• MaNcs 20. évf. 18. sz. (2008. 05. 01.)

  "Ez egy macska-egér játék"

  Soros György és Jaksity György az amerikai pénzügyi válságról

  Kezelhető-e, és hogyan? Mi a dolga az amerikai jegybanknak, és mi a nemzetközi intézményeknek? Az amerikai ingatlanpiaci válság kialakulását három hónapja Király Júlia, a jegybank alelnöke magyarázta el lapunknak. A krízis azóta feltáruló dimenzióiról most a Soros Fund Management és a Concorde Értékpapír Zrt. elnökét faggattuk. Soros György új könyve a válságról pár hét múlva jelenik meg Amerikában.

  2008 / 18
 • A gazdaság a lényeg, süsü! - Kapitalizmus és demokrácia

  A mindennapi boldogulásunk szempontjából éppen a legsúlyosabb kérdések a legközömbösebbek. Praktikusan nézve nem sokat számít például, hogy a világ örökké áll-e, vagy majd eloszlik, mint a buborék. Mert függetlenül attól, hogy van-e értelme az ilyen kérdésnek vagy megtudható-e a helyes válasz, azt úgyis tudjuk, hogy amíg áll a világ, miként akarunk benne élni: békében és jólétben.

 • Sárosi Péter

  Ördöggel ördögöt űzni?

  Az áltudományos drogprevencióról

  A Drogmentes Magyarországért Maraton nevű rendezvény honlapján a következő olvasható: "Magyarország legnagyobb drogellenes rendezvénye, egy 42 napos ország körüli futás, iskolai drogfelvilágosító előadásokkal, drogfelvilágosító füzetek osztásával, drogellenes aláírásgyűjtéssel és találkozókkal a települések, a rendőrség és az iskolák vezetőivel, valamint VIP-k bevonásával szervezett nyilvános rendezvényekkel és médiamegjelenésekkel.

 • A rajongók érdekében

  Magyar Narancs, 2008. április 17. Tisztelt MaNcs! Bogár Zsolt nagyon érdekes témát választott a filmek "nem hivatalos" feliratozásáról szóló cikkével, a jelenséget körbejárta és korrekt módon tálalta.

 • A jövőt nem sejtheted

  A kisebbik koalíciós partner vasárnap véglegesen pát intett a kormánynak, és most kint gondolkodhat arról, hogy milyen volt bent, és mit csináljon kint. Hát, sok sikert a fejtöréshez! Néhány hónap múlva vagy megértjük, mi volt ennek az értelme, vagy akkor sem.

 • Vejétől bűzlik

  Közeledik a "megfigyelési ügy" tízedik évfordulója, amit a Fidesz újabb hasonló történettel köszöntött a múlt héten. Becsületükre szóljon, e mostani sztori - ellentétben a mára méltatlanul feledett, 1998. augusztusi Orbán-bejelentéssel - nem kamu.

 • Öt és feles

  Szó szerint

  A Boldogkert-Árpádföld mérkőzésen történt, egy szép tavaszi napon. A boldogkerti védők földbe gyökerezett lábbal álltak, törzsükön ágak nőttek, jó vastagok, különösen a balbunkó, aki negyvenévesen harmadvirágzását élte.

 • Ekotrip

  Ki fújja a passzátszelet?

  Furcsa jelenségre lehettünk figyelmesek az elmúlt hetekben, hónapokban. Miközben egy sor kedvezőtlen fejleménynek a papírforma szerint a forint gyengülését kellett volna előidéznie, nemzeti valutánk meglepő módon még erősödött is.

 • "Olvasói levelek" - Szabadértelmezés

  Kedves MaNcs! Félix Péter "újságíró és emberjogi aktivista" a Hollán Ernő utcában április 7-én tartott, be nem jelentett antináci tüntetés kapcsán a legmeglepőbbnek szerény személyemnek a demonstráción való megjelenését tartja.

 • Lehet-e a Fidesznek kétharmados többsége? - Gyere cipó, hamm...

  A közvélemény-kutatók jelenleg a Fidesz támogatottságát 2,4-3,4 millió fő között, míg a szocialistákét 900 ezer és 1,5 millió között mérik a teljes népességben. A számos eltérés mellett abban egyetértenek a különböző intézetek, hogy a Fidesz körülbelül két és félszer több listás szavazatra számíthat, mint az MSZP - a parlamenti mandátumarányokra azonban csak óvatosan lehet következtetni a kutatási eredményekből.

 • Közmédiumok nemzetbiztonsági védelme - Mint aki benéz

  Miután a Fidesz tiltakozott az ellen, hogy a szakszolgálat az önkormányzatokat adott esetben lehallgathassa, nyilvánosságra került a "biztonsági védelemben részesülők köre". Köztük vannak a közmédiumok is, ami miatt az újságírók is felháborodhatnának - ha a vonatkozó kormányhatározatot úgy értelmeznék, mint a legnagyobb ellenzéki párt.

 • A zsidónegyed rehabilitációs terve - Máris Marais

  Hamarosan elkészül a régi pesti zsidónegyed rehabilitációs szabályozási terve. Legalábbis papíron. Az erzsébetvárosi önkormányzat ugyanis nem megy bele önként a világörökségi terület értékelvű felújításába.

 • Az SZDSZ kilépett a koalícióból - Ugrás a kismedencébe

  Az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése a koalíciós szerződés felmondásával a papírformát hozta. A küldöttek némi ízelítőt kaptak a júniusi elnökválasztás küzdelmeiből is. Ám az igazán fontos kérdésről továbbra sem esett szó.

 • Spórolhat-e az állam a családtámogatáson? - Az aprónép aprópénze

  Lassan az egész ország a kiadáscsökkentés lehetséges költségvetési helyeit keresi, melyek valahol a jóléti ellátások környékén lehetnek. A Narancs most a sokat emlegetett családtámogatásokat vizsgálta. A szakértők szerint sok pénzt nem lehet itt megspórolni - az átalakítással viszont komoly hatékonyságnövelést lehetne elérni.

 • tévésmaci - Nem Tattaglia, a sül az igazi

  Troché és Sztupa mindenképpen kerülni akarták a feltűnést, igyekeztek minél hétköznapibb ruhát viselni, ugyanúgy húzták maguk után nevetséges kis troli bőröndjeiket, mint bárki más a reptéren.

 • étel, hordó - ARCADE

  Napokig sorolhatnánk az egykori presszók nevét, mégsem jutnánk a végére. Ráadásul ha virágnevekkel készülünk egy ilyen leltárra, szinte bármelyik (leszámítva a Büdöskét) biztos találatnak számít.

 • csontzene - Kripke új szövetsége a fizetőpincérrel

  Április 23-án este, a Ránki házaspár koncertjére igyekezvén a Zenegyűlölőnek olyasféle túlvilági erejű megvilágosodása támadt, mint Nietzsche élménye lehetett - aki köztudomásúan egy kocsisa által ostorozott ló nyakába borult zokogva 1889 januárjában, Torinóban -, amikor a Zeneakadémia kapujában megpillantott az utcára kirakott két (!

 • chili & vanilia - Süsd meg, spárga!

  Alig várjuk minden évben. Én az utolsó hetekben már visszaszámolok. Pedig manapság szinte az egész évben kapható, de mindenki tudja, hogy az igazi csakis az, ami szezonjában, frissen kerül piacra.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Északi sarkak - Fortedanse: Kalevala (Színház )

  Szaunából lettünk, és mindannyian egy nagy, globális szaunában fogunk elpusztulni. Nagyjából így értelmezem Horváth Csaba koreográfus és/vagy színházi rendező új Kalevaláját. A fagyos tájak lakóinak története, akiket elhagytak a normális istenek, halszagúak és fáznak, de házakat fognak építeni és tüzeket gyújtani közös erővel.

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Amilyennek lennie kell - Testament: The Formation Of Damnation (lemez)

  Meg kell hagyni, a thrash metal belterjes műfaj. Itt van példának rögtön a Testament: az alapító-énekes huszonakárhány éve lelépett, és átpártolt az Exodusba; megfordult benne a Death, a Forbidden és az Exodus néhány további tagja; no meg a Slayer mindkét eddigi dobosa - sőt a gitáros feleségül vette a metallicás Kirk Hammett exnőjét.

 • Lemez

  Erre iszunk - Nôze: Songs On The Rocks

  A szimultán zeneprogramozó, zongorista és vokalista Nicolas Sfintescu és Ezéchiel Pailhés (alias a Nôze duó) alapvetően párizsi lakosok, ráadásul rajonganak a minimalista elektronikáért - pályafutásukat a hagyományos, franciás popzenéhez és a ritmikus puttyogáshoz fűződő egyidejű, egyformán pusztító szenvedélyük vezérelte, a beteg zenebarátok nagy-nagy örömére.

 • Ahogy a csillagok - Eric Burdon & War Londonban (koncert)

  >Hogyha egy zenekar évtizedekkel a felbomlása után - egy vagy akárhány koncertre - újra összeáll, akkor ritkán mutat egyöntetű lelkesedést a közvélemény. Vannak ugye a fanatikus fanok, meg vannak a fanatikus gyanakvók, a maguk bejáratott - "felmelegített főzelék", "kimerült invenció", "még egy bőr lenyúzása" satöbbi - sablonjaikkal.

 • Kétszer ment el - Húsz rendező: Párizs, szeretlek!; Cédric Klapisch: Párizs

  Nyilván már az is egy mérce, hogy kit hívnak az ilyenhez, és ebben a nagy nemzetközi nekiveselkedéssel készített szkeccsfilmek a világválogatotthoz hasonlítanak: a hazai pálya vélt vagy valós legjobbjai (vagy azok, akik épp ráértek) állnak össze egy alkalomra, és igyekeznek nem kifáradni, miközben azért szolgáltatni is kell valamit.

 • Megélhetési bűnözők - Gát György-Uzsák János: Kis Vuk (film)

  "Ekkor valami fehéret látott mozdulni az ólak mellett. Vuk lehasalt, mert a fehérség közeledett. Lehunyta szemét, és tudta már, hogy Nyau lépeget feléje. Gondolkozott: megfogja-e? Nem csap-e lármát a macska, aki ugyan félt a rókától, de a veszély néha vakmerővé tette, és karmai ilyenkor gyorsak voltak, mint Zú, a fényes hátú bogár, ki a napsugárban táncol.

 • Rémregény - Munkácsi Miklós: Holtak kalendáriuma (könyv)

  A huszadik század tekintélyes része egyetlen lidérces rémtörténet - ennek a tényekkel megalapozott közhelynek a megéneklésére vállalkozott új könyvében Munkácsi Miklós, ám a Lantos család hányattatásainak históriáját tárgyaló mű furcsamód mégsem az említett epocha világháborús népirtásokban és diktatórikus esztelenségekben dúslakodó kegyetlenségeit teszi érzékletessé az olvasó számára, hanem inkább a szerző mesteremberi vonzódását az öncélú erőszakosságok és a naturális részletek ábrázolása iránt.

 • Mindent a szemnek - Figaro és Rubens (színház)

  Sok nemtudás szükségeltetik - és persze sok más egyéb is - ahhoz, hogy jól érezze magát a néző a Vígszínházban, az Eszenyi Enikő rendezte Figaro házasságán. Sokat segít például, ha lövése sincs arról, hogy Beaumarchais darabjában "cucc" van; vagyis valami, amiről szól.

 • Hogy festett volna Fellini? - Igor Tolsztunov filmproducer

  Az Örökmozgóban rendezett orosz filmhéten ezúttal nem a művészeké, hanem egy sikeres produceri irodáé, a Profité volt a főszerep. Az orosz filmgyártás legújabb kori viszonyairól a stúdió producerével beszélgettünk.

 • Sehol se nagyon jó - Urbán András színházcsináló

  Tizennyolc évesen alapítója volt a Aiowa nevű vajdasági színházi, összművészeti és ideológiai csoportnak. A délszláv háború idején nem foglalkozott színházzal, majd újra rendezni kezdett, és az utóbbi években a szegedi Thealter-fesztiválon, majd Budapesten is meghatározó események lettek az előadásai.

 • Leszbikus anyák - Törvényen kívül, méhen belül

  A kilencvenes években a Labrisz Leszbikus Egyesület létrejöttének és egyéb társadalmi változásoknak köszönhetően "előbújt" egy generáció, amelynek tagjai már bátran felvállalták nemi identitásukat. Ennek a nemzedéknek több tagja évek óta nyíltan azonos nemű párjával él, és közülük egyre többen családot terveznek, gyermeket várnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...