• MaNcs 20. évf. 13. sz. (2008. 03. 27.)

  "Az utcazajtól Rahmanyinovig"

  Kiss Tibor, Varga Livius - Quimby

  Diligramm című, 1997-ben megjelent lemezük után a magyar popzene egyik legnépszerűbb zenekara lettek és máig azok. Új, előre telt házas turnéprogramjukról, a Quimby Teátrumról beszélgettünk a zenekarvezetőkkel.

  2008 / 13
 • Máté Dániel

  Tévedni trendi dolog

  Mikor kell adóreform, és milyen adóreform kell?

  Nagyszerű dolog a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, érthető, hogy a gazdaság szereplői mihamarabb adótörvényt szeretnének. Most mégis amellett érvelek, hogy várjunk a nagy adócsomaggal őszig.

 • Kérdezz, felezek!

  A kedd délutáni helyzet szerint lesz rendkívüli küldöttgyűlés az SZDSZ-ben. Ez nem feltétlenül jelent rendkívüli tisztújítást is - bár az látszik a legvalószínűbbnek és a legcélszerűbbnek is -, arról ugyanis éppen a kedden bejelentett összejövetel dönthet.

 • Nem áll meg a Villamos

  A kormány a népszavazást követő második munkanapon bejelentette, hogy a.) szétdarabolja a Magyar Villamos Műveket, azt az állami vállalatot, ami a magyar árampiacon a legnagyobb eladó, vevő, kereskedő, sőt, még a piac rendszerirányítójának is a tulajdonosa, és eldöntötte azt is, hogy b.

 • Ingyenebéd

  Küzdelem az alacsony árak ellen

  Mindannyian büszkék vagyunk a magyar tudományos eredményekre. Örömmel jelenthetem, hogy kormányunk az építési vállalkozókkal karöltve felfedezte a feketegazdaság elleni küzdelem gyógymódját. És milyen egyszerű is az egész!

 • K. történetei

  Versailles

  Racine XIV. Lajos és Madame de Maintenon társaságában kiejtette a Madame volt férje, a drámaíró Scarron nevét. Tapintatlanságáért kegyetlen büntetés sújtotta: a király nem fogadta többé. A nagy drámaíró mélységes bánatba süllyedt, és két év múlva elkeseredetten halt meg.

 • Olvasói levelek

  Vigyázó nemetek

  Kedves Szerkesztő Úr! Az újságjukban mindig nagyon penge elemzések jelentek meg az egészségügyről. Ha nem politikai cikket akar írni, ahogy azt deklarálja, akkor érdemes lett volna az ezeket jegyző hozzáértők valamelyikét megkérdezni az egészségügy finanszírozásának mikéntjéről, mielőtt dehonesztáló szavakkal általánosít, idézem:

 • Megfigyelések a cybertérben - A gépükbe másznak

  Ha nem vigyázunk, újabb diktatúrában találjuk magunkat - figyelmeztetnek a privát szféra védelméért küzdő szervezetek. Szerintük a nyugati demokráciák a biztonságért cserébe hajlandók lennének lemondani állampolgáraik szabadságáról és magánszférájuk sérthetetlenségéről.

 • Ötéves az iraki háború - Új szövetségek

  Még bő egy éve is úgy tűnt, hogy az ország menthetetlenül felfeslik az etnikai és konfesszionális törésvonalak mentén, és ebbe százezrek fognak belehalni. A kép azonban a tavalyi év eleje óta lassan változik. Bár a béke még távol, a body count jelentősen mérséklődött.

 • Futballakadémiák Magyarországon - A Nyugat szigetei

  A futballakadémiának nevezett bentlakásos utánpótlásképző intézmények alapításában és működtetésében nem meglepő módon a rendezett tulajdon- és vagyonviszonyú egyesületek járnak az élen. A nyugat-európai modell nem olcsó, de üzletileg akár be is jöhet.

 • Hajléktalan-futballválogatott - "A parlamentet is elvertük"

  Kartondobozok jelölik a pályát, kuka a kapu, energiaital helyett Koccintós. Így képzelnénk a hajléktalanfocit. De nem ilyen. Klub van, csapat, mez, palánk, sőt világbajnokság.

 • A Kultiplex eltakarítása - Amputálva

  Fel-felröppennek hírek arról, hogy a Kultiplex telke túlontúl értékes ahhoz, hogy egyszerű parknak áldozzák be. Hiszen az "ingatlan" hívó szava mellé az "üzlet" társul, ez olyasféle evidencia, mint hogy a kávé mellé jár a cukor.

 • Az SZDSZ borsodi háttere - Szóló

  Hetek óta gyűrűzik az SZDSZ tavalyi elnökválasztó küldöttgyűlésén történt áltagszavazások miatti botrány. Akár az egész párt jövője is elszállhat egy megismételt elnökválasztást követő esetleges pártszakadás nyomán.

 • Cégportré a Hospinvest Zrt.-ről - Az ördög maga

  Van, ahol megmentőként tekintenek a Hospinvestre, máshol mindent megtennének a távol tartására. Közben mind erősebb konkurenciaharc közepette épül az ország legnagyobb kórház-üzemeltető birodalma - a jogalkotás által meglehetősen magára hagyott piacon.

 • tévésmaci - A sülfül

  Három nap adásszünetet sorsolunk ki azok között, akik helyesen megválaszolják: - hány állatnevet rejtettünk el itt? - hány külföldi szót tanulhattak meg itt? - hány filmet ajánlottunk a hetvenes évekből?

 • étel, hordó - MARCELLO

  A Bartók Béla úton, a bűvészbolttal szemben, ahol az ifjú Gasztronauta kis pajtásaival még azon rágódott a hetvenes években, miként szólítsa a megvásárolni kívánt műszart (Az elővarázsolt város, Magyar Narancs, 2008.

 • csontzene - Böjtös napok tógában

  A Tavaszi Fesztivál utolsó napjaira Raymond Chandler szavaival élve nagyon nehéz fiúk töltötték ki a bejelentőlapot.

 • chili & vanilia - Belga (flamand) nemzeti büszkeség: waterzooi

  A belgák nagy ínyencek. Éttermi élményeikről, receptekről szívesen folytatnak eszmecseréket, és heves gasztronómiai viták is előfordulnak.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • "Mindig ellene kell menni" - Poniklo Imre - Amber Smith

  A jobb híján magyar indie színtérnek nevezett, angolszász hatású szcéna legrégebben létező zenekara az Amber Smith. A 2000-ben alakult társaság felállása különböző tagcserék és vargabetűk után 2004-ben állandósult, két évvel ezelőtt jelentették meg Reprint című nagylemezüket, majd idén februárban jöttek ki a folytatással - Introspective címmel.

 • Márványból szoborta - Kelley Polar: I Need You To Hold On While The Sky Is Falling (lemez)

  Vannak esetek, amikor első pillantásra valószínűtlennek tűnő kombinációkról derül ki, hogy igenis életképesek, s vad, szinte micsurini logikájú hibrideknek tapsolhat a kifinomult publikum. Itt van például Kelley Polar, akinek még az életrajzát is mintha egy sztrájktörő forgatókönyvíró vetette volna papírra - merő unalmában.

 • Apád filmje - James Gray: Az éjszaka urai (film)

  A nyolcvanas éveket nyögjük, ihlető forrását minden diszkóalapú retromozgalomnak. Az oroszok már a diszkóban vannak, övék a Brighton Beach-i táncparkett és a keleti parti drogkereskedelem, de a rendőrség egyelőre még az ős-brooklyni keménytökűek hitbizománya.

 • Placet - Hans Pfitzner: Palestrina (opera)

  Tartózkodó várakozás előzte meg Pfitzner 1917-es keltezésű, legsikeresebb operájának megkésett magyarországi bemutatóját, hiszen a XVI. századi egyházzene óriását címszereplővé avató mű emberes terjedelme éppúgy kimerítő mulatságot ígért, akárcsak az a megannyi, lopva fellapozott operakalauz, amelyekből a műfaj vájtfülűi próbálták kiolvasni a rájuk váró élmény esztétikai minéműségét.

 • A képíró álma - A varázsló kertje - Gulácsy Lajos festőművész gyűjteményes kiállítása

  Régóta gondolkodom azon, hogy meg kellene írni a Gőg a magyar festészetben című tanulmányt, mely a 19. század közepétől, "nemzeti festészetünk" (ahogy Lyka Károly mondja) megszületésétől egészen napjainkig szedné büszkén virító csokorba hazánk gigászi művészei közül azokat, akik beteljesítetlen nagyra hivatottságukat, valamint nagyra hivatottságuk beteljesíthetetlenségét pusztán a külső körülmények rideg ádázságának tudták be.

 • Fényes zárvány - Hunyadi Mátyás, a király. Hagyomány és megújulás a királyi udvarban, 1458-1490 (kiállítás)

  Hogyan működött a királyi udvar mint hatalmi - kormányzati, igazságszolgáltatási, kulturális - centrum, miként folytak a mindennapok, milyen formák között közlekedtek egymással a különböző rendű-rangú emberek?

 • Lokális dimenzió - Halász Margit: Éneklő folyó (könyv)

  Az Éneklő folyó helyszíne egy olyan, fiktív Tisza-parti falu, Kandicsfalva, melynek a szerző által felvázolt, hétköznapi lakosai amolyan lokális dimenzióban léteznek. Bár van, aki a tanulmányai során élt nagyvárosban is, van, aki más településről érkezett ide, s olykor még ki is mozdulnak egy-egy vásár vagy kirándulás miatt a szereplők idegen falvakba, városokba, de életük menetét, látásmódjukat a helyi perspektíva szabja meg.

 • "A kellő gonoszság" - Shakespeare: Macbeth

  "Én semmit sem teszek" - mondja Macbeth a boszorkányok jóslatát hallva, és úgy tűnik, nem is kell tennie semmit, hiszen az állítás igaz (Glamis thánja), és az egyik jóslat (Cawdor thánja) hipp-hopp megvalósul. Az újdonsült címet lehet köszönni az igazságos Duncan királynak.

 • Lázadás az IBUSZ-ban

  David Mackenzie: Hallam Foe

  Anya csak egy van - tartja a népi bölcsesség, és erre az egyre az ifjú Hallamnak nagy szüksége lenne, ám fájdalom - és fájdalomból, főleg a kamaszkoriból, bőven mérnek filmünkben -, ez a hajó már elment. Pontosabban a csónak, melyen a kedves mama egy feketebetűs napon kievezett a skót családi kastélyhoz tartozó tóra, és vízbe fojtotta bánatát.

 • Elsüllyedt szerzők XIII.

  A kikosarazott hazafi

  Könyvfesztivál van, ünnep van: 30 év után újra megjelent Zsolt Béla kimagasló memoárja, a Kilenc koffer. Bán Zoltán András néhány éve mindent elmondott az íróról, akinek a pályája paradigmatikus esete a magyar zsidóság történetének.

 • Szent Varecza Halott esetei a hivatallal - Kompenzációs vigasz

  Szombathely Város Önkormányzata nemrégiben hivatalos levelet küldött a Mikes Kelemen utcában élő Varecza Lászlónak, hozzájárulását kérve szolgalmi jog létesítéséhez. A tekintetes hivatal sem tudhat mindent, nem köteles fejben tartani, hogy a címzett Szent Varecza László Halott történetesen a szombathelyi piac sajátos látásmódú régiségkereskedő költőfejedelme.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...