• MaNcs 20. évf. 48. sz. (2008. 11. 27.)

  "Teljesítettem a vállalásaimat"

  Kobayashi Ken-Ichiro karmester

  November 21-én adta idei utolsó magyarországi koncertjét (a MÁV Szimfonikus Zenekarral a Zeneakadémián) Kobayashi Ken-Ichiro, az Állami Hangversenyzenekar korábbi vezető karmestere, a Nemzeti Filharmonikusok örökös tiszteletbeli elnök-karnagya. Teimer Gábor

  2008 / 48
 • Fekete föld, szürkezóna - Merre tart Ukrajna?

  Négy évvel a narancsos forradalom után Ukrajna Kelet-Európa talán legfrusztráltabb országa. Az akkori forró napok főhőse, Viktor Juscsenko elnök népszerűsége a béka feneke alatt, hiába kísérletezett az ukrajnai identitás programjával; Julija Tyimosenko miniszterelnök pedig pragmatikusabb politikával próbálkozik.

 • Somogyi Zoltán

  Megelőző csapás

  Miért fogja megóvni a Political Capital a januári időközi választást?

  Január 11-én időközi és alkotmányos szempontból kifogásolható országgyűlési választást tartanak Budapest 12. választókörzetében. Időközi, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) lemondott a mandátumáról.

 • A Zsanett-jelentés

  E. Zsanett e napokban pótmagánvádas bírósági eljárás keretében igyekszik bebizonyítani azt, hogy őt 2007. május 4-én két rendőr (másik három jelenlétében) megerőszakolta. Ez az eljárás jelen cikkünknek nem tárgya.

 • Na, még eccer!

  Lapzártánk napján az Országgyűlés elfogadja a büdzsé sarokszámait, a hétvégén bejelentettek szerint az SZDSZ szavazataival biztosítja ehhez a megnyugtató többséget. Innen már nincs megállás, bár itt-ott még csiszolgatni fogják a cuccot, karácsonyra elfogadott költségvetése lesz az országnak.

 • Csak semmi politika!

  Minden szavazat számít

  Négyévente minden november elején a CNN, a BBC és a magyar csatornák politikai kommentátorai elektorokkal, swing és bellwether államokkal, az amerikai szavazatok relatív súlyával zsonglőrködnek. Különösen így van ez az olyan években, mint az idei, amikor az eredményt már jó előre, nagy biztonsággal sejteni lehet, és a jelöltek versenyének izgalma csak keveseket tartana a tévé előtt.

 • Sóhajok hídja

  Csak azért is, képek

  1944 augusztusában a lengyel ellenállás tagjai az auschwitzi táborba csempésznek egy fényképezőgépet. A gép Alexhez, a zsidóként elhurcolt görög Sonderkommandóshoz kerül. Alexnek az V. krematóriumból készített felvételei közül négy maradt fenn (vagy csak négyet készített, nem tudni).

 • Kalózok a szomáli vizeken - Hátország kérdése

  Miután Szomáliát immár tizennyolc éve nem kormányozza senki, nem meglepő, hogy az ország partvidékéről újra és újra kalóztámadásokról érkeznek hírek. Az akciók célja nem a közvetlen zsákmányszerzés, hanem minél magasabb váltságdíj kikényszerítése.

 • Románia választások előtt - Erősebb kutyák

  Egyéni választókerületi szavazás, pénzigényes kampány, átrajzolódó politikai térkép. November 30-án parlamenti és szenátusi választásokat tartanak Romániában. Várhatóan jelentősen megváltozik a magyar érdekképviselet aránya és jellege is.

 • Eléri-e a válság a magyarországi autóipart? - Kis gázzal a jégen

  A pénzügyi szektor után az autóipar készül beleállni a földbe, a nagy gyártók már világszerte állami segítségért kuncsorognak. A hazai helyzetet a szakértők nem látják ilyen tragikusnak, sőt néhányan tisztulási folyamatról beszélnek.

 • A főbírójelölés háttere - Védekező kar

  A győri ítélőtábla elnökét jelölte főbírónak a múlt csütörtökön a köztársasági elnök. Havasiné Orbán Mária a bírósági reform, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács átalakításának harcos képviselője.

 • Vita a Malomtó alatti barlangról

  Közös víznek szúrós a szaga

  Közel három éve nem nyugszanak a kedélyek a Lukács fürdővel szemközti Malomtó környékén. Úgy látszik, a műtörökfürdő romja és a békalencse szőnyeggel álcázott kivételes természeti kincs nem fér meg egy telken.

 • Az új médiatörvény-tervezet bukása - Bátor elfutás

  Nem került az Országgyűlés elé az ötpárti együttműködésben készült médiatörvény-javaslat, miután az MSZP az utolsó pillanatban megijedt a tervezetet ért lesújtó kritikáktól. A Narancs megpróbálta a vonatkozó uniós közösségi irányelvből kiindulva értelmezni a dokumentumot, amely tele van előremutató passzusokkal - és amelybe egy bizalmatlan politikai kultúrában piszkáltak bele mindenféle kezek.

 • "Az elkövetők ölni akartak" - Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa

  Kell változtatni a segélyezés rendszerén, de nem úgy, ahogy a kormány most tenné. Az oktatási szegregáció elleni harc nem hozott sok eredményt. Az ombudsman nem lát döntő áttörést egyéb romaügyekben sem: visszafogottan, de kritizál.

 • chili & vanilia - Bihar, Nizza, Palermo

  A kelet-indiai Bihar államban pirított csicseriborsóliszttel (sattu), hagymával, csilivel, korianderzölddel, római köménnyel, gyömbérrel gyúrt masszával töltik meg az ottani jellegzetes gombócokat, tepsiben megsütik és olvasztott gível (tisztított vaj) megkenve tálalják.

 • étel, hordó - PILVAX

  Nem engedünk a negyvennyolcból, a forradalmi helyszínt inkább szezonon kívül környékezzük meg. Különben is, a kávéháznak régen vége, a Pilvax étterem és söröző, ráadásul panzió, s az utóbbi természetesen megmozgatja a fantáziánkat.

 • tévésmaci - Sült, gesztenyét vegyenek!

  Miután a Gonnermann családhoz beadták szervizbe a kamerájukat, mászkáltak egy kicsit a városban. - Totál olyan, mint San Francisco utcáin...

 • mi a kotta? - A világ legidétlenebb vacka

  A címben felhozott sértő durvaság a Cosi fan tutte szüzséjének szólt, s éppen nem személyes meggyőződésünknek hű tükre, hanem egy kevéssel Mozart halála után keletkezett berlini bírálat sommázata. A kalandos életű velencei zsidó gyerek, Emmanuele Conegliano, akiből utóbb katolikus pap - s aztán sok minden más -, valamint új nevén Lorenzo da Ponte vált (képünkön már idős, amerikai honpolgárként), jócskán megbotránkoztatta librettójával a korabeli álszenteket, és igen sokáig az utókor is csak élénk rosszallással emlegette e művét.

 • fesztek - Blues, fashion, clown

  VIII. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál: A The Glenn Miller Orchestra koncertjével kezdődik a program november 28-án 17.30-kor a Vasúttörténeti Parkban (Bp.

 • kulthírek

  PRIMA JUNIOROK Tíz 30 évesnél fiatalabb újságíró vehette át a Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díj Junior Prima Díját az idén életre hívott sajtókategóriában, köztük Szlankó Bálint, a Narancsban is rendszeresen publikáló Origo-munkatárs.

 • dokumentumfilm - Neve: Sabine

  A kamera nem látható oldalán Sandrine Bonnaire: neves francia színésznő, érdemei Leconte-tól Rivette-ig számosak. A látható oldalon Sabine Bonnaire, a színésznő egy évvel fiatalabb húga: őt, a sokáig félrekezelt autizmussal élő kisebb testvért követi a kamera, de a projektet kézben tartó Sandrine figyelme mindazokra kiterjed, akik Sabine magára zárt életében, az otthonául szolgáló vidéki intézetben így vagy úgy (ápoltként, ápolóként vagy hozzátartozóként) megfordulnak.

 • lemez - BEETHOVEN FIDELIO

  című zaklatott sorsú, mert három verzióban is megírt operájának legutóbbi magyar bemutatója Kovalik Balázs rendezése miatt némi vitát kavart, ám abban megegyeztek az elemzők, hogy az előadás zenei csúcspontja az úgynevezett 3.

 • kiállítás - LAKATOS ISTVÁN: FEJNÉLKÜLI MESÉK

  A fiatal, több pályázaton is díjazott képregényrajzoló eme kiállítása két hónapja egyszer már megnyílt, egészen pontosan szeptember 17-én, a Bakáts téri Légó Galériában - ám a vernisszázst követő napon már elöntötte a víz a kiállítóhelyiséget.

 • lemez - EXTRAWELT: SCHÖNE NEUE EXTRAWELT

  Arne Schaffhausen és Wayan Raabe, a két hamburgi stúdiófenomén ismeretsége nem éppen új keletű: jó évtizedes együttműködésük előbb Sprallianz néven indult, majd felvették az alkalmanként ma is használt Midi Miliz titulust.

 • film - Alvajárók

  Az amerikai társadalom peremén tengődő, szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb figurákat gereblyézett össze Bill Maher rendező, hogy tragédiákban gazdag és kilátásokban szegény életük bemutatásával rávilágítson: a life az bizony sucks.

 • könyv - ROSS MACDONALD: ÁLDOZAT KERESTETIK

  George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, James Madison és James Monroe. 'ket nevezik - összefoglaló néven - a történészek az Egyesült Államok "Alapító Atyáinak".

 • lemez - EAGLES OF DEATH METAL: HEART ON

  Az Eagles Of Death Metal mögött az a Josh Homme gitáros áll, aki egyrészt ugye a Kyuss alapembere és zenei agya volt a zenekar '96-körüli feloszlásáig, másrészt a Queens of the Stone Age frontembere és mindenható ura.

 • dvd - BIZET CARMEN

  című operájának előadása jórészt azon múlik, hogy van-e hozzá címszereplő. Ez nemcsak megfelelő hang és megjelenés kérdése, egy csinos énekesnő, aki abszolválja a szólamot, még nem Carmen, ennél több kell, mindenekelőtt szexepil.

 • World music: véres

  német népdalok, gógyis arab tánczene, sörényes finn balladák, olasz Balkán és mexikói eklektika - tessék választani. Marton László Távolodó

 • Koncert - Hírnevükhöz méltón - Biohazard és Monster Magnet Budapesten

  Most már teljesen világos, hogy 2008 azok éve volt koncertszinten, akik a kilencvenes évek elején-közepén merültek el jobban a rockzene világában. A nyári nagy hármas után (csaknem egy héten belül játszottak nálunk a korszak sztárzenekarai: a Helmet, a Life Of Agony és a Ministry) most két egymást követő napon merítkezhetett meg ismét a budapesti közönség a nosztalgiában a Biohazard és a Monster Magnet műsora alatt.

 • Opera - Szája rendes, foga ép - Puccini: Manon Lescaut

  Szeme rendes, orra rendes, szája rendes, foga ép, különös ismertetőjele nincs. Most nem az újvilági gyarmatra zsuppolt szegény Manon személyleírását adtuk meg, hanem Puccini operájának friss, felújításnál több, új bemutatónál kevesebb előadását jellemeztük, amelynek akárcsak 2001-ben, úgy ezúttal is Valló Péter rutinrendezése biztosított szolid alapot.

 • Film - Az állat n+1 - Jean-Francois Richet: Halálos közellenség

  A legőszintébb sajnálattal kell tudatnunk mindenkivel, hogy a francia mozi a szokások rabja. Jelen műalkotásunkon három ilyen betokosodást tapinthatunk ki, pedig csak egy első részt látunk, folyt. köv. valamikor, tán januárban (velem-e?

 • Színház - Nézzük egymást - Makszim Gorkij: Barbárok

  Gazdag előadás a Katona József Színházban bemutatott Barbárok. És e pillanatban nincsen még egy színház Magyarországon, ahol ezt a gazdagságot ennyire gazdagon lehetne megmutatni. Csáki Judit

 • "Én választok" - Vincent Cassel filmsztár

  A radikális gesztusok kedvelői A gyűlölet, a Dobermann és a Visszafordíthatatlan főszereplőjeként, a műfaji megalkuvók az Eastern Promises vagy az Ocean's Twelve című filmekből ismerhetik. Új filmje, az ünnepelt gengszter, Jacques Mesrine életéről szóló Halálos közellenség hazai bemutatója kapcsán beszélgettünk Budapesten.

 • Kiállítás - A császár új ruhája - Overcoming

  Háború és művészet viszonyáról szóló esszéjében Boris Groys arra a megállapításra jut, hogy a kortárs művészet képeinek radikalizmusa soha nem veheti fel a versenyt a terroristák (gondolva itt az Abu Ghraib-dokumentumokra is) képeinek radikalizmusával.

 • Egy rendesen megterített asztal - Dylan Thomas: Az író arcképe kölyökkutya korából

  Dylan Thomas önéletrajzi vonatkozású novellafüzére, Az író arcképe kölyökkutya korából (amelynek szerkezeti alapjául James Joyce Dublini emberek című könyve szolgált) 1940-ben jelent meg, a magyar olvasók pedig 1959-ben vehették kézbe először, Gergely Ágnes tolmácsolásában.

 • Már vénülő kezével - Johnny Cash és Patrick Carr: Johnny Cash-önéletrajz

  John R. Cash először 1975-ben, negyvenhárom évesen bocsátotta sajtó alá autobiográfiáját Man In Black címmel. Túl volt élete legmozgalmasabb és kereskedelmileg legsikeresebb évein: örök érvényű slágerek (I Walk The Line, Ring Of Fire, Jackson), két rocktörténeti jelentőségű börtönalbum (At Folsom Prison, At San Quentin), egy csúf házasság, válás, majd egy a művészetét is megemelő új kapcsolat (June Carterrel), valamint nagyjából tízévnyi masszív amfetamin-, alkohol- és fájdalomcsillapító-függőség és ennek hozadékai (letartóztatások, kórházak, elvonók) álltak a háta mögött.

 • Karácsonyi lidércnyomások - Tim Burton: Rímbörtön - avagy az Osztrigasrác mélabús halála és más történetek

  Miként első filmjéből, a Vincent című hatperces bábanimációból már 1981-ben kiderült, Tim Burton rendíthetetlenül gyermekként tekint magára. Hiába nőtt fel időközben, a sors fura szeszélye folytán évtizedek óta mind drágább játékszerekkel szórakozhat saját kis Disneylandjében - legyenek azok finom művű stopptrükkbábuk, bonyolult komputeranimációs szoftverek vagy olyan álomgyári kesztyűs bábok, mint Johnny Depp vagy Helena Bonham-Carter.

 • Nevedről lehull az ékezet - Milos Forman - Jan Novák: Fordulatok - Emlékirataim

  Amikor egy híres filmes nyomtatásban emlékezik vissza pályájára, az olvasónak mindig van oka gyanakodni. Itt egy pasas, aki mást sem csinált világéletében, csak képekben mesélt kitalált történeteket egy sötét teremben.

 • A magány körgyűrűi - Maurice Blanchot: Halálos ítélet

  A regény korábbi változatának végén ez a mondat állt: "Próbálja elképzelni a kezet, mely mindezt írja: ha látná, az olvasás talán komoly feladattá válna számára." Ha nem gondolunk erre a kézre, amely fenyeget, és józanul csak a mű lapjain megjelenő irodalmi szöveget értelmezzük, különösen pedig eltekintünk a hatalmas életmű magyarul is hozzáférhető, komor csúcsokat (Rilke, Kafka, Mallarmé) idegenséggel és halálközeliséggel megvilágító, filozófiai pompával teli fényözönétől (Az irodalmi tér, Kijárat Kiadó, 2005), akkor egy felületes pillantásra akár szerelmi történetnek is mondhatnánk Blanchot első, eredetileg 1948-ban megjelent regényét, ahol azonban a mesélő énje kialudt, sem értelmével, sem jelenlétének bizonyosságával nem világítja át a teret.

 • A hálás utókor - Patrick és Olivier de Funés: Louis de Funés - Ne beszéljetek túl sokat rólam, gyerekek!

  A név kötelez, a sztárok csemetéit például arra, hogy megírják, milyen is volt a kedves papa/mama intim megvilágításban. Jobb megfigyelő nincs is náluk, már hogy is lehetne, amikor ők már a járóka rácsai közül is kifigyelhették a munkából hazaérkező hírességet.

 • Ízlés és türelem - Joseph Conrad: Véletlen

  Minden regénynek kell, hogy legyen valami filozófiája, de nem szükséges, hogy ez Kant vagy Leibniz színvonalán mozogjon, olykor beérjük valami földönjáróbb nézettel is. Alighanem Joseph Conrad sem gondolta másként, amikor az angolul 1913-ban (magyarul most először!

 • Képes beszéd

  Parti Nagy Lajos, Banga Ferenc: A pecsenyehattyú és más mesék

 • A hagyomány modernsége - Schein Gábor: Traditio - folytatás és árulás

  Schein Gábor legújabb könyve érzékenyen összeállított tanulmánykötet, de több is ennél: mélyszerkezetében monográfia: "E történetnek nem is oly titkos hőse a tradíció fogalma" - olvasható a záró és egyben címadó tanulmányban.

 • A közelítő tél - Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája

  1. Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (Magvető, 2008) 112 pont 2-3. Bán Zoltán András: Hölgyszonáta (Scolar, 2008) Márton László: Amit láttál, amit hallottál (Jelenkor, 2008) 74 pont 4. Schein Gábor: Bolondok tornya (Jelenkor, 2008) 60 pont 5.

 • A törvények szelleme - John Polkinghorne: Egyetlen világunk - A tudomány és a teológia kölcsönhatásai

  Angol teológus szerzőnk, s ez korántsem egyedi példa, egykoron részecskefizikusként kezdte pályafutását, s ebbéli munkásságát utólag sem tagadta meg. Nem arról van szó tehát, hogy csalódott volna a modern természettudományokban, s erre keresett volna vigaszt az anglikán egyházban - bár kétségtelen, hogy bizonyos tudományos szemléletmódokra kritikusan tekint, ám az efféle önreflexió nem számít kivételesnek még a tudományon belül sem, pláne nem a világias-szekuláris tudományfilozófiában.

 • Könyvek a zsebben - Digitális könyvek Magyarországon és a világban

  Néhány ezer kilométerrel nyugatra a könyvkiadók hatalmas lehetőségének, az egyik legfontosabb és legjobban fejlődő hétköznapi találmánynak tartják; valamivel keletebbre komoly szakmai viták tárgya - Magyarországon viszont gyakorlatilag ismeretlen az e-book (digitális könyv, e-könyv) és az e-könyv-olvasó készülék fogalma is.

 • "Hátborzongató történetek" - Márton László: Amit láttál, amit hallottál

  A fülszöveg "hátborzongató történeteket" ígér, és igaza van, az olvasót borzongás fogja el. Csakhogy ez a borzongás nem élményből fakad, izgató bizsergésből, még csak nem is jóleső lúdbőrözés vagy az elbeszélések világában megjelenő hősök iránt érzett szánalom, még ha az elbeszélő mindenáron ezt is szeretné; inkább kínos nevetés, értetlenség és kifakadás: nem, így nem lehet látni és láttatni.

 • "Tekinthető mentőövnek is" - Márton László író

  Számos történelmi regényt (Árnyas főutca, Testvériség-trilógia, Minerva búvóhelye) követően Márton Lászlónak néhány hete mai közegben játszódó elbeszélései jelentek meg a Jelenkor Kiadónál Amit láttál, amit hallottál címmel.

 • Konyhai kémia XI. - Nincs kegyelem - A fehérítőszerek

  A hipófélék közismerten a háziasszonyok kedvencei - ha nem lennének, az alattomos bacik nyilván elevenen falnák fel az egész családot. Azért velük sem árt vigyázni. Barotányi Zoltán

 • Vadludak Tatán - Innen nem húznak el

  A Tatai Vadlúd Sokadalom híveket toboroz a természetvédelemnek, az ilyenkor pangó helyi turizmust felélénkíti, és persze üzenet az Öreg-tó partját beépíteni szándékozóknak. Több tízezer vadlúd nem tévedhet. Linder Bálint

 • Maffiapanoptikum Budapesten - Mint lenn a téren

  Tiszteletre méltó férfi vagyok, a barátok barátja, ez kétségtelen - állapítom meg befordulván a konyhára. Óvatosan lepillantok a kezemre, nagyon látszik, hogy mennyire fekete? Don Giovanni Ruotolo-Armato, öcsém. Kerekes-Fegyveres János

 • cyberhírek

  Szerverpark A Google nagy szerverparkot épít a felső-ausztriai Kronstorfban. A keresőcég azt tervezi, hogy itt bonyolítja le internetes forgalmának jelentős részét.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...