• MaNcs 21. évf. 1. sz. (2009. 01. 08.)
  Izraeli csapatok Gázában

  A nyugalom nem elég

  December 18-án a Hamász felmondta a júniusban kötött fegyverszünetet, és több tucat rakétát lőtt ki Izraelre. Válaszul Izrael - több mint egy héten át - tömeges légicsapások sorát mérte a Hamász állásaira, majd szombaton megindította a szárazföldi hadműveleteit. A Gázai övezetben háború van.

  2009 / 1
 • Vajda Éva

  A nagy hal megúszni kíván

  Súlyos gazdasági bűnügyek és az igazságszolgáltatás

  Fát nem érdemes lopni, de erdőt igen - gyakran keríti hatalmába ez az érzés a nagy kárt okozó gazdasági bűncselekmények gyanújával indult perek szemlélőit. Vajon mi köti gúzsba a magyar igazságszolgáltatást? Hogy van az, hogy a mi Enron-pereink rendszerint nem nagy bummal, csak valami halk szusszanással érnek véget?

 • Útravaló - Csoóri Sándor: Sáros a szívünk

 • Muraközy Balázs

  Menthetetlenek

  Állami beavatkozás a gazdaságba Amerikában és Magyarországon

  A gazdasági válság fokozódásával kiderült, hogy nemcsak a bankokat és más pénzügyi szervezeteket "menti ki" az amerikai kormány, hanem az olyan, a reálszférában működő vállalatokat is, mint a General Motors és a Chrysler.

 • Lépni kell! - Zárszó

  Örömteli lenne, ha már az Unger Anna által is vázolt, a választókerületi aránytalanságokat kiküszöbölő különböző szakmai javaslatokról folyhatna a vita. Ezek azonban sosem lehetnek politikamentesek, sőt nem is kerülhetnek elő addig, amíg a politikusok nem ismerik fel a legalapvetőbb érdeküket - jelesül választási győzelmük megkérdőjelezhetetlenségének a fontosságát -, és nem születik meg a politikai akarat az alkotmányos probléma megoldására.

 • Árnyékboksz - Válasz a PC válaszára

  Örömmel vettem a Political Capital (PC) munkatársainak viszontválaszát (lásd: Nem ég: rohad, Magyar Narancs, 2008. december 18.) korábbi cikkemre, azt viszont sajnálom, hogy írásom érdemi mondandója felett elsiklott a figyelmük.

 • Oszlásnak indult

  A Fővárosi Bíróság december 15-i elsőfokú ítéletében feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. Bár az ítélet írásos indoklása lapzártánkig nem készült el, a tudósítások alapján rekonstruálhatók a határozatot hozó bíró, dr.

 • Csapjaik harcban állnak

  Lapzártánkkor éppen nem érkezik gáz Oroszországból Magyarországra. Sőt, Oroszországból sehova sem érkezik gáz. Viszont rohadt hideg van.

 • Ekotrip

  Új év darutollal

  Mennyivel könnyebb lenne a dolgom, ha az évzáró számba írnék, és nem az évnyitóba! A múltról mindig többet tudunk, mint a jövőről, és minél kevésbé értjük a mögöttünk hagyott eseményeket, annál nehezebb elképzelni az előttünk állókat.

 • Pálya a magasban

  Vox populi

  "'Igen tisztelt Szerkesztő úr, kérem, írja meg a szerkesztői üzenetek között Rajongó jelige alatt, hogy 1. hány éves a Schlosser, 2. nős-e Orth, 3. hány kiló Darány...' stb. Ilyen kérdésekkel keresnek fel napról napra olvasóink, a magyar sportnak ezek a hűséges katonái és adózó polgárai, akik a meccseken és versenyeken küzdenek a kedvenceik győzelméért, ha mással nem, a szívük dobbanásával és lelkesítő hangjukkal.

 • Médiatörvény újratöltve - Finomhangolás

  Amikor az MSZP elnöksége november végén kihátrált a több hónapos ötpárti alkufolyamat eredményeként született új médiatörvény-tervezet mögül, kevesen gondolták, hogy a szocialisták csak időt kértek, és legkésőbb tavaszra megszülethet az új törvény.

 • Zsanett a bíróság előtt - 2. - Színes történetek

  E. Zsanett pótmagánvád keretében igyekszik bizonyítani, hogy 2007. május 4-én rendőrök erőszakolták meg. A rendőrök ezt tagadják. Cikkünk első részében (Vigaszágon, 2008. december 18.) Zsanett vallomása mellett a Fővárosi Bíróságon zajló perben meghallgatott pszichológusok egymástól gyökeresen eltérő véleményét ismertettük, valamint rámutattunk Zsanett vallomásainak ellentmondásaira.

 • Időközi választás Ferencvárosban - Kopogtató szellemek

  December közepe óta egyik skandalum követi a másikat a ferencvárosi választási kampányban. Előbb az MDF-ről, a MIÉP-ről és a Magyar Szociális Zöldpárt néven futó formációról derült ki, hogy hamis ajánlószelvényeket adott le, majd az SZDSZ-ről állította a jobboldali sajtó, hogy fizetett a cédulákért.

 • Felfüggesztett sztrájkok - Lenyelték a munkabékét

  A munkavállalói tiltakozások frontján a Gyurcsány-kormány fél-, de inkább háromnegyed sikerrel zárta az óévet. A köz-szféra érdekképviseleteivel sikerült megállapodnia, míg Gaskó vasutasai újrakezdenék. A kormány IMF felé tett vállalásai teljesíthetők maradtak.

 • Önkormányzati csőd a gyakorlatban: Tiszaderzs - Aréna

  Az összeomlás szélére került az önkormányzatok finanszírozásának a rendszere, amit a szaporodó települési csődhelyzetek is jeleznek. Lapunk Tiszaderzsen megnézte, hogy mit jelent mindez a gyakorlatban. Igaz, ott nem csak a szisztéma a felelős.

 • "Hmm. Egy sem jut eszembe" - André Sapir közgazdász az unió válságpolitikájáról

  A belga professzor az Európai Bizottság (EB) előző elnökének, Romano Prodinak volt a gazdasági főtanácsadója. Az általa szerkesztett 2003-as Sapir-jelentés évekig az európai gazdaság liberális reformjának fő vázlata és alapvető referenciapontja volt.

 • film - {rec}

  A kézikamerás horrorfilmek alapvetően az alanyi költészet kései mutánsai: ez veled is megtörténhet, sugallják, de a néző ilyetén esedékes bekebelezése mindig pengeélen táncol - tudniillik valahányszor marad némi kétségünk; ad notam: hajítsad már el azt a kamerát, és rohanj!

 • film - Mexikói képeslap

  Főhősünk esete némileg hajaz a Csokonai Vitéz Mihályéra. Csapért küldik Vitézt, de egész napos trip lesz belőle, csapot-papot, s mindent felejt nevezett.

 • kegytárgy - GREEN, BILL, PESKOE, BEN, RUSSEL, WILL, SHUFFITT, SCOTT: A NAGY LEBOWSKI-KÖNYV

  A rajongás, amennyiben tárgya testi épségét és éjszakai nyugalmát nem veszélyezteti, tiszteletre méltó, ámbár gyakran lenézett elfoglaltság, pedig azért, mert valaki birodalmi lépegetőnek öltözik a szabadidejében, még nem kizárt, hogy munkaórái alatt hasznot hajt a társadalomnak.

 • lemez - THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY: THE CROSS OF MY CALLING

  Feszes grafitszürke ingek és vonalzóval belőtt sérók helyett mezítláb, szimpla farmerben és átlagpólóban feszít a svéd zenekar a legújabb fotókon, az arcokat vállig érő haj és borzas szakáll keretezi. A zenekari imázs természetesen a módosult zenéhez igazodik: a Sonics-féle nyers és harsány garázsrock és a klasszikus soul érzékien lüktető keveréke helyett az új lemezen jobbára napfényes, hullámhabos, tunya kaliforniai hippihangulat uralkodik (a lemezt Rick Rubin hollywoodi stúdiójában rögzítették), alig torzított gitárokkal, visszafogottabb tempókkal és az eddigieknél is hangsúlyosabb szintetizátoröblögetésekkel (egymást érik a konkrét Doors-utánérzések).

 • könyv - BORISZ AKUNYIN: AZ ÁLLAMTANÁCSOS

  Akunyin új regénye: fapados Ördögök. Nem csak Dosztojevszkij korát idézi meg, de a jeles szerző egyik legfélelmetesebb, legsűrűbb regényét is.

 • lemez - RED SNAPPER: A PALE BLUE DOT

  A Red Snapper a kilencvenes évek csodája volt: Ali Friend bőgős, David Ayers gitáros és Richard Thair dobos az alkalmi vendégfúvósokkal kiegészülve ritka feszes és izgalmas zenei kombinációt állított elő. Ráadásul produkciójuknak külön ízt adott, hogy élő, organikus hangzást nyújtottak egy olyan korban, amikor látszólag minden mást legyűrt az elektronikus tánczene - s tették ezt úgy, hogy annak elemeit, s mindenekelőtt ritmusait szervesen integrálták saját füstös, dzsesszre, funkra, dubra, sőt a nemes progrock hagyományokra épülő muzsikájukba.

 • könyv - HALASI ZOLTÁN: ISTEN A MALOMBAN

  Nagyon szép könyvet tartunk a kezünkben - műszaki szerkesztője Neyer Éva. A védőborítón egy tizenkilencedik század eleji rajz: a Frankfurt melletti Gerbermühle, az erkélyen Goethe (természetesen ő a címben emlegetett isten) és egy tisztelője, az előtérben Marianne Willemer, a Nyugat-keleti díván Szulejkája.

 • koncert - QUIMBY VARÁZSZENE

  A Quimby 2006. január 1-je óta immár hagyományos évkezdő Gödör-koncertjét úgy hirdetik, hogy minden benne van; az angyali csilingelésektől a pokoli mélységekig.

 • film - Nők

  "Hogyan egyezteti össze az anyaságot és a karriert?" - adja a filmjében felvonultatott nők egyikének a szájába Diane English a sablonkérdést, amire az őszinte és nyilván szellemes válasz a tengerentúlon: Ritalinnal.

 • Lemez - Kobozzal, gitárral - Négy új magyar rocklemez

  Az ünnepek ezúttal sem teltek máshogy, mint korábban: a háztartás bejglit sütő tagjai megint berágtak ránk, amikor épp hatodszorra akarták meghallgatni a konyhában a Karácsonyi angyalokat, de a szobában dörgő metál túlharsogta a gyerekkórust.

 • Bakelit - Naiv holland - Paprikázz fel! - Best of the Hungarian Rockscene 1965-1971

  Nem tudjuk, milyen indítékai voltak a holland Marthy Coumansnak, ám az egészen biztos, hogy felnőttkorára furcsa kalandra indult. Megalapította egyszemélyes, Grey Past Records nevű lemezkiadóját azzal a céllal, hogy bebizonyítsa: a hatvanas években nemcsak a britek és az amerikaiak állítottak elő korszerű popzenét, hanem a témában nem jegyzett nemzetek is.

 • Film - Szabad egy táncra, szerencsétlen? - Gustave de Kervern és Benoit Delépine: Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály

  Mindig szidni szoktuk a magyar címadókat, de most volt bennük kurázsi - megnézném a büszke francia feminista hagyományok őrzőinek arculatát, amikor épp megtudják, hogy mit csináltak híres hősnőjük nevéből a cudar magyarok.

 • Film - Rock'n'roll svindli - Guy Ritchie: Spíler

  Kár tagadni, mindenki lelkesen tapsolt 98-ban, amikor felment a függöny, s a porondon átvonult Tahófalva teljes gengszterállománya. Egy csomó focistából, erőemelőből meg énekesből lett előadó, akik egy csomó focistát, erőemelőt meg énekest adtak rangjukhoz méltó tűzerővel és származási helyüket jelző, London alsói akcentussal.

 • Animációs film - Népirtás 2D-ben - Ari Folman: Libanoni keringő - Waltz with Bashir

  Két középkorú barát beszélget egy tel-avivi ivóban. A borostást rémálmok gyötrik, a szakállast (a rendezőt) a lassú felismerés, hogy semmilyen emléke a közös háborúról, melyben együtt szolgáltak. A közös háború az 1982-es libanoni: izraeli csapatok nyomulnak Bejrút felé, megszállnak és védenek, a világ és a bevetett katonák többsége úgy tudja, azért, hogy a határvidéket megtisztítsák a palesztin erőktől.

 • Könyv - Kétszer szállt át - Wensley Clarkson: Quentin Tarantino - Az ember, a mítoszok és a filmek

  Na tessék, hát nem kiderült, hogy Quentin Tarantinót is anya szülte! - köves -

 • A nép ópiuma - Hastings és vidéke - Foyle háborúja - angol sorozat

  Az angolok kosztümben verhetetlenek - még ha a negyvenes évek tweedzakója és puhakalapja is az a kosztüm. Még ha tévésorozatban viselik is.

 • Opera - Félédes, félszáraz - Puccini-est a Művészetek Palotájában

  Váratlan szereplőváltozás árnyékolta be a 2008-as Puccini-évet búcsúztató gálaestet, midőn a nemzetközi A ligás argentin tenor, a maródi Marcelo Ëlvarez alig két nappal a koncert előtt lemondani kényszerült Rost Andreával közös fellépését.

 • Színház - Workshopszínház - Bérháztörténetek 0.1; DZSING!

  Nem a színielőadások szokásos év végi torlódása sodorta egymás mellé ebben az írásban a Bérháztörténetek 0.1 és a DZSING! című produkciót. A két "szegényszínházi" előadás struktúrája hasonló, fogalmazásmódja rokon, világa pedig közös.

 • Kiállítás - A képtől átjárt ember - Maurer Dóra: Szűkített életmű

  A Ludwig Múzeum Maurer-kiállításának katalógusában Dieter Honisch azt írja, hogy Maurer Dóra "idestova bő három évtizednyi munkássága nem vezethető le a magyar hagyományból", lejjebb pedig, hogy "Művészetének maga az érzékelési képesség a tárgya.

 • Könyv - Csak akarat és lángolás - Eörsi László: Angyal István (1928-1958). Angyal István önvallomásai

  "Amikor ezeket a sorokat írom, és hasonló helyzetben, teljesen jogosnak tartom a lakosság aggodalmát, bizonytalanságát. Szükséges lenne minden kósza hír, suttogás eloszlatására hivatalosan közölni, hogy itt és itt, ezek és ezek vannak fogva tartva, ügyük kivizsgálás alatt van stb.

 • Könyv - Még várni kell - Susan Sontag: Egyidőben

  A szép arcú, nyúlánk nőt sötét hajzuhatagában egyetlen őszfehér tinccsel állítólag lépten-nyomon felismerték Manhattan utcáin. A 60-as évek közepétől 2004 végén, hetvenegy évesen bekövetkezett haláláig akkora érdeklődés és kíváncsiság övezte, mintha énekes vagy színész celeb lenne, holott prominens értelmiségiként vívta ki a közfigyelmet, akinek a véleménye, ha nem tetszett is, számított.

 • chili & vanilia - Forró, olvad: sajtfondü

  Illene az évet kalóriaszegényebb, az újévi fogadalmakhoz méltóbb fogással indítani, pl. némi sült zöldségekkel, esetleg egy tartalmas, mégis könnyed levessel.

 • tévésmaci - A sül egyre hü(lyü - az olvszerk.)l

  Termékszerkezet megjegyezte az oldalszámot: 67., becsukta a könyvét, és a Mester utcánál leszállt a sárga villamosról. Míg várta, hogy a lámpa zöldre váltson, elhúzott előtte egy citromsárga Zsiguli, az volt nagy betűkkel kiírva rá: Csepel Island Fighters.

 • rés a présen - 9 dobverő mínusz

  Mestyán Ádám esztéta, költő, zenész Rés a présen: Mit tud a Yava zenekar? Mestyán Ádám: Meg fogja váltani a világot: az érdest a lággyal, a hardcore-t a népzenévelkeveri. Meg akarjuk mutatni, hogy a népzenét nem csak magasztosan, magyarkodva vagy éppen a világzenei nagykereskedelem csatornáin lehet művelni.

 • étel, hordó - MOCCO MOCCO

  A Pozsonyi út-Budai Nagy Antal utca sarkán lévő nagymedencét a sors eszpresszónak szemelte ki. Az ősszel nyílt Mocco már akkor is a vendéglátás szolgálatában állott, amikor egy szimplával és egy "kis hubival" jókedvre lehetett deríteni ábrándos tekintetű postáskisasszonyokat, amikor még fillérekbe került az élet, és az emberek apró dolgokról is tudtak nagyokat álmodozni.

 • mi a kotta? - Lolo, Dodo, Joujou...

  "...Cloclo, Margot, Froufrou" - folytatják visszakézből Danilo Danilovics belépőjét mindazok, akik már eddig is barátságos, netán egyenesen meghitt viszonyt ápoltak az operett gyakorta meg- és lemosolygott műfajával.

 • kulthírek

  EUROPEANA: ÚJRAINDÍTVA - A tavalyi lefagyásos start után megerősített technikai háttérrel - bár egyelőre még tesztüzemmódban - elindult az összeurópai kulturális könyvtár szolgáltatása: az europeana.eu címre kattintva magyarul (és még 24 nyelven) is kereshetünk, és jó esetben szöveges, állóképes, videós és hangos anyagok között válogathatunk.

 • Irodalmi szószedet - Az első mondat

  Nem kell ahhoz Turainak lenni Molnár Ferenc örökbecsű Játék a kastélyban című drámájából, hogy tudjuk: roppant nehéz egy darabot elkezdeni. És éppoly nehéz volt ezt a kis esszét is beindítani, hiszen mennyivel egyszerűbb lenne óriási versek első sorait felidézni; például nagy svádával belevágni: "Talpra magyar!

 • A Kundera-botrány és következményei - "Kitörlünk emlékezetünkből minden lealázót"

  Közel három hónap telt el a prágai Respekt cikke óta, amely tényszerűen igazolja, hogy Milan Kundera 1950-ben feljelentést tett egy kémgyanús ismerőse ellen. A médiabotrány csillapultával is nyitott kérdés, mennyiben érinti a leleplezés a legismertebb kortárs cseh író életművét.

 • Ki az a Tófalvi Éva? - Puskaropogás a Hargita felől

  Hochfilzenben karácsony előtt, azon a zord képű délutánon sűrűn, vaskos pelyhekben zuhogott a hó. A pálya széle zsúfolásig megtelt, osztrák, német és orosz zászlók erdője alatt tombolt a polgári körülményekhez illő módokon a közönség (például alpesi kolompokkal "biztatva kedvenceit").

 • Szénhidrogének Magyarországon - Fúrópróba

  Bár hazánkat energiaszempontból afféle kiszolgáltatott országként tartja számon a közvélemény, mégis voltak és vannak szénhidrogénkészleteink. Persze nem mindenből, és nem is korlátlanul. Barotányi Zoltán

 • cyberhírek

  Böngészőháború 2008-ban is folytatódott a Microsoft piacvezető webböngészőjének visszaszorulása: a Firefox részesedése már 21 százalék fölötti, az Internet Explorer 68 százalékon végzett, a maradékon az Apple Safarija, a Google Chrome-ja, és más alternatív böngészőprogramok osztoznak.

 • "A tartós stressz halált okoz" - Kopp Mária orvos, pszichológus

  A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese már több mint huszonöt éve végez reprezentatív felméréseket a stressz és az életminőség összefüggéseit vizsgálva. Kutatási eredményeinek összefoglalásaként tavaly jelent meg a Magyar lelkiállapot 2008 című kötet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...