• MaNcs 20. évf. 43. sz. (2008. 10. 23.)
  A szerk.

  Egy mindenki ellen

  A szombati nemzeti csúcsot műfaji szempontból leginkább a Cristoph Willibald Ritter von Gluck-féle operareform előtti színpadi műként célszerű értelmezni. A szereplők az opera seria szabályai szerint kiálltak a nagyközönség elé, és eldalolták áriájukat. Számot adtak érzéseikről, gondolataikról, anélkül, hogy a többi szereplővel közvetlen dramaturgiai interakcióba léptek volna.

  2008 / 43
 • Lakatos Péter

  A szürkeség ára

  Immár közhelyszerűen tudjuk: az adófizetési morál javulása az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a jövedelem-központosítást nemzetközileg elfogadható szintre csökkentsük. Ez így helyes és logikus. Van azonban a szürkegazdaságnak egy sokkal áttételesebb, de legalább ilyen fontos hatása: ez pedig a kis- és középvállalatok (kkv) transzparenciájának hiánya, illetve ennek a következményei.

 • Smafu

  Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Máté Dániel okfejtése hibátlan.

 • K. történetei

  Aranydiploma

  Aranydiplomát azok kapnak, akik megérik diplomájuk átvételének ötvenedik évfordulóját. K. apai nagyapja 1946-ban (vagy 1947-ben?) vehette át az orvosi aranydiplomát. A hatvanadik évfordulón esedékes gyémántdiplomát már nem érte meg, 1955-ben, nyolcvanhat éves korában meghalt.

 • Sóhajok hídja

  Hogyan lopjunk disznót?

  Azt mondja a polgármester (a továbbiakban hangulatfestési okokból: pógi), hogy márpedig ő rendkívüli segélyt nem ad senkinek, mert nem hajlandó mínuszba taszítani az önkormányzatot. Oldják meg a cigányok, ahogy akarják, az életüket.

 • Venezuela és a válság - Fegyverbe hát!

  Nehéz idegenkedés és rossz hangulatú asszociációk nélkül olvasni az öblös hangú venezuelai forradalmi retorika írásos lenyomatait. Egy kommunista párti (PCV) képviselő, bizonyos Carolus Winter ekképp nyilatkozott a minap a világhelyzetről: "Az Egyesült Államokban és Európában, ahol a konzervatív jobboldal a tőkének hűen elkötelezett szocialista pártokkal szövetségben uralkodik, a megbukott polgári demokráciából egy diktatórikus rendszerbe történő átmenet érdekében hoznak intézkedéseket.

 • A pénzügyi válság és az unió - Törékeny a tőke termete

  Az Európai Unió néhány hét kapkodás után határozott és markáns fellépéssel reagált a hitelválságra. Magyarország boldog lehet, hogy EU-tag, mert a tömb védelme nélkül sokkal nagyobb bajban volna. Szlankó Bálint (Brüsszel-London)

 • DVD-ROM - Szabad folyás - Megrendült a világ - A Nagy Imre és társai elleni per hangfelvétele és szó szerinti leirata

  Idén júniusban, a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott per félszázados évfordulóján közepesforma, a téma valódi jelentőségéhez mérve inkább csak szolidnak ítélhető szenzációt keltett a hazai nyilvánosságban az egykor volt gyászos processzus jó ötvenórányi hanganyagának lejátszása az OSA Arany János utcai archívumában.

 • Nagy Imre ismeretlen élete - 3. - A párt csinálta tudós

  Nagy Imrét olykor agrártudósként emlegetik, amit pedig szakmai-tudományos teljesítménye egyáltalán nem indokol. Mezőgazdasági ténykedésének egyetlen pozitívuma, hogy kollektivizálási elképzelései - legalábbis papíron - kevésbé voltak kegyetlenek, mint a sztálinista-rákosista vonalé.

 • Védett belvárosi épületek bontás előtt

  Utcát vegyenek!

  Tizenegy ház fővárosi védettségének megszüntetését kezdeményezte az V. kerület. Mostanra kiderült, hogy néhányat le is bontana. Vajon miért?

 • Monorierdői vasúti baleset - Mossák kezüket

  Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a két héttel ezelőtti vonatbalesetben a mozdonyvezető is hibázott. A magányos elkövető teóriáját azonban gyengíti, hogy a vasút veszélyes üzem, ezért a működését leíró szabályok megalkotása és a betartatásuk is szükséges a baj elkerüléséhez.

 • Uzsora Magyarországon - Fizetsz, amíg élsz

  Nincs mit szépíteni rajta: az uzsorázás vagy kamatozás igazi cigánytörténet. De elsősorban nem zsarolásról és megfélemlítésről szól, hanem kirekesztettségről, szegénységről, a roma közösségek széteséséről.

 • "A spekuláns megmozgatja a sajtókapcsolatait" - Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke

  Az elmúlt hetekben befagyott a nemzetközi bankközi piac, több nagy múltú pénzintézetet az állami beavatkozás mentett meg a teljes összeomlástól. A helyzet paradoxona, hogy a veszteségek jelentős része virtuális, a válságot a szigorú szabályok is felerősítik - állítja Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

 • kertész lesek - KISLUGAS, PILISSZENTKERESZT

  Ránk szakadt az indián nyár, mint az Alfa mozi álmennyezete a vasárnapi matinén, amit nem hittünk volna pár héttel ezelőtt, most ragyogó valóság. Természetesen a természetet választjuk, ám azt a legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy pilisi célpontunk, Dobogókő iránt akkora érdeklődés mutatkozik, mint amikor a Manchester United fogadja a pápát a húsvéti tornán.

 • tévésmaci - A sül és a termékszerkezet-váltás

  - Hívd Bertrand felügyelőt! Most már itt az idő! - mondta Sztupa, miközben egy papírzsebkendőt igyekezett előhalászni a zsebéből, hogy felitassa az asztal szélén keletkezett kis tócsát, ami azzal fenyegetett, hogy hamarosan a nadrágjára csöpög.

 • galeri - Kortárs sötét

  A következő állomás: Palotás Ágnes dramaturg és dokumentarista fotói november 14-ig. (Magyar Műhely Galéria, Bp.

 • chili & vanilia - A szarvasgomba fűszer!

  Bevallom, Hőgyész neve néhány héttel ezelőtt nemigen mondott túl sokat. Mintegy háromezer lakosú tolnai település történelmi múlttal és érdekes látnivalókkal.

 • mi a kotta? - Festményszép darabok

  "A magasabb érzésű Művészek, kik a Catholica Anyaszentegyháznak ragyogó Emlékjeleit emelték, elmondhatták magok felül: Est Deus in nobis. Ezen Deus ösztönzéséből készítette Angelo utolsó ítéletét; Mozart Requiemjét.

 • kulthírek

  kulthírek

 • film - Para

  Lehet, hogy épp a közelben voltunk, amikor ez megesett, de az is lehet, hogy csak egy magyar vígjátékból vesszük. A frissen bemutatott ebédvendég (apuka, kérem, hadd mutassam be a lovagomat, nagyon rendes fiú ám a pubi) a jó benyomás kedvéért viccet mesél; bűn rosszat.

 • web - PHOTOSHOP DISASTERS

  Hogy az állítólagos nőideál, a begyes szőke Playboy-nyuszi nem egyéb, mint egy B-kategóriás sci-fi jól sikerült digitális effektusa, azt sokan sokféleképp próbálták már a világ elé tárni. Egy szappanmárka hétköznapi nőket retusált kedvére valóan hétköznapivá, de alighanem sokan ismerik az olyan videókat is a YouTube-on, amelyek bemutatják, hogyan kell a legismertebb képszerkesztő programmal, a Photoshoppal egy kifejezetten túlsúlyos nő előnytelen fotójából szexi címlaplányt kreálni.

 • bábszínház - GISELE VIENNE: JERK [FASZFEJ]

  Komoly hiányokat pótolt a francia DACM társulat (báb)előadása, hiszen ma Magyarországon nincs "divatja" a felnőtt bábjátszásnak. Mindemellett a Jerk témájában is merésznek nevezhető: a rendező a hírhedt, punk regényíróként is aposztrofált Dennis Cooper azonos című, valós történeten alapuló kisregényéből építkezett.

 • lemez - JOHN 5: REQUIEM

  Egy John 5-ról szóló kritikát nem árt azzal kezdeni, hogy tisztázzuk: ő volt Marilyn Manson gitárosa. Õ persze nyilván szeretné, ha néhány szólólemez és pár illusztris rocker melletti vendégszereplés után már önmagát adná el a név, de, hogy rögvest az elején el is oszlassuk a kételyeket: erre valószínűleg a büdös életben nem fog sor kerülni.

 • dokumentumfilm - "Vagyok, aki vagyok"

  Eddig is sokat hallottam Krassó Miklós filozófusról (1930-1986), Jávor István dokumentumfilmjének hőséről, de bármilyen legenda élt is bennem, most jelent csak meg "élőben" ez a szókratészi figura. Már érteni vélem Konrád György csodálatát, aki barátként szegődik mellé a Lukács György-szemináriumon.

 • lemez - OLEG KAGAN,

  az idegtépően fiatalon, 1990-ben mindössze negyvennégy évesen meghalt zseniális orosz hegedűművész játssza J. S.

 • koncert - A LIVING COLOUR

  valahogy a szakma zenekara lett kicsit, pedig aki látta őket tavaly a Petőfi-híd tövében, az tudhatja, hogy ez a zenekar hihetetlenül szórakoztató is tud lenni. Itt most Vernon Reid gitáros van elemében: a koncert első felében a számok közötti "konferálásokat" is ő oldja meg, mégpedig a legkézenfekvőbb módon: előrejön, elereszt egy félperces gitárszólót (hátulról beszalad a képzeletbeli road, és megkínálja haboltóval a füstölgő gitárnyakat), kedvesen mosolyogva bezsebeli az ovációt, majd indul a következő dal.

 • kiállítás - NITSCH 70.

  A bécsi akcióművészek - köztük a mára nagyapó korba lépett Hermann Nitsch - a világháború utáni pállott légkörű, osztrák konzervativizmus ellenében léptek fel: a piedesztálra emelt ösztönös és állati testiséggel sokkolták a szemforgatóan hazug nyárspolgárokat.

 • DVD

  Csak tréfálnak - The Fantomas Melvins Big Band: Live From London 2006

 • Lemez - Fajsúly - Isten Háta Mögött: A kényelmetlen lemez

  A rock'n'rollerek (közhely)szótárában van egy tökéletesen semmitmondó jelző, a kultikus - nincs is ennél üresebb kifejezés, talán csak a legendás. Mitől lesz egy zenekar kultikus? Itthon attól, hogy néhány évig tizenöt ember előtt játszanak kis klubokban, felvesznek egy "kultikus" lemezt, amire senki sem kíváncsi és szarul is szól, aztán szépen lassan feloszlanak, és így kiérdemlik az obskúrus jelzőt.

 • Lemez - Áll az idő - AC/DC: Black Ice

  Az AC/DC fontos zenekar: annyira fontos, hogy nem is nagyon tudnék mondani olyan kortársukat - talán a ZZ Top és a Rolling Stones kivételével, de ez a kettő is határeset -, akik úgy őrizték meg aréna-zenekari státusukat, hogy közben tökéletesen hűek maradtak ahhoz a stílushoz, amit annak idején elkezdtek játszani.

 • DVD - Olcsó hús - George A. Romero: Holtak naplója

  Kellett hozzá vagy nyolc év, ám végül a Blair Witch Project mégiscsak beindított valamit. Divatot akartam írni, de túlzás lett volna, néhány filmről van egyelőre szó csupán, ám figyelemre méltó, hogy Amerika (Matt Reeves: Cloverfield) és Európa (Jaume Balagueró: REC) egyszerre reagál, s hogy e műveket viszonylag számottevő érdeklődés övezi.

 • Film - Hét tonna olaj - Keményffy Tamás: Mázli

  Talán izgalmas filmtörténeti kaland lenne kikutatni, hogy melyik volt az első magyar cseh film, de szerintem nem. A valószínűleg legismertebb ilyen próbálkozás, András Ferenc Veri az ördög a feleségét c. dolga 1977-es.

 • Színház - Mozizunk - Herrmann csatája - HOPPart

  Olvasom, milyen jó oka volt a HOPPart társulatának Heinrich von Kleist Herrmann csatája című színművének bemutatására (méghozzá, mint a helyszínen megtudtuk, éppen Kleist születésnapján): a túlélés, a megmaradás reményében bevethető stratégiák és taktikák feletti dilemma izgatja Polgár Csaba rendezőt és csapatát.

 • Kiállítás - Tele van a feje Romániával - Mircea Cantor: A jövő ajándékai

  Mircea Cantor és Ciprian Muresan 2003-ban szorgalmasan meglocsolta a trikolórszínű karókat az egyik kolozsvári utcasarkon. Azóta a politikai művészet fogalma differenciáltabbá vált Romániában is, Cantort pedig fölkapta a rendszerváltás után megélénkülő külföldi érdeklődés, amely a 90-es évek fiatal médiaművészei mellett a román avantgárd idősebb generációját is fölfedezte.

 • Könyv - A törvények felett - Bodoky Tamás: Túlkapások

  Mi az, be akarsz kerülni az Indexbe? - ordította a nyári melegtüntetésen egy rendőr a földre tepert kődobáló fülébe. Bodoky Tamás indexes cikksorozatának is köszönhető, hogy a magyar rendőr ma óvatosabb és kíméletesebb.

 • Könyv - Másvilágjárás - Gergely Ágnes: Tigrisláz

  Gergely Ágnest 1991-ben érte a felkérés: tartson műfordítás-elemző szemináriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol tanszékének diákjai számára. A felkérést a költő elfogadta. A könyv a szemináriumokon tartott vers- és fordításelemzéseket gyűjti össze, kiegészítve azzal a székfoglaló előadással, amelyet Gergely Ágnes a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián tartott 2000-ben.

 • Westernnek és kismamáknak...

  John Hillcoat: Az ajánlat

  Ami a pólóra nyomtatható reklámszlogeneket illeti, a westernnek az tette a legnagyobb szívességet, aki először leírta: a western halott. A gyászév leteltével persze megtörtént a feltámadás, a férfikönnyek áztatta halotti bizonyítvány pedig azonmód mindent megszépített, ami csak hírbe hozható volt a híres halottal.

 • "Fröcskölök, szétkenem" - Hermann Nitsch festő, művész

  Változott a világ: nem sok olyan tája van ma már, ahol a 70 éves mestert még botrányhősként vagy rebellis művészként tartanák számon, ellenkezőleg, a kortárs művészettörténet és műkritika, sőt a közönség is ma már az esszenciális és felelős művészről beszél.

 • "A tudós is ugyanolyan laikus" - Kutrovátz Gábor, Láng Benedek, Zemplén Gábor tudománykutatók

  A három fiatal kutató új könyvében (A tudomány határai; Typotex Kiadó) azt feszegeti, hogy milyen demarkációs kritériumokat lehet szabni a tudomány és a nem tudomány között. Mint szavaikból kiderül, nem is oly egyszerű semleges döntőbírónak lenni a rendre kiújuló határvitákban, s hogy a nyilvánvalónak tűnő igazságok sem maguktól értetődőek.

 • "Bepipultam és megírtam" - Szendi Gábor pszichológus

  Nemrég lezárult az a per, amelyet a pszichiáterek szervezete indított az antidepresszánsok szedését élesen ellenző klinikai szakpszichológus ellen. Szendi elvesztette a pert, mégis legfeljebb a harcmodorán hajlandó változtatni a jövőben.

 • Zöldtemetés

  A papírkoporsó aranykora

  Milyen koporsóba fekszünk, miután kivágtuk az utolsó fát? Hol nyugodhatunk, ha már alig lesz hely a Földön? És mi lesz a hamvasztással, amikor a fosszilis tüzelőanyagoknak befellegzik? A zöldtemetkezés hívei az innovatív szolgáltatói oldallal összefogva számos hasonló problémára szerencsére jó előre felkészítenek.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...