• MaNcs 20. évf. 27. sz. (2008. 07. 03.)

  chili & vanilia - Jéghideg levesek, forró napokra

  Mi, magyarok imádjuk a levest. Nemigen tudunk elképzelni étkezést nélküle, nap mint nap főzzük, esszük, rendeljük, és reménykedve keressük külföldi étlapokon is.

  2008 / 27
 • Hammer Ferenc

  Aki nem dolgozik

  A "monoki modell" távlatairól

  Lehet, hogy a kor teszi vagy a páratartalom, de szociológus és jogász kollégáim okvetetlenkedéseit egyre kevésbé értem: mit is szöntyögnek annyit a szociális segély megadásának feltételekhez kötése miatt?

 • Kállai Ákos

  A te anyádat, köcsög!

  Ki mehet felvonulni?

  Az nem újdonság, hogy Tóta W. Árpád semmit sem tud a melegek emancipációs törekvéseiről, hiszen fél évvel ezelőtt is így szórakoztatta blogján olvasóközönségét: "Ma végre természetes dolog, ha valaki homoszexuális.

 • Félix Péter

  Madárnak nézett közigazgatás

  A Turul-ügy fejleményei

  Államigazgatási jogban járatos szakértők szerint legkésőbb 2008. május 9-ig le kellett volna bontatnia az I. kerületi önkormányzatnak mint kijelölt építésügyi hatóságnak a Turul-szobrot. A gigantikus madár azonban áll, a két érintett fideszes önkormányzat (az I.

 • Öt és feles (Tábori lapok)

  Az Interflug 623-as járatával érkeztünk Berlinbe a Schönefeld repülőtérre ahonnan buszszal vittek bennünket a Wilhelm Pieck Pionierrepublikba. Mi a kettes altáborban vagyunk a 6-os épületben. A mellettem levő ágyon egy dunaújvárosi fiú alszik aki megnyerte az országos sakkversenyt.

 • Komiszkenyér (Mese a csimpánzról és a fülemüléről)

  A filozófusok között évezredek óta folyik a vita arról, hogy miféle állat is az ember. A vita kiindulópontja az a feltevés, hogy nem egyszerűen mások vagyunk, mint mondjuk a csimpánz vagy a fülemüle, hanem többek. De miben áll ez a többlet?

 • Újra húzhat

  Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett két határozata leverte a szocialista frakció két kísérletét a gyűlöletbeszédre vonatkozó törvényi szabályozás szigorítására.

 • Nyári vonulás

  Hétfőn pár fekete inges neonyilas egy kis időre megint hatályon kívül helyezte a magyar alkotmányt.

 • Afganisztán - Még nem az igazi

  Noha a NATO-nak 2008 tavaszára sikerült elérnie, hogy a tálibok tevékenysége ne fejlődjön teljes felkeléssé, Afganisztán továbbra is bajban van. Az állam rosszul vagy sehogy sem működik, a korrupció észbontó, a fejlesztések akadoznak, a kormányellenes lázadók még az eddigi eredményeket is veszélyeztetik.

 • kertész lesek - Sport bisztró

  Kenderest még az is ismeri, aki nem tudja, hogy 140 kilométerre van a fővárostól, keleti irányban. A 4-es út mentén fekvő kisváros Horthy Miklósnak köszönheti hírét, az ellentengernagy itt született, kormányzóként az addigra (egészen pontosan 1925-re) már alaposan kicsinosított családi fészekben töltötte nyári vakációját, utóbb itt temették újra.

 • csontzene - "Kant sohasem izzadt"

  - állítja Thomas de Quincey (képünkön), akit jeles ópiumszívóként ismerünk, továbbá A gyilkosság mint szépművészet, már a címével is okosan provokáló esszé alkotóját. Hát elgondolható, hogy a Königsberget köztudottan soha el nem hagyó ("Ahol Königsberg van, ott van Kant, ahol Kant van, ott van Königsberg", írta Thomas Bernhard) filozóf meg se rezdült volna a nálunk minap is tapasztalható, csak jéghideg fröccsökkel borogatható ragacsos kánikulától, de ha Prolegomena (fordította John Éva és Tengelyi László) című kézikönyve előszavába belelapozunk, azt sejdítjük, hogy sűrű verejtékcseppek lepték el homlokát, ha belegondolt, lehetséges-e metafizika egyáltalán, és ha lehetséges, akkor megérdemli-e a büszke tudomány nevet?

 • tévésmaci - Laszi Sül

  Telek öklendezésével küzdve, Kurilla a tarhásokat hessegetve várta ki, míg Sztupa és Troché megküzd a finom falatokkal, aztán rákezdtek. A Herbstsommer fiúk már a rendszerváltás előtt voltak valakik.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Apu vad napjai (dvd)

  Megerősítésből sosem elég: A tintahal és a bálna után újabb film bizonyítja, hogy az irodalmárok nem tudnak teniszezni, mi több, adogatás-fogadás közben könnyen ön- és közveszélyessé válhatnak.

 • Oliver Bottini Gyilkosság a Zen jegyében (könyv)

  Oliver Bottini Gyilkosság a Zen jegyében című krimije hamisítatlan bűnregény, vagyis művészi erőben, az ábrázolás plaszticitásában, a műgondban, a környezetrajzban, a nyelvi megformáltságban messze meghaladja egy átlagos bűnügyi sztori szellemi határait.

 • Casketgarden: Incompleteness In Absence (lemez)

  Kevés zenekar van Magyarországon - persze a feldolgozásbandákat leszámítva -, amely nyíltan vállalná, kik azok, akiknek a zenei hagyományait folytatni szeretné; persze nem is csoda, hiszen a közönség (pláne a rosszindulatúbb hányada) e nélkül is prímán kitalálja, kinek-minek gyenge utánzataként kell elkönyvelnie az adott együttest.

 • Paradise Lost (koncert)

  Nyilvánvaló volt, hogy az egyébként is leszálló ágban lévő Paradise Lost a közelébe sem tud jutni annak a teljesítménynek, amit a Living Colour funkmaffiája nyújtott tavaly épp itt, a Zöld Pardonban, de az ember mindig reménykedik, ha egy olyan zenekarról van szó, amit cirka tizenpár éve szeret.

 • David Beckham Focisuli (könyv)

  Emlékszem egy könyvre, németül volt, de tele képpel, Günther Netzer kalandos élete és váratlan visszatérése a végtelen hómezőkről vagy kicsit más volt a címe. Abban volt egy beszámozott képsorozat: a főszereplő becsavar egy szögletet - nem éles körülmények között, meccsen, csak úgy: a könyv kedvéért, bár beöltözve (a Gladbach zöld-fekete sávos fehér dresszébe).

 • Klaus Schulze & Lisa Gerrard: Farscape

  A hét végén jelenik meg a berlini szintetizátor-majsztro új, ráadásul dupla albuma, brutálisnak tekinthető 150 perces anyaggal.

 • Vacka Rádió (rádió)

  Hókupackavacka megálmodott városkájában játszódik az mr1 Kossuth Rádió új, saját készítésű mesesorozata.

 • Szemgolyó (dvd)

  A forgalmazó okosan átnevezte a filmet; valószínűleg nem vitte rá a lélek, hogy szó szerint vegye az angol eredetit, mely szavahihető fordításban így hangzana: Pöfeteggomba - Az ördög szemgolyója.

 • Behatóan az evolúciós biológiáról - Menyhárt Jenő zenész

  A magyar rocktörténet egyik legfurcsább zenekara az URH. Alig több mint fél évig létezett 1980-81-ben, mégis máig érvényes repertoárt hozott össze; a hirtelen felszívódó Spions után ők lettek az első hazai punkzenekar.

 • A római császár Nagybodakon - Doug Lefler: Az utolsó légió (dvd)

  Nyilván attól jön nekem, hogy befejeződött A maffiózók c. tévészéria, s borogatnám az elvonási tüneteket magamon, de mintha nagyobb keletje volna manapság megint a peplum filmeknek, vagy mi a bánatnak: szandálos-kardozós vagy akár antik filmeknek (ragasszátok a címkéiteket oda, ahova jólesik).

 • Csak a muri! - Phyllida Lloyd: Mamma mia! (film)

  Vagy száz esztendeje egy derék magyar bravúros módon épkézláb, s ráadásul felettébb épületes költeménnyé illesztette össze Jókai Mór mindahány regénycímét, s túl a kommerciális szempontokon alighanem valami ilyesféle elszánás sarkallhatta munkára az immár mozifilmként is megtekinthető ABBA musical összeállítóit.

 • Mikor lesz már itt az ideje? - Wong Kar-wai: My Blueberry Nights - A távolság íze (film)

  Hosszú az út lélektől lélekig, erre Wong Kar-wai legújabb mozija is (egy újabb) bizonyosság. A direktor jó szokásához híven ismét a szerelemről regél: most épp a megtört szív rejtelmeit, a gyógyulás útját, a gyász folyamatát kutatja.

 • Sok a szöveg - Fortedanse: Evangélium (színház)

  Van valami magától értetődő abban, hogy Zsámbékon, a hajdani orosz (lehet, hogy magyar?) rakétabázison Krisztus megpróbáltatásai többedszerre is közönség elé kerülnek. A színháznak - legyen mozgásos vagy/és beszédes vagy/és zenés - itt ugyanis érdekes kontextusa van; mindenki menjen legalább másfél órával a kezdés előtt, és járja be az elvadult, mégis csodás terepet: színház az is, a múlt eleven kísértete vágtat a bokrok-fák közt.

 • Véletlen művész - Braco Dimitrijevic retrospektív kiállítása (képzőművészet)

  A bosnyák alkotót a Bukarestből idehozott utazó kiállításhoz tartozó kis katalógusban olyan nagy nevek méltatják, mint Achille Bonito Oliva (a hetvenes évek végén jelentkező olasz transzavantgárd teoretikusa), Hegyi Lóránd (e mozgalom magyarországi elterjedésének teoretikusa) és Nicolas Bourriaud (az 1998-ban megjelent Relációesztétika című neokonceptualista művészetelméleti könyv szerzője).

 • Magyar Tarzan - Biczó Gábor - Szász János: Csillagok vándora. Antropológiai portré a domokosi Szász Jánosról (könyv)

  Portrét tart a kezében az olvasó, egy máramarosi emberről szólót, akinek öt neve van. Szász János: "Bolond" Balla János (falujában kapta a jelzőt), Magyar (a románok nevezik így, mert sírva vigad), Tarzan (életmódja okán nyerte ezt a nevet a vadászoktól), "om de fier", azt jelenti, ezermester (a fűrészüzemben akasztották rá, mert bármit meg tud javítani összehordott alkatrészekből).

 • Bakelit - Hatvannyolc nyara, Moszkva

  Amióta divatba jött a retró, gátlásaim vannak, már az öreg, bejáratott lemezeimmel is. Még jó, hogy a ma annyit emlegetett hatvannyolc, az valami más tészta: az egy "emblematikus" évszám, ahogy mondani szokás. Akörül érdemes - sőt muszáj - legyeskedni, évfordulóktól és divatoktól függetlenül.

 • "Előttem a nagy óceán" - David Strathairn színész

  Láttuk valahol. Nem is egyszer. Sokszor. Kilencven filmje valamelyikében. De nem biztos, hogy emlékszünk a nevére. Hollywood egyik legkeresettebb karakterszínésze. A maffiózók, a Bourne-ultimátum, a Szigorúan bizalmas, a Komputerkémek, a Dolores Claiborne, a Veszélyes vizeken, a Passion Fish vagy akár a Good Night and Good Luck 59 éves, Oscar-jelölt sztárja megjelenésünk napjától a My Blueberry Nights - A távolság íze című új Wong Kar-wai-filmben látható Magyarországon.

 • Mit nekünk Bohácek! - Váci út - Séta a magyar gyáripar főutcáján

  Amikor télen a Soroksári úton jártunkban a magyar malomipar dicséretét zengtük (Aprítunk, tisztítunk, MaNcs, 2007. december 6.), nem volt alkalmunk rámutatni, hogy a iparágnak hasonlóképpen fontos centruma volt a mai Újlipótváros, mindjárt a Szent István körúttól kezdődően.

 • A droglátókampány - Na, látja!

  Módfelett sokan ugrottak be a Kék Pont legutóbbi gerillakampányának részeként összerakott kamu weboldalnak. A történet több szempontból is tanulságos.

 • Spanyolország győzött - A felejtés kezdete

  A németek mítosza most negyven körüli generációm számára végleges formáját a nyolcvanas években nyerte el, pontosabban 1982-ben és 1986-ban. Mindkét világbajnokságon borzalmas játékkal, hol az osztrákokkal lepaktálva és Battiston kiütött fogain át, hol meg tizenegyeseket védve és berúgva, foggal-körömmel védekezve jutottak teljesen érdemtelenül döntőbe.

 • Olimpiai esélyek: kajak-kenu - A "rendes" beszállítók

  A hétvégén rendezték Szegeden az idei felnőtt magyar bajnokságot, s egyben az utolsó olimpiai válogatót. A vízen (egyetlen ötkarikás szám, a férfi kajak négyes kivételével) mostanra eldőlt minden, ami eldőlhetett.

 • A Global Voices Budapesten - Ha a nép kamerát ragad

  A közéleti blogok a demokráciát nélkülöző országokban politikai tényezővé nőtték ki magukat, de a civil újságírók nyomában ott lohol az állami cenzúra és a rendőrség. A macska-egér harcban a kínzástól a karaktergyilkosságon át a láthatatlanító programig minden eszköz megengedett.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...