politikai nyilvánosság előtt vitatják".

 • Fleck Zoltán

  A legkevésbé sem veszélytelen hatalom

  A bíróságok reformjáról

  Tavaly nyáron néhány kollégámmal olyan kutatásba kezdtünk, amely a bíróságok igazgatásának valóságát tárja fel, hogy kicsit oszlassuk a ködösítést és képmutatást, ami a hazai jogszolgáltatást jellemzi. Tapasztalataink szerint már régen mérlegre kellett volna tenni, hogy a tíz évvel ezelőtt a semmiből létrehozott bírósági igazgatás beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

 • Pálya a magasban - "Életüket és testi épségüket szolgáltatják ki..."

  Dávid Vilmos halála "A football játék egyik rejtélye athletikai sportjainknak. (...) A laikus világban még mindig el van terjedve az a nézet, hogy durva és veszedelmes valami." Amikor e sorok a Sport-Világ 1897. január 31-i számában megjelentek, gyakorlatilag még csak néhány tucatnyi embernek volt lehetősége arra, hogy Magyarországon labdába rúgjon.

 • Elvesztették a vonalat

  Magyar Narancs, 2008. március 13. A BKV döbbenetes méretű járatritkításáról szóló cikkük kapcsán két tényt érdemes rögzíteni. Egyfelől még a BKV számításai szerint is 20 milliárd forintos nemzetgazdasági veszteséggel jár a járatritkítás, és ezzel szemben a mindössze 6 milliárd forintos megtakarítás áll.

 • A tandíj és a hallgatók

  Magyar Narancs, 2008. február 28. Kedves Mancs, Bretter Zoltán cikkére szeretnék reagálni. A problémám ott kezdődik, ahol az ő írása véget ér: a felsőoktatás egyik nagy problémája a mobilitás, és annak jellege.

 • Be akartak menni

  A közszolgálati rádió múlt csütörtök kora reggeli hírműsorában Szebeni Lászlót, a Fővárosi Bíróság (FB) elnökhelyettesét a riporter arról az előző napi szégyenletes esetről faggatja, amikor a fasiszta milícia megszállta a Fővárosi Bíróság egyik tárgyalótermét, és nem volt a környéken hatóság, amely megvédte volna sem a tárgyalóterembe igyekvő Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, meg az újságírókat, sem a bírói eljárás nyilvánosságának alapjogát, sem az FB tekintélyét.

 • Maga itt a tánctanár?

  Buta kérdések

  Időről időre ijesztő számokat olvasok arról, mennyi agysejtet pusztít el fél deci tömény szeszes ital. Néha beérik már tízezerrel is, de leggyakrabban az ötvenezres számot láttam. Gyári hibám miatt ilyenkor akaratlanul is elkezdek utánaszámolni a dolognak.

 • A Talentis Program - II. rész - Forráskényszer

  Cikkünk első része (Magyar Szilencium-völgy, Magyar Narancs, 2008. március 6.) a Talentis Program előzményeiről és indulásáról szólt. Az alábbiakban a már elindult, illetve tervbe vett fejlesztéseket vesszük sorra.

 • Az MVM-vezér menesztése - Egy barátság vége

  A hivatalos verzió szerint Gyurcsány Ferenc most tudta meg, hogy a tavaly a nagy pártok lényegi módosításaival, a gazdasági tárca, az SZDSZ és a szakértők tiltakozása mellett elfogadott villamosenergia-ipari szabályozás mégsem olyan jó.

 • A Kortárs Építészeti Központ bezárása - Rossz szomszédság

  Kitették Nefelejcs utcai otthonából a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szűrét. Főbérlőjük, a Róth Miksa Emlékház igazgatója már ebben a hónapban el akarja kezdeni annak az épületnek a felújítását, amelyben a KÉK 2006 nyarán működni kezdett.

 • Az SZDSZ a népszavazás után - A kétfejű fenevad

  Májusban rendkívüli tisztújítás lehet a tavalyi küldöttgyűlésen elkövetett szabálytalanságok miatt az SZDSZ-ben. De hogy azon mi történik majd, nagyban függ attól, mire jutnak magukkal a szocialisták.

 • Szocialista stratégiák a népszavazás után - Szőrmentén

  Egyre többen vélik úgy az MSZP-ben, hogy Gyurcsány reformpolitikája kisiklott, a kormányfő túl sokat hibázik, a rossz döntések még a leghűségesebb szavazókat is elijesztik. Bár a kormányfőt lecserélni nem akarják, a párt erős emberei koncepcióváltást javasolnak, és a pénztártörvény visszavonását szorgalmazzák.

 • "Nagy súlyú új történelmi fejlemény" - Szalai Júlia szociológus a romák iskolai szocializációjáról

  Miben hasonlóak és miben gyökeresen eltérőek a 14 éves roma és nem roma gyerekek vágyai és a saját jövőjükre vonatkozó elképzelései? A különbségeket mennyiben erősíti és konzerválja az intézményrendszer? A csaknem 1500 borsodi és dél-baranyai nyolcadik osztályos diákot érintő kutatás eredményeiről Szalai Júlia beszélt a Narancsnak.

 • tévésmaci - A sül látta...

  ...amint Balogh Anti hazament a Napsugár kisvendéglőből, valami győzelmet ünnepeltek ott, a focicsapat.

 • étel, hordó - ARCHÍVUM

  Szabó Ervin téri célpontunk régebben magyaros pince volt, talán zenés felárral, ám amióta megújult a könyvtár és környéke, nem kellett jóstehetség megjövendölni a közelgő profilváltást.

 • csontzene - Quintilianus színre lép

  Olyan ismerős - ki is ez a gumifejű barom, ez a politikai gender-korrektségnek szerfölött megfelelő kétnemű, ez a minden szellemtől megfosztott hebefrén szörnyszülött?

 • chili & vanilia - Goethe és a pimpinella

  A Grüne Sosse, vagyis zöld mártás a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. Olyannyira, hogy állítólag még miniszterként is édesanyjával, Aja asszonnyal készíttette és küldette magának postakocsival egészen Weimarig (bár néhány forrás szerint ez csak legenda).

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Hajóvonták találkozása - The Dillinger Escape Plan az A38-on (koncert)

  Igen, én voltam az, aki pár számmal ezelőtt a sárba gyalázta bele a The Dillinger Escape Plan valóban alibi új lemezét (Ire Works), és most én leszek, aki nagyon szépeket ír erről a koncertről, aminek a megszervezése egyébként legalább ugyanakkora fegyvertény volt a Budapestrockandroll iroda részéről, mint amikor három éve először járt ugyanitt a Meshuggah.

 • Várj, míg sötét lesz! - Autechre a Merlinben (live-act)

  A tájékozatlan emberek, többnyire megfelelő tapasztalatok híján, hajlamosak ódzkodni az elektronikus zenei live-actektől, mondván, hogy ez a fajta muzsika legfeljebb dídzsék keze alá való, a színpadon, nagy nyilvánosság előtt elkövetett kütyünyüstölés és poticsavargatás pusztán kamu - úgy is datról/vincseszterről megy az egész.

 • Istentől elhagyottak - Három új opera-DVD

  "Ha felkerülünk az égbe, nekünk kell majd segíteni mennydörögni", mondja a szegények nevében Alban Berg hőse, Wozzeck. Wagnernél még maguk az istenek végezték ezt a piszkos munkát.

 • Én lenni gengszter - David Cronenberg: Eastern Promises - Gyilkos ígéretek (film)

  London újkori nevezetességei közé immár nemcsak a Millennium Dome, de az idegenben gyökeret vert orosz maffiózó is hozzátartozik. Látványosságnak mindkettő megteszi, utóbbinak azonban megvan az a filmes szempontból nem elhanyagolható előnye, hogy ha kinyitja a száját, ízes orosz akcentussal bevont angol kifejezések szaladnak ki rajta, ha pedig leveszi az ingét, feltárul a híres orosz börtöntetoválások egész tárháza.

 • Történelem a háztetőn - Márton László: A nagyratörő (színház)

  Ki tudja, milyen következtetések adódnak abból, hogy a történelmi dráma ismét "jól áll" a magyar színpadnak? Spiró György Árpádház című műve a Budapesti Kamarában látszik frissnek, amennyiben lenyűgözően ismerős a helyzetek és alakok ciklikus ismétlődése - Márton László A nagyratörő című darabja, egy trilógia első része pedig Egerben hitelesíti az író monumentális vállalkozását.

 • Veteránzóna - Kukorelly Endre (szerk.): Ismeretlen Katona. Írók katonatörténetei (könyv)

  Forgatom a könyvet, a gerincén centiméter, a rikító sárga-narancs-piros címlapon egy féllábú Dundika pózol, keblet, hasat és combot feltáró terepszínű göncökben, kezében fegyver, fején népköztársasági címeres katonai sapka - az Éjszakai állatkert és a Szomjas oázis női antológiák után az első magyar férfiantológia is egy borítóra kihelyezett pőre nővel próbálja eladni magát.

 • Vesztes csapaton ne változtass! - Gyurgyák János: Ezzé lett magyar hazátok. A magyar nemzeteszme és nacionalizmus története (könyv)

  Gyurgyák előző nagyszabású vállalkozásának, A zsidókérdés Magyarországon című monográfiának egyik alapvető problémája volt, hogy az antiszemita politikai diskurzust nem helyezte tágabb kontextusba, és nem is létezett olyan általánosabb modern magyar politikai eszmetörténeti feldolgozás, amely hátteret biztosított volna munkájának.

 • Nyújtott kanyar - Koncept koncepció, szemelvények. 54 művész Maurer Dóra válogatásában (kiállítás)

  A végtelen számú évtizedforduló között az egyik legkedvesebb és legtartalmasabb az 1960-70 közötti váltás; a köz- és személyes történelem felhabzásának ritka erős ideje volt.

 • "Az interakció nagyon fontos" - James Johnston, Terry Edwards - Gallon Drunk

  A Nick Cave & the Bad Seeds billentyűse, James Johnston (képünkön) járt már nálunk (a Sziget Nagyszínpadán) 2005-ben. A nemzeti ünnep előestéjén pedig a Gallon Drunk élén mutatta be, hogyan lehet egyszerre kísérletezni és megborulni, s hogyan lehet a dzsesszt és a rockot, a bluest és az exoticát magával ragadó, punkos lendülettel előadni.

 • Viggo, én és Dosztojevszkij - David Cronenberg filmrendező

  Jó kiállású hatvanas, hátizsákkal, farmerban. Az emberi testet minduntalan művei középpontjába állító rendező pályája hol többé, hol kevésbé sikeres kísérletezés: hogyan lehetne elegyíteni a kommersz zsánermozizást a szerzői filmezéssel?

 • Ég-boltok - Az elővarázsolt város

  "A leírások kényelmessége jól illik azoknak az embereknek a habitusához, akik a városban kószálva, az aszfalton róják botanikai gyűjtőútjaikat. (...) Számára a csillogó, zománcozott cégtábla legalább olyan faldísz, mint a polgár szalonjában az olajfestmény; a házfal az írópultja, oda támasztja jegyzetfüzetét.

 • Mátra Múzeum, Gyöngyös - Mamut és paróka

  Gyöngyösre leginkább átutazni érkezik az ember, haladni tovább föl, Mátrafürednek és még beljebb, a hegyek közé, Kékestetőre, Parádra, Sás-tó, Benevár, csúcsok és völgyek, Pezső-kő, ilyen meg olyan kút, használaton kívüli síugró sánc, vadetetők és dagonyák.

 • Evolúció kontra intelligens tervezés - Ember végez

  Néhány hete az MTA elnöksége hivatalosan is letette a garast az evolúcióelmélet mellett. Éppen ideje volt, gondolná az ember, de a helyzet korántsem ily egyszerű.

 • Chindogu - Hülye, hülyébb, leghülyébb

  Huszonhárom és fél éves a Chindogu, és ez a szögletes évforduló remek alkalom, hogy megemlékezzünk a fogyasztói társadalom görbe tükréről, ami sajnálatosan kevés figyelmet kapott idehaza.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...