• MaNcs 20. évf. 29. sz. (2008. 07. 17.)

  chili & vanilia - Málnamánia

  Az egyik legjobb dolog itthon elmerülni a jellegzetes júliusi piaci kavalkádban. Micsoda jó dolgunk van, hiszen amíg néhány országban csillagászati áron adják pl.

  2008 / 29
 • Romsics Gergely

  Lekvár és bukta

  Az uniós integráció az írországi kudarc után

  Are we out of our collective minds? Elveszítettük-e kollektíve az eszünket? - e kérdéssel fordult az integrációpárti centrista napilap, az Irish Times az ír társadalom újsütetű euroszkeptikus többségéhez a népszavazás előestéjén.

 • Csakhogy Mikola

  Rég (legkésőbb a legutóbbi választási kampány óta) tudjuk, hogy Mikola István a Fidesz úgynevezett nehéz embere - ami a szívén, az a száján. Vannak olyan Orbán-rajongók, nem is kevesen, akik épp benne találtak bűnbakra a legutóbbi választási vereség után.

 • 50 milliárd, liftekkel

  "Én nem értem az újságírók cirkuszolását, mindig csak az árakkal foglalkoznak, ahelyett, hogy örülnének, mennyi új autópálya épül" - fakadt ki úgy egy éve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. egyik vezetője, amikor a Narancs tapintatlanul holmi költségek felől érdeklődött.

 • Maga itt a tánctanár?

  Ártatlan népdalok

  Az iskolában megtanultuk, hogy a népdal természeti képpel kezdődik, ezzel is kifejezi az ember és a természet mély egységét. Később azonban olvastam Freud néhány írását, amelyekből kiderült, hogy ezeket a természeti képeket erotikus képekként is lehet értelmezni.

 • Pálya a magasban

  Kis magyar diaetetica

  Sok szó esett már e rovatban a sport különböző alakváltozatairól, de arról még egy sem, hogyan alakult ki a modern sportmozgalom. Nos, az ókori olimpiákon és egyéb pánhellén viadalokon versenyszerű formában is megnyilvánuló antik testkultúra hagyományát a kereszténység hosszú évszázadokra láthatatlanná tette.

 • Olvasói levelek - Eldobható törlőrongyok

  Magyar Narancs, 2008. július 10. Tisztelt Szerkesztőség! A Narancs legutóbbi számában a kiszabadult ecuadori drogfutár azt állítja, hogy sem a térségben működő utazó magyar nagykövet, sem az ottani tiszteletbeli konzul nem tett az érdekében semmit.

 • "Olvasói levelek" -Maga itt a tánctanár?

  Magyar Narancs, 2008. június 18. Kedves MANCS! Mérő László írásait már jó ideje vegyes érzésekkel olvasgatom az újságban.

 • Mit adott a francia '68? - Merci, Bercy!

  A "Május" már közvetlenül a negyvenedik évforduló előtt is megmozgatta a franciák fantáziáját. És nem csak azokét, akik a magukénak érzik - az ellentábor számára '68 éppúgy az identitásuk központjában áll. A számos színvonalas publikáció mellett egy gyújtó hangú beszéd is emlékezetes marad.

 • Magyar katona hősi halála Afganisztánban - Tisztázatlan körülmények között

  A történelem, mondják, nem ismétli önmagát. Mégis, 2008. július 12-én az észak-afganisztáni Baglán tartományban működő magyar Tartományi Helyreállítási Csoport (PRT) az első alkalomhoz kísértetiesen hasonló módon szenvedte el második veszteségét.

 • tévésmaci - A világtól elvágott sül

  A tervek szövögetése egyszerre volt kellemes és keserves. Kedvvel törte a fejét minden beavatott, de nagyon nehezen haladt előre a dolog, néha irdatlan marhaságok kerekedtek elő, amin hosszan röhögtek, a leggyakoribb eset meg a "szomorú képtelenség" volt.

 • csontzene - Szószt nekik!

  A Zenegyűlölő minap a szépen megcsinált Dunapark nevű kávéház és étterem teraszán üldögélt egy ifjú, ám annál szebb reményű kollégájával, pár asztallal odébb egykori jeles zongoristánknak a kulináriában és vendéglátóiparban egyként otthonos zsurnaliszta fia dolgozott.

 • kertész lesek - SHIRAZ

  "A Ráday utca állócsillag a magyar gasztronómia fénylő egén." Ez, vagy valami hasonló hülyeség járhatott a fejünkben, amikor vasárnap délután erre vitt az utunk. A "nem volt annyira meleg" nem azt jelenti, hogy hideg volt, ennek ellenére a teraszok üresebbek, mint a fagylaltoskehely babazsúr után.

 • kulthírek

  SZADAT, KHOMEINI IRÁNI FILMEN Az 1981-ben meggyilkolt Anwar Szadat családja perrel fenyegeti az iráni tévében az iszlám újjászületés mártírjainak tiszteletére sugárzott, angolul Assassination of a Pharaoh címen futó film gyártóit, mert jóváhagyásuk nélkül készítették el azt.

 • Ne szórakozz Zohannal! (film)

  Nem is B-film, egyenesen Bré-film Adam Sandler idei adománya, melyben annyi szó esik hősünk bréjéről (a népszótár ide vonatkozó, szellemesebb szinonimái még: egyszemű, nyelestojás, árboc, admirális stb.), hogy ennek sokszor a jobb poénok látják kárát.

 • Dorothy Uhnak: A nyomozás (könyv)

  című regénye amolyan békebeli krimi, 1977-ben íródott. Ami azt jelenti, hogy nincsenek benne gyermekkorukban az apjuk-anyjuk-bátyjuk vagy a reggeli tejesember által súlyosan abúzált, három hímvesszővel és négy mellel született, sérelmeiket láncfűrésszel és fürge szikével, valamint egypár házi sütetű ideológiával orvosolni próbáló aberrált sorozatgyilkosok, nincsenek benne a lehelet (vagy a fülzsír) alapján bárkit azonosítani képes, a lépcsőházi gondolatokat is feltáró kristályfolyadékos számítógépek, és a politikai korrektség sem megy az elviselhetetlenségig, mint a minap Dallasban, ahol egy fehér hasonlat miatt ("úgy működik ez a hivatal, akár egy fekete lyuk"), a kijelentés gazdáját élénk bírói közreműködéssel pénzbírságra vagy minimum bocsánatkérésre perli két fekete rendőr - vö.

 • Csajkovszkij: Hamlet (balett)

  A zágrábi Ballett Troupe Croatia színlapja balettről beszél: de ne dőljünk be. Ötven percbe gyilkolt Hamletjük sokkal inkább volt ugyanis pantomim, vagy még inkább valamiféle "Amerikából jöttem", mint klasszikus balett, noha észrevehetőek voltak bizonyos erre irányuló próbálkozások a címszerepet is magára osztó Svebor Secak tragikus koreográfiájában.

 • Ministry (koncert)

  Szaddám Huszein annak idején óriási ziccert hagyott ki, amikor a katonáit nem Ministryvel tüzelte a harcok előtt. Al Jourgensen, a Ministry főnöke ugyanis képes olyan intenzíven gyűlölni az ifjabbik George Bush Amerikáját, hogyha nem félháznyi rajongónak, hanem ugyanennyi radikális muzulmánnak játszott volna, akkor másnap repülőgépek és robbanóanyagokkal megrakott teherautók százai indultak volna el utolsó útjukra.

 • Határtalan indulat (dvd)

  A főszereplő a "Sivatagi viharból" tért vissza, maradandó, igen súlyos sérüléssel (sokáig titok). Feltesszük, szenved minden posztháborús traumától, de az biztos, hogy iszik és mélyen depressziós.

 • B-52's (koncert)

  Akár tetszik, akár nem, a B-52's volt a hetvenes évek fordulóján felvirágzó posztpunk/new wave tánczene egyik alapzenekara. Látszólag brutálisan primitív, mégis célratörő riffjeikre, rockabillyből szublimált ritmusaikra és Schneider agresszíven értelmetlen szövegeire még azok is kényszeresen beindulnak, akiknek értelme amúgy tiltakozna ez ellen.

 • Hancock (film)

  Addig remek, hogy ügyeletes szuperhősünk egy dülöngélő szeszkazán, de onnantól (tizedik perc) megáll a tudomány, és úgy marad. Pedig a nyakunk rá, hogy ha hagynák, Will Smith könnyűszerrel elbolondozna a vége főcímig, ami azért is valószínű, mert a popkultúra jelen mutatói szerint nincs ma nála megnyerőbb sztár e földtekén.

 • Dzsesszklubok Budapesten

  Figyelni a tányércsörgésre

  Tompa fények, túlfűtött hangulat, virtuóz jammelések, halk duruzsolás, füstös és buja terek - erre számítottunk, amikor nyakunkba vettük a várost, hogy belekóstoljunk az éjszakai dzsesszéletbe. Utánajártunk, hol, mit, milyen közegben és mennyiért adnak Pesten.

 • Autentikus karaoke - Punk. No One Is Innocent. Art - Style - Revolt képzőművészet)

  Régen elzengtek Sid Vicious napjai, egyfelől. Másrészt persze Punk's Not Dead. A bécsi kiállítás létrehozói (kurátor: Thomas Miessgang, rendező: Gerald Matt) valahova e kettő közé építették föl a tárlatot, a dokumentumok - a háttérben szóló dalok, az újságcikkek, ruhaversemények, plakátok, fotók és filmfelvételek - az egykori atmoszférát hozzák közel, míg a teljes anyag igyekszik szélesebb kontextusba helyezni mindazt, amit a punk címke alatt foglalhatunk össze.

 • A magyar Illyés - Kodály Zoltán zenekari művei Fischer Ádám vezényletével (lemez)

  A zeneszerző születésének 125. és halálának 40. évfordulójára meghirdetett 2007-es Kodály-év nem sokat hozott a szellemi konyhára. De minden hangverseny-látogató emlékezetében élénken él a Fischer Ádám dirigálta koncert, tavaly a Művészetek Palotájában, ahol a Háry János félig szcenírozott változatát láthattuk-hallhattuk.

 • Haute-couture - Shakespeare: III. Richárd (színház)

  A gyulai várba illik a III. Richárd - ezért aztán tényleg kár, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal koprodukcióban létrejött előadás nem ide készült, pontosabban ide nem készült, sem el, sem bele. Carmencita Brojboju zöld táblái szépen eltakarják a vár falait, és még a beépített lift is alkalmi emelvényre visz fel, nem a gyilokjáróra.

 • Et tu, HBO? - Róma I-II. (tévé/dvd)

  "Titus Pullo legionárius vagyok, a tizenhármasoktól." Próbálják ki üvöltve: "tizenhármas". Fog menni.

 • A vasszűz - Kiss Judit Ágnes: A keresztanya. Szomor Veron történetei (könyv)

  "Isten azáltal volt képes a teremtésre, hogy elrejtőzött. Másképp semmi sem volna, csupán ő maga" - írja Simone Weil. Ilyen örökös rejtőzésben él a költő is. Ha a saját problémái mozdítják, úgy látszik, mintha ő lenne, holott csak a színpadra küldött mása dolgozik a fénynyel telítődött térben.

 • Niccoló Ammaniti: Ahogy Isten parancsolja (könyv)

  Nem sokat hallunk mostanában az olaszokról. Nálunk egyedül talán a furfangos Eco hajtja a lovakat, de ki olvas ma már Moraviát, Buzzatit? És mintha Italo Calvino mesés posztmodernsége is elavulóban lenne.

 • Elsüllyedt szerzők XV.

  Titkos világtipp

  Szép Ernő (1884-1953)

  A könyvhétre jelent meg eddig kéziratban lappangó önéletrajzi regénye. Ezzel párhuzamosan előkerült egy ismeretlen fényképe is 1931-ből. De vajon nem lappang-e egész életműve, vajon nem ő az ismeretlen ismerős a Nyugat nagyjai közül?

 • "A történetek foglalkoztatnak" - Dragomán György író

  "A regény nyelvezete semmibe veszi a központozás szabályait, s ezzel egyfajta nyomasztó érzelmességgel itatódik át - részben elcsigázottság ez, részben téboly, ami gazdagon kifejezi a fiú hangulatát" - dicsérte pár hete a New York Times A fehér király című regényt.

 • Férfitestképzavar - "Vannak, akik belediliznek"

  Egyre több férfit aggaszt a felmérések szerint, hogy külseje nem elég előnyös, és messze elmarad a média által szállított kockahasú, izmos ideáltól. A szorongás tárgyat keres, s talál: az Adonisz-komplexusban szereplő férfiak más-más külső tulajdonságukkal foglalkoznak irreális mértékben.

 • FÉLTÉRDEN - "Erősíti a jellemet" - Kolonics György olimpiai bajnok kenus

  FéltérdenJúlius 15-én, kedden meghalt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenuzó. Mint annyian ebben az országban, mi is szerettük és csodáltuk őt. Két évvel ezelőtt nagyinterjút készítettünk vele. Önmagára számít elsősorban, és önmagával perel akkor is, ha egy verseny nem úgy sül el, ahogy azt előre eltervezte.

 • A vízipipázás - Szív, sűrít, gyújt, kipufog

  Törvényszerű, hogy a huszonegyedik század cyber-rohanásában egyre többen fordulnak olyan kultúrákhoz, melyekhez képest az európai történelem öcsikorúnak számít. A vízipipázás elterjedése legalábbis ezt igazolja.

 • Állomásról állomásra XXIII. - Arccal az utas felé - Taksony

  Ha harminckét évvel előbb indulunk, mehettünk volna HÉV-vel is. Igaz, hogy Taksony a "kontinensen" áll, de ha egy éjszaka áttennék a Csepel-szigetre, legfeljebb az itt élőknek tűnne fel. Mondhatnánk, tipikusan csepeli ez a valaha főleg svábok lakta település, de mivel ez a "tipikusan" mást jelent egy nyugdíjas martinásznak és mást egy hobbikertésznek, legyen elég, hogy szerintünk a búzakalász, a szőlőtőke, az ekevas, a Duna és az olajágas gerle mellett elférne egy horgászbot is a címerében.

 • Itt járt a legyőzhetetlen - Semmy Schilt Budapesten

  A K1 háromszoros világbajnoka edzést tartott Csillebércen. A "Torony" még sokáig a csúcson akar maradni, a vészkijárat talán Hollywood.

 • Olimpiai esélyek: öttusa - Minden megtörténhet

  Mondogatják, hogy leveszik az olimpia műsoráról, de az indulók száma Sydney óta emelkedett: akkor 24-en, Athénban 32-en, az idén pedig már 36-an állhatnak rajthoz a nők és a férfiak között is. Egy ország legfeljebb két-két versenyzőt nevezhet, de nálunk van a női címvédő Vörös Zsuzsanna, férfi versenyzőink - Balogh Gábor és Horváth Viktor - pedig egyéni Európa- és világbajnokok.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...