• MaNcs 20. évf. 15. sz. (2008. 04. 10.)
  Konrád György író a koalíció válságáról és a magyar politikáról

  "Hogy mindenki előálljon a saját arcával"

  A minap múlt 75 éves - de nem születésnapi interjút készítettünk vele. Megtapasztalta a fasizmust, a sztálinizmust, a kádárizmust, a demokráciát, reformereket és önkényurakat látott felemelkedni és elbukni. A demokratikus ellenzék egyik főalakja 1991 után aktív kívülállóként, a maga eszközeivel és tekintélyével sokat tett a szocialisták és a liberálisok együttműködésének megkönnyítéséért. Mit gondol...

  2008 / 15
 • Eörsi Mátyás

  Becsukva, de nem kulcsra zárva

  A bukaresti NATO-csúcsról

  A múlt héten NATO-csúcs volt Bukarestben, de erre Magyarországon jószerivel senki rá se bagózott. Sem az Országgyűlés, sem a sajtó - ennyire köldöknéző ország lettünk. A nemzetközi sajtó hetek óta címlapon latolgatta a csúcstalálkozó esélyeit, Magyarországon azonban alig volt olyan politikai napi- vagy hetilap, amely a bulvárhíreken túl elemzésre méltatta volna az eseményt.

 • Bénák és kacsák

  Mi az, hogy kisebbségi kormányzás?

  Hétfő óta a koalíció kérdése az egyetlen belpolitikai téma, még a borsodi liberális álküldöttek ügye és a profitorientált egészségügy rémképe is teljesen háttérbe szorult.

 • Van benne tartás

  Magyar Narancs, 2008. március 13. Tisztelt Szerkesztőség! Dicséretes dolog, hogy a természettudományos ismeretterjesztést a Magyar Narancs is fontosnak érzi, mert erről nem lehet eleget beszélni.

 • Ott a vonal, vigyázz!

  A belül részletezett hétfői - Hollán Ernő utcában celebrált - flashmob és ellenflashmob rendezvénynek akad néhány tanulsága, amit érdemes tán eszünkbe vésni. Például milyen jó, hogy ilyen sokan megtudhatták, hogy mi a bánat az a flashmob.

 • A saját út

  Bár a kormányválság óta a két leggyakrabban használt szószerkezet az "előre hozott választás" és a "kétharmados Fidesz-többség", a nagyobbik ellenzéki pártról alig esik szó mostanában. (Nota bene: mintha mindenki magától értetődőnek tekintené, hogy a népszavazás 3,3 millió igenszavazója az utolsó szálig Fidesz-szavazó is.

 • Csodakedd, rémszerda

  Shakespeare és az egyszeregy

  "Nem tudja itt Shakespeare az egyszeregyet." Stop. Newton nem tudja! Shakespeare "elfelejtett angolul". Ha Kosztolányit idézek, legalább pontosan. Csoda-e akkor minden bajom?

 • Pálya a magasban

  Szegény Emily Davison

  1913. június 19., csütörtök, kora délután. A Royal Ascot harmadik napja - Ladies' Day. A lovak már teljesítették a Gold Cup két és fél mérföldes távjának nagyobb részét, amikor a célegyenes előtti kanyarban különös szerzet bukkan fel a pályán.

 • A Kogart vitatott állami dotációja - Sokat a sokhoz

  Szakmai körökben nagy vihart kavart, hogy a kultuszminisztérium sok millió forinttal támogatja a Kovács Gábor bankár által alapított Kogartot. A szaktárca egy máshol életképes finanszírozási modellel próbálkozik, de ahogyan teszi, annak nincs sok köze az eredeti szisztémához.

 • Náci és antináci demonstráció a Hollán Ernő utcában - "Több százan leszünk"

  Amikor reggel megjön az első körlevél, még azt gondolom, hogy ez a rendőrség dolga, vagyonvédelmi ügy, ha jól értem, valami boltot kéne megvédeni. A hír úgy szól, hogy Tomcat és bakancsos barátai délután demonstratív jegyvásárlás céljából ellátogatnak abba az újlipótvárosi jegyirodába, ahonnan szerintük sűrű fasisztázás közepette kidobtak egy lányt, aki egy nemzeti érzelmű zenekar koncertjére akart két hete jegyet venni.

 • Alternatív zsidó mozgalmak - Önépítkezés

  Elég a szorongásból, zsidónak lenni igenis vidám dolog - mondja az urbánus zsidók új generációja. A nemzedékváltás, az életmód változása, az új közösségi formák terjedése nemcsak a diskurzust változtatta meg, de a zsidó közélet és intézményrendszer megújulása iránti igényt is felerősítette.

 • Felügyeleti eljárás a MÁV ÁBE ellen - Kárrendezés

  A PSZÁF április 8-i hatállyal lényegében befagyasztotta a MÁV ÁBE kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) üzletágának üzemszerű működését. Az egyesületnek tilos új ügyfeleket akvirálnia, a tartalékhiányos állományt át kell adnia egy másik biztosítónak, és a következő közgyűlésen a vezérigazgatónak is mennie kell.

 • Az SZDSZ a koalíciós válságban - Ágytól, asztaltól

  Bár az SZDSZ küldöttgyűlése még nem hagyta jóvá, és a miniszterek, államtitkárok távozása is csak e hónap végén hatályosul, "az SZDSZ kilépett a koalícióból" szófordulat a lehetőségekhez képest híven írja le a helyzetet.

 • tévésmaci - Riep Van Sül: Tűr a szénakazalban

  Balogh Anti útja a Györe-padtól hazáig már sima ügy volt, bár sietnie kellett, ha el akarta érni a délután kezdődő vb-döntőt.

 • étel, hordó - FIKTÍV

  Nekünk nyolc, bár a Kicsi Tysonnak vagy Szomjas Györgynek puhány lenne ez a környék, ahogy Faházi asztaliteniszezőnek a tükörszoft.

 • csontzene - Hiába itt Cicero?

  A múltkor a fizetőpincér Quintilianuson nevelkedett szóáradata miatt nem volt alkalmunk elmondani az új ceterum censeót, most gyorsan az elején sort kerítünk rá: azonnal tegyenek ki hamutartókat a Zeneakadémia hátsó bejáratához, ahol ezek hiányában a dohányzó úri közönség kénytelen telerondítani az utcát!

 • chili & vanilia - A világ legdrágább fűszere: sáfrány

  1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek meg, egy asszonyt pedig elevenen ásattak el sáfrányhamisítás miatt.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Denevér, hattyúdal - Bauhaus: Go Away White (Lemez)

  Éppen huszonöt éve szűnt meg, vagy ha úgy tetszik, hullott tetszhalálba a posztpunk/new wave/gothic rock univerzum egyik alapzenekara, a Bauhaus - most állítólag végleg az enyészetnek adják magukat, de azért úgy döntöttek, nem tűnnek el nyom nélkül.

 • Azonnal hat - R.E.M.: Accelerate (lemez)

  Egészen kevés kulcsfontosságú zenekar van a rocktörténelemben, amely még huszon- vagy harmincakárhány év után is képes a megújulásra. Az újjászületés fogalma hordoz magában valami gyanús, az aktuális lemez megjelenéséhez időzített marketingtartalmat - mégis, időről időre akad olyan rockdinoszaurusz, amely a halványabb próbálkozások után ismét elő tud állni újnak ható anyaggal.

 • Későn érők - Fatih Akin: A másik oldalon (film)

  Még hogy trilógia, ugyan már! Odaát, az interjúban is pedzik, és a rendező még tán el sem készült előző, nemzetközi hírt és nevet hozó munkájával, a Fallal szembennel, amikor bejelentette: trilógia lesz ez, szerelem, halál és ördög.

 • Papírmúzeum - Aby Warburg Mnemosyné-atlasza (kiállítás)

  Aby Warburg 1924-től haláláig, 1929-ig dolgozott legendás képatlaszán, s természetesen befejezetlenül maradt, hiszen egy ilyen tervet nem lehet befejezni. Talán éppen ez a belátás fordította a nagy magántudóst egy olyan műfaj felé, amelynek adekvát technikai feltételei is csak jóval később, a számítógép feltalálásával jöttek létre, teoretikus jelentőségét pedig az utóbbi évtizedekben kezdik általánosítani.

 • Megrendültség - Csutoros Sándor kiállítása (képzőművészet)

  A megrendültség nem esztétikai kategória, tudom, de Csutoros Sándor (1942-1989) kiállításának igazi érvényt mégiscsak az az érzés ad, amit a ritkán vagy soha nem látott grafikái és festményei keltenek.

 • A király meze (Építészet)

  Hátát a Pesti Vigadónak vetve, az Elizélt Palota becenevű irodaház, hajdani ORI-székház helyén épült fel nemrég a Vörösmarty 1 projektnéven futó vegyes funkciójú objektum. Nem korszakos jelentőségű remekmű, de mintha tudna valamit, amire nekünk, az építészet célközönségének, szükségünk van.

 • Két sima, egy fordított - James M. Cain három regénye

  Regényt valahogy úgy kell kezdeni, ahogy James M. Cain teszi - állapíthatják meg elégedetten a gyakorlott olvasók, akik döntésüket nem bízzák a véletlenre, valamint nem hisznek el mindent a fülszövegíróknak (vagy a kritikusoknak), ezért a biztonság kedvéért vásárlás előtt belelapoznak a kiválasztott kötetekbe.

 • Jó hír, rossz hír - Babel Méd Music

  Alig öt hónapja, a tizenharmadszorra megrendezett WOrld Music EXpóról tudósítva jeleznem kellett a koncertszervezők és lemezkiadók globális aggodalmait: a schengeni térségen kívül eső országok elmacerásodó vízumügyei, a muzulmánok iránti makacs gyanakvás, illetve a digitális robbanástól drasztikusan megroskadó lemezbiznisz jó kis fejtörést eredményezett.

 • Mindenki ezerrel - Patrycia Ziólkowska színésznő

  Játszott Akin egyik korábbi filmjében, a Solinóban is. Most, A másik oldalon-ban egy helyét keresgélő, de nem igazán találó 30 körüli nőt ad, aki beleszeret egy problémás török lányba. A művésznő a Szemrevaló című német filmhéten járt Budapesten, akkor beszéltünk vele.

 • Magyarázza a halál! - Fatih Akin filmrendező

  Németország helyben és világszerte legnézettebb filmkészítője. A Fallal szemben rendezőjének új filmjét megjelenésünk napjától játsszák a magyarországi mozik. A másik oldalon egy érzelmes utazás, mely a halálról és a megbocsátásról szól.

 • "Egy szerelem vitt engem Párizsba" - Hanna Schygulla színésznő

  Fassbinder múzsájával, a Lili Marleen, a Maria Braun házassága, a Berlin Alexanderplatz, a Petra von Kant keserű könnyei, az Effi Briest, A postakocsi vagy a Werckmeister harmóniák 64 éves sztárjával a Taorminai Filmfesztiválon beszéltünk, ahol életműdíjat vett át.

 • Piac-kutatás - A katedrálisok kora - A Budapesti Vásárcsarnok

  Ha múltkori elragadtatásunkban a Skála-piacot a kulinária székesegyházaként ünnepeltük, ezzel mintegy kimerítve a felsőfok felsőfokát, akkor a Nagycsarnok komoly feladat elé állít bennünket; tovább kell emelnünk a téteket: felettünk a csillagos ég, és a gasztronómiai törvényhozás bennünk.

 • Holland temetés - Változó igények

  Az elmúlt évtizedek két legfontosabb holland társadalmi változása az individualizálódás és a multikulturális vagy inkább multietnikai jelleg erősödése. Az előbbi az egyén önrendelkezés, illetve önkifejezés iránti vágyából, az utóbbi a bevándorlók számának drasztikus növekedéséből táplálkozik.

 • Törvénytervezet a nemdohányzók védelmében - Zéró tolerancia

  Az Egészségügyi Minisztérium új törvénytervezete a kocsmákból, éttermekből, munkahelyekről, sőt akár az utcáról is kiseprűzné a dohányosokat. A Füstölgők Társasága kirekesztőnek és életszerűtlennek találja a szigorítást.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...