• MaNcs 20. évf. 41. sz. (2008. 10. 09.)

  "Egy tökéletes éjszaka"

  Kevin Spacey színész, rendező, színházigazgató

  Negyvenkilenc éves, öt éve igazgatja az Old Vic Theatre-t Londonban. A kétszeres Oscar-díjas (Közönséges bűnözők, Amerikai szépség) mozisztárral a szarajevói filmfesztiválon beszélgettünk. Kriston László

  2008 / 41
 • Pánik: Huszonhárom neve volt

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 11. A pánikbetegséggel foglalkozó cikkben említésre sem kerül a pszichoterápia.

 • A fejlődés utolér

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 11.

 • Hushegyi Gábor

  Csak fekete vagy fehér

  A szlovák-magyar vitáról

  Primitív, kocsmai sértések hangzottak el az apostoli kettős kereszt alatt Göncz Kinga külügyminiszter asszony és a turul címére: "az a kócos asszony, aki valóban kócos"; "a szerencsétlen" (chudera); "a magyar papagáj" - természetesen jó ismerősünk, Ján Slota szájából.

 • Nemzeti sztriptíz - Hogyan dobja Orbán a kukába az Alkotmányt?

  Alig csengett le a közbeszédben a "szakértői kormány" fantázianevű, a valóságban nem létező lelemény, máris itt van előttünk a következő nettó marhaság: a Fidesz pártelnöke szerint a parlamentnek szavaznia kell a kormányfő augusztus végén publikált Megegyezés című írásáról.

 • A hosszú fülű atléta

  Oroszok állhatnak a megfigyelési ügy mögött; a valódi célpont talán Csányi Sándor volt, a regionális nagybanki címre törő OTP első embere, akinek részesedése van a Molban is, és a Mol megszerzéséért az oroszok (is) lemennének hídba.

 • Erkölcsi és emberi okok

  Hogy is mondjuk ezt úgy, hogy ne sértsük meg sem drága olvasóink kifinomult jó ízlését, sem pedig Heinczinger István személyiségi jogait? Tán az lesz a legjobb, hogy: "Anyádat, ha meg nem sértelek!"

 • "Olvasói levelek" - Ekotrip

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. "...Magyarországon a kiterjedt készpénzes fizetések mögött nem csupán a hiányos pénzügyi kultúra vagy a banki átutalások és kártyás fizetések magas költsége húzódik meg" - írja Várhegyi Éva.

 • K. történetei

  Mumuss

  Haraszty István, azaz Édeske, a kiváló fémszobrász 1967-től 1989-ig a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat dolgozója volt, miközben ő szerelte, javította az ellenzék stencilgépeit. Egy próbanyomáshoz egy adag festéket vitt el a vállalat sokszorosító üzeméből.

 • Maga itt a tánctanár?

  Ateista vallás?

  Richard Dawkins híres könyvét, az Isteni téveszmét sokan úgy tekintették, mint egy ateista, pusztán a tudományra épülő egyház zászlóbontását. Dawkins prófétai hevülettel áll ki az ateizmus eszméje mellett, és abból indul ki, hogy a tudomány teljes mértékben képes helyettesíteni a vallást.

 • Nagy Imre ismeretlen élete - 1. - A múlt nélküli ember

  Nagy Imre, akit 1956-os szerepvállalásáért 1958. június 16-án kivégeztek, a forradalom miniszterelnökeként és mártírjaként több mai parlamenti párt identitásának is meghatározó eleme: 1989-es újratemetése miatt a Fidesznek, haláláig vallott kommunistasága miatt az MSZP-nek, a közvetlen és közvetett személyes kapcsolatok miatt az SZDSZ-nek.

 • Aggályos adattárolási szabályok - Tudjuk, kivel beszéltél

  Magánügy, hogy kinek, milyen gyakran, honnan e-mailezünk vagy telefonálunk - hangoztatják azok a civilszervezetek, amelyek október 11-én Európa több városában békés demonstrációkat tartanak az adattárolásra vonatkozó uniós irányelv miatt.

 • Megfigyelési ügy - "Így van iktatva" - Futó Barnabás ügyvéd

  Az újabb keletű megfigyelési ügyben a legfoglalkoztatottabb ügyvéd, akit a gyanúba hozott szereplők kerestek meg jogaik képviseletével. Bányai György

 • Újabb csúszás a metróépítésnél - Több idő, több pénz

  Egy hétig állt a munka a 4-es metró több szakaszán, mert az alagútfúró cég kevesellte a tartalékkeretből neki járó pluszpénzt. A főváros szakemberei láthatóan nem tudnak mit kezdeni a konzorcium erőfölényével: hétfőn rábólintottak a Bamco tizenhárommillió eurónyi követelésére.

 • Tarka Magyar - Korlátozott hatás

  Rég volt ilyen jó a levegő minősége az Andrássy út környékén. Parkolási tilalom péntek estétől, útelzárások szombaton, a déli óráktól, plusz vasárnap még a futóverseny is. Legfeljebb azt nem értették a környékbeliek, hogy miért kell rendőrökkel huzakodniuk, ha át szeretnének ugrani fél kiló kenyérért a kétsaroknyira lévő éjjel-nappaliba.

 • A jövő évi büdzsé vitája - Heten költsék

  Megkezdődött a körmérkőzés a 2009-es költségvetésről és az adócsökkentésről a parlamentben. Az MSZP a kiadási tételek bebetonozására játszik, a liberálisok plafontörvénnyel fognák vissza az állami túlköltést, a Fidesz áfát csökkentene.

 • Gegesy Ferenc polgármester, volt SZDSZ-képviselő pályaképe - Új idők

  "Az SZDSZ vagy az MSZP szatellitpártjává válik, vagy megszűnik. Nincs C változat" - ítélkezett pártja felett Gegesy Ferenc, a budapesti IX. kerület, a Ferencváros négyszer újraválasztott polgármestere a pártból és a parlamentből való távozása után.

 • A férfiak ideje - Anton Pelinka politikatudós az osztrák szélsőjobb előretöréséről

  A radikális jobboldal földrengésszerű győzelméről írnak az osztrák lapok. A szeptember végi előre hozott parlamenti választásokon közel egyharmad szavazott a két szélsőjobboldali populista pártra. A Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) és Heinz-Christian Strache Szabadságpártja (FPÖ) együtt nem sokkal marad le a legtöbb szavazatot szerző szociáldemokratáktól.

 • galeri - Aktuális sokk

  Madonnák hajnalban: Szentandrássy István Federico García Lorca Cigány románcok című versciklusának hatására született, ikonszerűen stilizált Madonna-képei és kápolnaterv-grafikái a hónap végéig láthatók. (Bárka Színház, Bp.

 • tévésmaci - A sül megoldja a raktározási gondokat

  Miután a Szőnyeges nevű kerthelyiségben (Kiss János altábornagy utca; XXI. kerület; XX.

 • mi a kotta? - Nem átallott a profán

  "Velencében egy nagy Mária-ünnepen magával vitt a templomba... Megkezdődött a nagymise, amikor az orgonából galoppok és polkák hangzottak fel, ahogyan ez Olaszországban akkoriban divat volt.

 • étel, hordó - GOVINDA

  A Lánchíd pesti hídfőjénél található aprócska Vigyázó Ferenc utca a hatvanas évek elején került először az érdeklődés középpontjába, Komár László állítólag az itt rejtező KISZ-klubban robbantotta ki a magyar rock and roll forradalmat.

 • Rigó Jancsi

  Nem is tudom, szegény Rigó Jancsi tulajdonképpen (a kispórolt alapanyagoknak köszönhetően) olyan ehetetlenné vált-e vajon a cukrászdáinkban, hogy nem vesszük, vagy csak megfeledkeztünk róla, esetleg retróvá lett? Annak ellenére, hogy csokoládéból készül, ami nem mondható kifejezetten a magyar cukrászat legfontosabb alapanyagának, az egyik legjellegzetesebb süteményünk, van is mindenütt, csak talán régimódinak véljük.

 • kulthírek

  kulthírek

 • "Nem hiszem, hogy mi fújtuk" - Albert Hammond Jr.

  A New York-i The Strokes ritmusgitárosa egyszerre van könnyű és nehéz helyzetben: az anyazenekar ismertsége és sikerei révén nyilván nem okoz gondot a számára, hogy saját produkciójával is kiváltságos helyeken lépjen fel (mint például a Coldplay aktuális turnéjának előzenekaraként, ahogy két hete Budapesten is), viszont a Strokes-tagság egyben hátulütő is: megkerülhetetlen az összehasonlítgatás, a párhuzamba vagy inkább szembeállítás az anyazenekarral.

 • "Megsemmisítő élmény" - Thomas Elsaesser filmtörténész, esztéta

  Rainer Werner Fassbinder halálának 25. évfordulója alkalmából a tavalyi Berlini Filmfesztiválon mutatták be Berlin Alexanderplatz Remastered címmel a rendező nevezetes tévésorozatának felújított változatát. A Fassbinder's Germany c.

 • "Van bennem honvédő lendület" - Ifj. Sebő Ferenc rendező

  Toepler Zoltán Gecy című darabját szeptember 27-én mutatták be a Sirályban a Budapesti Zsidó Színház és a Városi Színház koprodukciójában "amatőrök". Az előadást már előzetesen is hevesen támadták egy pontatlan hír okán, miszerint Madách Az ember tragédiájának pornóváltozata készül.

 • Szőlőhegytől elszakadva - Szüret és hagyomány

  Ilyenkor ősszel, szeptember végén, október elején szőlő- és bortermelő vidékeinken mindenütt megélénkül az élet, hiszen kezdődik az év egyik legfontosabb gazdasági és közösségi eseménye, a szüret, majd ezt követően a szüreti felvonulás, bál és mulatság.

 • "Nem kísérleteznek" - Nagy Márton fizikatanár

  A magyar fizikusnemzet, a XX. század több nagy fizikai felfedezésében vettek részt magyarok. Nem biztos azonban, hogy mindezt a jövő századról is elmondhatjuk majd. A nemzetközi fizikaversenyekről és az új magyar fizikusgenerációról Nagy Márton tanár urat, a Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Verseny szervezőjét kérdeztük.

 • A nógrádi sztúpa - Egy óriási lehetőség

  Hamburgba szánták, végül a Nógrád megyei Becskén épült meg, a Csiga-hegyen. A világegyetem harmóniáját szimbolizáló buddhista sztúpa ereje áthatja és lenyugtatja a tájat, békét és szeretetet teremt, szerencsét hoz, védelmezi a környezetét, a jó szándékú emberek kívánságát pedig beteljesíti.

 • A higanyos hőmérők vége

  Sikerült lerázni

  Az EU rendelkezéseinek megfelelően áprilistól már nem vehetünk higanyos mérőeszközt a boltban. Pedig milyen izgalmas a törött lázmérőből kiguruló higanycseppekre vadászni!

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...