• MaNcs 21. évf. 22. sz. (2009. 05. 28.)
  Interjú

  "Koravén kétpártrendszer"

  Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője

  Nemcsak a magyar, hanem az unió politikája is megújításra szorul, ezért bármelyik reformálásában szívesen részt vesz - fejtette ki a Narancsnak Bokros Lajos. Az MDF listavezetője szerint az őszinte és szakszerű politizálásnak előbb-utóbb idehaza is lesz támogatottsága.

  2009 / 22
 • Erasmus megmentői - Minek tartsunk európai parlamenti választásokat?

  Van bármi értelme az európai parlamenti szavazásnak? A kampány belpolitikáról szól, olyan, mintha egy plusz országgyűlési választás volna, leszámítva, hogy semmi látható tétje nincs. Rendes kampány híján nem világos az sem, hogy mit csinálnak az EP-képviselők, és mi alapján válasszunk a jelöltek közül.

 • Engedjétek a kisdedeket! - A kampánycsend és a pécsi esetek

  Valószínűleg már senkit sem lepett meg, hogy a pécsi polgármester-választás után is vélt vagy valós jogsértésekről, csalásokról beszélt mindkét fél. 2002 óta minden választás körül, legyen az parlamenti, önkormányzati vagy népszavazás, rendre a "másik oldal" jogsértéséről lehet hallani - és a magyar választási szabályozás meg is ágyaz annak, hogy jogsértések százai övezzenek minden egyes szavazást.

 • Felzárkózni Romániához

  Magyar Narancs, 2009. május 7. Hölgyek öröme "Távolról jött embernek mindig igaza van" - gondolja magabiztosan Törzsök Erika, a jelen pillanatban egy (!) százalékon álló SZDSZ politikusa, kisebbségkutató, szociológus, mellékesen az MSZP-kormány kisebbségügyi tanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának vezetője.

 • Cirkusz!

  Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága múlt keddi ülésén Hajnal Csaba, az MKB Veszprém kézilabdacsapat ügyvezetője avval állt elő, hogy ha nem kapnak "segítséget", szám szerint 100 millió HUF-ot, akkor nem tudnak a jelenlegi szinten működni a továbbiakban.

 • Mint a villám

  Az ingatlanadó bizonyos körülmények teljesülése mellett - mely körülményeket múlt számunkban részleteztük (Anyám, add el házad!, 2009. május 21.) - akár hasznos és jó intézmény is lehetett volna. Ám az ingatlanadó szinte abban a pillanatban elbukott, hogy a róla szóló beszéd kipörgött a köztérbe.

 • K. történetei

  Szeged, suttogások

  Bergman filmjében a tízéves Alexander szerelmes Majba, a vörös hajú, bicegő pesztonkába. A szerelem kölcsönös, Alexandert mindennél boldogabbá teszi, ha a lány ágyában fekhet, és orrát belefúrhatja Maj vastag hálóingébe.

 • Ingyenebéd

  Nem lehet venni

  Most végre nem részletkérdésekről, hanem magáról a boldogságról lesz szó. Mennyire boldog ön mostanában az életben? Nagyon boldog (4), elég boldog (3), nem túl boldog (2) vagy egyáltalán nem boldog (1)?

 • Az Obama-Netanjahu-találkozó - Vállveregetések és kérdőjelek

  Barack Obama és Benjamin Netanjahu első fehér házbeli találkozóján a látványos konfrontálódás végül elmaradt, jóllehet több kérdésben is elkerülhetetlennek tűnt a súrlódás. Obama egyértelmű elköteleződést várt Netanjahutól a palesztin-izraeli békefolyamat előremozdítása és az úgynevezett kétállamos rendezési terv mellett, az izraeli kormányfő pedig világos állásfoglalást akart hallani az iráni fenyegetés kérdésében.

 • "Ha úgy tetszik, reformra van szükség" - Cséfalvay Zoltán közgazdász, a Jövőkép című program társszerkesztője

  Az osztogatásért és a következetes államháztartási reform elmaradásáért kárhoztatja a leginkább Cséfalvay Zoltán, a hajdani Széchenyi-terv kidolgozója és koordinálója a 2002 utáni kormányokat. A Fidesz gazdasági alapprogramjának tekintett Jövőkép egyik szerkesztőjeként úgy véli, a válság olyan kényszerítő erő, amely a következő kabinetet mindenképpen rászorítja a túlburjánzott állam méretre vágására.

 • A vajdarendszer ma - A cigánytörvény őrei

  Az ország csaknem ezer településén választottak már vezetőül vajdát a helyi romák. A rohamosan kiépülő szervezetnek több százezres a pártoló tagsága, miközben sokan nemcsak a legitimitását és történeti hagyományát vitatják, de azt is, hogy valóban van-e tömegbázisa.

 • Bajban a Gyulai Húskombinát - Füstbe ment kolbászok

  Végleg bezárhatják a nagy múltú Gyulai Húskombinátot, ha nem jut hamarosan pluszforráshoz. A cég rossz pénzügyi helyzetéből MFB-hitellel szabadulna - de a társfinanszírozó kereskedelmi bankok egyelőre kevésbé rugalmasak.

 • Zöldpártok Magyarországon - Örök ígéretek

  Manipuláció, a társadalom érdektelensége és persze a saját esetlenségük - ezeket az indokokat hozzák fel a leggyakrabban az egykori és jelenlegi zöldpolitikusok akkor, ha az utóbbi húsz év sikertelenségét kell megindokolni.

 • kertész lesek - VÁROSFAL/JÉGKERT

  Valaha a Margit körútnál ért véget Buda, legalábbis itt állt a városfal, bár azt meg nem mondjuk, hogy a Moszkva tér volt-e az innen és a Széna tér a túl. Az viszont bizonyos, hogy a Budai Lövészegylet a XIX.

 • tévésmaci - A sül Hubert-Marie Rubini kését keresi

  Mi ez, bazmeg? - hajított egy fényképekkel teli dossziét Bombitz főhadnagy Császár asztalára, egyből az iroda ajtajából, amit lendületesen be is csapott maga után. Neked is szevasz - adta a lazát a főtörzs, de ahogy a képek után nyúlt, meglátszott az ijedtsége.

 • mi a kotta? - Na még egy rondót!

  "Fel a fejjel, gyermekeim! Jól vagyok" - állítólag ezekkel a nyugodt, biztató szavakkal búcsúzott környezetétől, s egyszersmind sártekénktől Joseph Haydn 1809. május 31-én, miközben háza előtt a Bécset épp akkurátusan megszállva tartó Napóleon díszőrsége posztolt.

 • chili & vanilia - Vajat. Még

  Néhány hete a brit Guardian közölt egy tanulmányt, ami ismert szakácsok receptjeit vizsgálta. "A sztárséfek bűnös titka" (The Guilty Secret of Celebrity Chefs) című jelentés az eladási listák élén álló szakácskönyvek receptjeit elemzi, és kritikusan megállapítja, hogy eszeveszett mennyiségű vajat tartalmaznak, ami nyilván rém egészségtelen.

 • kulthírek

  ESSL-DÍJ Keller Diána nyerte az idei Essl-díjat, melyet az elismerésre jelölt tíz fiatal művész munkáit bemutató kiállítás alkalmával ítéltek oda és adtak át a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatójának.

 • film - A LEGNAGYOBB JAPÁN

  Buszon ülünk, riportfilm készül, alanya elgyötört arcú, negyven körüli férfi. Daisatónak minden oka megvan az elkeseredésre: felesége elhagyta, barátai nincsenek, a munkájában nem leli örömét.

 • könyv - CHRISTOPH RANSMAYR: A REPÜLÕ HEGY

  Zavarban vagyok: azt kéne éreznem, hogy kivételes remekművet tartok a kezemben: "(...) a poétika (...) a kataklizmák erejével ragadja el az olvasót", írta például Láng Zsolt lelkesülten az ÉS-ben, ugyanott Bombitz Attila, az osztrák irodalom kiváló ismerője "formabravúrról" beszél.

 • dvd - SHERLOCK ÉS ÉN

  Guy Ritchie újdonatúj Sherlock Holmes-feldolgozása (hamarosan a mozikban) kapcsán várhatóan sok szó esik majd a korábbi filmváltozatokról, s minthogy Holmes együttélése a felvevőgéppel majdnem egyidős a filmtörténettel, terjedelmes megemlékezésekre számíthatunk.

 • lemez - CSEH TAMÁS: A DAL NÉLKÜL

  Örvendezni kéne, hogy meglett egy hosszú, szép történet eleje, de száraz a torok, könnyekkel küzd a szem. A főhős magányos csatáját vívja, fegyvertelen, mint Petőfi, akit megénekelt, szemközt a dzsidással.

 • könyv - MARTIN POLLACK: GALÍCIA. UTAZÁS EGY ELTÛNT VILÁGBAN

  Ha Csernovic, akkor Paul Celan, ha Bruno Schulz, akkor Drohobycz, ha Brody, akkor Joseph Roth - nem kell bestiálisan műveltnek lenni, hogy vágjuk ezt a leckét. De ha Czortkówról esik szó, bizonyára csak kevesen vágják rá a 19.

 • lemez - ROLANDO VILLAZÓN: HÄNDEL: ARIAS

  Egy Händel-árialemeznél az első kérdés mindig az, hogy vajon miért éppen ezek az áriák kerültek lemezre, milyen koncepció, filozófia sejthető a háttérben. Mondhatnánk, hogy Rolando Villazón a legférfiasabb áriákból választott, esetleg apák áriáiból, de ezt cáfolni látszanak Xerxész-áriái; feltehetnénk, hogy csak operaáriákat választott, de a lemezen ott árválkodik a La Resurrezione részlete is.

 • folyóirat - MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA

  Ha magazinban látok pszichológust, többnyire horoszkópot, "Illik-e hozzám a pasim?" típusú tesztet is látok körülötte. Természetesen a szakember, pontosabban a "sztárpszichológus" körben elhelyezett arcképe sem hiányozhat, ami kivágva épp alkalmas volna gombfocijátékosnak.

 • koncert - CORVUS CORAX

  Elméletben tökéletes ünnepe lehetett volna ez az este azoknak, akik a rockzene felől érkezve kóstolnak bele a folkhatású, de világzenének nem nevezhető műfajba. Németországban, a Corvus Corax hazájában még ma is iszonyatos kultusza van a hasonló zenekaroknak, úgyhogy talán nem is véletlen, hogy a zenekar egy ilyen környezetből indulva képes volt underground világsztárrá kinőnie magát.

 • Lemez - Messzi vidék - Bob Dylan: Together Through Life

  Ahogy hírlik, nem csupán a rajongókat, de magát a kiadót is meglepetésként érte, hogy Dylan a 2006-os Modern Times és a 2008-as, hallatlanul izgalmas kihagyott anyagokból, illetve koncertfelvételekből álló Tell Tale Signs után új stúdiólemezzel áll elő.

 • Lemez - Reménytelen vágyakozással - Doves: Kingdom Of Rust

  Van abban valami mintaszerű, ha valaki Manchesterben szocializálódik, a Hacienda klubban tölti kamaszkorát, és a középiskolai haverjaival kezd zenekarozni - a csillagok ilyen szerencsés együttállása mellett úgy tűnik, a jóisten se menti meg az embert (jelen esetben a basszusgitáros-énekes Jimi Goodwint) attól, hogy viszonylag hamar ismert és elismert előadó legyen.

 • Lemez - Háromra, mindenki! - Röyksopp: Junior

  A Röyksopp tíz évvel ezelőtti feltűnése idején még némi túlzással úttörőnek számított a skandináv elektropopszíntéren, mely azóta örvendetes módon benépesült - nagy a verseny, sok a konkurens, s nem biztos, hogy a régi, múló érdemekből meg lehet élni.

 • Dokumentumfilm - San Salvador utcáin - Christian Poveda: Õrült életek

  A sajtófotósnak induló filmrendezőt már jó ideje (2005 óta) foglalkoztatja a Las Maras kérdéskör (így hívják Közép-Amerikában a Los Angeles-i gangek mintájára létrejött utcai bandákat). Anno egész fotósorozattal készült a cantoni biennáléra, de annyira magával ragadta a téma, hogy újabb három évet ölt egy játékfilmnyi hosszúságú (1 óra 45 perc) dokumentumfilmbe.

 • Musical - Csak képzelik - Stroman-Weidman: Contact

  A Broadway tájékán köztudomás szerint konyítanak a zenés színházhoz, s bizonnyal a Tony-díjat sem puszta véletlenségből övezi a szakma már-már vallásos rajongása, a pesti emberfia mégis krónikus tartózkodással szemléli Susan Stroman és John Weidman 1999-es keltezésű, sikert és művészi elismerést egyként dúsan kasszírozó darabját, melyet a Madách Színház a Művészetek Palotájában bocsátott első ízben a hazai közönség elé.

 • Színház - Utcaszint - Knut Hamsun: Éhség

  A regényből készült színpadi adaptációk alapkérdése: sikerül-e esztétikai értelemben műnemet váltani, vagyis lesz-e dráma a regényből, mire színre kerül. Ebből persze - mármint a dilemmából - vajmi kevés látszik a színpadon, a végeredményből - siker vagy kudarc - annál több.

 • Könyv - Arisztokrata pitbullal - Jaap Scholten: Jó itt nekem?!

  A korábban többek között asztalosként, pultosként, sofőrként és bértapsolóként dolgozó és világjáró holland író Magyarországon él - most megjelent könyve az NRC Handelsblad számára 2003 és 2006 között, kéthetente írt beszámolóit tartalmazza.

 • Könyv - Erős és erőtlen jellemek - Bernlef: Agyrémek; F. Bordewijk: Karakter

  A Gondolat Kiadó Akcentusok - Holland nyelvű irodalom című sorozatában eddig egy remekmű (Nescio: Az élősködő), egy magas színvonalú munka (Elsschot: Sajt), valamint két kicsit gyengébb, de a legkevésbé sem érdektelen regény jelent meg.

 • Kiállítás - Összekacsintás - Sasetta - Jovánovics

  Első pillantásra meglepőnek tűnik a Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása, a sienai quattrocento festőművész kicsiny predellájának és Jovánovics György egyik reliefjének egymás mellé állítása. Az ötlet maga azonban benne volt a levegőben - példa erre a berlini Gemäldegalerie idén február és május között bemutatott Rothko/Giotto tárlata.

 • Pressburger Imre pályaképe

  A nagyapa mozija

  A skót Kevin Macdonaldnak, A dolgok állása című thriller rendezőjének magyar a nagyapja. A legjobb családokban is megesik az ilyesmi, a kérdéses őst azonban nemcsak a híres unoka köti össze a filmtörténettel. Az Angliába szakadt Pressburger Imre, vagy ahogy a világ megismerte, Emeric Pressburger és állandó alkotótársa, Michael Powell a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben sorra készítette az angol filmgyártást mindmáig a legjobb színben feltüntető klasszikusait.

 • 15 éves a Cirko-Gejzír - Városi mesevilág

  A kilencvenes évek baráti alapon létrejött, mondhatni spontán kulturális kezdeményezéseinek többsége az idők folyamán szép csendben kimúlt, vagy megadta magát a piacnak, és üzleti vállalkozássá változott. Európa legkisebb mindennap játszó mozija azonban jól tartja magát és eredeti arculatát: a Cirko-Gejzír (barátainak csak Cirko) júniusban több mint száz saját forgalmazású filmje műsorra tűzésével és számos egyéb programmal ünnepli 15.

 • Matracra, fiatalok! - Erdődy Orsolya a Haydn-évről

  Idén május 31-én ünnepeljük Joseph Haydn halálának 200. évfordulóját. A hazai ünnepségsorozat szervezésével a Hungarofest Kht. keretén belül megalakult Klassz Zenei Iroda foglalkozik, amely a jövőben a jelentős zenei évadok lebonyolításáért is felel majd.

 • Könyv - A közhasznú szoptatás kora - Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában

  Legyen szó a hazáról, a haladásról, s különösképp e két fogalom összepárosításáról - a reformkor máig a hazai közgondolkodás egyik legkedveltebb s - tegyük hozzá - méltán kultivált történelmi hivatkozásának számít.

 • Aki elsőként visszatért - Jürgen Habermas Pécsett

  "Az 1998 óta, évente megrendezett konferencián vendégül láttuk már többek között Jacques Derridát, Hilary Putnamet és Richard Rortyt is" - meséli Boros János professzor, az esemény szervezője. A pécsi konferenciát minden évben egy kortárs filozófus életművének szentelik, aki meghallgatja a róla és munkásságáról szóló előadásokat, válaszol rájuk, vitatkozik, illetve maga is referál egy éppen aktuális kutatási témájáról.

 • "Én szabtam, ő varrt" - Szabó Borbála drámaíró, dramaturg

  Előbb, áprilisban a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban (rendező: Göttinger Pál), pár hete pedig a Budapesti Bábszínházban (rendező: Mácsai Pál) mutatták be a Líra és Epika című, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló mesedarabot.

 • Kiállítás - Csónakosok - "...akár a Duna akkor nyáron..." - Evezős élet Budapesten

  Hiába van a belváros kellős közepén a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) kiállítóterme, a Kossuth Lajos utcán csak az gyalogol végig, akinek nagyon muszáj, az se nézdegél jobbra-balra, így aztán jobbára föl se tűnik, hogy itt látnivaló akad.

 • cyberhírek

  Adatvédelem A Google újra vitába keveredett a Street View miatt, ezúttal Németországban, ahol az adatvédelmi biztos egy 12 pontos ultimátumot nyújtott be a Google-nak, melyben azt kifogásolta, hogy a cég fényképezési gyakorlata nincs összhangban a német törvényekkel.

 • 6É futás - Mi vagyunk a villamos

  Ha a nagyanyámnak áramszedője volna, ő lenne a 6-os villamos. De mi a helyzet, ha csak futócipője van? Kiss Barnabás

 • A felvidéki Fradi - Csak egy focicsapat

  A meccseikre legalább hétezren járnak, sokan a komáromi, galántai járásból - ők nem ria-ria-hungáriát ordítozni és a felvidék visszacsatolását követelni (azért Magyarországról jönnek), csak szurkolni a csapatnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...