• MaNcs 21. évf. 18. sz. (2009. 04. 30.)
  Gyilkos vírus közelít - A sertésinfluenza

  Féljünk?

  A tudósok évtizedek óta tartanak egy újabb világméretű, sok áldozatot követelő influenzajárványtól - a mostani aggodalmak minden korábbinál megalapozottabbnak tűnnek.

  2009 / 18
 • Összenövés: nem. Összetartozás: talán? - A Fidesz és a Jobbik viszonyáról

  A magyar politikai közbeszéd - amikor éppen nem a válságról szól - mintha az árpádsávosok fogásában lenne. A legnagyobb ellenzéki - és a közvélemény-kutatások szerint momentán egyébként is legnagyobb - párt "érvelőkártyája" hosszan foglalkozik a Jobbikkal.

 • Helyesbítés

  Két hete a Príma primavera című filmről írott kritikámban azt írtam, hogy Fehér György III. Richárd című tévéfilmjét Edelényi Gábor fényképezte.

 • Utánuk a vízözön

  Magyar Narancs, 2009. március 12. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2009.

 • Leszállt az ellenőr

  Hétfőn lemondott az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) elnöke, Kovácsy Zsombor. Köztisztviselők jönnek-mennek, a világ nem áll meg, de most rossz érzéseink vannak. Hiszen e roppant fontos intézmény egyik létrehozója, felépítője és első vezetője tette le a bendzsót.

 • Mire hármat számolok

  Szigorú határidőket szabott a Bajnai-kormány a másfél hete elfogadott válságkezelő programjában. E héten le kéne tenni az asztalra a "részletes igazgatási intézkedési tervet" (bármi is az); május közepéig az Országgyűlésnek el kell fogadnia "az azonnali válságkezelésre vonatkozó előterjesztéseket"; a többi ráér a tavaszi ülésszak végéig, június 15-ig.

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink VI. (Visszafogott önmérséklet)

  Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az ember rendszeresen jobb belátása ellen cselekedhet, anélkül, hogy ezért dühösnek kellene lennie önmagára. Ahol tudatos esztelenségeiért úgy okolhat másokat, hogy közben egyáltalán nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie.

 • Ekotrip

  A pénz, a hülye és az okos

  Egy kiváló matematikus-közgazdász barátom sopánkodott a minap, hogy a bankok a hitelkártyájukkal kamatmentes kölcsönt akár 40 napig is adnak - majd, ha nem fizetünk, akkor éves alapon 45 százalékos kamatot vernek ránk.

 • Hozzáadott érték

  Ki a felelős a válságért?

  Nem, nem a mienkért. Saját válságaink okozójáról majd minden honfitársunknak olyan határozott véleménye van, hogy csak a bajt hoznám a fejemre, ha erről értekeznék. A világgazdasági válságért ki a felelős? A világ többi országával együtt egy olyan pénzpiaci összeomlás súlyos reálgazdasági következményeit szenvedjük el, aminek konkrét okai vannak.

 • "Olvasói levelek" - Túladagolt szérum

  Magyar Narancs, 2009. március 12. A shortolásról Tisztelt Szerkesztőség! Amerikába vándorolt, és ott jómódra vergődött, ma már nyugdíjas korú baráti házaspár - legalábbis a feleség - befektetései mostani elértéktelenedését rejtélyes okból "Sörösnek" tulajdonítja.

 • Haramiák Kelet-Európában 3. - Az albán maffia - Mi leszel, ha nagy leszel?

  A kaotikus 90-es években, amikor a szabadság beköszöntével Kelet-Európa alvilágának bugyrai is megnyíltak, a volt szocialista rendőrállamok egyszeriben rákerültek a nemzetközi bűnözés térképére. Márkusz László

 • Dél-afrikai választások - Harcosok klubja

  Tavaly ősz óta egy pillanatig sem volt kétséges, hogy Jacob Zuma lesz a Dél-afrikai Köztársaság következő államfője. Pedig futó bírósági ügyei akár ki is üthették volna nyertes helyzetéből, ha az ország igazságszolgáltatása makulátlanul független lenne.

 • kertész lesek - ROBINSON

  A Városliget a végletek terepe, odafent a Gundel, a mélyben szikkadt sült kolbász. Átmenet nincs, legfeljebb alacsonyabb árfekvés, a terület többi, komolyan vehető étterme inkább felső középkategóriásnak mondható, ám a "klasszikus" kisvendéglő továbbra is hiánycikk.

 • chili & vanilia - Reggeli ricotta

  Mindig irigyeltem az országokat, ahol a reggelizésnek komoly kultúrája van. Ahol az emberek egyetlen kávéból és egy croissant-ból rituálét tudnak teremteni, és ahol egy hosszú, nyugodt vasárnap délelőtt előkerülnek a lábasok és serpenyők, a rántották és tükörtojások, akár még néhány pohár pezsgő is.

 • tévésmaci - A sül Cavalcanti főtörzstől vesz halat

  Sztupa hirtelen odakapta a szemét Trochéra. Jó, akkor rispetto - mondta az, de ugyanavval a levegővel folytatta is: lenne előbb itt egy kis elintéznivaló, utána beszéljünk csak az üzletről.

 • mi a kotta? - Szállj csak, zeneszó, ének...

  ...Ébresszed a magyar népet! - szól a mozgalmi májusköszöntő szövege, s e heti ajánlónk, melyet már a múlt alkalommal jó előre az operaházi Májusünnep és Cecilia Bartoli két MűPa-beli koncertjének hírlelésére ígértünk el, készséggel csatlakozik a nemzet zenei érdekű tavaszi költögetéséhez.

 • kulthírek

  ELÕADÓI JOGDÍJAK Az Európai Parlament 50 évről 70 évre emelte a zenészek előadói jogdíjának időhatárát, éppen úgy, ahogy a zeneszerzők alkotásai is 70 éven keresztül jogdíjkötelesek. A módosítás nem visszamenőleges hatályú, csak új hangfelvételekre érvényes - ráadásul még a 27 tagállamnak is el kell fogadnia.

 • rés a présen

  Engem az érdekel, ami gyomorszájba vág

  Rieger Johanna szerkesztő, M1, Kultúrház

  rap: Melyik műsorokat szerkeszted? RJ: Kultúrház - ahol vasárnap kezdődik a hét. Ez a vasárnap délutáni háttérmagazinunk (szlogenje). Szeptember óta vagyunk vasárnap is képernyőn, és ezt az adást hétfőn éjjel abaglyok szintén láthatják az m1-en.

 • film - ÕRÜLT SZENTIVÁNÉJ

  "Baltic, baltic, but not the same" - mondja Tobias Moretti mint lett taxisofőr a Rigába koporsóval érkező furcsa francia párnak, amikor kiderül, hogy azok nem Lettországba, hanem Litvániába készültek temetni, csak összekeverték a foglalást - Latvia, Litauen, mint két tojás.

 • lemez - DUFF MCKAGAN'S LOADED: SICK

  A Loadedot a legtöbben nyilván csak azért tartják számon, mert ez az eredeti Guns N' Roses (és persze a Velvet Revolver) basszerosának "új" zenekara. Duff még 99-ben maga köré gyűjtött egy olyan csapatot, amit már lehet szupergruppnak nevezni, de azért valójában senki nem esik hasra a névsortól (Black Flag-, Plexi- és The Reverend Horton Heat-tagok voltak az eredeti kísérők), szólógitárra cserélte korábbi hangszerét, beállt a mikrofon mögé, kiadott pár lemezt - de 2002 óta most hallat először újra a Loadedról.

 • esemény - Nyitott udvar - közösségi bolhapiac

  Miután a bukaresti Bulandra színház 2004 márciusában Budapesten vendégszerepelt a Ványa bácsival, turnéjuk következő, távoli állomására csak a darabot vitték tovább, az egyik mellékszereplőt, a kanárit nem. A madarat budapesti tolmácsuknak ajándékozták, aki most kirakta egy asztalra egy ferencvárosi bérház udvarának közepén, így aztán mindenki láthatta az éveit szemlátomást derűsen pörgető jószág lakhelyének kalitkáján a Bulandra feliratot.

 • könyv - EMELT SZINTÛ ÉRETTSÉGI 2009 - KIDOLGOZOTT SZÓBELI TÉTELEK

  Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tavaly novemberben hozta nyilvánosságra magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből az emelt szintű vizsga szóbeli tételeit. A Corvina egy-egy kötettel nyújt segítséget a diákoknak (és feltehetően a tanároknak), bennük a tételek kidolgozása, "célratörő szöveges értelmezése" s az értelmezés vázlatos összefoglalása.

 • film - ISTEN HOZOTT AZ ISTEN HÁTA MÖGÖTT

  Bergues kétségtelenül Franciaország legeslegészakibb pontja, híres látványossága a harangtorony, az UNESCO a világörökség részének is nyilvánította, de Dany Boon rendező-színész mégis úgy érezte, hogy honfitársai (továbbá a külföldiek és sokan mások) nem értékelik kellőképpen szülővárosát.

 • lemez - FINAL SONG #01

  Feltették már maguknak azt az elsőre morbidnak tűnő kérdést, mit is szeretnének hallani halálos ágyukon, s hogy mi szóljon majd a búcsúztató alatt. Nos, a Get Physical kiadó pont ezzel fordult neves elektronikus zenekészítőkhöz, dj-khez - s csodák csodája, jó néhányan válaszoltak is, sőt ahhoz is hozzájárultak, hogy utolsó kívánságaikat csokorba gyűjtve kiadják.

 • dvd - HÄNDEL SEMELE

  című operája a thébai királylányról szól, aki beleszeret Jupiterbe, elhagyja érte a vőlegényét, de nem elégszik meg a főisten ágyasának szerepkörével, halhatatlan akar lenni. Addig követeli, hogy szeretője jelenjen meg előtte isteni mivoltában, míg teljesül a kívánsága, viszont abban a pillanatban porrá hullik.

 • Lemez - Tizenkettő egy tucat - Depeche Mode: Sounds Of The Universe

  Vajon mit csinál egy zenekar, amely minden mérvadó vélemény szerint jó két évtizede volt alkotói ereje teljében? Jelen esetben ez hülye kérdés: előre eladott telt házak mellett koncertezik, és megcsinálja a tizenkettedik albumát - szokás szerint abban a reményben, hogy az eleve (meglehet oktalanul) mindenevőnek feltételezett elfogult rajongókon kívül másoknak is tetszeni fog.

 • Film - Megrontás - Stephen Daldry: A felolvasó

  Az eredetileg jogász, bíró író (Bernhard Schlink) többet adott el 1995-ben megjelent regényéből (Der Vorleser), mint Elvis a Love Me Tenderből. S nem tudom, hogy a király hol tananyag, de A felolvasó (magyarul előbb a Helikon, idén az Ulpius-ház adta ki) Németország sok tartományában a tanterv része; a neten is találni iskolai projektleírásokat, hogy hogyan lehet feldolgozni a tanórákon.

 • Film - A fedő nevei - Tony Gilroy: Kettős játék

  Annyi drogbáró, terroristavezér és diktátorocska után Hollywood végre pihenhet; megvan az új, tartósnak ígérkező ellenségkép: késsel-villával eszik, öltönye van és vállalatbirodalma, országokat tesz zsebre, keresztnevükön szólítja a bankautomatákat, és saját csapattal indul az olimpián.

 • DVD - Anyám coolja - Clark Gregg: Fulladás

  Nevem Victor, nagy bennem a lőinger - anonim szexfüggők öngyógyító kezelésén ülünk -, szervusz Victor, bátor vagy, Victor! A terápia hopmestere, a legnagyobb dugózúzó a lassan nyolcvan felé bandukoló Joel Grey, aki bár a Kabaré konferansziéja (1972) óta csekély maradandót alkotott, inkább a "bokréta a filmek kalapján" szerepkörben tündökölt, vagyis mindig roppant sikkes volt felléptetni őt, most is sokatmondóan hozza a sztenderdjeit: néz és vigyorog.

 • Színház - Az alternatív díva - Parti Nagy Lajos: A hét asszonya

  Normális esetben nem színikritika tárgya a színész sorsa - az meg még kevésbé, hogy vajon kinek a kezében van, mármint ez a bizonyos sors, a színészé. Releváns kérdés egy nem kritikában, hogy van-e "osztott felelősség", mint egy koccanásnál: fölmerül-e egy személytelen szakma, a színház felelőssége is.

 • Kiállítás - A részeg sün és társai - Kovách Gergő: Tereh

  Az egyik legrégebbi, kortárs képzőművészettel foglalkozó műtárgypiaci szereplő, a Dovin Galéria az előző évek tematikus kiállítássorozatát folytatva a 2008/2009-es évadban fiatal magyar szobrászok egyéni kiállításait mutatja be a nem különösebben felrázó Társunk az alak címmel.

 • Stieg Larsson: A tetovált lány

  Miért olyan sikeres Stieg Larsson regénye számos országban? Hogy Svédországban miért, az többé-kevésbé érthető: a szerző az egyik legjobb lap (az Expo) főszerkesztője volt, a szélsőjobbos erők nagy ellenfele, megvesztegethetetlen és erős újságíró.

 • Cini néhány boldog éve

  Karinthy Ferenc: Napló I.

  Noha Karinthy Ferencet alighanem komoly hiba lenne lapunk Elsüllyedt szerzők című sorozatának ügykörébe sorolni (hisz lám, az Ulpius egy teljes életműsorozatot bazíroz írásművészetére és ismertségére), azért a valaha oly közkedvelt Cini irodalmi ázsiója érzékelhetően megsüllyedt a nyolcvanas évek, s különösképp 1991-es halála óta.

 • Riport

  Fordított világok

  "Európa fordít" - HALMA-találkozó

  Kis vidéki villa csendes kerttel, a házban könyvek és képek. A balatonfüredi fordítóházról kevesen tudnak, pedig a magyar irodalom közvetítőinek átmeneti otthona kultúránk egyik legfontosabb helye. Akkor is az, amikor nem tartanak benne jelentős európai konferenciát - most viszont éppen erről volt szó.

 • Elsüllyedt szerzők XIX.

  A megszállott

  Pap Károly (1897-1945?)

  Sopron neológ főrabbijának fiaként látta meg a napvilágot, aztán katona, 1919-ben a Vörös Hadsereg városparancsnoka, emigráns és éhező Bécsben, debreceni koporsókészítő, majd Mikes Lajos hirtelen felfedezettje, zsidó, aki megtagadta zsidóságát és tévútnak vélte az asszimilációt.

 • Vértolulás a könyvpiacon - Árrés, a háború istene

  Jelentős visszaesés várható a könyvpiacon. A terjesztők veszteségeik jelentős részét a kereskedelmi árrés emelésével a kiadókra próbálják hárítani. Az összeütközés a hétvégi Budapesti Könyvfesztivált is izgalomban tartotta.

 • "Lassú ember vagyok" - Anton Corbijn fotóművész, filmrendező

  A Holland Kulturális Fesztivál vendégeként látogatott Budapestre a legkivált rockzenészek portréfotósaként és videoklip-rendezőként ismert Anton Corbijn (fotói július 5-ig a Ludwig Múzeumban láthatók). Corbijn első nagyjátékfilmjét, a Controlt ugyan már tavaly bemutatták a hazai mozik, a közönségtalálkozóval egybekötött múlt csütörtöki vetítésére mégis zsúfolásig megtelt az A38 nagyterme.

 • "Beszorultak a gépezetbe" - Sir David Hare drámaíró

  1970 óta működik a világ színpadain, legutóbb viszont Bernhard Schlink A felolvasó című regényét alkalmazta mozivászonra - a film egy hete nálunk is látható. Az órák, a Végzet, a Bőség, a Wetherby, a Via Dolorosa, a Licking Hitler, az Amy világa West Enden, Broadway-n és Hollywoodban egyként járatos szerzőjével a Berlinalén beszéltünk.

 • "Ne képeslap legyen" - Lanczkor Gábor költő

  28 évesen három verseskötet szerzője, számos díj birtokosa: sikeres fiatal költő. Lapunk egy évvel ezelőtti irodalmi listájára két művét is beszavazták a pontozók. Most egy kisregényen végez utolsó simításokat, és hamarosan megjelenik Lorca-átiratokat tartalmazó könyve - ezekről is beszélgettünk.

 • "Nem vagyok forradalmár!"

  Kovalik Balázs rendező

  A Tavaszi Fesztiválon mutatták be Haydn Philemon és Baucis című operáját feldolgozó rendezését a Vasúttörténeti Parkban. A Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője, a Zeneakadémia adjunktusa.

 • Ha nem jön Rozál - Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület

  A budaörsi Törökugratótól a Gellért-hegyig húzódó dolomitlánc kelet-nyugati irányban elhúzódó tömbjén állunk, a (javunkra) harmincméteres pluszmagasság miatt rálátással a Citadellára, a fél városra és tovább.

 • Hoki-vb - Minden perc ajándék

  Két veresége ellenére a magyar csapat az A csoportos jégkorong-világbajnokság hősévé vált. Tóth Benedek (Zürich)

 • cyberhírek

  Elbocsátás Elvesztette állását egy svájci biztosítótársaság alkalmazottja, mert munkaadói észrevették, hogy a Facebook közösségi portált használta betegállománya idején. Az illető arra hivatkozva kapott betegszabadságot, hogy migrénje miatt képtelen számítógépen dolgozni, és sötét szobában kell pihennie.

 • Dharavi, a slum - Sűrített levegő

  Ázsia egyik legnagyobb és a Gettómilliomos sikere óta legismertebb slumja. A Mumbai (Bombay) kellős közepén található Dharavi nem nyomornegyed és végképp nem gettó. Linder Bálint

 • Albínók Afrikában - "Levágnak minket"

  Afrika bizonyos részein az "élő szellemeknek" nevezett albínókat a helyiek minden lehetséges módon üldözik. Fekete mágiával foglalkozó szekták gyilkolják őket halomra; testrészeiket trófeaként árulják, vérüket obskúrus szertartásokhoz használják.

 • Rock és catering - Tizenegy fogás

  A catering szónak nincsen vállalható magyar megfelelője. Az etetés-itatás a rockegyüttes turnéjának is kötelező gyakorlata - azzal a különbséggel, hogy az rendel, akinek amúgy is fizetnek. Vincze Ádám

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...