• MaNcs 21. évf. 21. sz. (2009. 05. 21.)
  Interjú

  "Csak figyelnek egymásra"

  Pokorny Lia színésznő

  Az Új Színház társulatának ragyogóan optimista, mindig vidám tagja, a Beugró című nagy sikerű improvizációs tévéműsor állandó szereplője. December óta a Bűn és bűnhődés alapján készült Szonyában játszik fontos szerepet.

  2009 / 21
 • Kibeszélni - Válasz Uitz Renátának és Lévai Júliának

  A holokauszttagadás tiltását pártolók első számú érve az, hogy a holokauszttagadás nem vélemény, hanem tömeggyilkosság előkészülete, a holokauszttagadókkal nem érdemes vitába bocsátkozni, hiszen tagadják a demokrácia konszenzuális minimumát is.

 • Lévai Júlia

  Ha nem fognak az érvek

  Be kell-e tiltani a holokauszttagadást?

  Nem tudom, miért ne lehetne vállalni, hogy bizonyos ideológiák alapállításaival szemben azért nincsenek érveink, mert nem is szükségesek. Ugyanis nem érvekkel állunk szemben, hanem alapvető társadalmi konszenzusok felszámolásának szándékával.

 • Helyesbítés

  Múlt heti számunk Snoblesse Oblige rovatának "rés a présen" felzetű interjújában tévesen szerepelt, hogy a Kékszakállú írója Lengyel Menyhért. A szerző valójában Balázs Béla.

 • "Beszorultak a gépezetbe"

  Magyar Narancs, 2009. április 30. Egy interjúban a megkérdezett azt válaszol, amit akar.

 • Mérő László: Egotrip

  Magyar Narancs, 2009. április 9. Lévai Júlia: Iskolapélda; Passzolom - Válasz Lévai Júliának Magyar Narancs, 2009.

 • Mákvirágok a porondon

  Egy fővárosi költségvetés napi ára 44 ezer forint - ötszázharmincvalahány milliárdért pimf tétel. Ám sokkal többe fog ez fájni a koalíciónak. Ma épp Kivágó Iván Györgyné egekbe szökő honoráriumától kéne rosszul lennünk: "Tízezreket kap Kivágóné két és fél órára.

 • Veres vírus

  Társadalmunk mind szélesebb rétegeit keríti hatalmába a jogos felháborodás amiatt, hogy ezek még mindig szabadlábon lébecolnak, és mert más értelmes elfoglaltságot immár hét éve nem találnak maguknak, azt csinálják, amit eddig.

 • Pálya a magasban

  Fenn gang roskad, bolond

  A cím ilyen formában teljesen értelmetlen, mivel anagrammaként csupán rejti a valódit. Az eredeti cím - Gordon, Banks of England - ugyanis a mai viszonyok között mindenkit félrevezetett volna: egyesek a direkt politizálás miatt rökönyödtek volna vissza, másokat a válság unalmas felemlegetése riasztott volna el.

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink I. (Az önszeretet édenkertje)

  A szeretet legegyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb formája az önszeretet. Sok bonyodalomtól, lelki szaladgálástól kíméli meg magát az ember, ha rajongásának tárgya önmaga. Sohasem kell megismernie a reménytelen vágyakozás kínját, az elutasítás gyötrelmét - a viszonzatlan önszeretet logikai lehetetlenség.

 • A cseh elnök vs. nagyjából mindenki - Václav Klaus úr útja X-be

  A cseh szenátus a napokban elfogadta a lisszaboni szerződést, így elhárult az uniós reformszerződés hatálybalépését késleltető egyik akadály. Ám az EU-nak még meg kell küzdenie Václav Klaus cseh elnökkel is, aki nem hajlandó ratifikálni a dokumentumot.

 • XVI. Benedek beszéde a Jad Vasemben - A holokauszt és a csend

  Bár a pápa közel-keleti látogatásának és a vallásközi párbeszédkísérleteknek több nehéz pillanata is volt, az izraelieket mégsem ezek háborították fel, hanem XVI. Benedeknek az a beszéde, amit a Jad Vasemben, az ország legjelentősebb holokausztmúzeumában tartott.

 • Srí Lanka - Terror és vereség

  A Srí Lanka-i hadsereg felszámolta a Tamil Haza Felszabadító Tigrisei (Liberation Tigers of Tamil Eelam - LTTE) utolsó tengerparti állásait, a röviden csak Tamil Tigrisekként emlegetett csoport legtöbb vezetője meghalt, és így a jelek szerint lezárult a világ egyik legrégebbi, kíméletlen eszközökkel harcoló függetlenségi mozgalmának a története.

 • Ingatlanvesztés hitelbedőlés miatt - Ha leépül egyszer

  Noha újabb és újabb civil szervezetek alakulnak a jelzáloghitelek, illetve a közüzemi számlák nemfizetése miatt lakásukat vesztők megsegítésére, a szociális szektorban dolgozó szakemberek úgy becsülik, hogy idén tízszer annyi kilakoltatás várható, mint tavaly.

 • Összeomló magyar sertéstenyésztés - Disznó szerencsétlenség

  Az ország immár hízóból is importra szorul: a sertéstenyésztés ésszerű átalakítását addig halogatták az érdekeltek, amíg magától összeomlott. A háztájinak befellegzett, a holland ipar ugrásra készen áll.

 • Működési zavarok az MDF-ben - A Karcsi megfizet

  Zajlik az élet az MDF-ben, ahogyan csak ott bír zajlani. Félreértések, kapkodás, amatörizmus - miközben már rég a bőrükre megy a játék.

 • Tervek önkormányzati rendőrségre - Nem apácagárda

  Közterület-felügyelők, polgárőrök, egyéb civil biztonsági szervezetek, őrző-védők: összesen úgy száznyolcvanötezren vannak. A rendőrök negyvenkétezren. Az egy állampolgárra eső ilyen-olyan rendfenntartók száma Európában nálunk a legmagasabb.

 • Akiket Rózsa-Flores mégsem ölt meg - Hallgatag emberek

  Gyorsan tisztázódott, hogy él az a két békéscsabai fiatalember, akiket korábbi hírek szerint Rózsa-Flores Eduardo tett el láb alól Bolíviában. Hallgatásuk azonban legalábbis furcsa.

 • Az ingatlan- vagy vagyonadó és az MSZP

  Anyám, add el a házad!

  Lehet érvelni az ingatlanadó mellett éppúgy, mint ellene, de az adónem célját nem árt szem előtt tartani. A válságkormány legújabb javaslatából viszont mintha már az egész értelme is eltűnt volna a nagy kompromisszumkeresés közben.

 • tévésmaci - A sül megtapsolja Dieter Ulrich gólját

  Pedig Athina néni szeme nem káprázott! A Vasmű bejárata előtt ott állt teljes régi valójában Lenin, bronzból és büszkén, karját - mintegy mutatva a helyes irányt - a gyár felé tárta, mintha az a húsz év el se reppent volna, s Athina néni újra friss ötvenesként futna.

 • mi a kotta? - Hon- és vendégművészek

  A legutóbbi alkalommal a Hasznos mulatságok 1828-as évfolyamából idézett írásunk, ám most, ha lehet, még mélyebbre hatolunk a reformkori sajtótörténet sűrűjébe. Ezúttal a Honművész nevezetű orgánum 1833-as, Rózsavölgyit üdvözlő sorait citáljuk: "Rózsavölgyi Márk úr a' magyar Árion, `s Bátskának volt Orpheusa, elhagyván Bácsmegyében helyezett több esztendei lakhelyét, Pestre költözött által.

 • chili & vanilia - Fagyiszezon

  A fagylaltgép érdekében szólnék. A házi fagylaltban az a jó, hogy a magunk választotta alapanyagokból valósíthatjuk meg a képzeletünk szülte ízeket.

 • kertész lesek - DUNA-PARTI MATRÓZ KOCSMA

  Okkal állíthatjuk, hogy a budai Duna-part Lánchíd és Batthyány tér közé eső szakasza az egyik leghatékonyabb turisztikai légypapír a fővárosban. De az idén nyáron valószínűleg elmarad a zsongás, a hosszú hónapok óta szétbombázott Bem rakpartra legfeljebb azok a veteránok kíváncsiak, akik két hétnél több időt töltöttek lövészárokban, és nyugodtan nevezhetjük szadistának az idegenvezetőt, aki a forgalmi dugó sújtotta Fő utcába tereli a német nyugdíjasokkal megrakott turistabusz helyismerettel nem rendelkező sofőrjét.

 • rés a présen - A lakatlan szigetre Bachot vinném - Farkas Zoltán gitáros

  rés a présen: Játszottál a legtöbb kultzenekarban (Kontroll, Balkán Tourist, Sziámi-Sziámi, Keleti Fény stb.), aztán elmentél külföldre hamar. Mi történt veled ott, és milyen volt a visszatérés? Farkas Zoltán: 1986-ban kezdtem Párizsba járni, ahol bekerültem Rhys Chatham zeneszerző/gitáros/trombitás újjáalakuló zenekarába.

 • kulthírek

  EUROVÍZIÓ: NORVÉG SIKER Fairytale című dalával a Minszkben született, de négyéves kora óta Norvégiában élő, norvég színekben éneklő és hegedülő Alexander Rybak nyerte az 54. eurovíziós dalfesztivált Moszkvában, így jövőre Oslo ad otthont a show-nak.

 • film - CITROMFA

  Az izraeli filmesek egy ideje rájöttek, hogy van élet az izraeli-palesztin konfliktuson túl is; talán ők is kezdtek belefáradni a témába, akárcsak nézőik. Mindenkinek jobb így: annak a kevés filmnek, ami eljut Magyarországra, nem elhanyagolható hányada meglehetősen jónak mondható - pláne, amelyek kerülik a mondott témát.

 • esemény - MAGDI FESZTIVÁL

  Szombaton autómentes volt a józsefvárosi Tavaszmező utca, és festett kartonkutyák végezték dolgukat a tűzcsapok mellett a műfüvön. A Horváth Mihály téri templom festett mását körülvevő pipacsmező előtt fényképezkedni lehetett, hogy aztán az igazi tövében, a cukrászdában vagy a Tavaszmező utca 6.

 • ÓMEN + ÓMEN II. (DAMIEN)

  Az Antikrisztus eljöveteléről szóló filmek legnépszerűbbike 1976-ban készült, és a helyenként hisztérikus fogadtatás láttán két év múltán leforgatták a folytatást is (e kettőt tartalmazza a mostani kiadás).

 • ISIS: WAVERING RADIANT

  Annak idején, 2003-ban volt szerencsém látni az ereje teljében lévő Isist, ahogy az áttörést hozó Oceanic lemezzel Európában turnézva a gödöllői Trafo klubban felszántja és beveti az aprócska színpadot. Az Isis már azelőtt sem számított ismeretlen zenekarnak (első lemeze 2000-ben jelent meg), de talán a jó szimatú Mike Patton kiadójánál debütálva, az Oceanickel és az utána következő Panopticonnal találta meg igazán a saját hangját, és innentől kezdve számít a Neurosis farvizén felevickélő, elkoptatott kifejezéssel élve posztmetál bandák egyik élvonalbeli képviselőjének.

 • dvd - PIÁS POLÁK BÉRGYILKOS

  Elég rosszul áll a lengyelek szénája (ez akár egy második rész alcíme is lehetne: Piás polák bérgyilkos 2: A lengyelek szénája). A család feje, Roman bácsi szerint mikor az írek visszatérnek Chinatownból, átveszik az egész várost, kivéve azt a kis részt, amit a feketék uralnak.

 • színház - MOLNÁR FERENC LILIOM

  című darabja nem is örökzöld, hanem örökvirágzó. Rusznyák Gábor Kaposváron bekeretezi a klasszikus történetet: a kisföldalatti állomásán gyűjti össze a szereplőket.

 • lemez - LEÓS JANÁCEK

  (1854-1928) életében és halála után is sokáig elsüllyedtnek számított, ma a 20. század egyik leggyakrabban játszott operaszerzője.

 • folyóirat - CAFÉ BÁBEL

  Vélhetőleg nem az "esszéfolyóirat" a legpiacképesebb műfaj napjaink kulturális kínálatában, így az sem kis eredmény, hogy a Café Bábel lassan húsz éve folyamatosan megjelenik, még ha az utóbbi időben kissé hektikusan is: tavaly egyetlen számát olvashattuk, de régebben is ritkán jött össze az előirányzott évi négy megjelenés.

 • Film - Ármány és szerelem - Ron Howard: Angyalok és démonok

  A Da Vinci-kód előzményében egy svájci laboratóriumból ellopják az antianyagot, amivel a teremtést lehetne modellezni: a semmiből jönne létre tehát valami (az ilyesmi a moziban szokott legkevésbé sikerülni). A véres lábnyomok a levegőben egyenest Vatikánba vezetnek, meg egy titkos társaság, az Illuminátusok karmaiba, ők valami régi sérelemért akarnak a róm.

 • Film - Krisztusból bohócot - Darren Aronofsky: A pankrátor

  Ezt a filmet is jócskán megelőzte a híre, hogy ez ám Hollywood egyik vezető csúnya, rossz fiújának (Mickey Rourke-nak) a nagy kambekkje, mit követett rettentő díj- és jelöléseső, Velencétől Boncidáig, s tovább.

 • Rövidfilm - Légy résen - Kenyeres Bálint: A repülés története

  Valami olyasmit írtunk négy éve a szerző Before Dawn című, dúsan díjazott korábbi kisfilmjéről, hogy egy mívesen megmunkált doboz, amibe azt raksz, amit akarsz. Éppenséggel volt tehát időnk azon gondolkodni, hogy most akkor ki kivel is van.

 • Kiállítás - "Holmi kis egyszerű scenát a szabadban" - Az impresszionizmus sodrában - Magyar festészet 1830-1920

  Kíváncsi voltam, hogy a Kogart kiállítása hozzá tud-e tenni valamit a magyar festészet legjobban feldolgozott korszakához, amelyet ráadásul nem a bejáratott magyarországi terminológiának megfelelően hirdetnek, hanem az impresszionizmus egyetemesen kidolgozott népszerűségére bíznak rá.

 • Színház - Rémes-bábos - John Webster: Amalfi hercegnő

  John Webster igen fiatalon vetette papírra a (korabeli szokásokhoz híven - lásd Shakespeare - különböző forrásokból átdolgozott) Amalfi hercegnőt, és szerintem maga sem gondolta volna, hogy a század egyik szuperpopuláris színpadi opusát sikerült létrehoznia; a színrevitel tekintetében bizony olykor verte Shakespeare-t (már ha leszámítjuk a Globe repertoárját).

 • Könyv - Az üres fekete irka - Fabricius Gábor: Puha neon fejlövés

  Ha van olyan, hogy trendszag, akkor Fabricius Gábor könyve egyenesen bűzlik. A 2009-es könyvfesztiválra piacra dobott könyvtárgy szinte minden tekintetben példamutató alkotás lehet a könyvszakma számára: profin megtervezett kötet, jól olvasható tördelés, igényes papír, szépen a szöveg közé szerkesztett illusztrációk, lekerekített lapélek.

 • Láthatatlanság - Emelem a ködsipkám

  Mostanáig csupán mesebeli lények (romulánok, predátorok, balszerencsés tudósok) privilégiuma volt a láthatatlanság. S lehet, hogy így lesz ezután is. Vagy mégsem?

 • Fülemülék éjszakája - Torkában az akkord

  Dalkirály, címszereplő és példás családapa. Nem csoda, ha a természetvédők országos programsorozatot szentelnek az ilyentájt csúcsformába lendülő énekesmadárnak.

 • cyberhírek

  Rendszerváltás Kína olyan, szuperbiztonságos operációs rendszert telepített kormányzati és harcászati számítógépeire, amelyet az amerikai hírszerző és katonai ügynökségek számára eleve áthatolhatatlannak terveztek.

 • Vaginaplasztika - "Ezt kérik érettségire"

  "A punci kicsi és rózsaszín, a szépség globális, objektív és minden nőre kötelező." Aki mást lát a tükörben, levágathatja kisajkait, szűkítheti hüvelyét, vagy visszaállíthatja szűzhártyáját. Az elmúlt évek plasztikai sebészetének legdinamikusabban fejlődő ága nem veszélytelen; segítségével a nők egyszerre nyerik vissza önbizalmukat, és válnak a szépségipar rabszolgájává.

 • "Egy másik cégvezetőnél" - Marc Bahr remete

  Az egyiptomi Fadzsúm oázistól jó ötven kilométerre, a sivatagban található a Gábriel arkangyal monostor, ami állítólag a VI. század óta működik. A legenda szerint egy perzsa varázslónak megjelent az arkangyal, és ennek hatására alapította meg a szent helyet.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...