• MaNcs 21. évf. 20. sz. (2009. 05. 14.)
  Az SZDSZ a kampányban

  Megint túlélni

  Bár június 7. előtt mindenki kivár, az SZDSZ-ben meglévő ellentétek annyira élesek, hogy vannak, akik újabb pártformációban gondolkodnak. A többség nem zárja ki, de kisebb csodával határosnak tartaná, ha mandátumot szereznének az EP-választáson. Fodor Gábor szimbolikusan már tavaly megbukott pártvezetőként, de ez az összliberális aknamunkának is köszönhető.

  2009 / 20
 • Puhul már ligetünk - A nyugdíjrendszer változásairól

  Lapzártánk alatt fogadta el az Országgyűlés a nyugdíjcsomagot, melyet a kormány nagy lelkesedéssel és sebességgel készített el. A hosszú távon nehezen fenntartható rendszert előbb-utóbb mindenképp meg kell változtatni.

 • Éljen május 8.!

  Mi a ménkűt jelent vajon az, hogy ebben az országban május 8-a és/vagy május 9-e úgy múlt el, hogy az egyetlen valamirevaló hír róla az volt: a köztársasági elnök nem megy el koszorúzni a Gesztenyéskertbe, az antifasiszta emlékműhöz, hiába hívta meg a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége?

 • Piros pacsi Pécsen

  Súlyos vereséget szenvedett az MSZP a pécsi polgármester-választáson, és ezt az alacsony részvételre sem kenhetik: a 44 százalék egy normál önkormányzati voksolásnál sem számít kevésnek. Ráadásul Szili Katalin házelnök csapata beleállt a kampányba, vagyis az elszántsággal sem volt gond.

 • Maga itt a tánctanár?

  Nem baj, ha hülye vagy

  Nem bizony. Attól még lehetsz például zseniális matematikus. Persze továbbra is hülye maradsz, de az emberek tiszteletben fogják tartani a hülyeségedet, és még nőt is kapsz, nem is akármilyet. A matematikus legtöbbször valami ilyesfajta klisé illusztrálására jelenik meg az amerikai filmekben.

 • Sajó László: Öt és feles

  Belső utak 5.

  (Budapest-Nyugati–Ferihegy)

  A Nyugatiba a besurranó pályán, a Podmaniczkyról, teherautók, daruk állják el Resti Kornél útját, mi van itt, üvegpalota épül, az 1. Szociális Csomópont eldózerolva, a róla elnevezett Resti büfé-lakókocsi hűlt helye, ajtaját szeméttelepen csapkodja a szél, a pornóújságárus is elvontatta kis kocsiját, máshol mutogatják magukat a nők, legközelebb nem erre jövök.

 • XVI. Benedek és a római kúria - A Vatikán pincéi

  Joseph Ratzinger pápává választását 2005 áprilisában számos elemző ítélte kockázatos vagy épp retrográd döntésnek, s XVI. Benedek egyes megnyilvánulásai utóbb valóban heves ellenérzéseket váltottak ki Európában csakúgy, mint az iszlám közösségekben.

 • Egy "meghiúsult puccs" Grúziában - "Ne bántsuk még egy darabig"

  Mikhail Szaakasvili furcsa, ellentmondásos figurája Kelet-Európa kommunizmus utáni politikai vásárának. Népharagnak álcázott palotaforradalommal került a grúz elnöki székbe 2003-ban, de aztán a választásokon olyan elsöprő támogatást kapott, hogy legitimitását nehéz lenne megkérdőjelezni.

 • mi a kotta? - Hasznos mulatságok - "Beethoven híres Hang-szerkesztőnek születéséről

  Beethoven Lajos híres Hang szerkeztetőnek mind eddig bizonytalan születését Haslinger Tobiás Bétsi muzsikai és egyéb művészeti szerekkel kereskedő, a muzsikát kedvelőknek és Van Beethoven Lajos muzsikai darabjait betsülni értőknek kedvekért nagy üggyel bajjal kifürkészte.

 • tévésmaci - Sül!

  Ezen a gyönyörű májusi reggelen Popota Athina nyugalmazott pedagógus, a hetvenéves Athina néni átvágott a Szent Imre téren - bár magában még ennyi év után is Tanácsház térnek nevezte. A posta felől közeledett, konkrétan a Sallai Imre utcából, aminek valamilyen csoda folytán nem változtatták meg a nevét az új rezsim emberei.

 • kertész lesek - ERM'S CSÜLÖK AND JAZZ

  Szentendrére indultunk, mint ihletért az amatőr festő, de már a HÉV-en éreztük - úgy Budakalász, Lenfonógyár után - hogy ejtve a vízparti romantikát beérjük az első utunkba eső étteremmel. Pomázon majdnem leszálltunk, Pannóniatelepen meg úgy rángatott vissza a kalauz, hogy ne rontsunk be a megálló melletti presszóba, de becsületünkre legyen mondva, a szentendrei végállomás lacis-lángosos bádogvárosát a szirénhangok ellenére is nagy ívben kerültük el, bár nem volt könnyű.

 • rés a présen - "Modus vivendi a sorssal" - Kovács Kristóf író, rendező, dramaturg, librettista

  rés a présen: A Magyar Narancs újságírójából librettista lettél, az Átváltozások című opera egyik szerzője. Mi történt a kettő között? Kovács Kristóf: Színházzal foglalkoztam, dramaturg voltam, darabokat írtam, rendeztem és szerepeltem, sőt, egy ízben néptáncoltam is egy népszínműben, ám ez később ön- és közkívánatra abbamaradt.

 • chili & vanilia - Bodzaszörp

  Ódivatú, nem trendi és nem is túl egészséges. Mégis: különleges alkalmakkor nyugodtan meglephetjük a vendégeket egy hűsítő pohár bodzaszörppel (netán pezsgővel együtt) - értékelni fogják.

 • kulthírek

  WOODY ALLEN OPERÁJA A Los Angeles-i operaház megbízásából Woody Allen megrendezte Puccini vígoperáját, a Gianni Schicchit: június 26-án ez nyitja meg az idei zenei és színházi fesztivált az olaszországi Spoletóban.

 • film - Versailles

  Mintha az első filmes Pierre Schöller maga sem tudná, merre tartson a négyéves Enzo és a versailles-i kastély mögött kunyhót építő Damien története. Hőseink hajléktalanok, Enzót az anyja egyetlen szó nélkül Damienre bízza az együtt töltött éjszaka után.

 • lemez - BILL CALLAHAN: SOMETIMES I WISH WE WERE AN EAGLE

  Két évvel ezelőtt úgy tetszett, Bill Callahan azért vált meg a közel húsz éven át használt művésznevétől, a Smogtól, és készített egy lemezt azon a néven, ami az anyakönyvében áll, mert a korábbi anyagaitól sokban eltérő (rockosabb, könnyedebb, konvencionálisabb) zenét szeretett volna játszani.

 • könyv - DONALD E. WESTLAKE: A NAGY ZÖLD BALHÉ

  Dortmunder - hallgathat erre a névre egy krimisorozat főhőse!? Talán csak akkor, ha megteremtőjében elég erős a parodisztikus szándék. Olyannyira, hogy ráadásul még odakeni a John Archibald keresztneveket is.

 • lemez - JUNIOR BOYS: BEGONE DULL CARE

  Jeremy Greenspan már jó évtizede írja sajátos hangulatú számait - az első időkben még a (kép)regényes álnevű Johnny Dark volt az alkotótársa, ám mire befutott a duó, már a korábbi technikus, Matthew Didemus szerepelt a helyén.

 • dvd - APPALOOSA - A TÖRVÉNYEN KÍVÜLI VÁROS

  Micsoda bevonulás! Ahogy Ed Harris és Viggo Mortensen - utóbbi kimért hangalámondásától kísérve - komótosan belovagolnak a vadnyugati porfészekbe, szemernyi kétséget sem hagy afelől, hogy megannyi hőstelenített western után ismét talpig héroszokkal számolhatunk.

 • könyv - TAKESHI KITANO: FIÚ

  Takeshi Kitano megannyi kreatív és megélhetési elfoglaltsága közül nálunk a filmrendezői és a színészi a legismertebb, földijei azonban akkor se vonnák fel a szemöldöküket, ha talkshow-házigazdaként vagy tévés műsorvezetőként konferálnák fel a mi rendezőnket.

 • tánc - YUCCA

  Miért is szerethetem a kortárs táncot? A Budapesti Tánciskola (BUTI) bemutatóján választ kaphattam a kérdésre. Hát például ezért, amit Angelus Iván tanítványai (néhányan már maguk is önálló koreográfusok, például Hód Adrienn, a Hodworks vezetője) képviselnek a színpadon.

 • esemény - Ciszternalátogatás

  Képtelen vagyok fölérni ésszel, hogyan lehet egy nem is olyan túl régen, minden bizonnyal látványos módon épült, komoly kiterjedésű, igaz, föld alatti építményrendszerről csak úgy egyszerűen megfeledkezni. Márpedig ez történt, és ezt a feltárást irányító régész is megerősíti a nyárias délutánon összesereglő nagyszámú érdeklődő előtt: a Várbazár (később Ifipark) építésekor, az 1870-es években, vélhetően ugyancsak Ybl Miklós tervei alapján mélyítették és fedték be pilléreken nyugvó hevederívek segítségével a Duna-parton végighúzódó vízkezelő rendszert, amelynek a látható része maga az eredetileg szivattyúháznak épült Várkert kioszk volt.

 • Lemez - Kettőből kettő - Turbo: Turbo; Fish!: Csinálj egy lemezt

  Nem sok közös van ebben a két lemezben azon kívül, hogy mindkét formáció magyar (egész pontosan budapesti), mindkét anyag idén tavasszal jelent meg, és mindkettő csattanós válasz azoknak, akik folyamatosan a magyar könnyűzene sírját ásnák.

 • Dokumentumfilm - Egyszer fenn - James Marsh: Ember a magasban

  A téma a drótkötélen hever, a World Trade Center ikertornyai között, 417 méter magasan a manhattani flaszterszint felett. De nemcsak hever, sétál is: nyolcszor teszi meg a tornyok közti távolságot, szóba elegyedik egy közelből érdeklődő sirállyal; összesen 45 percet tölt a kötélen, mielőtt feladja magát az egyre türelmetlenebb rendőri erőknek.

 • Film - Szabadítsuk ki Willyt, vagy valakit! - Jean-Paul Salomé: Kémnők

  Amennyire tudom, a híres Quentin Tarantino csak valamikor augusztusban hozakodik elő második világháborús marháskodásával (Becstelen brigantyk), most mégis egy marháskodásának második világháborús következményeivel szembesülünk.

 • Film - Az elveszett fullánk - Julian Jarrold: Utolsó látogatás

  Az Utolsó látogatást (Brideshead Revisited) olvasva többször is figyelmeztetnem kellett magam, hogy az Utas és holdvilág 1937-ben jelent meg, Evelyn Waugh pedig a normandiai partraszállás idején kezdte el írni a regényét, könnyen lehet, hogy azon a napon (1944.

 • Színház - Majd kinövi - Heinrich von Kleist: Homburg herceg

  Jó kis mese az Örkény Színházban bemutatott Homburg herceg - egyszer s mindenkorra megtanulja belőle minden kisgyerek, hogy ne nyúljon a forró kályhához, mert a forró kályha: forró. Ha a tanító bácsi magyaráz az órán, akkor oda kell figyelni, mert különben rosszul lesz végrehajtva a feladat.

 • Kiállítás - Sztárok a köbön - Anton Corbijn: Munka

  Gyaníthatóan jót tesz majd a Ludwig Múzeum látogatottságának a holland fotográfus több mint harminc évet felölelő retrospektív kiállítása. Corbijnt ugyanis még azok is ismerhetik, akik nem is hallottak a nevéről - például annak a népes csoportnak a tagjai, akik 1990 körül rendszeresen fogyasztották a Music Televison videoklipjeit, vagy azok, akik intenzíven érdeklődnek a kortárs rock-pop-dzsessz-alternatív zenei mátrix iránt.

 • Könyv - A gyűlölet békebeli kultúrája - Gerő András: Se nő, se zsidó. Előítéletek találkozása a századforduló Monarchiájában

  Gustav Klimt híres festményéről, amelyen az élveteg tekintetű Judit kezében tartja Holofernész kéjes arckifejezésű levágott fejét, a legtöbb embernek valószínűleg a szecesszió és az 1900-as évek közép-európai világvárosa, Bécs jut az eszébe.

 • Könyv - Kafka, akciós áron - Etgar Keret: 19,99!

  Az izraeli Etgar Keret neve nagyjából ismeretlen a magyar irodalomkedvelők körében, a Szombat hasábjain jelent meg pár írása és a pilpul.net zsidó internetes oldalon. Most megjelent könyve válogatás első két novelláskötetéből.

 • "Csak ketten vagyunk" - Both Miklós zenész

  Rendkívül erős és fontos, a könnyűzenei verslemezek történetében új fejezetet nyitó albumot készített nyolc Radnóti-költeményből a Napra együttest vezető Both Miklós - erről beszélgettünk.

 • "De a ritmus stimmelt"

  Martina Gedeck színésznő

  Korunk egyik legkeresettebb európai színésznője. Pár éve a Stasi zsarolta színésznőként (A mások élete) meg sem állt az Oscarig, majd Ulrike Meinhofként (A Baader-Meinhof csoport) az Oscar előszobájáig jutott, és csütörtöktől Clara Schumannként tündököl a pesti vásznakon (Clara).

 • "Szeretem ezt a sokféleséget" - Bánki Gergely színész

  Érettségi után néhány évvel a Krétakörhöz került, és ott is játszott a társulat két évvel ezelőtti feloszlásáig. A budapesti színháznéző jelenleg hét különböző előadására tud jegyet váltani, emellett játszik filmekben, és tagja a SzínészTáncZenekarnak is.

 • Józsefvárosi élménytúra - Mágnások, iparosok

  A célterületről hallva a lepusztulás, kilátástalanság, slum, gettó, mi több, a bűn fogalma környékéről társít képzeteket a közvélekedés, mi is úgy indulunk a városnéző sétára, hogy nagyon szociotúrára készülünk, hogy egyenlőtlenség, kirekesztés és hasonlók lesznek a kulcsszavak, az érzés pedig a borongás és az elborzadás.

 • Vállalatvezetés és ezotéria - Kirúgta az inga

  Azt hisszük, hogy csak megerősítésre vágyó szerelmesek, labilis egyének, babonás öregasszonyok fordulnak jósnőhöz, asztrológushoz vagy más spirituális szolgáltatóhoz. Ám a kuncsaftok köre jóval szélesebb: vállalatvezetők, munkavállalók sorsa felett rendelkező üzletemberek várják a választ a jövőbe látóktól, a csillagoktól vagy egy ingától.

 • Visszatérő nagyvadak - Ordasok közt

  Farkas, hiúz, aranysakál és tán medve is - egykor mind megtalálhatók voltak a mostani országterületen belül. Ha minden igaz, lassan visszaszoknak hozzánk.

 • cyberhírek

  Adatveszteség A nyolcvanas években Reagan elnök által elindított csillagháborús projekt titkos dokumentuma, a Terminal High Altitude Area Defence rakétavédelmi rendszer leírása került elő egy pécébontóból származó merevlemezről egy egyetemi kutatás során.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...