• MaNcs 20. évf. 35. sz. (2008. 08. 28.)

  chili & vanilia - Zöldbab, kicsit másképp

  A bab hungarikum lenne? Túlzásokba éppen ne essünk, de kétségtelen, piacainkon a külföldiek csak úgy pislognak a halmokba rakott babfélék láttán. Az is tagadhatatlan, hogy régi nyári ebédjeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese magyar különlegesség.

  2008 / 35
 • Eörsi Mátyás

  A Putyin-doktrína

  Az orosz-grúz háborúról

  Az augusztusban kirobbant grúz-orosz háború kétségkívül Dél-Oszétia, a szakadár grúz tartomány birtoklásáért indult - akik a háborúról szólva a déloszét helyzetről elmélkednek, végül is nem ok nélkül teszik.

 • Szabadság, szer

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. A mai phelpses, cáparuhás időkben joggal merül fel a doppingolás kérdése, Dénes Ferenc pedig csokorba gyűjti a legalizálás mellett és ellen szóló érveket.

 • Miért nem Tolsztoj?

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. Kedves Mancs! Nagy érdeklődéssel böngésztem a legelső irodalmi Nobel-díjasról szóló cikket, ám némi hiányérzetem is támadt, hiszen a szerző az életrajz ismertetésén kívül szinte mindvégig Sully Prudhomme irodalomtörténeti utóéletének magyarországi mozzanatait tárgyalja.

 • Irodalmi sikerlista

  Magyar Narancs, 2008. július 24. Kedves Narancsosok! Jó ötlet az irodalmi slágerlista! A szavazók személye ellen sincs kifogásom, de arra gondoltam, hogy az olvasókat is meg kellene szavaztatni témában, mert a két lista - a szakmai és az olvasói - egymás mellé helyezve szerintem elég tanulságos volna.

 • Nyári kalandtúra

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 7. Dékei Krisztina cikkében az "Egy hegy koreográfia" című mű alkotójának neve hibásan szerepel.

 • Egy empatikus szurkoló

  Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. Kedves "A SZERK."! Bizonyára sokakban keltett megütközést - jó lenne hinni, hogy némelyekben esetleg lelkiismeret-furdalást is - mindaz, amit az olimpiával kapcsolatban írt.

 • Mihez kezdjünk, mihez kezdjünk?

  Nyilván föltűnt már, hogy nyár közepétől mindig "forró őszről" szokás harangozni. Idén pláne, hiszen a kisebbségi kormány készül az első költségvetési szavazására! S ahogy a magvas megnyilatkozásokból kiviláglik, vagy túléli, vagy nem.

 • Csurranó pálya

  A félreértések elkerülésére: e közlemény nem Kozmann György, Kiss Tamás, Cseh László és a vízilabdacsapat pénzéről szól. Nem sokalljuk, nem keveselljük azt - e cikkben semmiképp. E közlemény a nevezettek pénze kapcsán egy gondolkodásmódról, egy tempóról szól.

 • Ingyenebéd

  Racionális terroristák

  Hogyan képzel el az olvasó egy öngyilkos merénylőt? Szegény, tizenéves és képzetlen? Ez közel sincs így. Efraim Benmelech és Claude Berrebi a 2000 és 2005 között Izraelben (és Palesztinában) öngyilkos merénylők jellegzetességeit vizsgálta a Journal of Economic Perspectives folyóiratban nemrég megjelent cikkében.

 • K. történetei

  Prága, Varsó

  K. Ágival járt először Prágában, 1964-ben. Ági az utazást is úgy szervezte meg, ahogy a tudományos munkáját: semmit sem akart figyelmen kívül hagyni. Így sorra végiglátogatták az útikönyvben kiemelt nevezetességeket a "Kisoldaltól" az Altneuschulig, az U Flekútól a Svejk-vendéglőig, a végén még a fehérhegyi csata emlékhelyére is elzarándokoltak.

 • Pakisztán - Régi csibészek

  A dél-ázsiai országban az év legörvendetesebb fejleménye nem Musarraf lemondása volt - számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb távozásra kényszerül -, hanem az, ahogy a februári parlamenti választások lezajlottak.

 • Privatizáció alatt a recski ércvagyon - Réz a készben

  Minden jel szerint ezúttal sikeres lesz az 1998-ban vízzel elárasztott recski ércbánya legújabb privatizációs pályázata. A korábban gazdaságtalannak tartott kitermelés a réz szárnyaló világpiaci árának köszönhetően mára sokmilliárdos üzletet hozhat a tender nyertesének.

 • Egy zsarolás különös története - Régen volt, felejtsük el!

  Egy 1997-es zsarolási ügyben először - fura körülmények között - bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást, majd három évvel később, a nagy olajügyi láz idején mégis emiatt tartóztatták le Ábrahám Bélát, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatóját - ugyancsak fura körülmények között.

 • "Cselekvési tervre" várva - A semmi ragozása

  Ígérete szerint e hónap végére előrukkol a kormány a ciklusból hátralevő időre szóló programjával, és az adótörvényeket is szeptember közepéig kell beterjeszteni. Ha meg nem, hát bakfitty. Mészáros Bálint

 • Nem Gyurcsány vagy Orbán, hanem mi - Dénes Ferenc sportközgazdász

  Három aranyat, összesen tíz érmet hozott Pekingből a magyar csapat - ez 84 év óta a legroszszabb olimpiai teljesítmény. A posztszocialista sportfinanszírozás a legtöbb pénzt az olimpiai sportágakra költi, már ezért is blama az eredmény - mondta többek között az egykori Orbán-kormány sportért felelős helyettes államtitkára.

 • tévésmaci - A sül településszerkezet

  Sok a tévé, nincs mód fraternizálni, majd legközelebb. Pénteken (29-én) máris idegenben lépünk pályára, Las Vegasban vagy valahol, pechünkre fényes délelőtt: az RTL Klubon 11.35-korkezdődő Martin és Lewis (2002) a két kaszinóipari csepűrágó, Dean Martin és Jerry Lee Lewis szép és nyilván színigaz történetét meséli el, bár nekem hiányzik kicsit közülük Sammy Davis Jr.

 • csontzene - Haydn Figaróval álmodik

  E csonthéten zár a Haydn-fesztivál Eszterházán, mégpedig három napon át pazar műsorral és előadókkal. Először a Salomon vonósnégyes játszik a Mester és beosztott muzsikusa, Luigi Tomasini műveiből (augusztus 29.

 • kertész lesek - ARÉNA GRILL

  Nemrég két olyan helyen is megfordultunk (Olíva, Stex Alfréd), ahol a terasz élvezetét jócskán megnehezíti a "testközeli" autóforgalom. Azt hittük, ennél már csak az lenne durvább, ha a háromszor három sávos, leginkább kamionosok által kedvelt Hungária körút járdája is bekapcsolódna a szabadtéri ételfogyasztás helyszínei közé.

 • kulthírek

  ÉJSZAKAI ÁTSZÁLLÓ Augusztus 27-31. között a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben Éjszakai Átszálló címmel "averziós terápiát" rendeznek: a képzőművészet sajátos eszközeivel vállalkoznak egy mindenkit érintő szenvedélybetegség, a párkapcsolatok kialakítására vonatkozó vágy kezelésére.

 • film - ZseniKém - Az ügynök haláli

  Pár tucat nukleáris bomba, világuralomra pályázó főellenség, jó kocsi, ledér nő és egy aktakukacból feltörekedett ügynök: aki látott már filmet Steve Carellel (Evan, a minden6ó; Negyvenéves szűz), látatlanban is sejtheti, mi vár rá.

 • báb - III. Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivál

  A bábművészetre koncentráló fesztivál keretében háromnapos szülő-gyermek összehangolásnak (lásd még emberkísérletek) lehettünk tanúi. Míg sorban álltunk a hétpecsétes próbákért, még informálódni is lehetett a valahonnan ismerős többi szülőtől, például arról, hogyan egyeztethető össze a gyereknevelés és a rakendroll.

 • koncert - Bent Ssrensen

  dán zeneszerző volt az ötödik Arcus Temporum Művészeti Fesztivál zenei programjának fókuszában. Valószínű, hogy a szervezőkön kívül nálunk senki sem ismerte korábban az idén ötvenéves komponista munkásságát.

 • lemez - The Chap: Mega Breakfast

  A londoni négyes immár nyolc éve nyűvi a rajongók és a laikus érdeklődők hangrendszerét: a csapat albumait rendre üdvözlik a kritikák, élő fellépéseik pedig zajos sikert aratnak - korántsem függetlenül az ilyen alkalmakkor felrobbantott hegedűktől és csellóktól.

 • dvd - A sziklatanács titka

  Fél Párizs benne van - a külső kerületek éppúgy, mint a belváros - minden idők egyik legnagyobb, csakis DVD-n kapható összeesküvésében. Pont az ilyen konspirációkért találták ki a házimozit (meg a Risi-, Wilder-, Truffaut-összesért - csak az egy másik írás), azért tehát, hogy ne kelljen kiöltözni minden gonoszan hunyorgó háziorvos és a mögöttük felsorakozó szektás elmebetegek kedvéért.

 • koncert - Made Out Of Babies

  Elméletben tökéletes underground esemény lehetett volna ez a vasárnap este, hiszen a többek között a Neurosis-tagok kiadójával, a Neurot Recordingsszal is dolgozó brooklyni Made Out Of Babiest mostanában szinte a legtöbb szakmabeli az új üdvöskeként emlegeti a zajos-üvöltözős posztrockvonalon.

 • lemez - BEAT DIS: KEEP STILL!

  Ha közel négy éve szuperlatívuszokban beszéltem a zenekar első lemezéről (Genetik Gift), akkor most hatványozottan így kell tennem: a Beat Dis az elmúlt években nemcsak hogy sokkal határozottabb profilú, a műfaj magyar mezőnyében meszsze a legmarkánsabb hangzásvilágú zenekarrá nőtte ki magát, de immár teljesen profi terméket kapunk kézbe e lemezzel, amely teljes mértékben versenyképes (lenne) a nyugati pályatársakkal.

 • budapest - "HOZOTT SZALONNÁVAL EGÉRÍRTÁST VÁLLAL VARSÁNYINÉ"

  Tavasszal 157 millió forintért kívánta eladni a Terézvárosi Önkormányzat a Hegedű utcában 2001-ben bezárt iskola épületét - egyelőre sikertelenül. A jogutódot, az utca túloldalára, egy felújított épületbe beköltöző Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolát és Gimnáziumot tavaly megfosztották gimnáziumi tagozatától - minden tiltakozás ellenére.

 • Rajzfilm - Kétkezi munka - Hayo Freitag: A három rabló

  Ott kezdünk, ahol máskor még csak öblögetnek a szinkronhangok. A főcímek még frissen festve, az árvaház ördögi főnöknőjéhez tartozó hang még csupa bűbáj: nézd, kedves Tiffany - így az anyányi szinkronhang -, te egy kedves gyerekszereplő vagy, én meg egy színésznő, ezek a feliratok pedig itt a vásznon azokat a néniket és bácsikat jelölik, akik pénzt adtak a film elkészítéséhez.

 • DVD

  Olasz meló

  Dario Argento: Álmatlanul

 • Könyv - Az éhes klasszikus - Nagy Lajos: Razzia. Válogatott novellák

  Szegény, nem tudott jóízű lenni - sajnálkozott száz éve Mikszáth a makacsul népszerűtlen pályatárs, Tolnai Lajos emléke felett, s a jelek szerint ilyesféle fátum nehezedik Nagy Lajos munkásságára is. Hiába gyanították róla már életében is, hogy a huszadik századi magyar próza kiemelkedő alakja, írásainak gorombán keresetlen, a gyomrot megfekvő őszintesége és szemhunyást sosem engedélyező, harapós humora bizony nem tette kedveltté személyét a szélesebb olvasóközönség köreiben.

 • Könyv - A fazekas Faust - Philip K. Dick: Galaktikus cserépgyógyász

  Ön egy végtelenül egyszerű organizmus ebben a végtelenül bonyolultnak tűnő ökoszisztémában, egy egyszerű porszem csupán, aki önmaga semmisségét, feleslegességét infantilis játékok segítségével próbálja figyelmen kívül hagyni.

 • Képzőművészet - Habkönnyű aktivizmus - Anna Toth kiállítása a Millenárison

  A Fogadó épületének padlásán látható kiállításnak már a címe is ("Egy elragadó világ") idegesítően nagyképű (vagy inkább idealistán naiv?), még akkor is, ha az idézőjel használata akár iróniát is takarhat.

 • Színház - A fehér ló - István, a király Szegeden

  Miután nekem szegezték a kérdést - "mondd, te kit választanál?" -, jelentem, ha ez a felhozatal, én tán a fehér lóra szavaznék... Ne üljön rajta senki, ha lehet.

 • Színház - A fehér ló - István, a király Szegeden

  Miután nekem szegezték a kérdést - "mondd, te kit választanál?" -, jelentem, ha ez a felhozatal, én tán a fehér lóra szavaznék... Ne üljön rajta senki, ha lehet. Csáki Judit

 • Újra feltalálják - Seun Kuti, R-K Slouani, Adrian Sherwood

  Idén három fellépővel beszéltünk a világzenei színpad konténeröltözői között - olyanokkal, akik eddig még nem szerepeltek a fesztiválon. Meglehetősen különböző stílusokat képviselnek, talán csak az elkötelezettségük hasonlatos: Seun Kutié Afrika felemelkedése, R-K Slouanié a közösségteremtő vándorlás, Adrian Sherwoodé a zenei perfekció iránt.

 • "Egyszerű maradjon" - José González

  Eddigi két lemezén (Veneer, In Our Nature) elbűvölő, akusztikus gitárra és énekhangra komponált, intim szerzemények hallhatók, és számos kiváló feldolgozás is kötődik a nevéhez. Közülük az egyik, a Heartbeats (eredetileg a szintén svéd The Knife dala) tette híressé: az szólt ugyanis a Sony Bravia népszerű, színes golyós reklámjában.

 • "Egy nap mégis ugatást hall..." - Jeff Goldblum filmsztár

  A légy, a Jurassic Park, A függetlenség napja, a Silverado, az Édes vízi élet és egy csomó egyéb kasszasiker ötvenhat éves, Oscar-jelölt sztárja most a Fay Grim című DVD-újdonságban látható mifelénk (kritikánk az augusztus 14-i Visszhang rovatban - a szerk.

 • Jud Süss

  A teremtett zsidó

  Egy novella, egy regény, egy film

  A Jud Süss című, 1940-ben készült antiszemita náci propagandafilm budapesti vetítése miatt büntetőeljárást kezdeményezett e hónap elején a jogtulajdonos, a wiesbadeni Murnau Alapítvány. Veit Harlan rendező munkáját Németországban - az alapítvány előírta feltételek mellett - amúgy gyakran vetítik; például annak a vándorkiállításnak a keretében, amely augusztus 3-ig Stuttgartban volt látható.

 • Lengyelek Hollandiában - Marad-e a mehetnék?

  A jugoszláv vendégmunkásokat leszámítva a rendszerváltások előtt Hollandiában, a többi nyugat-európai országhoz hasonlóan, csak elenyésző számban éltek és dolgoztak kelet-európaiak. Inkább csak a politikai menekültek - például az 1956-ban érkezett körülbelül négyezer magyar - és a feleségként kitelepült nők.

 • Kudarcok és csalódások a magyar sporttörténetben - A remény habjai

  Olimpiai csapatunk pekingi szereplése elmaradt a várakozásoktól, s bár nemzeti letargiának nincs jele, azért a kudarc és a felelősség magyaros feldolgozása már jó néhány nyilatkozatban megjelent. Az alábbiakban sporttörténetünk nagyobb vereségeit s az azokat követő gyászmunka sajátos jegyeit, figyelemre méltó mozzanatait idézzük.

 • Az olimpia utolsó napjai - Álmodnak-e az androidok Coubertinnel?

  Szegény jó Coubertin bárónak nem volt könnyű sorsa. Pedig gondtalan arisztokratatársaihoz hasonlóan ő is élethosszig elüldögélhetett volna párizsi palotájában; azonban mégsem így tett, sőt, magára vette az ifjúság testnevelésének nyűgét, és az olimpiai eszmére áldozta minden pénzét.

 • "Hallgattuk az otthon sírókat" - Kemény Dénes szövetségi kapitány

  A magyar vízipólócsapat vasárnap egy huzamban harmadszor nyert olimpiai bajnoki címet. Lapunk három éve készített interjút a harmadiknak épp nekivágó trénerrel. Hogy e beszélgetés főbb részleteit most újra közöljük, az nem csupán mélységes tiszteletünkből fakad, de azt is megmutatja, mint látott a mester "a jövőbe".

 • "Csak egy laptop kell" - Hannes Arch pilóta, a Red Bull Air Race budapesti futamának nyertese

  A 41 éves osztrák pilóta párját ritkító extrémsport-karriert futott be. Sárkányrepülőként kezdte, első komolyabb eredményét azonban már hegymászóként érte el az alaszkai Mount London meghódításával. A kilencvenes évek közepén ismét "repülni kezdett": a siklóernyőzés non plus ultrájaként számon tartott Paragliding World Cup egyik legjobb versenyzője lett, ám néhány év múlva már a bázisugrás egyik legjobbjaként emlegették: az Eiger és a Matterhorn északi falán lévő csúcsokról ő ugrott le elsőként.

 • cyberhírek

  Fájlcsere - Óriási fölénnyel nyerte meg az olimpia nyitóünnepsége a Bittorrentről legtöbbet letöltött fájlok aktuális heti versenyét. A HD minőségű közvetítést több mint kétmillióan töltötték le, a NOB a hírhedt svéd torrentoldal, a Pirate Bay bezáratásáért lobbizik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...