• MaNcs 20. évf. 7. sz. (2008. 02. 14.)

  "Szabad-e visszakopogni" - Cseh Tamás

  "Márpedig ahogy ez kinéz, megnémulok, s az a kevés is tűnni fog. Az a kevés - nem is tudom, hogy hívjam azt, talán csak így: volt egy-két este" - énekelte Cseh Tamás az Antoine és Désiré című lemezen, sikere teljében, a hetvenes évek végén. Négy évtizede mondja el dalban, Bereményi Géza szövegeire, hogy mi a helyzet a világgal, és benne velünk. Másfél éve hallgat, mintha a "jóslatot" teljesítette volna be, és...

  2008 / 7
 • A teljesség felé - Középiskolai felvételik a tűzvonalból

  Az idei (négy-, hat- és nyolcosztályos) középiskolai matematikafelvételi sorok ismét újabb dimenziókat nyitottak. Kiderült, hogy a puszta matematikatudás és a józan értelem önmagában kevés, sőt kifejezett hátrányt is jelent.

 • Répa, retek, maszlag - A hazai bioetanol-lobbi, a magyar mezőgazdaság és a világ szegényei

  A növényi eredetű üzemanyagok, vagyis bioüzemanyagok kérdése az utóbbi években a globalizációról, környezetvédelemről és nemzetközi fejlesztésről folyó közbeszéd egyik legvitatottabb témájává nőtte ki magát.

 • Másnak más a más - A politikai korrektség a sajtó hétköznapjaiban

  A magyar médiumokban tömegével vannak jelen a rasszista, szexista, idegenellenes, homofób tartalmak. E megnyilvánulások nem lokalizálhatók egyértelműen, nem jelenthetjük ki, hogy ez vagy az a sajtótermék vagy tévécsatorna lenne e tartalmak honállomása, hanem - szándékkal vagy a nélkül - szinte az összes médiumban rájuk bukkanunk.

 • Megvédeni

  A hétvégén négy szocialista országgyűlési képviselő udvarába hajítottak Molotov-koktélokat. Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen. Felmerül a kérdés, hogy mennyiben számít az, hogy országgyűlési képviselők voltak a célpontban.

 • Talán egyszer

  Hétfőn ismét elfogadta az Országgyűlés koalíciós többsége az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt. Már decemberben is megtette ezt, ám a köztársasági elnök nem írta alá, hanem a két ünnep között visszaküldte a szöveget a Háznak megfontolásra.

 • Ekotrip

  A megkésettség öröme

  A megkésettség öröme A megkésettség általában nem örvendetes dolog; nem véletlen, hogy már száz éve (jé, tényleg!) keserű poémára ihlette a költőt a "mi mindig mindenről elkésünk" gondolat. Egyes esetekben azonban kifejezetten előnyös lehet a késlekedés, a főáramtól való elmaradás.

 • K. történetei

  Rutinműtét

  A "szocialista egészségügy" visszaálmodóinak K.-ék kisebbik lánya, a "virágkezű Surika" 1982 őszén, négyéves korában, bandzsítani kezdett. Az akkor másfél éve tartó, válással fenyegető házassági válságra az idősebbik lányuk, bár még ő is csak nyolcéves volt, azt mondta: "Ez a ti dolgotok.

 • Kenyai halálbrigádok - Fiúk a térről

  Január végén a kenyai Naivasha városában feléledt a decemberi választásokkal kezdődött erőszakhullám: legalább tizenhét ember égett benn a felgyújtott házakban, köztük nők és gyermekek. Az elkövetők kikujuk, az áldozatok luók voltak.

 • John McCain az élre tört - A derék katona

  A demokratáknak nem sikerült, de a republikánusok összehozták: február 5-én, az úgynevezett szuperkedden a "régi nagy párt" törzsszavazói voksaikkal egyértelmű sorrendet állítottak fel az elnökjelöltségre pályázók között.

 • Vigyázni kell - Tom Lantos (1928-2008)

  Temetni jöttem és dicsérni. Egy nagy ember távozott közülünk. Egy nagy ember, akinek sok minden sikerült, amit csak kevesen tudtak elérni. Magyarországon született, zsidó holokauszt-túlélő volt, és amerikai lett. Ízig-vérig magyar maradt és zsidó és mindenekelőtt amerikai.

 • "Teljes tisztelettel voltak a személyem iránt" - Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke

  Tavaly szeptemberben lépett életbe az új vagyontörvény, és év eleje óta működik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., amely a magyar állam vagyonát hivatott kezelni. Az MNV a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács végrehajtó szervezete.

 • Az MDF és a népszavazás - Holt térben

  Bár február eleje óta már hivatalosan is lehet kampányolni, egyelőre csak az SZDSZ igazán aktív. A Fidesz nagyon készül, az MSZP kevéssé forszírozza a dolgot, míg az MDF a jelek szerint érdektelenséget nyilvánított az ügyben.

 • Vasutassztrájk - Csak egy legény

  Lapzártánk idején úgy tűnik, a MÁV továbbra sem kíván engedni a vasutasok követeléseinek, így péntekre valószínűleg ismét áll a bál. A sztrájk célja - a decemberivel szemben - most egyértelmű: több pénzt a munkavállalóknak.

 • A MÁV és a társadalmi felelősségvállalás - Váltózár

  Január utolsó hetében az államvasút kommunikációs igazgatóságáról négy, PR-kapcsolatokkal foglalkozó cégnek küldtek e-mailt arról, hogy várják javaslatukat a MÁV "társadalmi felelősségvállalásának" kidolgozására.

 • Az Országgyűlés tavaszi menetrendje - Fékek és ellensúlyok

  Visszavesz a reformtempóból a Gyurcsány-kormány, legalábbis ez derül ki a január 31-én leadott törvényalkotási programból. A kétharmados többséget igénylő törvények között nyomát sem látni a párt- és kampányfinanszírozásra vagy a képviselői összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatoknak.

 • Ötéves az eva - Halacskák, úszkáljatok!

  2008. január elsején ötesztendős lett az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva. Noha "szocialista találmány", létét a Fidesz is elfogadja és támogatja. Az állam - a bevezetés óta - 482,5 milliárd forint evát kasszírozott.

 • tévésmaci - A sül nem veszi fül

  A vonalbejáró, egy fokkal hivatalosabb nevén vonalgondozó egy idős alkesz volt, mindenféle emlékekkel. Maga hülyének tartotta ezeket az ezért-azért minduntalan előbukkanó múltfelhőcskéket, s gyakran gondolt arra, hogy talán kellemesebb, kényelmesebb lenne nélkülük.

 • étel, hordó - MEZZALUNA

  Új bányászfelszerelést kaptunk,felfedezhetjük hát a pokol legmélyebb bugyrait. Listánkon gyanús külsejű csárdák, hullámpala hamburgerezők, hűtőszekrényből kialakított pizzériák, konzervgyári salátázók.

 • csontzene - Goethe és a fizetőpincér sokadik visszatérése

  A csodálatos mandarin keletkezéstörténete egyike a legbonyolultabbaknak, az ezzel párhuzamosan zajló színpadi viszontagságai pedig nem tartoznak a magyar (és német) zenetörténet különösebben dicsőséges eseményei közé.

 • chili & vanilia - Hölgyem, leheletnyi szerecsendiót szabad?

  Álmomban törzsvendég vagyok egy étteremben. A konyhában a séf minden reggel frissen őrli az összes fűszert. Semmi zacskózörgés, semmi kész, poros üvegcse.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Szellemidéző - The Mars Volta: The Bedlam In Goliath (lemez)

  A kortárs könnyűzene egyik leginkább ámulatba ejtő története az At The Drive-In és a belőle kifejlődött Mars Volta nevéhez kötődik. Az 1993-ban alakult post-hardcore banda szinte kiáltványszerűen kerülte a népszerűséget, felvételeik mind a témák, mind a megvalósítás tekintetében messze kerültek minden popklisét - 2001-es feloszlása idején mégsem csak az undergroundban volt ünnepelt ikon.

 • Négykettő, hathárom - Négy új magyar rocklemez

  Nem panaszkodhatnak a magyar rockerek hozzátartozói: tavaly karácsonykor végre a furamód gitárzenére gyengülő megajándékozottak szemét is felcsillanni láthatták a szokásos sapka, zokni és sál mellé illesztett ajándék miatt.

 • Derűs megváltás - Kocsis Zoltán Mahler-előadása (koncert)

  A krónikák szerint Gustav Mahler 8. szimfóniájának a zeneszerző vezényelte 1910-es müncheni bemutatóján húsz percig zúgott a taps; Budapesten az ováció ötödik perce táján vettem a kabátom, és meglehet, akik ott maradtak, még most is ünnepelnek.

 • Keserédes - Szurcsik József: Arcadia (kiállítás)

  Nem tudom, Szurcsik József ismeri-e az amerikai Elihu Vedder 1863-ban festett vásznát, melyen az álláig homokba temetett Szphinx faggatja a vándort; a sivatagban csak törött oszlopok, s fehérre szikkadt koponya utal - mire?

 • Angolul - Cseh Tamás. Bérczes László beszélgetőkönyve

  Nagyon fenn, magasan kezdünk, ott szerintem nem lehet. Vagy csak egészen keveseknek illik? Talán az dönti el, hogy szabad-e, ami utána következik? Adott esetben mindenképpen ön- és közveszélyes vakmerőség. Ilyet szól a hős rögtön az első lap tetején: "Három hete derült ki, hogy rosszindulatú daganat van a tüdőmben, s holnap elkezdődik egy kemoterápiás kezelés.

 • A csillagszóróelv - Budapest krónikája. A kezdetektől napjainkig (könyv)

  A mai Budapest történetének egyik lehetséges kiindulópontja 1703. október 23. Ekkor írta alá I. (Habsburg) Lipót a kiváltságlevelet, miszerint a két szabad királyi városnak "Élegeltetési, faizási, madarászati, vadászati, apróbb, s nagyobb halfogási joga vagyon (.

 • Szinte minden - Robert Service: Lenin. Egy forradalmár életrajza (könyv)

  "Mi más úton megyünk majd!" - mondta állítólag családja előtt a 16 éves Vlagyimir Iljics, miután tudomást szerzett a cár ellen merényletet tervező bátyja, Alekszandr kivégzéséről. Ezt a mondatot évtizedeken át annak bizonyítékaként idézte a Lenin-életrajzok sora, hogy a proletariátus majdani nagy vezére már akkor elvi alapon tagadta meg az agrárszocializmust és annak taktikai eszközét, a terrort.

 • Művészetnek néz ki

  Artur Zmijewski képzőművész

  Süketnémakórust szervez egy templomba, testi fogyatékosoknak ép emberek végtagjait "kölcsönzi". Szereplőit megtervezett helyzetekbe veti, majd hátrébb húzódva rögzíti a kibontakozásukat. Radikális szolidaritás című kiállítása március 2-ig látható a Trafó Galériában.

 • Ezt a fejet eltesszük - Roy Scheider (1932-2008)

  Kérem, ne kezdjük mindjárt úgy, hogy szépeket mondunk! Húzzuk még egy kicsit az időt! Csak egy kicsit. De illik-e úgy kezdeni egy filmes búcsúdalt, hogy "Utoljára Dolph Lundgren oldalán láttalak, babám"? Vagy a Hálózat tévén, este tizenegykor.

 • Alienek, predátorok - Együtt és külön

  Alighanem a filmtörténet egyik legerősebb metaforája, s egyben legrusnyább, -undorítóbb és -félelmetesebb szörnye született meg, amikor Hans Rüdi Giger, a setét lelkű svájci képzőművész megalkotta az Alient, Ridley Scott azonos című filmjének kétségtelen főszereplőjét.

 • A dieppe-i toronyőr - Georges Simenon: A londoni férfi (könyv)

  A kisregény megjelenése idején, 1933-ban az ifjú Simenon már sikeres és jómódú krimiszerző volt, a háta mögött a Maigret-regények első sorozatával. A "félirodalomból" - merthogy a Maigret-ket annak gondolta - ekkoriban a magasabb műfajok és a magasabb irodalmi szférák felé tört, ekkor tett először kísérletet arra, hogy a felügyelő figurájától megszabaduljon.

 • Elzenélhetetlen dolgok - Tarr Béla filmrendező

  Január vége óta játsszák itthon Tarr Béla cannes-i versenyÞlmjét, A londoni férfit, melyhez Georges Simenon azonos című regénye szolgált alapanyagul.

 • "Mindent az új hullámtól tanultam" - Barbet Schroeder filmrendező

  A teheráni születésű, tősgyökeres genfi, Kolumbiában nevelkedő, Párizsban Eric Rohmer producereként debütáló, Hollywoodban Oscar-jelölt rendezővé váló, egykori kommunista párttag fásultan, gondterhes melankóliával magyarázza filmjét.

 • Hol van bin Ládin?

  Jacques Vergés ügyvéd

  Betéve ismeri a terrorizmust: még a kliensei szabadulásáért is követtek el halálos kimenetelű akciókat. Nyolcvankét évesen állt Barbet Schroeder kamerája elé - a Terror ügyvédje e héttől nálunk is látható a mozikban.

 • A Sakál öregapja

  Barbet Schroeder: A terror ügyvédje

  Algériai háború, függetlenségi harcok Afrikában, a palesztin ügy 1948-tól máig, 1968-as lázongások, Mao és Pol Pot, a Vörös Hadsereg Frakció és leágazásai, Carlos és a Stasi, az iszlám terrorizmus születése, Klaus Barbie, Slobodan Milosevic és Szaddám Huszein.

 • Angol golyó által

  Andrew Cook: Raszputyint megölni

  1916. december 29-éről 30-ára virradó éjszaka a szentpétervári Juszupov-palotában orosz arisztokraták több lövéssel megöltek egy muzsik sztarecet ("szent embert"), Grigorij Raszputyint.

 • A Kultiplex - Utolsó kör

  1999-ben a Tilos Rádió új helyet keresett magának: ebből a keresésből nőtt ki a Kultiplex. A történet részletezve sem sokkal bonyolultabb ennél. A rádió addig a Podmaniczky utca és a körút sarkán használta egy kerületi önkormányzati tulajdonú ingatlanrész néhány helyiségét, ahonnan egy idő után a többi bérlővel együtt mennie kellett.

 • Kóbor macskák

  Törvényen kívül

  Tél vége felé az állatvédők rendszerint megkongatják a vészharangot: a kóbor macskák elszaporodása nem jó az embernek, és borzasztó az állatoknak is.

 • Kezdetleges kultúra - Jane Goodall etológus

  Szakmai és emberi hitelét felhasználva az elmúlt húsz évben a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés ügyének szentelte életét. 73 évesen is átlagosan évi 300 napot utazik. Lobbizik és előadásokat tart, abban a hitben, hogy az emberiség képes megoldani a saját maga által előidézett problémákat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...