• MaNcs 20. évf. 32. sz. (2008. 08. 07.)

  tévésmaci - Sül a fán

  - Homoki élőhely kevés van - mondta Sztupa, és kiköpött, de folytatta -, nyílt gyöpös homokbucka, hm? Valamivel, sokkal zártabb homoki legelőgyöp. De ez semmi a tocsogós magassághoz képest! Jó, jöhet egy nádas is.

  2008 / 32
 • Nincs visszaút - Az Európai Unió mint föderáció

  "- Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezeték-hálózattól... mit adtak nekünk a rómaiak? - Békét hoztak... - Ó, békét! Demagóg!

 • Szellemjátékok

  Liu Sao-kunnak azért kellett munkatáborba mennie "átnevelésre", bírósági ítélet nélkül - a családja is csak utóbb tudta meg, hova lett a szecsuáni tanár -, mert fényképeket rakott fel az internetre a májusi földrengésben összedőlt iskolaépületekről.

 • Haveri csont

  Szép az élet! Lám, egy hét múltán újfent ún. botrányról értekezünk! Ennek a főszereplői épp Hír Tv-riporterek, továbbá Veres János pénzügyminiszter és volt kampányfőnöke, Tóth Viktor, Helmeczy László ügyvéd (volt fideszes, majd független országgyűlési képviselő), valamint Barát Miklós drogdíler (aki lehet még kettős ügynök is - juj, milyen izgi!

 • Pálya a magasban

  Észak legjobb kapusa

  Legutóbb egy Chelsea-Arsenal-meccs alatt töprengtem el azon, ki volt az első színes bőrű ember, akit életemben láttam, de még most sem tudnám biztosan megmondani. Pelé kézenfekvő lenne, ő meg Jairzinho nyilván megelőzi Angela Davist és Rhoda Scottot, nem elfeledkezve Sidney Poitier-ról, ahogy szalad a mezőn Tony Curtisszel a Megbilincseltekben.

 • K. történetei

  Voltaire a képernyőn

  A 168 Óra 1990. március 13-i és a Beszélő március 15-i számában fénykép jelent meg, amely baráti kettesben ábrázolja a két hetilap főszerkesztőjét: Mester Ákost és K.-t. Ez a felvétel sem két évvel korábban, sem néhány évvel később nem jöhetett volna létre.

 • Az első ítélet a Siemens-botrányban

  A feketekasszák ura

  Lezárult a német gazdaság eddigi legnagyobb korrupciós botrányának első pere.

 • Eger és a Hospinvest - A végvár eleste

  Lapzártánk idején úgy tűnik, a szeptemberi határidőig meglesz a megfelelő dolgozói létszám ahhoz, hogy a Hospinvest átvegye az egri megyei kórház működtetését. Addig pedig tart a bolondfarsang.

 • Szikszó a gárda demonstrációja után - Alakulások

  Iskolaigazgató, tanárok, jegyző, postás, szomszéd - a többségi társadalom minden szegmense képviseltette magát a július 20-i szikszói Magyar Gárda-gyűlésen. Bár ez volt az első alkalom, hogy a romák nagy tömegben mutattak erőt a szélsőjobbnak, a gárda megjelenése óta fölborultak a helyi viszonyok.

 • Radovan Karadzic pere - A szó hatalma

  Elfogásának és titkos életének romantikus részletei egyelőre nem engedik látni mindazt a szörnyűséget, amiért most felelnie kell. Pedig az a mindig udvarias, a new age-es dizájn szerint stilizált "gyógyító ember", akinek közvetlen környezete Dragan Dabicot megismerte, a múlt század leggonoszabb figuráinak egyike.

 • "Egyre kifinomultabbak az eszközeik" - Szilvásy György tárca nélküli miniszter a szélsőjobbról

  A júliusi melegfelvonulás előtti napokban szűnt meg a rasszista szélsőjobboldali portál, a kuruc.info. A kuruc elhallgattatásának körülményeiről, a hazai szélsőjobboldal konspirációs tevékenységéről, szervezettségéről, a Nemzetbiztonsági Hivatal társadalmi megítéléséről Szilvásy Györgyöt, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő minisztert kérdeztük.

 • csontzene - Nietzsche, a Dionüszosz

  Amennyiben a zsenialitás képes társává szegődni egy teljességgel jó embernek, úgy Haydn birtokában volt ennek. Mindig egyenesen ama határig megy, melyet a moralitás az intellektusnak állít; csupa olyan zenét csinál, amelynek "nincs múltja" - írja Nietzsche, még egészséges korszakában.

 • chili & vanilia - jin, jang és öt fűszer

  Lefogadom, hogy ebben a hónapban hirtelen megnő a kereslet a kínai ötfűszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézői valószínűleg nemcsak ezzel a különleges ízesítővel esnek majd szerelembe, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte.

 • kertész lesek - OLíVA

  Hiába belvárosiasság a Bazilika látványa, s még számos izgalom, a Bajcsy-Zsilinszky útra nem korzózni jár az ember. Voltaképpen nem is tudjuk, miért van ott gyalogosforgalom, a folyamatos zajtól a saját hangunkat sem halljuk, a levegőtől legfeljebb ólomittasak lehetünk.

 • kulthírek

  kulthírek

 • film - A Múmia - A sárkánycsászár sírja

  Nem a mindhárom fejéből tüzet okádó sárkány, nem a katonás ütemre lépő agyaghadsereg és még csak nem is az alacsonyan szálló Jet Li látványa tette, hogy oly szép reményeink fűződtek az eleddig két epizódot (és számos közeli rokonként bemutatkozó, oldalági produkciót) számláló Múmia-sorozat harmadik részéhez.

 • könyv - ROBERT FERRIGNO: IMA EGY BÉRGYILKOSÉRT

  Egy Jason nevű fazon kilyuggatva fekszik egy newarki Wal-Mart parkolójában és a kukoricapehelyre gondol. Ez bizony háború.

 • lemez - Maiden Heaven: A Tribute To Iron Maiden

  Nem is lehetne jobb felvezető az idei Sziget nulladik napjára konfirmált Iron Maiden-koncerthez a Kerrang magazin szokásos tribute-lemezeinek (volt már például olyan, amikor a Master Of Puppets huszadik évfordulójára készítettek anyagot: nyolc különféle banda játszotta a Metallica klasszikus albumának dalait) soron következő darabja, az Iron Maiden-feldolgozáslemez.

 • tánc - Marie Chouinard Compagnie: Orpheus and Eurydice

  Az idén huszonötödik alkalommal megrendezett bécsi ImPulsTanz fesztivál legizgalmasabb meghívottja évről évre a kanadai Marie Chouinard társulata. Legújabb darabjuk története régi, a világ első költőjéről, aki elveszíti kedvesét, aztán utazást tesz az alvilágba, hogy lemondhasson róla megint.

 • dvd - WAGNER: TRISZTÁN ÉS IZOLDA

  Az 1993-as Bayreuthi Ünnepi Játékok Trisztán-felújításának rendezésére Wolfgang Wagner az 1976-ban botrányos, azóta utolérhetetlen remekké avatott Ring rendezőjét, Patrice Chéreau-t kérte föl, aki visszautasította a feladatot.

 • könyv - John Lydon, Keith és Kent Zimmerman: Rotten

  A punk halott, a Sex Pistols újra koncertezik, Johnny Rotten megint hetente hívja fel magára a figyelmet valami elcseszett botránnyal (legutóbb egy nyári fesztiválon a Bloc Party énekesével verekedett össze), mi meg bízunk benne, hogy az eredeti felállásban játszó Pistols olyan lesz a Szigeten, amilyennek lennie kell: egyszerű, magával sodró és végtelenül paraszt.

 • koncert - Converge

  Bár az eredetileg amerikai, de mostanra már Belgiumba költözött, iszonyúan meghízott Dwid Hellion énekesen kívül színtisztán európai kölykökből álló Integrity annyira vette haknira a koncertet, amennyire csak lehetett, még így is tátotta a száját mindenki.

 • színház - Karnevál-lakodalom

  Ha valaki még nem tudná, a Zsámbéki Színházi Bázison idén Szentivánéji álom-tematika van. Minden szárnyas azt rikácsolja már az erdőben, a rakétasilók között, hogy: "Nem szeretlek, soha nem is foglak" - képzelhetik.

 • Leggieremente, papuskáim! - Horowitz, Mozart, Abbado, Haydn, Harnoncourt (Lemez)

  Nietzsche egyik Wagner-ellenes kirohanásában arra jut, hogy neki olyan zene kell, ami nem izzad, és igenli az életet. Lássuk!

 • A teremtés remeke - Plácido Domingo Pécsett (Koncert)

  Alighanem jobb rögvest a legelején túlesni az evidenciák kötelező felemlegetésén, vagyis elsütni mindazon patronokat, amiket már a hangverseny előtt teljes bizonyossággal lajstromba foglalhatott bármely élelmesebb sajtómunkás.

 • Csak a képre emlékezem - Bille Eltringham: Mrs. Ratcliffe forradalma (Film)

  1968 a magyar filmművészetben - egyebek mellett - két színész (pontosabban egy színész és egy táncdalénekesnő) nagy éve volt. Balázsovits Lajos vörös inge a Fényes szelekből (Jancsó Miklós) máig átvirít a történelmen, s az is fennmarad nyilván még sokáig, ahogy az egészen és merészen énfilmre csinált Feldobott kőben (Sára Sándor) az alkotó önszemélyét adja.

 • Nyári kalandtúra - Na, mi van? Kortárs magyar művészeti körkép (Kiállítás)

  A tikkadt szöcskenyájként legelészők számára erős kihívásnak tűnhet egy bungee jumping, egy raftingtúra (hegyi kerékpározással kombinálva), de akár egy közepes domb megmászása is. A Műcsarnok által szervezett kiállítássorozat megtekintése ugyan nem okoz heveny szívdobogást - hacsak nem akadunk fenn a helytelen írású logóból (na mi van) sugárzó álfiatalos pökhendiségen -, de viszonylag kellemes kalandnak tekinthető.

 • A fénykép helye - Lélek és test. Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével (Kiállítás)

  Állhatna persze az alcímben az is, hogy Máté Olgától Joel Meyerowitzig vagy Alfred Stieglitztől Szilágyi Lenkéig, és akkor talán még pontosabbak volnának az idő- és stílusbeli szélső határpontok. Ám ezek kevésbé erős húzónevek, ugyanakkor Máté Olga már-már erején felül szerepel: szélesedik a helye a kánonban.

 • "A fák északra tartanak" - Acsai Roland: Két ég satujában (illusztrációk: Acsai Varga Vera) (Könyv)

  Acsai Roland boldog ember. Legalábbis negyedik verseskötete a korábbiak depresszív hangütéséhez képest ezt tükrözi. A téma és a hangütés nagyszerűen illeszkedik. Éppen azt sikerül megvalósítani, amit a boldogságversek többségének nem - talán a jó érzékkel használt sötét tónusok miatt -, nem súlytalanodik el és nem válik érdektelenné.

 • "Nem hivatalos megmozdulás" - Presser Gábor a Magyar Dal Napjáról

  "A döntő többség ott lesz" - jelzi interjúnkban a Magyar Dal Napja kitalálója, Presser Gábor. Hogy ki mindenki lép fel augusztus 11-én, a Sziget Nagyszínpadán három órakor induló dalszemlén, az a keretes táblázatból pontosan kiderül, az alábbiakban a hagyományteremtő szándékú vállalkozás előzményeiről és koncepciójáról esik szó.

 • Tánczene - Kezünkben sör, lábunkban bugi

  Elektro és techno, trance és grime, soul és dzsessz - sőt az alábbiakban még némi folk is szóba kerül.

 • iwiw Világzenei Nagyszínpad - Atyák és fiúk

  Kilencedszerre csak öt nap a világzene, ebbe kell beleférnie minden színnek és árnyalatnak, a szó audio- és vizuális értelmében egyaránt.

 • Iron Maiden - A nulladik nap hősei

  1984. augusztus 17-e nagy nap volt a Magyar Népköztársaság unalmas életében: a Budapest Sportcsarnok parkolójában húszezres tömeg előtt zajos sikerű koncertet adott az Iron Maiden, és ezzel hivatalosan is megérkezett kis hazánkba a heavy metal.

 • Metál - Státusférfiak

  A metál mint műfaj hagyományosan erős a Szigeten. Évek óta a HammerWorld Magazin sátra (a harmadik legnagyobb színpad a Hajógyárin) számít a műfaj rajongóinak első számú célpontjául, ami idén szerencsére már nem az isten háta mögött lesz, hanem valahol az egykori Jazz Színpad környékén, és az állítólagos méretbeli csökkenését a szervezők bivalyerős felhozatallal kívánják kompenzálni.

 • Pop/rock - Trendi, répanadrágos

  A Sziget idei pop- és rockzenei kínálata látszólag erősen britcentrikus, pedig nem hiányoznak belőle az amerikaiak sem.

 • Sex Pistols - Vakrandi ötveneseknek

  Drága netes gyermekeim, akik hat másodpercnyi online belassulás esetén már ideges köröket huzigáltok az egeretekkel, tudjátok, mit jelent az a szó, hogy "várni"? Sejtelmetek sincs.

 • "Kikapartam magam a gettóból" - John Lydon - Sex Pistols

  Az, hogy a Sex Pistols augusztus 15-én fellép a Sziget Nagyszínpadán, voltaképp egy évfordulónak köszönhető: tavaly volt ugyanis éppen harminc éve, hogy boltokba került a zenekar első és egyetlen nagylemeze, a Never Mind The Bollocks.

 • Fesztiválország

  Ha végre itt a nyár, a kritikus már nem álmélkodik azon, hogy nincs színházi holt szezon. Nyáron a színház éppen úgy dübörög, mint egyébként - legalábbis így tűnik föl a különféle műsorfüzetekből és internetes oldalakról.

 • A fegyverneki Kálvária-domb - A friss levegőn

  Vannak, akik csak legyintenek rá, másoknak gyógyulást hoz. Õk azt állítják, hogy a Fegyvernek határában álló kunhalomból "szinte ömlik" az energia.

 • Olimpiai esélyek: úszás - Gyilkos arany

  Bár a vívás után az úszás a legeredményesebb olimpiai sportágunk (23 arany), Pekingben örülhetünk, ha összejön egy-két érem. Ha az idei tendencia folytatódik, sorra dőlnek majd a világcsúcsok: mindenki egy különleges úszódresszről és egy titkos csodaszerről beszél.

 • cyberhírek

  Levélszemét Elektronikus hirdetés kizárólag a címzett egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető - foglalt állást az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté azokra a beadványokra reagált, amelyekben a panaszosok - cégek, magánszemélyek - a kéretlen elektronikus levélküldés gyakorlatát kifogásolták.

 • Dreher Sörmúzeum - A két királyhoz

  A nyarat ígérő májusi eső szinte forró volt, s mint ezer apró tűszúrás ütött át a rongyokon, amibe az éjszakai slisszoló burkolta magát. A szűk, épp egy szekérnek elegendő utcán olyan mély volt a sár, hogy attól kellett félni, egyszer csak elmerül benne valaki.

 • Konyhai kémia VIII. - Cseles mindenes - A szódabikarbóna

  Kevés olyan vegyület létezik a földön, melyben ily harmonikusan társulna a hasznosság és a nemes egyszerűség. A szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát nem egy szofisztikált vegyület: szilárd állapotban kristályos, ionrácsain nátriumkationok és hidrogén-karbonát- (egyesek szerint bikarbonát-)anionok ülnek.

 • Tetemrehívás - Bodies... A kiállítás

  Világszerte tiltakoznak ellene, többen bojkottálták, New Yorkban bezárták, itthon mégsem okozott nagyobb botrányt a valódi halottakat és emberi testrészeket bemutató kiállítás.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...