• MaNcs 21. évf. 14. sz. (2009. 04. 02.)
  A miniszterelnök-jelölés háttere

  Van másik!

  A múlt vasárnap éjszakába nyúló vita után az SZDSZ rábólintott a szocialisták utolsó kormányfőjelöltjére, Bajnai Gordonra. Az MSZP közel egy tucat nevet elhasználva "találta meg" a fejlesztési minisztert, aki csak akkor hajlandó vállalni a megpróbáltatásokat, ha a frakció egy emberként áll a programja mögé. Az egyeztetési hercehurca közben kinyílt egy újabb vitás kérdés: Gyurcsány Ferenc szombati lemondása...

  2009 / 14
 • Labancra várva - A magyar mezőgazdaság múltja, jelene és jövője

  Elég régen kellett ahhoz születni - és a csapás e sorok íróját is ér-te -, hogy találkozzunk aratócsapattal. Meg cséplőbandával. Gyerekkoromban, a negyvenes évek vége felé Mikes nagyanyám kuncsorbai tanyáján töltöttem a nyarakat.

 • A leopárdok legújabb látogatása - A kereszténység intézményi korrupciójáról, és ami azon túl van

  "Leopárdok törnek a templomba és kiisszák az áldozati edényeket; ez mindegyre megismétlődik; végül már előre kiszámíthatóvá válik és része lesz a szertartásnak." Franz Kafka, mint ez a megállapítása is mutatja, antropológusnak sem volt utolsó.

 • Kedves Olvasóink

  Kedves Olvasóink, büszkén tudatjuk önökkel, hogy kollégánk, Somlyódy Nóra a napokban Csengery Antal-díjban részesült. E díjat a Fővárosi Közgyűlés ítéli oda a főváros ügyeiről szóló "magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatásért".

 • Utánuk a vízözön

  Magyar Narancs, 2009. március 12. Urfi Péter cikkében tévesen azonosítja egymással az intelligens tervezés és a kreacionizmus felfogását. Az intelligens tervezés egy nemzetközi, alternatív tudományos irányzat, melynek központi csoportját magasan kvalifikált természettudósok alkotják.

 • Elvisz a nemtő

  A morfondírozás, hogy vajon Bajnai Gordont megválasztja-e, nem-e, Gyurcsány Ferencet visszafogadja-e, nem-e, és ha igen, milyen posztra, az idő e pontján (kedd délután) teljességgel céltalannak tűnik. Vagy igen, vagy nem.

 • Sajó László: Öt és feles

  Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 9.)

  A Keleti pályaudvar közvetlen környéke, a Csikágó, idáig merészkedtek a terézvárosi, amúgy falusi fiúk. A Keleti K. Dezső kultikus helye, ide érkezett, innen indul? Hova? Borozók mélyére. Lám, az első, mi más, a Bethlen Gábor utcában a Borsodi, akár az intersziti, akár hajdani személyvonatok néhai utasai, akik a vonatindulásig a közeli Tisza moziban aludtak, alusznak, örökké.

 • Ekotrip

  Az állam és a bankok

  Lassan világszerte szitokszóvá válik a bank, a bankvezetők meg jobban teszik, ha inkognitóban merészkednek csak ki az utcára, villamossal járnak, munkaebédeiket főzelékbárokban tartják, vacsorájukat valamely szeretetszolgálat konyháján költik el.

 • Hozzáadott érték

  Önerő

  Miközben megállás nélkül hangoztatjuk, hogy a világgazdasági válság a magyar gazdaságot milyen rossz állapotban érte, s hogy emiatt a mea culpa is, meg a reformgyürkőzés is indokolt, abban is közmegegyezés van, hogy a csapás maga kívülről jött.

 • "Másik üzemmódra állunk" - Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke

  A leghosszabb életű kisebbségi magyar szervezet veterán elnökével a politikai ellenfelekről és ellenségekről, a politikus elöregedéséről beszélgettünk, és arról, mire képes a magyar külpolitika, diplomácia, és mire nem.

 • "Szabjunk határt az önfinanszírozásnak" - Nagy Ádám, a Nemzeti Civil Alapprogram új elnöke

  Szigorú összeférhetetlenségi szabályokat vezetne be az önfinanszírozás megszüntetésére a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) vezetőtestületének egy hónappal ezelőtt megválasztott új elnöke. A pénzosztó alap a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásainak megfelelő öszszeget, úgy hétmilliárd forintot oszt szét minden évben.

 • Geotermikus energia - Hőkiszabadítás

  Magyarország geotermikus adottságai átlagon felüliek, vannak biztató kezdeményezések is, a föld hőjéből nyerhető hő fölhasználására fordítható pályázati pénzek nagysága jelentékeny. Egy kevéssé emlegetett alternatív energiaforrás, ami még környezetet sem szennyez nagyon.

 • Nyomozás a romák elleni támadások ügyében - Rengeteg lövés

  A sorozat tavaly kezdődött. Autópályáról jól megközelíthető települések. Rosszul kivilágított cigánysori házak. Molotov-koktél, fegyverek. Sötét dzsip. Öt halott, négy sebesült. A romák elleni több mint egy tucat támadás közül legalább hét eset feltételezhetően ugyanahhoz az elkövetői körhöz köthető.

 • Újabb kísérlet a gyűlöletbeszéd büntethetővé tételére - Tartják a rossz irányt

  Megannyi törvénymódosítási kudarc után a kormány legújabban az Alkotmány módosításával próbálja meg büntethetővé tenni a gyűlöletbeszédet. Ebből sem lesz semmi.

 • Interjú

  "Az erőszakosságtól várják a megváltást"

  Lengyel László Gyurcsány lemondásairól és a Fideszről

  Lapzártakor Bajnai Gordon a miniszterelnök-jelölt, és bár a jelek szerint ebben egyelőre nem lesz változás, Lengyel László közgazdásszal, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatójával elsősorban az idáig vezető útról, a két nagy párt jelenbeli állapotáról és jövőbeni kilátásairól beszélgettünk.

 • étel, hordó - KÉK RÓZSA

  Reggelig sorolhatnánk a hozzávalókat, még sincs receptje annak, hogy egy vendéglátóhely mitől válik népszerűvé. Emlegethetünk fantasztikus konyhát, emelgethetjük poharunkat a remek kiszolgálásra, kiengedhetjük a palackból a hely szellemét, mégis meggyőződésünk, hogy a legfontosabb az időzítés.

 • tévésmaci - Kedves sülök és tanuló ifjúság!

  Végül csak Sztupa jutott el Jakéhoz, a törökőriek vezéréhez, Trochét lekapcsolták a kapitányai, hogy üdítőznek addig, meg jönnek lányok is, s ha fegyver van nála, azt tegye ki erre az asztalra. Amikor persze kirakta, volt nagy csodálkozás, az egyikük (Bútorraktár) meg is kérdezte, hogy megfoghatja-e, aztán kézről kézre adták.

 • mi a kotta? - Krucifix

  "Notte e giorno faticar", vagyis éjjel-nappal fáradozni - Leporelló e zúgolódó sorával kezdődik a Don Giovanni librettója, s két hét bőszült koncertlátogatás után egykönnyen így fakadhat ki akár a Tavaszi Fesztivál elkötelezett híve is.

 • chili & vanilia - Cuki, mini, édes

  Az aprósüteményekre alkalmazott szakkifejezést, a petit fours-t - maga a szó "kis sütőt" jelent - a neves 18. századi gasztronómus, a "szakácsok királya", Antonin Carme használta állítólag először.

 • rés a présen - Valamit akar a fejszéjével - drMáriás zenész, képzőművész, író

  rés a présen: Kiállításod nyílt a K. Petrys Házban.

 • kulthírek

  SZÍNHÁZI VILÁGNAP "Amikor a felszín mögé nézünk: mindenütt elnyomókat és elnyomottakat, osztályokat és kasztokat látunk, egy igazságtalan, kegyetlen világot találunk. A mi dolgunk, hogy egy másfajta társadalmat képzeljünk el - fogalmazott a március 27-i színházi világnap alkalmával a legtöbb színpadon felolvasott üzenetében Augusto Boal brazil író, színidirektor, a riói Centro de Teatro Oprimido (Elnyomottak Színházi Központja) alapítója.

 • dvd - Áruló

  Nehéz a titkos ügynök élete, olykor annyira be kell épülni az ellenséges szövetanyagba, hogy nem maradhat szinte egy szál sem, ami egykor volt énjéhez, a jókhoz visszaköti. Egy mégis maradhat talán, de azt számos esetben - itt nem feltétlenül az adott ügyről beszélünk, hanem a tárgyban fogant munkák széles tengeréről - kiiktatják (azt is megfigyeltem, hogy mindgyakran célzott lövéssel).

 • könyv - SIROKAI MÁTYÁS: POHÁRUTCA

  Amilyen vékony Sirokai Mátyás első verseskötete, ugyanannyira mély is. Hogy ez a mélység valóság-e vagy illúzió, az talán még nem mindig derül ki, mindenesetre a Pohárutca narratív szerkezete, amely egy valódi-fiktív város tereit teszi a versek történetszerű közegévé, rendkívül alkalmas terep arra, hogy az olvasó összefüggéseket vegyen észre.

 • lemez - EKTOMORF: WHAT DOESN'T KILL ME...

  A Békés megyei faluból (Mezőkovácsháza) indult, majd kőkemény melóval Európa-szerte elismert metálsztárrá avanzsálódott Ektomorf motörheadi következetességgel tart az egykori Sepultura-, ma Soulfly-vezér Max Cavalera nyomában, képzeletben valami brazil őserdőben nyilván.

 • film - Együtt

  Franco halott, épp most mondta be a rádió; 1975-ben vagyunk egy stockholmi kommunában, a tagság kitörő örömmel fogadja a diktátor halálhírét. Az anyányi, apányi fiatal felnőttek kollektív öröme azonban rövid életű, már mosogatáskor bomlani látszik: egyesek burzsoá, mások szimplán higiénikus tevékenységet látnak benne.

 • lemez - EMILÍANA TORRINI: ME AND ARMINI

  Az előremutató és sokszínű izlandi zenei színtérről már lelkendeztünk korábban a Narancs hasábjain - az elmúlt évek "zenei hurrikánjai" (Björk, Sigur Rós, Múm) mellett a kis sziget felől egy bágyadtan, kedvesen szemerkélő hóesés is siklott a kontinens, majd a világhírnév felé egy Emilíana Torrini nevű, magával ragadó énekesnő személyében.

 • dvd - A BETOLAKODÓ

  Embertársaink egy szomorú halmaza tengermély félelemmel tekint a nőnemű személyekre. A félelem pedig, mint tudjuk, megeszi a lelket, s közben ráadásképp lidérces álmokat generál.

 • kiállítás - HORVÁTH M. JUDIT CSALÓKA LÁTSZAT

  című kiállítása meglepetés a látogatónak, hiszen korábban a cigányság mindennapjainak, életkörülményeinek közelről figyelő krónikásaként ismertük - például a Stalter Györggyel közös Más világ című albumából.

 • lemez - PAUL KALKBRENNER: BERLIN CALLING

  A Kelet-Berlinben felnőtt Kalkbrenner pályafutása tulajdonképpen szokványosnak mondható az egyívású kollégák között: előbb zeneiskolába jár, ahol trombitálni tanul (meg némi szolfézst, nyilván), azután a kilencvenes évek elején beszippantja őt is az elektronikus tánczene.

 • Koncert - Kettő-négy - Az AC/DC Budapesten

  A Gibson SG-jével kacsázva előrelendülő, iskolásfiúnak öltözött Angus Young alakja olyannyira az AC/DC emblémájává vált, hogy sokan hajlamosak őt tekinteni a legendás ausztrál zenekar motorjának. Ám ez csupán részben igaz.

 • "Csapnivaló bürokrata voltam" - Al Jarreau énekes

  Sokoldalúsága legfőbb bizonyítékaként szinte kötelező említeni, hogy karrierje során három különböző kategóriában (dzsessz, pop és rhythm 'n' blues) is Grammy-díjjal tüntették ki (összesen hét darabbal), és ezzel abszolút csúcstartónak számít pályatársai között.

 • Opera - Orpheusz, a vendégművész - Haydn: A filozófus lelke, avagy Orpheusz és Eurüdiké

  Orpheusz, a művészet, a zene varázsos hatalmát személyében jelképező ógörög regealak mítosza egyike az antikvitás legtermékenyebb, sokértelmű történeteinek: jámbor, esztétizáló vagy épp bölcselkedő poémáktól a rejtélyes orfikus tanokig megannyi nyomát lelhetjük az isteni dalnok változatos megközelítésekhez idomítható emlékezetének.

 • Film - Kötött pályán - Ryuhei Kitamura: Éjféli etetés

  A legkorszerűbb történelmi és filmtörténeti munkák átdatálják azt a Magyarországon eddig jobbára a hatvanas-hetvenes évekre tett filmes gyakorlatot, mely úgymond burkoltan fogalmazta meg diktatúraellenes mondandóját.

 • DVD - A lúd disznót öl - Neil Burger: A mágus

  Ha valami filmtárgyra az van ráírva, hogy cseh-amerikai, olyan sztárokkal, mint Edward Norton, Paul Giamatti, Rufus Sewell vagy Jessica Biel, hajlamos a magamfajta elhamarkodottan olyanokat gondolni, hogy újabb hollywoodi trupp tette tiszteletét Prágában, ahol közismerten olcsó a sör és a munkaerő (előbbinek olykor még a neve illúziókeltő), hogy negyedáron üssenek össze valami hazait.

 • Film - Négynegyedben - Hannes Stöhr: Berlin Calling

  A vásznat benépesítő képzeletbéli és (látszólag) valódi lények közül a néző képzeletét leginkább megmozgató alfaj a pokoljáró művész. Változhat a kor, válthatják egymást műfajok, kicserélődhet a publikum, de a démonaival küszködő alkotóról nem tudjuk levenni a szemünket; gondolatainkban keveredik az irigység, a szánalom és a megkönnyebbülés.

 • Kiállítás - Historizmustól posztmodernig - Mítoszok földje - Gustave Moreau művészete

  Az ego iránt kevésbé elkötelezett kószáló számára elképesztő kaland, de inkább példázat Gustave Moreau életműve. Festményei és rajzai a 19. századi művészettörténet nagy ellentmondásainak lenyomatai, pályája és sorsa az autonóm művész és a kívülről irányított ember egyszerre tragikus és komikus története, ám mégsem vígjátékilag leírható, ironikus tragikomédiája, inkább valamifajta intellektuális és magasztos szomorújáték, romantikus és praktikus egyszerre.

 • Könyv - Teremtő paranoia - Thomas Pynchon: Súlyszivárvány

  Összeesküvést orrontanátok mindenben? Nesztek konspirációelmélet! És nem ám az agyonkalapált New York-Tel-Aviv-tengely, a lerágott Kennedy-gyilkosság és efféle kispályásoknak való gumicsont, hanem egy történelmi és történelem előtti korokat átívelő, konkrét személyeket (név, cím, született, anyja neve, rendszám) és személytelen, evilági és túlvilági hatalmakat, szerves és szervetlen, természetes és mesterséges anyagokat összefogó, nagyszabású rendszer, ami végre mindent megmagyaráz.

 • Színház - Sosem jön jobb - Jean Racine: Atália; Botho Strau§: A park

  Klasszikusok - a fősodor mellől: a Nemzeti két utóbbi bemutatója "hétpróbás" kanonizált opus, csak mégsem egészen, vagy nem egészen úgy. Csáki Judit

 • "Az összes szélsőség" - Tóth Evelin énekesnő

  Csókoljon meg a szája csókjaival a szája. Az Énekek énekének e mondata van olyan szép, hogy utána ne kelljen megszólalni. Zenét formázni belőle, az persze más, hiszen az maga a csók és maga a hallgatás. Meg még annyi minden.

 • Hollywood az igazi - Maurice Jarre zeneszerző

  Hétfőn halt meg, Los Angelesben. Kész mozitörténet az övé, közel százötven kísérőzenét komponált, a Holt költők társaságától a Bádogdobon át A napfény ízéig. A legjobbakkal dolgozott Viscontitól Hitchcockig, de érdekes módon mind a három Oscar-díját David Lean filmjeihez írt zenékkel szerezte (Arábiai Lawrence, 1963; Doktor Zsivágó, 1966; Út Indiába, 1985).

 • "Komolytalannak gondolják" - Halász Géza karikaturista

  A rangos nemzetközi karikatúraverseny, a World Press Cartoon egyik idei díjazottja, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Karikaturista Szakosztályának elnöke meglepő módon nemigen panaszkodik, noha beismeri: nem túl nagy manapság a karikaturista presztízse.

 • Szemellenző nélkül - Rózsaszín szemüveg. A "férfias" Nemes Nagy Ágnes

  "Tényleg giccses locsi-fecsi a női irodalom? Okoskodó nők és kékharisnyák írják? Lektűr? Lányregény? Konyhatündérek csapongó ömlengése? Leszbikusok félrebeszélése? Unatkozó, macsó szeretőre vágyakozó, házasságtörő feleségek csupán terápiás hasznot hajtó, magánjellegű irományai?

 • "A betegség nem egyenlő az ártatlansággal" - Xavier Amador pszichológus

  A Columbia University professzora több közismert perben - Unabomber, 9/11, Guantánamo - vett részt törvényszéki pszichológusként. Kovács Bálint

 • Ki a pszichopata?

  A büntethető betegség

  Könnyedén odavetjük, ha a házmester, a rendész, ha politikus vagy sorozatgyilkos kerül szóba. De ha el kellene magyarázni, valójában mit jelent, zavarba jönnénk.

 • A villanykörte tündöklése és bukása - Fény az éjszakában

  Lassan egy évszázada használjuk a jól ismert volfrámszálas izzólámpákat, de már nem sokáig. Klímavédelmi és energiatakarékossági okokból át kell adni a helyüket egzotikusabb s kissé bonyolultabb versenytársaiknak.

 • cyberhírek

  Szemtorna Egy tanulmány szerint az akciódús videojátékok jelentősen javítják a kontrasztérzékenységet, mert kiválóan edzik a szemet. A kontrasztérzékenységet jelenleg szemüveggel vagy lézeres sebészeti eljárással reparálják.

 • Szegénység Hollandiában - Szolidaritást!

  Mit jelent és milyen mértékű a szegénység egy kiváló szociális ellátórendszert fenntartó, gazdag nyugat-európai országban? Rövid helyzetjelentés a válság előttről, hogy legyen majd mihez viszonyítani. Bérczes Tibor

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...