• MaNcs 20. évf. 24. sz. (2008. 06. 12.)
  A szerk.

  Kanyar az aknamezőn

  Ha Kóka győz, Fodorék mennek, ha Fodor, akkor Kókáék - lehetett hallani az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése előtt. Soha ilyen megosztott nem volt a párt, reális lehetőség a szakadás - ezt meg utána (Fodor-Kóka 346:344). Marhaság, nem fognak szakadni.

  2008 / 24
 • Élet a halál után - A Nagy Imre-per

  1958. június 16-án hajnalban a Gyűjtőfogház udvarán végezték ki Nagy Imrét, a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót. A Narancsban az ötvenedik évfordulóra megjelent írással emlékezünk.

 • A kis vonatrablás

  A múlt csütörtökön a kormány egy tollvonással kinyírta a Magyar Vasúti Hivatalt (MVH): a szervezetet betolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság alá, elnökét, Antal Dánielt (lapunk alkalmi szerzőjét) pedig felmentette.

 • Öt és feles

  Belső utak 1. (Déli pu.

  Gyorsvonat is indul, de Resti Kornél személye minden állomáson és megállóhelyen megáll. Csak lassan, szépen, ahogy a személyvonat megy az ég alatt, hogy mindenhova odaérjen, még az időben.

 • Komiszkenyér

  Szegény, szegény Alexandroszunk

  A történelem tanúsága szerint az emberiségnek nincs különösebb kifogása a munkamegosztás intézménye ellen. Csinálja mindenki azt, amire leginkább alkalmas, amihez természeténél fogva a legjobban ért. A civilizált ember hiúságát nem sérti, hogy le kell mondania ezerféle szakértelemről, mert belátja, hogy a cipője kényelmesebb lesz, ha nem maga készíti, s a kiflije ropogósabb, ha nem maga süti.

 • A francia '68 - Finom kis forradalom

  "1968 olyan, mint a disznó. Minden ehető benne, a fülétől a farkáig." A tavasz, amely "el akarta törölni a politikai hatalmat"; az éjjel-nappal utópiákat kergető hedonista fiatalok (a fiúknál Molotov-koktél, a lányokon miniszoknya); a "forradalmat eláruló kommunista párt" és a "béremelésekkel megvett munkások".

 • Búcsú egy hűséges és bátor asszonytól

  Halda Alíz (1928-2008)

  Az ember magánéletének érzelmileg legtelítettebb, legintenzívebb szakaszát a szerelem, közösségi-társadalmi életének hasonlóan intenzív periódusát pedig - szerencsés esetben - a forradalom átélése jelenti. Halda Alíz sorsát az tette rendkívülivé és határozta meg, hogy magán- és társadalmi élete e két legnagyobb élményét egy-két rövid éven belül egyszerre és egymással elválaszthatatlanul összefonódva élte át.

 • Civil pénzek - "Legyen rock and roll!" - Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány ügyvezetője - Béres Tibor, az Autonómia Alapítvány programfelelőse

  A bürokratikus állami támogatásosztó rendszereknek mutathat jó példát a Norvég Civil Támogatási Alap, melynek kezelését négy civil szervezet konzorciuma nyerte el. Két év alatt másfél milliárd forintot osztanak szét - állításuk szerint olcsón, humánusan és hatékonyan.

 • Etnikai feszültség Pátkán - Barbárok a faluszélen

  A múlt keddi Molotov-koktélos támadás csak egy állomása volt a Pátkán tapasztalható roma-magyar konfliktusnak. A többség minden eszközzel kiáll a polgárőrök mellett. Két éve egy cigány ember elgázolt egy magyar lányt: lehet, hogy most ütött a bosszú órája.

 • Tisztújítás után az SZDSZ - A hiteles cipő

  A szabad demokraták tisztújító küldöttgyűlése a lehető legkisebb különbséggel elnökké választotta Fodor Gábort. A meccs ezzel együtt nincs még lejátszva: az új ügyvivő testületben a legoptimistább értékelés szerint is patthelyzet alakult ki, míg a frakcióban az új elnök hívei egyértelműen kisebbségben vannak.

 • A MÁV ÁBE közgyűlése - Kinek van erre pénze?

  A korábban ismert számoknál jóval nagyobb veszteséget hagyott maga után Kiss Bálint, a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) időközben sikkasztással és pénzmosással meggyanúsított elnök-vezérigazgatója. Legalábbis ez derült ki az egyesület múlt pénteki közgyűlésén, ahol a jelenlévők többsége nem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) konszolidációs forgatókönyvének megfelelően szavazott.

 • Bihari Mihály pályaképe - A munkaruhától a talárig

  Szakmunkássegéd, tanszékvezető, minisztériumi főosztályvezető, egyetemalapító, parlamenti képviselő, alkotmánybíró, jogász, politológus, szociológus, filozófus: csak néhány titulus és poszt, amit az Alkotmánybíróság (AB) július elején leköszönő elnöke fél évszázados pályafutása alatt viselt, illetve betöltött.

 • Hillary Clinton kiszállt - Hosszú út lefelé

  Tizenhét küzdelmes hónap után Hillary Clinton szombaton bejelentette visszalépését a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyből. Clinton egyúttal felszólította híveit, hogy sorakozzanak fel Barack Obama mögött, aki novemberben immár biztosan ringbe szállhat John McCain ellen.

 • csontzene - Kölcsey bejelentkezik

  Amikor e sorok megjelennek, még dübörögnek a Wagner-napok, és előránthatnánk ismét egy jópofa Nietzsche-szöveget, de ha ennyi német ügy kerül szőnyegre, inkább Heine jut eszünkbe, aki ugyebár azt írta, hogy ha a magyar szót hallja, szűknek érzi német zekéjét.

 • tévésmaci - Velünk a sül

  Arról akartunk itt szólni, hogy a múlt héten kicsit agyunkra ment a kora nyár, és elbarmoltunk minden cseh nevet megint, s most akkor mindet leírjuk újra, immár szépen, rendesen, így ni: Cinoherní klub; Jirí Krejcík; U Fleku·; Cenda.

 • kertész lesek - OLD FREGATT

  A Keleti pályaudvar környéke hadműveleti terület, rutinos zsoldos is csak veszélyességi pótlékért vállal itt munkát. Mindez kánikulai meleggel már-már a világvége.

 • chili & vanilia - Celofán, szalicil és üst nélkül

  Vasárnap reggel. Az első kávé forrón, keserűen, üresen.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Mielőtt az ördög rád talál (dvd)

  Mielőtt az ördög rád talál Ha akarnánk, sem tudnánk szebben mondani: Philip Seymour Hoffman és Marisa Tomei egy látványosan jóízűt kefél, rögtön a gyártó cég logója után (egyazon ágyban két Oscar-díj - szép summa).

 • Harry Kemelman: A rabbi vasárnap otthon maradt (könyv)

  Harry Kemelman: A rabbi vasárnap otthon maradt David Small, a kisvárosi korántsem csoda-, hanem reformrabbi újabb kalandja a korábban megismert sémát követi: a Barnard's Crossing nevű jenki kisváros zsidó hitközségében támadt súlyos, majdnem a szakadással fenyegető konfliktus megoldása egybeesik a gyilkosság elkövetőjének leleplezésével.

 • Madita: Too (lemez)

  Madita: Too Madita, teljes nevén Edita Malovcic először a dZihan & Kamien duó 2002-es Gran Riserva című albumán énekelt fel két számot; 2005-ben készítette első, Madita című szólólemezét, most meg a legújabb, Too névre hallgató zeneanyagot.

 • Idea Koktél (web)

  Idea Koktél Az éves átlagnál is gyakrabban jut eszembe a "fulladjál bele" szókapcsolat ama tévéműsorokat nézve, melyekben a kedves házigazda - na ja, a "meztelen mixert" miért nem találták még ki? - először felkeresi Franciaország azon kis dombját, melyen a világon egyedül kapható az adott likőr; majd recepttel illusztrálva vidáman elmagyarázza a nézőknek, hogy kell belőle koktélt csinálni (kell hozzá londoni gyömbérsör is, egyébként).

 • Hihetetlen Hulk (film)

  Hihetetlen Hulk Van, aki sírva fakad, más inkább rágyújt: az emberek többsége rosszul viseli a stresszhelyzeteket, akad olyan is, aki nagy, zöld, mérges izomkoloszszussá alakul át. Belőlük viszonylag keveset, matematikailag egyet ismerünk - szerintem szerencsére.

 • VINCZE OTTÓ: TISZTA KÉPET LÁTOK (kiállítás)

  VINCZE OTTÓ: TISZTA KÉPET LÁTOK Üvegpohár, gombostű, szabócenti, varrásminta, fakaró, flopi, zsonglőrlabda, flex vágókorong, dunyha, nejlonharisnya és talált szövegek - ilyen és ehhez hasonló hétköznapi tárgyakból építi/építette fel Vincze a műveit.

 • La Compagnie Du Hanneton: Au Revoir Parapluie (neocirkusz)

  La Compagnie Du Hanneton: Au Revoir Parapluie James Thiérrée a boldog békeidők cirkuszának gyermeke, szülei, Jean-Baptiste Thiérrée és Victoria Chaplin Cirque Imaginaire nevű cirkuszában nőtt fel, de ma már független színházi vagabund.

 • Roddy Doyle: Henry csillaga (könyv)

  Roddy Doyle: Henry csillaga Roddy Doyle-t, akivel kapcsolatban Magyarországon legalább tizenötször lőtték már el a származására utaló "úr ír" szóviccet, mindannyian a Barrytown-trilógia (A Commitments, A méregzsák, A mozgóbüfé) imádnivalón surmó, virtigli ír figurái miatt szerettük meg.

 • Anyánk óvott tőle - Négy új metállemez

  A tavasz immár végleg nyárba fordult, odakünn a virágos réteken a dús lombú fákról leveleket legelő őzeket csak a pajkos nyulak zavarják meg, és így tovább. Megmagyarázhatatlan, miért ösztönzi ez az idill a legsötétebb metálzenekarokat arra, hogy éppen most adják ki friss lemezeiket, mikor se tél nincs, se csend, nem beszélve a hóról és halálról.

 • Három lépést hátra - Today Is The Day a Corvintetőn (koncert)

  Emlékszem, úgy kábé kilenc éve volt, amikor az Almássy Téri Szabadidőközpontban vártuk a Neurosis és a VoiVod koncertjét. A hazai előzenekarként meghívott Vágtázó Halottkémek már lement; mi épp a büfé felé tartottunk volna, amikor a színpadra lépett (mit lépett, robbant talán, vagy valami hasonló eposzi kifejezés illene ide) a Today Is The Day legénysége.

 • Húsz év múlva - Whitesnake: Good To Be Bad; Def Leppard: Songs From The Sparkle Lounge (lemez)

  Ezek a legszebb évei, énekli David Coverdale a Whitesnake új lemezének nyitó számában, és nem röhögi el magát. De a hallgató is legfeljebb csak mosolyog, mert a hatvan felé közeledő egykori rockisten tényleg meggyőző, és aktuális fegyvertársa, Doug Aldrich gitáros masszív riffjei további nyomatékot adnak a szavainak.

 • Tízezerből - John Carney: Egyszer (Film )

  A kulisszákra koncentráló werkfilmek néha izgalmasabbak, mint maga a főműsorszám, amit kísérnek. Persze mindig vannak, akik eludvariaskodják a dolgot, és még el sem készült a film, de már köszönik az ügynöküknek, mások arcokat vágnak és belegrimaszolnak a kamerába, de olyan is van, hogy tényleg meg lehet tudni valamit a forgatás menetéről, a produkció mögötti emberi, szakmai viszonylatokról.

 • Sárfürdő - Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő (színház)

  Színházat vagy palotát formáz a fekete falú, majdnem üres tér (melyben egy tologatható kanapé az egyetlen bútordarab); középen, a fallapok elcsúsztatásával medencés helyiség (fürdőszoba?) nyílik. A medencében sár.

 • Szplín és modor - Csajkovszkij: Anyegin (opera)

  Könnyű megmagyarázni, de szinte lehetetlen megérteni, miért tekintik gyakorta még a szenvedelmes operakedvelők is kellemes, ám lagymatag, kevéssé drámai alkotásnak a byronizmustól megvert orosz uracs történetét. Mert jóllehet a "lírai jelenetek" műfaji megjelölés is e látszatot erősíti, Csajkovszkij operája valójában korántsem mélabús pasztell, kellemes esti levezető program.

 • A kívülálló - Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban (könyv)

  Világéletemben olyan gyerekeket ismertem csak, akik bármikor képesek arra, hogy egy hirtelen mozdulattal felgyújtsák a házat, kitörjék az ablakot, leborítsák a tűzhelyről a forró levessel teli fazekat, és ha esetleg zárva van az utcaajtó, akkor a kerítésen keresztül másszanak ki az utcára.

 • A férfi - Felvonulók kérték - Michael Patrick King: Szex és New York

  Az az embertömeg, amely a Szex és New York amerikai nyitó hétvégéjén 57 millió dollárt hagyott a pénztárakban (és ezzel máris lőttek a Kristálykoponyák egy hete tartó királyságának), egész biztosan akkor is összejött volna, ha történetesen jó filmet vagy csak úgy, egy filmet készítenek az igen népszerű, egyszeri tévésorozatból.

 • A nő - Egyedül nem megy - Michael Patrick King: Szex és New York

  Mit szépítsem, nagyon vártam a filmet. És nem egyedül. Az egész baráti kör rá volt izgulva a sorozatra, húgom pasija például odáig ment, hogy azt hangoztatta, ő a legnagyobb fanatikus, ebből tanulta a legtöbbet a nőkről.

 • Kis képernyős vagyok - Nadine Labaki színésznő, filmrendező

  A citromos cukormázból készült depilálókrémhez címzett romantikus komédiája a tavalyi cannes-i filmfesztivál nagy sikere volt. Megjelenésünk napjától fut a pesti mozikban a Karamell, első nagyjátékfilmje, melyben - biztos, ami biztos - Layale, a gyönyörű fodrászlány szerepét önmagára bízta.

 • "Mindenképpen őrült vállalkozás!" - Fischer Ádám karmester

  Június 7-én kezdődött a Wagner-napok idei rendezvénysorozata, amelyen a világon egyedülálló módon, egymást követő négy napon (június 19-22.) kerül a MűPa színpadára a teljes "Ring", azaz Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című tetralógiája.

 • Veszélyben a SÍN Kulturális Központ - Kisiklás előtt

  Közel két éve működik Budapest külvárosában, a XVIII. kerületben a SÍN Kulturális Központ egy régi színházi díszletgyár területén. A hely adottságai és a működtetők elszántsága alapján európai sikertörténet is lehetne a dologból, most mégis a bezárás réme fenyegeti az intézményt.

 • Egy tiszta fő

  Fejtő Ferenc (1909-2008)

  A huszadik század konfidens ismerőse volt, ám mégsem vált belőle főállású kortárs, aminthogy nem lett megélhetési emigránsvezér és életkorának tekintélyt perelő magyar-francia Nesztor sem. Második hazája büszkén búcsúzhat tőle; mi, magyarok jobbik énünkből vesztettünk halálával.

 • Veszélyben a banán? - Jaj, de csúszik

  Egyes híradások szerint végveszélybe került sokunk kedvenc gyümölcse, a banán. Pedig lehet, hogy "csak" egy más alakú, méretű, esetleg színű és ízű gyümölcsöt kell majd megszoknunk.

 • Fel nem robbant bombák - A hibahatáron belül

  Nem telik el hét anélkül, hogy egy II. világháborúból itt maradt bomba miatt ne kelljen közterületet lezárni, épületeket kiüríteni. Az elmúlt három évtized során kétezer tonna robbanótestet ártalmatlanító tűzszerészek szerint nem kizárt, hogy ez még vagy száz évig így lesz.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...