• MaNcs 20. évf. 50. sz. (2008. 12. 11.)
  Interjú

  "Nem adunk ingyen pénzt a bankoknak"

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a válságról

  Adót csökkenteni 2011-ig biztosan nem fog, jozefinista hevület helyett a társadalom megnyerésére törekszik Gyurcsány Ferenc, aki szerint a "hitelességi ügy" lezárult. A kormányfő benyomásaink szerint a ciklus hátralévő részét a válságkezelő intézkedések mellett a következő ciklusra való felkészülésnek szentelné.

  2008 / 50
 • Dénes Balázs

  Meszelünk és falazunk

  A rendőrség és a közbizalom

  Dr. Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola méltán híres adjunktusa "Bizalomhiány a magyar rendőrségnél - okok és következmények" címmel tartott előadást a Magyar Kriminológiai Társaság éves vándorgyűlésén. A szakember prezentációjában hosszan sorolta, milyen okok vezettek szerinte odáig, hogy a polgárok elveszítették bizalmukat a rend őreiben mint egyénekben, és a rendőrségben mint testületben.

 • Van lent még valaki?

  Lapzártánk idején megint őrizetbe vett a rendőrség egy SZDSZ-es csókát a hétkerből. Az illető, K. Péter - nem mintha egy név olyan fontos lenne - a kerületi pénzügyi bizottság elnöke volt, és ez kétségkívül megkönnyítette a helyzetét, bár talán ez sem olyan fontos, ebben az országban sok olyan ember van, aki minden testhelyzetből és bármilyen bizottságból képes lopni, ha használt tornacipőt vagy kinőtt télikabátot vagy lejárt szavatosságú száraztésztát, akkor azt, ha telket, házat, utcát, vállalatot is lehet, hát külön jó.

 • A makacsok

  Hétfőn az Országgyűlés nem választotta meg Sólyom László jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé. A szavazás titkos volt, ám a Fidesz, az SZDSZ, az MDF és a KDNP előre bejelentette, hogy elfogadja Havasiné Orbán Mária jelölését - egyedül az MSZP-frakcióban nem volt kötött a voksolás.

 • K. történetei

  Önkéntes gályarab

  A Szépirodalmi Könyvkiadótól K. szeretett volna átkerülni az Európához. A világirodalmi kiadónál, gondolta, a hazai írók kéziratainál izgalmasabb művekkel, mindenekelőtt német irodalommal foglalkozhat. De az állásváltás 1975-ben nem bizonyult szerencsésnek.

 • Maga itt a tánctanár?

  Magyarul mást jelent

  Horvátul jól tudó ismerősömet kérdezték horvát lányok a tengerparton, hogy mit jelent magyarul a kurva szó, annyit hallják az ott nyaraló magyar fiúktól. Mondta, ugyanazt, mint horvátul. A lányok megkérdezték, a magyar fiúk mindig csak a kurvákról beszélnek?

 • "Végre lehullottak a levelek" - Denisz Zubarin sztalker

  1994-ben, az ukrán Vészhelyzetek és Népességvédelem Minisztériuma úgy döntött, látogathatóvá teszi a csernobili sugárszennyezett területet. Minisztériumi alkalmazottakat képeztek ki, akik átvezetik a látogatókat a zónán.

 • Huszonkét évvel a katasztrófa után - Csernobil, az élménypark

  Tizenhat emeletes panelház tetején állunk. Balra egy vidámpark óriáskereke sárgállik a novemberi időjárásban, a szemközti házon sarló és kalapács, vörös csillagok a fákkal körbenőtt betonút mentén. Semmi zaj, madárcsicsergés sem hallatszik a negyvenötezres városban, a házak üresen állnak.

 • A székesfehérvári romkert átnemzetiesítése - Kicsit így, kicsit úgy

  A politikai akarat bizonyult erősebbnek a székesfehérvári romkert fölé tervezett "felépítmény" ügyében. A kuratórium múlt kedden, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön adta áldását a vitatott tervre.

 • "Nem zsaroljuk a kormányt" - Törő Csaba, az SZDSZ elnöki tanácsadója

  A nyári elnökválasztás óta nem csitulnak az indulatok az SZDSZ-ben. Miközben a párt megpróbál leszakadni a kormányról, és egy következetes ellenzéki retorikát kiépíteni, a régi és az új elnök közötti állóháború jelentős mértékben szűkíti a liberálisok mozgásterét.

 • Belháború a liberálisoknál, tisztújítás az MSZP-ben - Prüszkölő kis gigászok

  Szavazategyenlőség miatt nem hozott eredményt hétfőn a frakcióvezetői tisztségről tartott voksolás a liberálisoknál. Míg az SZDSZ-ben folytatódik Fodor és Kóka ádáz küzdelme, az MSZP tisztújítása eddig nem okozott különösebb meglepetést, a jelenlegi garnitúra várhatóan megőrzi pozícióit, a vezető testületekben minimális személycsere várható.

 • Eladósodott önkormányzatok - Lék a vízvonal alatt

  Az állam és a lakosság után az utóbbi időkben a települési önkormányzatokon is eluralkodott a hitelfelvételi mámor. A helyzet egyre fenyegetőbb, de magyar szokás szerint mindenki a csodára vár. Néhány állami hivatal tudatlansága az ügyben vérlázító.

 • Helyreigazítás

  A Fővárosi Bíróság 19.P.24.043/2008/5. sz.

 • étel, hordó - FOGAS/SOPRON

  Ha eltakarjuk a bal szemünket, a Tűztorony mered ránk. A város szimbóluma, amit még azok is ismernek, akik életükben nem lépték át a Dunát kelet felől.

 • chili & vanilia - A homárfarok és a maradék

  Engedjék meg, hogy ezúton meghívjam önöket egy igazán elegáns vacsorára. Hölgyeknek nagyestélyi, uraknak frakk kötelező.

 • tévésmaci - A sül az urbanizálódásba veti hitét

  Az első osztályú kabin ugyanolyan szűk volt, mint rég, de ami még szörnyűbb, Troché teljességgel figyelmen kívül hagyta, hogy Horvátország nem tagja az Európai Uniónak. Így amikor a zárai hajó kora reggel kikötni készült Anconában, az utasokat - éppúgy, mint rég - leterelték az étterembe.

 • mi a kotta? - Megfejtések és talányok

  Elöljáróban többek érdeklődésére: az "Eroica-akció" említése Szász Péter 1973-as, Egy kis hely a nap alatt című filmjét idézte, míg Prohászka Lajos A vándor és a bujdosó (1936) szerzőjeként, az áthatolhatatlan - ám a némettel valamiképp mégis rokon - magyar magány nívós nemzetkarakterológiai összegzőjeként került múlt heti ajánlónkba.

 • kulthírek

  DOCUMENTA 13 Carolyn Christov-Bakargiev lesz a 2012-es kasseli Documenta kurátora: az ötévente megrendezett képzőművészeti esemény programját öszszeállító 50 éves amerikai művészettörténész Olaszországban tanult, dolgozott is ott, 2001-ben zsűritag volt a Velencei Biennálén, legutóbb pedig a Sydney-i Biennálét vezette.

 • film - A zsaruk becsülete

  A rendőröknek is lakniuk kell valahol. Ebből a kétségtelen tényből már számos izgalmas mozidarab született, és közülük nem egy állította: a New York-i rendőr, szemben például a brooklyni pékekkel vagy más céhek jeles képviselőivel, a műszak után nem olvad bele a tájba.

 • folyóirat - ÁRGUS 2008/2

  Gyönyörű. Nem az, hogy csinos a borító, és találtak egy tisztességes betűtípust (sok, szívemnek kedves periodikánál már ez is előrelépés lenne), hanem, hogy a tördelők mintegy alkotótársként szerepelnek minden szövegnél, és profi munkával kialakítottak egy változatos, de mindig már messziről felismerhető arculatot.

 • könyv - PHILIP MATYSZAK: ANTIK RÓMA - NAPI ÖT DENARIUSBÓL

  Róma sosem lesz out, olyanynyira, hogy nemrég az amerikai Steven Saylor (lásd vele készült interjúnkat: MaNcs, 2007. június 14.) Gordianus nevű ókori magándekása révén egyenesen arra vállalkozott, hogy mintegy utólag teremtse meg az urbsban az antik bűnregény világát.

 • dvd - NEVERMORE: THE YEAR OF THE VOYAGER

  Az amerikai, power/thrash metalban remeklő Nevermore tizenhét éve létezik, jelentős részt érthető és hangos sikerek közt: nagy rajongótábor szerte a világon, világ körüli turnék, hét kiadott lemez. Ennek ellenére a zenekar eleddig egyetlen élő felvétellel sem rukkolt elő, pedig 2008-ban az ember hajlamos azt hinni, hogy ilyesmi már egyetlen komolyabb amerikai zenekarról sem mondható el.

 • könyv - TODD STRASSER: A HULLÁM

  Hogy lehet egy gimnazistával megértetni, mi (volt) a fasizmus? Ezen a módszertani kérdésen töpreng a jó fej történelemtanár, Ben Ross, miután osztályát hidegen hagyja a holokauszt borzalmait bemutató dokumentumfilm.

 • BOB DYLAN: THE BOOTLEG SERIES, VOL. 8: TELL TALE SIGNS

  Az 1991-ben elkezdett bootleg-sorozatról hamar kiderült, hogy itt nem csupán az elszánt rajongóknak szóló kuriózumok csokorba gyűjtéséről, a történeti érdeklődés kielégítéséről, de a Dylan-életmű kiszélesedéséről is szó van, olyan szerzeményekkel, amelyek önmagukban is megállják a helyüket.

 • film - Csereüvegek

  Kiüresedés felé rohanó világunkban létezik egy mesébe illő hely, ahol az emberek még mindig udvariasan köszönnek, számon tartják a másik hogylétét, segítik és támogatják egymást. A szeretet eme varázsos kis szigete nem más, mint egy prágai élelmiszerbolt hátsó részén meghúzódó üvegvisszaváltó - Jan Sverák filmjében legalábbis ez a helyzet.

 • Lemez - Hegyek lányai - School Of Seven Bells: Alpinisms

  A School Of Seven Bellst (ez ugye egy hírneves zsebtolvajiskola neve - tessenek elképzelni egy ezúttal gyakorlóterepként szolgáló kabátot, telerakva apró csengettyűkkel) tavaly hozta tető alá Benjamin Curtis, a Secret Machines nevű szintúgy izgalmas zenekar gitárosa, miután 2007 elején faképnél hagyta társait.

 • Lemez - Lassú víz - Bohren & Der Club Of Gore: Dolores

  Nagyon nagy közhely, hogy vannak olyan zenék, amelyekhez hangulat kell, de ez a Bohren & Der Club Of Gore esetében abszolúte megállja a helyét, hiszen a Ruhr-vidékről - emlékezzünk csak, milyen ordas metálzenekarok jöttek onnan - származó kvartett kíméletlen noir jazz lemezei körülbelül annyira barátságosak a gyanútlan hallgatóval szemben, mint a zeneileg teljesen más csapáson mozgó, attitűdben viszont igencsak hasonló amerikai Neurosis anyagai.

 • Lemez - Szégyenfutam - Scott Weiland: "Happy" In Galoshes

  A Velvet Revolver tavalyi második, laposkás és így okkal megbukott lemezének (Libertad) turnéja után Weiland azért hagyta ott a bandát, hogy inkább újra régi zenekarával, a Stone Temple Pilotsszal dolgozzon, de az STP nyári amerikai nosztalgiaturnéját mindenféle jogi problémák miatt egyelőre nem követheti új lemez - persze talán az is felmerült a lemezcégekben, hogy vajon hány embert érdekelne ma már egy visszatérő anyag a klasszikus seattle-i bandák arcpirító epigonjából a 90-es évek közepére hangulatos, minőségi, de egyáltalán nem kimagasló zenekarrá változó, hosszas vergődés után végül 2003-ban feloszlott kaliforniai társaságtól.

 • Film - Becsukott szemmel - Carlos Saura: Fados

  Hagyjuk el most ezt a trilógiadolgot. Mintha az bármit is levonna egy film értékéből, ha nem társítjuk, kronologizáljuk vagy soroljuk minimum sógorsági viszonyba az illető szerző előző alkotásaival. Carlos Saura 2007-es tisztelgése a portugál fado zenei műfaj előtt akkor is megállja a helyét, ha nem mossuk össze a korábbi munkáival, a Tangóval vagy a Flamencóval.

 • A nép ópiuma - A nyerő térerő - John Adams - az HBO sorozata

  Ha nem lenne önmagában elegendő ok a figyelmünkre, hogy új HBO-sorozat indul, akad itt még két adalék: a hétrészes ún. minisorozat a maga 13 Emmy-díjával rekordot döntött az idén, illetve nem csekély hányadát minálunk, Magyarországon forgatták.

 • Könyv - Segítettek magukon - Szekfü András: A cápa utolsó tangója. Médiaszociológiai tanulmányok a félkemény diktatúrában

  "Az értelem pesszimizmusa, az akarat optimizmusa" - Antonio Gramsci szavai zárják Hans Magnus Enzensberger tanulmányát, melyet Szekfü András saját tanulmánykötetének függelékében helyezett el. Szekfü új (jobban meggondolva: régi-új) könyvét, melyben a Tömegkommunikációs Kutatóközpont munkatársaként 1976 és 1998 között írott tanulmányait jelentette meg, a Gramsci-idézet fényében is értelmezhetjük.

 • Könyv - Jó píárja volt - Csukovits Enikő (szerk.): Mátyás és a humanizmus

  Az idei ágas-bogas Reneszánsz Év egyik legsikerültebb, kiállításában és okosságában egyaránt vonzó produktuma az Osiris Nemzet és Emlékezet elnevezésű sorozatának Csukovits Enikő szerkesztette kötete. Az emlékév központi figurájának és ürügyemberének szentelt gyűjtés ugyanis - hasonlóan a kiváló sorozat többi darabjához - jószerével pusztán csak a terjedelem által korlátozott áttekintést kínál azokból a változatos műfajú, korú és intenciójú szövegekből, amelyek nagy királyunk mozgalmas életében és legalább annyira eleven utóéletében Mátyás működését, alakját és történelmi jelentőségét tárgyalták.

 • Színház - A helyzet fokozódik - Az állhatatlan Egerben

  Színházban a vállalkozást dicsérni nagyjából annyit tesz, mint az előadást szolidan szidni. Márton László Erdély-trilógiájának második részébe alighanem azért vágott bele Csizmadia Tibor rendező és az egri társulat, mert az első elég jól ütött ki: A nagyratörő színrevitele bebizonyította, hogy van (vagy lehet) érdeklődés a történelmi drámák iránt.

 • Könyv

  John le Carré: A zebra dala

 • Képzelt könyv a műgyűjtésről

  Ébli Gábor: Műgyűjtés - múzeum - mecenatúra. Esettanulmányok a jelenkori magyar gyűjtéstörténetből

  Legalább három tényezőt - a Corvina kiadó tradicionális tekintélyét, a szerző, Ébli Gábor egyetemi docens jó hírét és a könyvet fogadó műgyűjtők ünneplő hangulatát - föl tudok sorolni, amely váratlanná teszi a csalódást.

 • Apámmal, a nyaralónkban - Jan Sverák filmrendező

  A Kolja Oscar-díjas rendezője a cseh filmgyártás rekordere: minden idők legdrágább cseh filmjét éppúgy ő követte el, mint a legsikeresebbet. Utóbbi, a minden helyi rekordot megdöntő Csereüvegek most megy a pesti mozikban.

 • "Napokig sikálhatnánk magunkat" - Háy János író

  Tíz-egynéhány kötete van, közülük az utóbbi időben néhány (Házasságon innen és túl, A gyerek) a könyvesboltok sikerlistáin szerepel. Legutóbb Indiában járt - ennek apropóján beszélgettünk. Sisso

 • Univerzum gyufaskatulyában - Kovács Júlia és Arno Delicata bábművészek

  Pergő homok mellett, különös zörejek kíséretében két arctalan demiurgosz megteremt egy alakot, aki elkezdi élni az életét. Nincsenek szavak, csak mozdulatok, fények, hangok és csendek. Nemrég láthattuk a 2085 Õsz Színház Emlősök nyelvtana című produkcióját, először a Tűzraktérben, majd a Sirályban.

 • Becsapódó meteoritok - Csak egy villanás

  Néhány hónap leforgása alatt két, viszonylag nagyobb méretű égitest is elérte a Föld légkörét, ahol látványosan megsemmisültek. Pánikra azért semmi ok. Barotányi Zoltán

 • Könyvtárvillamosok Budapesten - Útikalauz nélküli járat

  Az utasok 1945 nyarától kölcsönözhettek könyveket némely budapesti villamosmegállóban. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár járműbe épített, ún. mozgó könyvtárai mindig a megadott időben érkeztek főképp külvárosi állomáshelyükre, hogy néhány órán át az olvasás ügyét szolgálják.

 • Könyvosztás a villamoson -Nem akartak zavarni

  A budapestiek jóval nagyobb arányban olvasnak könyvet tömegközlekedési eszközön, mint a nyugat-európaiak. Legalábbis erre építette Mozgókönyvtár-akcióját a Goethe Intézet, melynek keretében a nagykörúti villamoson könyvet olvasó utasoknak magyar nyelvű német antológiát osztogattak.

 • Kiállítás - Örömök forrásvidékén - Fürdők - fürdőhelyek. Fürdőutazás Európában

  Pöstyén, Trencsénteplic, Szliács, Borszék, Szováta, Herkulesfürdő, Palics, Daruvár - a százötven éve már virágzó magyarországi gyógyfürdőkultúra helyszíneinek döntő többségét a Trianon utáni országhatárokon kívül találjuk.

 • cyberhírek

  Tűzfal Az ausztrál internet-szolgáltatók rövidesen megkezdik a gyermekek számára károsnak ítélt honlapok kötelező szűrését. A program a mintegy 17 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülő négyéves "kiberbiztonsági terv" részeként kísérleti jelleggel indul el még idén.

 • Zöldkarácsony

  "Isten nem pazarol"

  Legegyszerűbb volna az egészről tüntetően megfeledkezni. De akkor ki mutatna példát a bizonytalankodóknak a legnehezebb zöldfeladat idején?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...