• MaNcs 21. évf. 19. sz. (2009. 05. 07.)
  Uitz Renáta

  Valami megbomlott

  Miért kell büntetni a holokauszttagadást?

  Április végén a kormány kezdeményezte a holokauszttagadás betiltását, észrevételezvén, hogy - aktív faji gyűlöletkeltéssel párosulva - lassacskán a magyar hétköznapok rendszeres programjává válik. A reakciókat figyelve pillanatnyilag úgy tűnik, szinte elvárás, hogy a magára valamit is adó liberális gondolkodó és/vagy az emberi jogok elszánt védelmezője a holokauszttagadás betiltásáról mint a...

  2009 / 19
 • Sárosi Péter

  A múlt kontrollja

  Miért nem szabad bünteni a holokauszttagadást?

  "Aki a múltat ellenőrzi, az ellenőrzi a jelent; aki a jelent ellenőrzi, az ellenőrzi a jövőt is" - írja George Orwell az 1984-ben. A történelem hamisítása és tagadása hatalmas károkat okoz a jelen és a jövő generációk számára - különösen akkor, ha egy olyan, az egész civilizációnkat meghatározó eseményről van szó, mint a holokauszt.

 • Mérő László: Passzolom (Válasz Lévai Júliának)

  Magyar Narancs, 2009. április 23. Mérő László, félek, mindmáig félreérti a helyzetet, melybe önnön maga cseppentette magát.

 • Radarszerelem

  Pécs a hét végén választ polgármestert, a helyzet fokozódik, olyannyira, hogy Szili Katalin jelölt (MSZP) a város radarmentességéért hajlandó akár együtt kempingezni is Páva Zsolt jelölttel (Fidesz). Utóbbi ironikusan kampányízűnek nevezi Szili aggodalmát, aki viszont arra hivatkozik, hogy a lehetőségeihez képest radarügyben mindig szembe ment pártjával és kormányával.

 • Magyarország a magyaroké! Másnak úgyse kell

  Az európai parlamenti választási kampány első kortesbeszédeit május elsején a Városligetben Göncz Kinga, az MSZP listavezetője, majd egy nappal később Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Schmitt Pál, a párt listavezetője adták elő.

 • K. történetei

  Györgyike drága gyermek

  - Ezt a történetet sokan nem fogják kedvelni - morfondírozott K. - Kell ez neked éppen most? - folytatta egyes szám második személyben, tovább bonyolítva a személyragok zűrzavarát. - Éppen most, amikor könyvben is kiadták K.

 • Csak semmi politika!

  Pénzt vagy parizert?

  Az Országgyűlés előtt fekszik egy, még Szűcs Erika által márciusban beterjesztett törvénymódosítás; jele: T/9318. Ezzel a - szocialista képviselők közt népszerűnek mondott - javaslattal a szociális tárca a gyermekvédelmi törvényt módosítaná.

 • Felzárkózni Romániához - Törzsök Erika kisebbségkutató a Romániai Magyar Demokrata Szövetségről

  Április 25-én tartotta IX. kongresszusát az új szerepét kereső RMDSZ Kolozsváron. Tiszteletét tette boldog-boldogtalan, román és magyar kormány- és ellenzéki pártok képviselői tapostak egymás sarkára. A béke- és hadüzeneteket a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának vezetője értelmezi.

 • Leállás és újrakezdés a metróépítkezésen - Hosszú célegyenes

  Kéthetes sztrájk után lassan újra munkába állnak a fúrópajzsok. Bár az alagútépítő BAMCO konzorcium fenyegetését állta a BKV tulajdonában lévő DBR Metró Projektigazgatóság, a többletkövetelések tárgyában még nincs eredmény - pedig előbb-utóbb meg kell állapodni a csúszások és a különböző többletmunkák árában.

 • Változások a családtámogatásban - Ad és elvesz

  Egyelőre nem nyúl a kormány a gyedhez - tudta meg lapunk. Az eredeti terv szerint megkurtítja viszont a gyest, ami a szegényeket érinti a legjobban. Az európai trendnek megfelelően a kilencvenes évek óta Magyarországon is folyamatosan csökken a termékenység.

 • A válság és a nyomtatott sajtó - Ha jól meghúzzuk, belefér

  "Kösz, hogy itt vagytok, jövőre már nem leszünk ennyien" - így köszöntötte az idei farsangi bulin munkatársait az egyik legnagyobb hazai magazinkiadó első embere, és valószínűleg nem csapta be a kollégáit. Ahogyan az egyik reklámügynökség ügyvezetője fogalmazott: a hazai sajtópiac soha többé nem lesz olyan, mint 2008-ig volt.

 • A Bajnai-csomag és az MSZP - Szűk esztendő

  Százmilliárdos megszorítások, az adórendszer átszabása, nyugdíjreform, munkahelymegőrző programok - egy teljes kormányzati ciklus munkáját készül elvégezni a tavaszi parlamenti szezon hátralévő heteiben a Bajnai-kabinet.

 • "Ha nyugodtan lehetne dolgozni" - Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke

  Április elején kezdeményezett csődeljárást a HospInvest, amely az egri megyei kórház privatizációjával járó fölhorgadások miatt vált országosan ismertté. A lépéshez a múlt héten a hitelezői választmány is hozzájárulását adta.

 • kertész lesek - PASSPORT

  A Flórián üzletközpontról most is a hetvenes évekbeli reklám, a "Flóóórián"-t üvöltő dalárda jut az eszünkbe, pedig az óbudai paneles városrendezés emblematikus építménye igencsak megváltozott az elmúlt harminc évben.

 • tévésmaci - A sül Bruno Tedesci bárjában vedel

  Kantold meg! - ordította Pityu, s intett egyet, mintha valami félbeszakított tisztelgés lett volna. A daru kötélzete a jelre megfeszült, s a kezével előremutató Lenin-szobor lábujjhegyre állt.

 • mi a kotta? - Hahó, Öcsi!

  Az önfeláldozó, s egyúttal mellbeteg kokott, valamint a találós kérdésekkel pusztító, jéghideg császárleány történetei után a Májusünnep végére két, ugyancsak felette népszerű, s ez alkalomra sztárokkal kistafírozott operaprodukció maradt: a Rigoletto (Opera, május 8.

 • chili & vanilia - A szárd pecorino

  Szardínia, San Teodoro. Hazafelé megállunk Efisiónál, a sajtosnál.

 • kulthírek

  BEDÕ-GYÛJTEMÉNY Értékesítéssel egybekötött kiállításon tekinthető meg a múlt század egyik legkomolyabb magyar magángyűjteménye, Bedő Rudolf (1891-1978) kollekciója a Kieselbach Galériában. A művészek névsora Aba-Nováktól Uitzig terjed, a kiállított képek legértékesebbikének Rippl-Rónai József Karcsú nő vázával című festménye számít.

 • film - X-Men kezdetek: Farkas

  Utolsó méréseink szerint mélységes mély a múltnak kútja: például a mutánsok történetében is sokat kell visszafelé haladni, hogy elérjünk a kezdőpontig. Farkas és testvérei történetét három mozifilm taglalta korábban, a Bryan Singer-féle első kettőt ráadásul a képregényfilmek jól sikerült kirakatdarabjai között szokás emlegetni.

 • könyv - ANDRZEJ STASIUK: KILENC

  Stasiuk a kortárs lengyel irodalom méltán világhírű fenegyereke. De most megbotlott.

 • kiállítás - A VÖRÖS-TENGER KETTÉVÁLASZTÁSA

  A sokáig rendezetlen sorsú és az évek során folyamatosan pusztuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga pár éve újra látogatható. Az 1872-ben, Otto Wagner tervei szerint épült romantikus-orientalizáló stílusú, de az akkoriban modernnek számító karcsú vasoszlopokkal tagolt épület az ortodox-neológ viszályban középutasnak számító "status quo" irányzat központja volt.

 • színház - ISTENI VIDÉKEK

  Horváth Csaba koreográfus-rendező és színész-táncos csapata, a Fortedanse pár éve a fizikai színház meghonosításával kísérletezik. Lloyd Newson, a DV8 Company alapítója szerint minden fizikai színház, ami nem passzítható bele az irodalmi-dramatikus és a kortárs tánc kategóriákba.

 • film - Hannah Montana: A film

  Sokunkban egy világ omlott össze, mikor kiderült, hogy Britney már nem szűz. Csak akkori fájdalmunk mérhető ahhoz a sokkhoz, ami Hannah Montana rajongóit érné, ha megtudnák, miféle titkot őriz kedvencük.

 • lemez - NOISETTES: WILD YOUNG HEARTS

  lemez - NOISETTES: WILD YOUNG HEARTS Noha afféle rajzasztalon megtervezett programnak tetszik, a valóságban bizonyára többé-kevésbé spontán módon alakult úgy, hogy a rádióbarát zenék terepén éppen a Motown kiadó megalakulásának ötvenedik évfordulója környékére szaporodjanak meg (és vegyék birtokba a slágerlistákat) a nyíltan a hatvanas évek soulklaszszikusaiból merítő előadók.

 • könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKIT TEMETNI VESZÉLYES

  könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRő, AKIT TEMETNI VESZÉLYES című kötete amolyan reflexiós-parodisztikus krimi. Egyrészt Agatha Christie világába vezeti az olvasót (már a cím is, melynek eredetije, a Burglar in the Library, azaz a "Betörő a könyvtárszobában" a Body in the Libraryre, vagyis a híres Christie-féle Holttest a könyvtárszobábanra utal), másrészt a cselekmény egész lefolyása Agatha Christie hermetikusan elzárt környezetben játszódó bűnregényeire emlékeztet - szóba is hozzák a regényben az Egérfogót, illetve a Tíz kicsi négert.

 • koncert - BONGA

  koncert - BONGA A 66 éves angolai énekest könnyű szeretni. Hangja egyszerre fáradtan rekedt és örökifjan erőteljes, szomorkás és felemelő, és a Latin-Amerikát megjárt, majd onnan visszahonosodott afrikai zenei hangulat, amely nem is túl távoli rokona a Zöld-foki-szigeteken honos mornának, szintúgy nagyszerűen párosít szélsőségeket: a sírós vigalmat az érzéki lüktetéssel.

 • "Megfiatalodnak megint"

  A húszéves Tankcsapda Gödöllőn

  Idén húszéves a Tankcsapda. Az immár hosszú-hosszú évek óta páratlanul népszerű debreceni rockzenekar a jubileum alkalmából apró klubokba szervezte tavaszi turnéját - olyanokba nagyjából, mint amilyenekben hamvas kezdőkként zúztak egykoron.

 • Koncert - A mikrofon mellé - A The Sisters Of Mercy Budapesten

  A jó ideje már egyszemélyes intézményként fungáló Andrew Eldritchet és munkásságát igen sokan kedvelik - annak dacára, hogy a kilencvenes évek eleje óta semmit nem publikált. Jórészt a nyolcvanas években, a legtermékenyebb alkotói időszakában született dark/goth rock "slágerein" viszont nem fog az idő - hogy a dalokat rendre más és más zenészekkel együtt írta, akiket azután sorra elvert maga mellől, már egy másik történet.

 • DVD - Lankadó lőinger - Oxide Pang Chun, Danny Pang: Veszélyes Bangkok

  A rendőrnél csak egy kellemetlenebb figura van, különösen főszerepben. A bérgyilkos. Mert az nem nyughat. Ha tartaná a pofáját, nem izegne-mozogna, mint a sajtkukac, csak úgy bérgyilkolna, bánná a fene. De a bérgyilkosnak mindig kell valami kunsztot tudnia, mindig van neki egy stiklije.

 • Film - Comics-Maigret - Gilles Béhat: Diamant 13

  A kövér, ám omnipotens rendőrtisztviselő figurája nyilván Jules Maigret-vel volt eredetileg azonos. De a mitológiáknak is meglehet az egészséges rangkórságuk, s a világ is eszelősen rohan. Így Maigret, akár mint személy, akár mint áruvédjegy, már elment közülünk - hovatovább az sem lehetetlen, hogy kiköpött úgy távozott, mint a híres francia színész, Gérard Depardieu vizsgált filmünk fináléjából.

 • Opera - Csak lazán! - Händel: Xerxes

  Kacajos derű, vicc hátán vicc, s hozzá egyértelmű rendezői siker - röviden így összegezhető Händel buffóelemekkel tarkított opera seriájának budapesti bemutatója, melyet felettébb zavarba ejtő módon egyszerre lehetett a barokk operát népszerűsítő, diadalmas haditettként, illetve komoly szakértelemmel kivitelezett, ám talán túlságig is könnyed, erősen hígított szórakoztatóipari termékként észlelni.

 • Kiállítás - Külső béke - Wa: a mindennapok harmóniája. Kortárs japán design

  "A mosolygás érzékelésekor exponáló digitális fényképezőgép": abszurd és rettenetes gondolat, lehetne akár egy konceptművész további kidolgozásra váró ötlete is, de nem az. Még csak nem is egy a távol-keleti technológia számos terméke közül, hanem kifejezett lecsapódása a japán lelkületnek, amely a harmóniára való törekvést például a mások iránti figyelmességgel juttatja kifejezésre.

 • Kiállítás - Fájdalomcsillapítás - Próbálj tenni valamit, még ha csekélység is!

  A Trafó legújabb kiállítása olyan rendes, józan és mérsékelt, hogy ott kellett volna tolongania a radikalizmustól irtózó, individuális boldogságra vágyó tömegnek, ha tájékoztatva volna arról, hogy itt most az ő nyelvén beszélnek.

 • "Túl kicsi volt" - Isabelle Huppert színésznő

  Idén ő a Cannes-i Filmfesztivál (május 13-24.) zsűrijének elnöke, ám előtte és utána folyamatosan dolgozik, az egyik filmet készíti a másik után - csak épp Magyarországra nem jutnak el a filmjei. Párizsban találkoztunk vele.

 • Hipernóva, szupernóva - Beleáll a Földbe?

  Az égbolt látszólagos változatlanságát rendre megbontják egyes újonnan feltűnő objektumok. A szupernóvák és a hipotetikus hipernóvák azonban nemcsak szépek, de veszélyesek is lehetnek ránk.

 • A vörös tonhal pusztulása - Ész nélkül

  Ha csak a tányéron vagy mélyhűtött állapotában találkozunk vele, eszünkbe nem jut, hogy a tonhal az óceánok legpompásabb ragadozói közé tartozik. Tucatnyi fajának fő ékessége, a Földközi-tenger szimbólumának is számító "kékúszójú" - húsáról több nyelven vörösnek nevezett - Thunnus Thynnus valóságos hidrodinamikai remekmű.

 • cyberhírek

  1 százalék A piacelemző Net Applications legújabb mérése szerint az operációs rendszerek piacán 2009 áprilisában történt meg először, hogy a nyílt forráskódú Linux részesedése meghaladta az egy százalékot: adataik azt mutatják, hogy az internetezők 1,02 százaléka használt valamilyen Linux-disztribúciót.

 • Aktív szomszédok - Zendülés a Napfény utcában

  A József Attila-lakótelepen működő Első Problémamegoldó Lakócsoportnak sikerült már felvennie a kesztyűt a közeli szupermarket ellen. Most az önkormányzati képviselőket próbálják felrázni, és keresik a kapcsolatot a Wekerle-telepiekkel.

 • A vasút hagyatéka - Nem indul a bakterház

  Országszerte sok száz elhagyatott vasúti ingatlan roskadozik, a környéken élők szégyenkeznek miatta és/vagy mindent visznek, ami mozdítható. Úgy tűnik, a vasút mintha ügyet sem vetne tulajdonára, az önkormányzatok hasznosításra irányuló terveit sokszor szóra sem méltatja.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...