• MaNcs 21. évf. 15. sz. (2009. 04. 09.)
  Interjú

  "Túl sok a furcsaság"

  Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója

  Múlt hétfőn váratlanul túladott 21 százalékos Mol-részesedésén az osztrák OMV. A vevő a negyedik legnagyobb orosz olajipari cég, a Szurgutnyeftyegaz, mely a piaci árfolyam közel dupláját fizette a részvényekért. A tranzakcióról, az európai energiabiztonságról és a kormány, valamint a magyar olajipari társaság felelősségéről beszélgettünk.

  2009 / 15
 • A válság hátszelével - Milyen lenne a zöld New Deal?

  Magyarországon beköszöntött 1979. Nem mintha egy újabb Termelési-regény jelent volna meg, nem született minisztertanácsi határozat a cigány lakosság helyzetének javításával kapcsolatban, és a magyar miniszterelnök sem tárgyal már Kuvaitban légügyi, egészségügyi és tájékoztatásügyi egyezményekről.

 • Négyoszlop-társadalom - Mi van ezzel az országgal?

  Tíz évvel ezelőtt a magyar a kelet-európai népség legelején volt. Azon gondolkoztunk, hogy ha rendesen szembenézünk a lehetőségekkel, akkor nem az a kilátás, hogy olyanok leszünk, mint Ausztria. Az bénázás lett volna.

 • Ez már sok

  "Tényleg itt most nekem az a feladatom, hogy azt mondjam, hogy nagyon, nagyon sajnálom, elnézést kérek, hogy ha valakit ezzel megbántottam." Hivatalos közleményén túl az ATV-ben e szavakkal kért elnézést, és vonta vissza a cigánybűnözésre vonatkozó megállapításait Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

 • Sok vagy kevés?

  A március végi lázas miniszterelnökjelölt-keresés közepette csekély visszhangot keltett, hogy Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági minisztere egykori munkahelyi főnöke társaságában bemutatta a Cséfalvay Zoltánnal közösen szerkesztett Jövőkép című tanulmánykötetet.

 • Csak semmi politika!

  Feketén, fehéren

  A háború az egyik legközvetlenebb politikai metafora. Békeharc, küzdelem a szegénység ellen, war on drugs: a politikusok mindenhol és mindig hajlamosak arra, hogy megkérdőjelezetlen vezetőt, csoporttudatot, elszánást igénylő, dicső harcnak nyilvánítsák azt, amit éppen művelnek.

 • Maga itt a tánctanár?

  Szóba állás

  A rasszizmusellenes világnapon meghívtak egy kerekasztal-beszélgetésre. Abban a formában, ahogyan tervezték, semmi kedvem nem lett volna hozzá. Semmi értelmét nem láttam, hogy ott üljünk és örömködjünk: lám, mi aztán nagyon antirasszisták vagyunk és nagyon egyet is értünk.

 • Hozzáadott érték

  Automatikus destabilizátor

  Az idén várható visszaesésre vonatkozó előrejelzéseikben a szakértők egyre nagyobb számokat emlegetnek. Mivel az adók zömét a jövedelmek arányában - mi több, gyakran progresszív kulcsokkal - vetik ki, minél jobban csökken a jövedelem, annál kisebbek lesznek a költségvetés adóbevételei.

 • Nőellenesség Afganisztánban - Ki segít Malalai Joyának?

  Egy múlt hónapban elfogadott törvény példátlan visszalépést jelenthet a nők számára Afganisztánban, mert szentesíti a családon belüli nemi erőszakot, súlyosan korlátozza a nők mozgásszabadságát és legalizálja fizikai és lelki függőségüket.

 • Egy izraeli légi csapás utóélete - Ma Szudán, holnap Irán?

  Magas rangú izraeli források szerint ez év elején az izraeli légierő (IAF) légi csapást mért Szudánban a Hamász fegyverutánpótlását szállító járművekre, és nagy mennyiségű, Iránból származó fegyvert semmisített meg.

 • "Ha Rasmussen és Obama egymásra talál..." - Balázs Péter volt EU-biztos, a CEU Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok Tanszékének professzora

  Talán valami új kezdődött a londoni G20-as csúcson. De kapott-e mindenki lapot a tárgyalóasztalnál, és lehet-e ezután szűkebb körben is dönteni világfolyamatokról? Mire jut az új vezetővel erősített NATO Oroszországgal és Afganisztánnal?

 • Miért "magyarkérdés" a "cigánykérdés"? - Mit rákentek a századok

  1917-ben a Huszadik Század című folyóirat a hazai közélet 150 neves szereplőjétől kérdezte meg, hogy létezik-e Magyarországon zsidókérdés; ha igen, mi a lényege, melyek az okai, hogyan oldható meg. Sokan igennel, mások nemmel válaszoltak, és számos eltérő indoklás, javaslat látott napvilágot.

 • Gyárbezárások, elbocsátások Bács-Kiskunban - Csók a családnak

  Január végén még szolid béremelést és fejlesztéseket ígért, ám március első napjaiban az amerikai tulajdonú Levi Strauss & Co. kurtán-furcsán bejelentette: nyár derekára bezárják az 549 főt foglalkoztató kiskunhalasi farmergyárat.

 • Káosz a közgyűlésben Székesfehérváron - Jut idő építkezésre

  "Itt senki nem tudja, ki kivel van, és főleg, hogy ki kivel lesz" - foglalja össze a helyzetet egy városházi dolgozó. A várost 2002 óta irányító MSZP-SZDSZ-koalíció a múlt hónapban felbomlott, többséggel jelenleg a Fidesz és szövetségesei rendelkeznek a székesfehérvári közgyűlésben; erre utoljára 1994-1998 között volt példa.

 • Csődvédelmet kért a HospInvest - Túl a csúcson

  Csődeljárás kezdeményezésével próbál meg levegőhöz jutni a piacvezető kórház-üzemeltető cég, a HospInvest Zrt. Ha nem sikerül külső forrást bevonnia, a bukás elkerülhetetlennek látszik - és ekkor az általa működtetett intézmények visszakerülnek az önkormányzatokhoz.

 • Gráf József látogatása Bajnai Gordonnál - Õrzik pozícióikat

  Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt hatszázmilliárdos csomagjában, melyet a posztkoalíciós képviselők nagy többsége a múlt héten aláírásával is szentesített, a nemzeti agrártámogatások további csökkentése szerepelt - igaz, konkrét adatok nélkül.

 • Átalakítás alatt az MSZP - Fődarabcserék

  Lapzártánk idején hallgatja meg a leköszönő kabinet minisztereit és tesz javaslatot a személycserékre Bajnai Gordon, az MSZP kongresszusa és az SZDSZ országos tanácsa által támogatott miniszterelnök-jelölt. Bár a kormánypárt képviselői írásba adták, hogy feltétel nélkül megszavazzák a kabinet megszorító intézkedéseit, továbbra sem biztos, hogy a szocialisták válságkezelő elszántsága kitart a jövő tavaszig.

 • A program

  Irodalom Beszélgetés Rachida Lamrabet írónővel Károli Gáspár Református Egyetem, április 23., 10.00; Millenáris, Könyvfesztivál, Első Könyvesek Fesztiválja, április 25., 14.30 Képzőművészet Vérité Exposée - az emlékezetről Ernst Múzeum, április 11.

 • Elektro-Gent - A Vive La Féte és a The Subs koncertjei elé

  A Vive La Féte-et 1997-ben hozta tető alá Danny Mommens, a dEUS basszusgitárosa Gentben - 2004-ig párhuzamosan játszott mindkét zenekarban. Ekkortájt került össze - mind a magánéletben, mind művészileg - az elbűvölő Els Pynoo énekesnővel, akivel kisvártatva rögzítették első demójukat, hogy azután 1998-ban ki is adják Je ne veux pas címen, mely rögvest figyelmet keltett a maga retro-new wave hangzása miatt.

 • Hét dudás egy csárdában - BerlinBerlin: Bonanza

  A Bart Baele, Yves Degryse és Caroline Rochlitz alkotta BerlinBerlin csoport 2003-ban kezdte multimédiás működését. Az antwerpeni illetőségű trió Holocénra keresztelt sorozatában várostérképészeti munkát végez, szigorúan szubjektív nézőpontból.

 • "Közelebb kell húzódnunk" - Stef Kamil Carlens - Zita Swoon

  Az énekes/gitáros/billentyűs Stef Kamil Carlens (képünkön fehér gitárral) a nálunk is jól ismert, vezető belga alternatív rockzenekar, a dEUS alapító tagja volt, 1996-ban azonban kiszállt a bandából, hogy a pár évvel korábban beindított, eklektikusabb (popot, rockot, bluest, funkot és soult egybegyúró) zenekarára koncentráljon.

 • "Kitörési pontokat kerestek" - André Hebbelinck, a Futurspektiv fesztivál főszervezője

  Április 9-e és 30-a között rendezik meg a "Futurspektiv - Új Flamand Mesterek" elnevezésű fesztivált Budapesten. A flamand kultúra sajátságairól André Hebbelincket, a flamand kormány magyarországi képviselőjét, a fesztivál főszervezőjét kérdeztük.

 • chili & vanilia - A magyar fokhagymáról

  Szerte a világban mind a profi, mind az amatőr szakácsok egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy helyben termelt alapanyaggal főzzenek. Mi gyakran még azt sem tudjuk, hogy a piacon vett almát vagy hagymát ki és hol termelte.

 • tévésmaci - A sült Salvatore Fermi bukmékerirodája előtt látták

  A kép egészen sötét: fekete. Semmi zene, nagy égő zöld felirat jelenik meg ("mafa úr bemutatja), s tűnik el néhány pillanat múlva, visszaadván helyét a nagy néma feketeségnek.

 • mi a kotta? - Az istenért!

  A legutóbb a krisztusi megváltástörténet középponti drámájánál, a passiónál hagytuk el a szót, s most ha akarnánk, sem igen folytathatnánk mással, hisz ez a hét megfellebbezhetetlenül a húsvét jegyében telik majd, amikor a vallástalan vagy pláne más felekezetű koncertlátogató is készséggel aláveti magát az ilyenkor esedékes áhítatos zenei szertartásoknak.

 • étel, hordó - MAGIC MUSIC

  Titokzatos dallamok járnak a fejünkben, belső mozinkban szikrázó tükörgömb szórja fényét a fluoreszkáló falra, képzelt diszkózásunktól a kora délután sem tud eltántorítani. De az sem, hogy kutyaszart kerülgetve, tulajdonképpen céltalanul bóklászunk a hatodik kerület vegyes tüzelésű vidékén: a "pesti Broadway-n", ahogy mások nevezik e nagymezős beruházást.

 • rés a présen - Engem ne abuzáljatok! - Jávor Bence, azaz Dj Onoff

  rés a présen: Úgy tűnik, egy ideje a Gödör rezidens dj-je vagy. Jávor Bence: Egy alkalomra lettem lízingelve a megboldogult Marco Polo Clubtól. Úgy maradtam.

 • kulthírek

  SISTERS OF MERCY: HALASZTÁS Április 27-re halasztották a Sisters of Mercy betegség miatt elmaradt koncertjét az A38-on. A jegyek érvényesek vagy viszszaválthatók. EURIMAGES-DÖNTÉSEK 220 ezer euró gyártási támogatást szavazott meg az Eurimages, az EU filmalapja Elek Judit Visszatérés című magyar-román produkciójának.

 • tévésorozat - MONTALBANO FELÜGYELÕ

  A recept: pasztellszínekkel festett couleur locale-ban szimpatikus tisztviselő egyengeti helytelenkedő helybéli csudabogarak (zömmel a barátai, ismerősei) útját. A pályán nagy a tolongás.

 • lemez - YEAH YEAH YEAHS: IT'S BLITZ!

  A New York-i zenekar harmadik nagylemeze olyan elementáris, csakis a MGMT tavalyi, mindent vivő kislemezeihez mérhető elektropopslágerrel indul, hogy arra a négy és fél percre képtelenség is szomorkodni az egyébiránt némiképp csüggesztő tény miatt, miszerint a korábban rokonszenves szabálytalanságával tüntető, a Sonic Youth és a Blondie szerelemgyerekének tetsző (akkor még egyértelműen rock)trió elkészítette első nettó trendkövető albumát.

 • dvd - A DOLOG

  John Carpenter filmjét 1982 júniusában, két héttel az E.T. premierje után mutatták be Amerikában, és a tömegek Spielberg barátságos űrmanóját preferálták az embert, állatot fölfalva imitáló agresszív földönkívülivel szemben.

 • folyóirat - PLURALICA

  Imponáló - mert szokatlan - a szerkesztői vakmerőség, az induló folyóirat bemutatkozó száma. A szegedi orgánum a bizonytalankodás és útkeresés fázisait elegánsan átugorva teljes vértezetben lép elénk: valószínűleg hazánk legszebb és legdrágább irodalmi fókuszú lapja született meg, határozott szerkesztői vízióval.

 • dvd - A titokzatos lakó

  Esik az eső, thriller van. A vendégházba új lakó költözött, a lapokban már megint egy prostituált meggyilkolásáról írnak - történetünk szempontjából egyik fejlemény sem elhanyagolható.

 • könyv - JO NESBO: NEMESZISZ

  Az elmúlt években a skandináv krimikultúra az Animus Kiadó sorozatának köszönhetően valósággal "kiolvadt" a magyar könyvpiacon. Első körben talán a kulturális sajátosságok tűntek fel, és a kritikák is erre figyeltek: az Észak-fok titkára, a jómódú áldozatokra és a még jobb módú elkövetőkre, a Strindberget és Bergmant idéző elfojtásokra (és fojtogatásokra), a zavarbaejtően hűvös kedélyességre, a melengető melankóliával keveredő jéghideg iróniára.

 • lemez - BLIND MYSELF: BUDAPEST, 7 FOK, ESÕ

  A borítón a zenekar neve és a lemez címe mellett egy harmadik felirat is olvasható: Fővárosi Csatornázási Művek Rt.; a csatornafedél mögül kilátszanak Budapest ismert épületei. A Blind Myself kis túlzással épp attól az, ami, hogy a kiismerhetőséget hírből sem ismeri.

 • színház - ÉDES HÚS/SWEET FLESH

  a címe a Shakespeare Rómeó és Júliájából desztillált Júlia-sztorinak, amelyet két színésznő két nyelven adott elő az AKKU-ban. Mondhatnánk, hogy Engi-Nagy Natália dramaturg és rendező egyszerűen kiszedte a drámából Júlia szövegét, és magyarul Mészöly Dezső fordításában, angolul pedig fordítás nélkül elmondatta két kiváló színésznővel - és nem is járnánk messze az igazságtól.

 • Lemez - Szalonképes vérhányás - Wolves in the Throne Room: Black Cascade

  Meghalt a black metal, éljen a... hmm... a filmzenés betétekkel tűzdelt, tisztán csengő női énekhanggal díszített, vadul ökotudatos poszt-black metal! A kilencvenes évek legkülönösebb underground jelenségét a mértékadó zenei sajtó sohasem vette komolyan, képviselőit hullamázas képpel csörömpölő fiatalkorú bűnözőkként könyvelte el, az undergroundot maguk mögött hagyó, kommersz hangzású sikerzenekarokat pedig egy múló tinihóbort olcsó kiszolgálóinak tekintette.

 • Lemez - Két test, egy lélek - Miss Kittin & The Hacker: Two

  A két jó barát, Caroline Hervé és Michel Amato valaha együtt nőtt fel Grenoble-ban, s a kilencvenes évek elején közösen tapasztalta meg, mit tesz az emberrel a messzi Detroitból elszabadult technó. Először csak aktív partizók voltak a dél-franciaországi rave-körforgásban, majd maguk álltak a lemezjátszók mögé (emellett Caroline kipróbálta magát bártáncosnőként is, s jó ideig a fémrúd volt mestersége címere).

 • Lemez - Görcsös igyekezettel - Mastodon: Crack The Skye

  Ahogy mondani szokták, a Mastodon üstökösként hasította fel az új hangzásokra mindig vevő underground metálszíntér egét hét éve a Remission lemezzel. A lemez turnéján hozzánk is eljutottak: körülbelül nyolcvan néző előtt változtatták bombatölcsér lyuggatta műveleti területté az egykor kultikus gödöllői Trafó klub színpadát (a High On Fire zenekarral közösen), majd kiadták a kettes lemezt, a Melville Moby Dickjének alapján készült, monumentális Leviathant, ami egyszerre merített a Melvins és társai fémjelezte noise-rock büntetésekből meg a klasszikus, Led Zeppelin/Black Sabbath hatású ősrockból, és ami az utóbbi tíz év egyik legfontosabb extrémmetál lemeze.

 • Film - A szemétben - Matteo Garrone: Gomorra

  Ez a film Roberto Saviano híres és hasoncímű bestsellere alapján készült, az pedig az olaszországi szervezett bűnözés egyik nagy hatású csoportjáról, a nápolyi camorráról szólt. Tehát maffiatörténet. Matteo Garrone egy szolárium kék fényében kezdi filmjét, hoszszan mutat egy durva arcú, kisportolt férfit, épp sütteti magát a szerkezetben.

 • Színház - A tőkétől Luluig - Nemzetközi Színházi Fesztivál

  A rigai feketepiacon ötven Mein Kampfért lehet kapni egy A tőkét. Persze nem közvetlen árucsere zajlik: közte van az euró (20, illetve 1000). Ezt a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll közös előadásából tudom, amely a színházilag ellenjavallt A tőke címet viselte, fölé meg Karl Marx nevét írták.

 • Kiállítás - Csak ami nincs - Tanyavilág 2006-2008

  A MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) Fotóművészeti Tagozatának kommandója 2006-ban csapott le egy héten át a hódmezővásárhelyi tanyavilágra, hogy tetten érje átváltozását, felbomlását, teljes pusztulását.

 • Kiállítás - Az ajtó mindkét oldalán - Mi Vida. Menny és pokol - a MUSAC gyűjteménye Budapesten

  A 2005-ben megnyílt, Kasztília és León autonóm tartomány által fenntartott kortárs művészeti múzeum, a Museo de Arte Contemporáneo (MUSAC) folyamatosan gyarapodó gyűjteménye a 21. századra fókuszál. Olyan művekre, melyek alkalmasak arra, hogy ráébresszék a kortárs művészeti közbeszédben járatlanokat is, hogy a művészek nem elvont modellekkel kísérletező technokraták vagy exhibicionista és a polgárpukkasztásban érdekelt peremlakók, hanem köztünk élő, a jelen valóságára sajátos eszközökkel reflektáló emberek, akiket - mint azt a kiállítás főcíme is mutatja - ugyanúgy a mindennapi élet problémái foglalkoztatják, mint bármelyikünket.

 • Könyv - Képes rémdráma - Arany János: Toldi - Vojnich Erzsébet illusztrációival

  Forgatom a könyvet, a bal oldalon fekete-fehérben és szürkében úszó képkockák, a figurák gyerekrajzokra hasonlítanak, a jobb oldalon ott a jól ismert Toldi-szöveg, szép nagy betűkkel szedve, a kötet pedig szintén nagy, keménykötésű, már-már albumformátum.

 • Könyv - A mese vége - Bezeczky Gábor: Irodalomtörténet a senkiföldjén

  Bezeczky Gábor a hazai irodalomtudomány egyik meghatározó alakjának, Kulcsár Szabó Ernőnek (KSZE) a főművét, A magyar irodalom története 1945-1991 című összefoglalóját elemzi könyvében. Ez a tény már jóval a megjelenés előtt izgalomba hozta nemcsak a szűkebb szakmát, de a kritikusi világ egy részét is.

 • "Ez volt a sorsunk" - Rácz Zoltán - Amadinda

  Az idei Tavaszi Fesztiválon ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát az Amadinda együttes. A Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Holló Aurél és Bojtos Károly alkotta ütőegyüttes 1984-ben alakult, eddigi fennállásának eredménye a hazai és külföldi elismertség, számos lemez, s egyebek mellett Liszt-, Kossuth- és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj.

 • "Talán fönt maradunk" - Ubrankovics Júlia színésznő

  A 40. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb színésznő díját, s a korábbi TÁP színházas kísérletek után ismét egy különleges produkcióban látható. Március végén az AKKU-ban mutatták be, ebben a hónapban pedig a Sirályban játsszák Engi-Nagy Natália rendezésében az Édes Hús című darabot, amiben Júliát játszik Sophie Thompson brit színésznővel közösen.

 • A hanglemez - Csillogó, fekete

  Néhányunknál soha nem ment ki a divatból, mások mostanában fedezik fel. A többség bakelitnek hívja - nem tudni, miért.

 • cyberhírek

  Technofóbia Egy kis brit település lakosai megakadályozták, hogy a Google autója fényképeket készítsen házaikról a Street View szolgáltatáshoz. Szerintük egyébként is voltak betörések az elmúlt időben a környéken, a Google Mapsen elérhető fényképek pedig csak felbátorítanák a bűnözőket.

 • Anya, gyerek, börtön - Egy év együtt

  A Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézet anya-gyermek részlegét azért hozták létre, hogy "egyetlen csecsemő se szenvedjen anyja hiányától, annak bűne miatt". Ez az egyetlen ilyen hely az országban.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...