• MaNcs 20. évf. 21. sz. (2008. 05. 22.)

  Harrison Ford filmsztár - Birodalmak ostora

  Születésnaposról jót vagy semmit, és a ma 70 éves Harrison Fordnak sok jó van a számláján. A későn érő sztárról, aki 35 évesen Solo, 39 évesen Indy és 50 évesen Jack Ryan lett (60 fölött pedig a fülét is kilövette), utolsó nézhető filmje, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága bemutatásakor közöltünk pályaképet.

  2008 / 21
 • Hibás tánclépések - Válasz Mérő Lászlónak

  Mérő László legutóbbi, a nácikról, illetve a hozzájuk való viszonyról szóló írásának (Nácik, hova?, Magyar Narancs, 2008. május 8.) állításai nem hagyhatók csak úgy annyiban. Mérő László tekintélyes értelmiségi, elkötelezett demokrata, szavára sokan adnak, nem akárki.

 • A kisebbség többsége

  A felhatalmazás nélküli kormányzás rémének már jó ideje szezonja van. Aktuálisan a kisebbségi kormányzás kapcsán, állítja a Fidesz, hiszen ha nincs többség - ami egyébként a kisebbségi lét komplementere, mondhatni, megszüntethetetlen velejárója -, akkor nincs támogatás, ha nincs támogatás, akkor nincs legitimitás.

 • A rajongók érdekében

  Magyar Narancs, 2008. április 17. Tisztelt szerkesztőség! Olvastam cikküket a filmek és sorozatok feliratozásával kapcsolatban, és igazán vegyes érzelmeket keltett bennem.

 • Hazudva sajnos nem lehet megjavulni!

  A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten meghozta rég várt végzését a 2007. február 2-i kordonbontás ügyében. Mint emlékezetes, a Fidesz képviselőcsoportja ezen a napon szétszerelte a Kossuth téren felállított fémkorlátokat.

 • A szavak embere

  Az új egészségügyi miniszter imádnivaló ember. Székely Tamást, e tündéri figurát el is halmozzák szeretettel, amerre jár. A szakmai szervezetek elismerően szóltak kvalitásairól, a gyógyszerészek kamarai közgyűlésén egyenesen megtapsolták, ellenzéki képviselők adtak hangot bizakodásuknak (majd a szakbizottságban nem támogatták a kinevezését, hisz a rajongásnak is van határa).

 • Pálya a magasban

  "Életüket és testi épségüket szolgáltatják ki..." 2.

  Stiller Gyula halála Száz kicsapongás szűnj meg egy percre! Vad iramában álljon a labda! Gondoljunk rá, ki el van már temetve, Aki a labdát annyira szerette, Hogy életét is oda adta. Marschalkó Teofil: Temetés után (1913.

 • Komiszkenyér

  Puszta ideák

  Az angol író, Thomas Carlyle egyszer egy üzletember társaságában vacsorázva hosszabb fejtegetésbe kezdett. Egy idő után, megelégelve a másik bőbeszédűségét, az üzletember így fakadt ki: "Ideák, Mr. Carlyle, ezek mind puszta ideák!

 • A zalaegerszegi színház nemzetközi "karrierje" - Kispálya

  Akinek az alábbi történetfüzérről esetleg Ilf és Petrov klasszikusa, a Tizenkét szék jut az eszébe, annak lelövöm a poént: a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház körüli botránysorozatból fájón hiányzik Osztap Bender, a nagystílű szélhámos.

 • Perben a legfelsőbb igazságszolgáltatással - Papírból papír

  Minda Zoltán neve hovatovább fogalom a magyar bíróságokon. Beperelte Sólyom László köztársasági elnököt, Lomnici Zoltán legfőbb bírót és Vastagh Pál volt igazságügy-minisztert az államfő hivatalával és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalával együtt.

 • Drogpolitika a gyakorlatban - Amíg a készlet tart

  Az ezredfordulón a kormányzat lehetővé tette, hogy helyi szakemberek az önkormányzattal karöltve kábítószerügyi egyeztető fórumokat (KEF) hozzanak létre. A KEF-ek nagy részét a pénzhiány és a túlzott önkormányzati befolyás mára teljesen padlóra küldte; sem a drogfogyasztás nem csökkent, sem a megelőzés színvonala nem javult.

 • Újabb védőoltásügyek Magyarországon - "Még élvezné is"

  Börtönbe kerülhet egy házaspár, mert nem adattak be néhány kötelező védőoltást a gyermeküknek. Egy másik család gyermekét a gyámügyes rendőrökkel vitetné a rendelőbe, vagy átmenetileg intézetbe rakná, hogy beoltassa.

 • A kulturális főváros programtervezete - Majd Bono elintézi

  Kényszerek és kompromisszumok jellemzik a 2010-es pécsi kulturális főváros programot. Mentő körülmény, hogy lehetne ennél rosszabb is.

 • Patthelyzet Újbudán - Kapitányok harca

  Elhúzódó politikai válságra lehet számítani a főváros XI. kerületében, ahol elfogyott Molnár Gyula szocialista polgármester mögül a törékeny képviselő-testületi többség. Az ügyek állnak, az eset az országos politika számára is tanulsággal szolgálhat.

 • "Kiharapta a gatyánk fenekét" - Vajda Mihály filozófus 1968-ról

  Sűrű esztendő volt: háborúellenes tüntetések és faji zavargások az Egyesült Államokban, prágai tavasz, párizsi május, lengyel, olasz diákmozgalmak, fegyveres összetűzések Mexikó utcáin. Az új generáció egy jobb világban akart élni, és ezért kész volt bármit megtenni.

 • A '68-as német diákmozgalmak

  Csak a testükön át

  Bár a legtöbb résztvevője számára aligha jelentett többet a szabadság érzésénél, a filozófiai és társadalomelméleti alap sem hiányzott belőle. Hogy ezek mennyire voltak komolyan vehetők, máig vitatott - ám az utópiák kergetése mégis változásokat indított el.

 • tévésmaci - Izé, ecet, sül

  A protokoll végtelenül egyszerű volt, bár Sztupát ez is bosszantotta, megjegyzéseket tett, hogy hamarosan a mosdó felkeresése sem lesz rendszabálymentes. Viszonylag nagy pontossággal megjelölt időpontban kellett a Boráros téri HÉV-végállomás pénztárához járulni, és bemondani, hogy Ómafa urat keresik.

 • chili & vanilia - Ciao Bella!

  Szardínia, San Teodoro falu. Vásárolni megyünk.

 • csontzene - Megyünk és porszemeket törölgetünk

  A Zenegyűlölő megszokott kertjében ült, csicsergő fák, susogó madarak alatt, és lassan egyértelművé lett számára, hogy ő ama boldogtalan tudat, melyről a fiatal Hegel (képünkön) beszélt Szemere Samu kedvesen ósdi magyarításában: "Ez tudja, hogyan áll a dolog az elvont személy valóságos érvényességével s éppígy az elvont személynek a tiszta gondolatban való érvényességével.

 • étel, hordó - BRÓDY CAFÉ

  A hírekben vidám diáktanyaként, remek közösségi terepként írják le a belső-józsefvárosi létesítményt, mely emlékeink szerint korábban a Stúdió névre hallgatott, nyilvánvalóan a Magyar Rádió közelsége miatt.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Két szív - Kylie Minogue (Koncert)

  Amennyiben csoportosítani szeretnénk a popipar mostanában uralkodó díváit, akkor Kylie Minogue abba a klaszterba kerülne, ahová a mindenki által ismert és csak kevesek által utált idolokat pakoltuk. Rajongótábora meglehetős és sok tekintetben igencsak markáns - ha bárki kételkedett volna ebben, akkor a múlt csütörtöki, módfelett sikeres megakoncert rögvest meggyőzhette.

 • Kis furcsa - Lakatos Róbert: Bahrtalo! (Jó szerencsét!) (Film)

  Ami hőseinkkel a szemünk láttára megesik - lerohadnak Bécsben fillér nélkül (egyéb célokra fenntartott 134 euróval) egy pofára is viharvert mikrobusszal -, kétségkívül nem egy húsvéti körmenet. Sokkal inkább egy mozijelenet, szűkebb-tágabb régiónk filmkészítői mutattak is hasonló dolgokat számosat az elmúlt húsz évben (no, a talajgyökerei is meglehetnek e metódusnak, vö.

 • Budaságuk története - Térey János: Asztalizene (Könyv)

  Színművet és szakácskönyvet olvasni olykor tudathasadásos állapot. Olvasójuk eltöprenghet azon a mélyen platonikus, a valóság és az ideák között fennálló distinkción, hogy nem színpadon kellene-e látnia és hallania az egész darabot, illetve nem enni kéne mégiscsak azt a "Zöldfűszerkrémlevest / Füstöltlazac-csíkokkal"?

 • Tan, kép, regény - Eric Heuvel - Ruud van der Rol - Lies Schippers: Az igazság nyomában (Könyv )

  Az amszterdami Anne Frank Ház és a Zsidótörténeti Múzeum együttműködéséből született képregény rendhagyó formájú "tankönyv", amely a hozzá járó munkafüzettel a középiskolai holokausztoktatás nehézségeire próbál megoldást nyújtani - úgy tűnik, sikerrel.

 • Festészet - Nádler István: ...függőleges...(Kiállítás )

  Paul Valéry 1914-ben vetette papírra: "A tasizmus modern eszméi, 'harmóniák', mindent az egyidejű kontrasztokra alapozni, nem törődni az egymásutánisággal, a kibontakozásokkal, a tervvel - mindez jól egybevág az eszmék állapotával.

 • Gitározni tamasekül - Bastien Gsell, a Tinariwen menedzsere

  A Tinariwen együttes tagjai a Művészetek Palotája hátsó kijárata előtt töltötték a fellépésüket megelőző nyárias májusi vasárnap délutánt, arccal a semminek, pontosabban a Lágymányosi híd feljárójának, de ülhettek volna bárhol, derűs nyugalmuk semmiben sem különbözött attól, ahogy előző fellépéseik előtt/után a Sziget világzenei színpad-hátsójának konténeröltözői körül kuporogtak egyfajta természetes idegenséggel, otthonosan sehol és mindenütt.

 • "Valami rokonaim... "Gábor Lajos és Boros Lóránd, a Bahrtalo! (Jó szerencsét!) című film főszereplői

  Gábor Lajos bádogosként dolgozik Kolozsváron, üstöt készít, tetőt-tornyot javít, cigány nyelvet tanít; mikor mire van épp kereslet. A cigány kultúrát kutató Boros Lóránd is tőle tanulta a nyelvet, majd Egyiptomba ment idegenvezetőnek.

 • Indiana Jones története - "Én a tiétek vagyok"

  Azok voltak csak a kalandos idők, a nyolcvanas évek - egyfelől úgy nézett ki, hogy ez majd örökké tart, hogy majd ezt látják a marslakók, ha végre ide eszi őket a fene, hogy tényleg elég lesz szót érteni velük a Kodály-módszer.

 • Kristálykoponyák - Megcsinállak flexszel!

  Az úgynevezett kristálykoponyák körüli hype nem csitul, amióta csak előkerült az első (?) gondosan lecsiszolt kvarcfej a közép-amerikai (?) dzsungelek mélyéről.

 • Zöldesküvő - A lakodalom szén-dioxid-kibocsátása

  Ha életünk egyik legfontosabb napját nem a féktelen hedonizmus, hanem az ökológiai fenntarthatóság jegyében tartjuk, nagyobb eltökéltséggel nézhetünk szembe a zöld szempontból is számtalan kihívást jelentő házasélet megpróbáltatásaival.

 • UEFA-kupa - Oroszok a zeniten

  Az Európa-bajnokságra kiváló felvezetés a két májusi kupadöntő. Az idén látszólag nem volt nagy különbség a kettő között. Manchesterben az oroszok, Oroszországban a Manchester próbált a csúcsra jutni. A két kupa értéke s ennek megfelelően a nemzetközi sajtó érdeklődése persze nem azonos.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...