• MaNcs 21. évf. 23. sz. (2009. 06. 04.)
  Interjú

  "Nem a Jobbikkal hadakozunk"

  Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke

  Az EP-választás az országgyűlési főpróbája, ha most nem sikerül megugrani a lécet, legközelebb már a parlamentből is kieshetnek a liberálisok - ezzel győzködi hónapok óta a pártvezetés az SZDSZ apátiába süllyedt szavazóit. Az esélyekről, a kampányról, a szélsőségek térnyeréséről a párt elnökével beszélgettünk.

  2009 / 23
 • Hüttl Tivadar-Muraközy Balázs

  Homályzóna

  A parlamenti pártok különös ingatlanbiznisze az állammal

  2007-ben az Országgyűlés nagy bölcsességgel felismerte, hogy stabilizálódott a demokrácia, és idejétmúlt az a paternalizmus, miszerint az állam ingyen biztosítja a pártoknak a működéshez szükséges ingatlanokat. E felfedezést tett követte, a Ház a jogalkotás eszközéhez nyúlt.

 • Mi közöm hozzá? - Fiatalság és politika

  Zakatol az EP-kampány, az egyenpólós fiatalok, a pártok ifjúsági szervezeteinek gyalogjai megkezdték rendkívül fontos feladataik végrehajtását. Szórólapokat, kitűzőket osztogatnak, vagy mosolyogva álldogálnak az öltönyös pártemberek mögött, mint a jövő politikusgenerációjának elhivatott és még tiszta lelkű képviselői.

 • Szavazz!

  A hétvégén választunk, ezúttal az Európai Parlamentbe. Összeírtuk, hogy miért ne szavazzunk erre vagy arra a pártra. Nézzük most meg, hogy melyik lista a rövidebb. Nem túl ambiciózus megközelítés, de ne minket hibáztassanak.

 • Öt és feles

  VAKÁCIÓ

  Szakszervezeti beutalóval két hétre Miskolc-Tapolcára jöttünk a családdal. Már egy hete vagyunk itt. Faházikóban lakunk a kempingben. Megismerkedtünk egy bányász családdal. Sokat focizunk a két fiú ellen általában győzünk pedig Attila a legkisebb köztünk.

 • Pálya a magasban

  Robic

  Párizsban történt, 1947 nyarán. Akkoriban már két éve volt annak, hogy a franciák újra megismerték a szabadságot, s a negyedik köztársaságban ismét tetőfokára hágott a nemzeti büszkeség. Szabadon lehetett gyűlölni a boche-okat, és a bíróságok meg a laikus civil kamarák még mindig százával hozták az elmarasztaló ítéleteket a kollaboránsok ellen.

 • "Olvasói levelek" - A szerk.: Cirkusz!

  Magyar Narancs, 2009. május 28. Tisztelt Szerkesztő Úr! Mindenekelőtt gratulálni szeretnék az újság színvonalához, minden héten lelkes olvasója vagyok a lapnak.

 • Terjedő atomfegyverek - Hasad tovább

  A minapi észak-koreai nukleáris kísérlettel végleg bizonyossá vált, amit amúgy már három éve sejt a világ: immár kilenctagú az atomhatalmak exkluzív klubja.

 • Az észak-koreai atomrobbantás után - A büntetlen zsaroló

  A külvilágtól szinte hermetikusan elzárt észak-koreai diktatúra nyugtalanító lépéseit, mint például a május végi atomrobbantást kalandos találgatások övezik. Akik arra tippeltek, hogy az új keletű phenjani kardcsörtetés hátterében a rezsim túlélése szempontjából döntő jelentőségű utódlási problémákat és konfliktusokat kell keresni, azok most igazolva érezhetik magukat, miután a hét elején hírszerzési forrásokra hivatkozó dél-koreai sajtójelentések azt közölték, hogy immár megvan a 67 éves, tavalyi szélütése óta csak nagy ritkán látható Kim Dzsong Il kijelölt utóda legkisebb fia, a huszonéves Kim Dzsong Un személyében.

 • Európa választás előtt

  Szexbombák szinekúrán

  1979 óta, amikor először választották közvetlenül, az Európai Parlament kompetenciái fokozatosan nőttek (mára beleszólása van a törvényhozásba, ellenőrzi a végrehajtói hatalmat és az unió költségvetését). Ám eközben a polgárok választási hajlandósága egyre csökkent: huszonöt év alatt 63 százalékról 46-ra - úgy tűnik, idén sem javul a helyzet.

 • Romafoglalkoztatási programok I - Önerőt merítettek

  Egyes becslések szerint a magyarországi cigány családok több mint felénél egyetlen kereső személy sincs - a beáramló uniós milliárdok ellenére a foglalkoztatáspolitika mára csődöt mondott. Vizsgálódásunk első részében egy szatmári és egy borsodi esetet bemutatva próbáljuk megfejteni a kudarc okait.

 • Miért nem csökken a gáz ára? - Kölcsönös segítségnyújtás

  Miközben a piaci ármozgás alapján akár negyedével is csökkenhetne a lakossági gázszámlákon olvasható egységár, az iparág egyik főszereplője, az E.On szerint az olcsóbb gáz a júliusi piacnyitásra sem jön össze.

 • A szélsőjobb a kampányban - "Az ország kétharmada"

  A vidéki rendezvények cigányozása után antiszemitizmusra hangolta át magát a fővárosban kampányoló Jobbik. De hiába: Csurka egykori fellegvárát egyelőre nem sikerült meghódítani, Budapesten csekély érdeklődés kíséri a keleten taroló radikálisokat.

 • Radikalizálódó rendőrök - Szabad a gazda

  Sem a rendőrség, sem a kormány nem tud mit kezdeni azzal, hogy a rendőrség legalább tíz százaléka a nyíltan rasszista Jobbikkal paktumot kötő szakszervezet tagja. A Tettrekész Magyar Rendőrszakszervezettel szembeni vizsgálatát a múlt héten zárta le az ORFK, és az ügyészségnek passzolta át az ügyet.

 • mi a kotta? - Megbélyegezve

  "Az 5. szimfóniában a szabad és boldog embert akartam megénekelni, lovagiasságát és szellemi tisztaságát.

 • tévésmaci - A sül sört bont Jirka Holubeccel

  Nem, Sztupa és Troché nem vesztek el a ködben, ott voltak minden kilométerkőnél, csak nem lehetett észrevenni őket. Tudják, hol van a régi balatoni úton a Vidikovács? Na, amikor a Kraz 255B típusú szovjet katonai tehergépkocsi, Mráz Péterrel a volánjánál feltépte a szoborpark kapuját, akkor ők a Vidikovács teraszáról valami szekszárdi rozé fölül kukkerolták, az ám, igazi katonai távcsővel, hogy mi történik.

 • chili & vanilia - Gnudistaparadicsom

  London, The River Café, italofil hölgy sikeres étterme, a rusztikus olasz konyha helyi úttörői. De nem jutott eszembe soha főzni a szakácskönyveikből, milyen már az, hogy a pármai sonka és sárgadinnye önálló receptként szerepel.

 • kertész lesek - BUKHARA BÁR

  Náncsi nénihez indultunk a Hűvösvölgybe, hogy régi adósságunkat törlesszük. A "házikosztos" szentélyről már annyi jót és annyi rosszat hallottunk, hogy dűlőre akartuk vinni a dolgot.

 • rés a présen - A rendszerváltás napja - Pap Ágnes újságíró, szociológus, dokumentumÞlmes - a Szembenézés Alapítvány elnöke

  rés a présen: Június 16-án egész nap Rendszerváltó Műhely lesz a Nyitott Műhelyben, Rendszerváltás20 - Szembenézés és párbeszéd címmel. Miért tartottátok fontosnak létrehozni ezt a fórumot? Pap Ágnes: Az aktualitás ürügy.

 • kulthírek

  LOTTÓPÉNZ Jövőre átalakul a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozása: megszűnik a kulturális járulék, mely a kulturális termékek tágan értelmezett körének árából befolyt összegekkel töltötte fel a szétosztható keretet, s ehelyett a számos országban bevált módszert alkalmazva a lottó bevételeit - pontosabban az ötös lottó játékadójának 90 százalékát - forgatják vissza a kulturális szférába.

 • film - TERMINÁTOR - MEGVÁLTÁS

  Minden gépnek van valahol egy gombja, amivel ki lehet kapcsolni. Fájdalmasan friss élmény még a világvége, nyilván ez okozza, hogy a gépek elleni szabadságharc legjobb elméi sem jutottak ennél messzebb a felismerésben, de van idejük, az Arnold nélkül újraindított Terminátor-sorozat készítői hosszú távra terveznek.

 • lemez - GREEN DAY: 21ST CENTURY BREAKDOWN

 • tánc - ÉDESKESERÛ

  A Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) afféle töredezett, tánckölteménybe hajló Erdély-antológiát állított a színpadra Farkas Zoltán "Batyu", Mihályi Gábor és Orza Calin koreográfiájára. A nagy múltú hagyományőrző társulat, mint már több darabjában is, azt igyekezett bizonyítani, hogy a széthullóban lévő közösségek táncos-zenés kultúrában rögzült örömét és bánatát át lehet menteni más kulturális zűrzavarokba is, méghozzá szentimentalizmustól mentesen.

 • film - OLTALOM

  Sokat ígérő cím, jó szó, vonzó jelentéstöbblettel, amit nélkülöz a védelem, a pártfogás és a többi hasonkifejezés. E többlet talán az érdek nélküli, mindenek felett álló szeretetet és bizalmat feltételezi.

 • lemez - BUPPA: ROYAL FIXI CLUB

  Buppa, az urbán bringások szócsöve, az ősfixis, minden futár példaképe, a City Cycle Banditos futárszolgálat atyja és nem utolsósorban Magyarország egyik legjobb mc-je 1996-ban megalapította az IMMC nevű hiphopbandát néhány futárbarátjával és a Vinyl Warriorsszal.

 • kiállítás - PAPÍRALAP

  Bár a grafika már réges-rég túllépett a kabinetműfaj határain, még mindig tartja magát az a nézet, hogy a rajzművészet legfeljebb a festészet szolgálóleánya lehet - lemérhető ez abban is, hogy még mindig nagyon kevesen vásárolnak/gyűjtenek sokszorosított vagy egyedi grafikákat.

 • koncert - I'M FROM BARCELONA

  Ha egyszer megrendezik majd a legötletesebb zenekarnevek világbajnokságát, a Jönköpingből származó I'm From Barcelona biztosan benne lesz a döntőben. A 28 tagú kollektíva 2006-os debütalbuma (Let Me Introduce My Friends) után kezdetben még csak a "beavatottak" kedvence volt, majd két-három év alatt eljutott addig, hogy most már nagyobb európai fesztiválokon és rangosabb klubokban játszhat.

 • Lemez - World music: végre

  befutott az örök második mali, feltámadtak angol barátaink, és körülnézünk itthon is, az etnodzsessz és a hardcore népdalok frontján.

 • Lemez - A fekete ezer árnyalata - Damned Spirits' Dance: Weird Constellations; Thy Catafalque: Róka Hasa Rádió

  Bármennyire azt gondolnánk, hogy az összeomlóban lévő lemezpiac miatt ismeretlen magyar zenekaroknak ma már esélyük nincs lemezszerződést kapni, pláne külföldön, ahol a mérce sokkal magasabb, mint itthon, a helyzet mégis az, hogy akadnak kivételek.

 • Film - Beszélő jelvény - Steven Soderbergh: Che - Az argentin

  Mondhatnánk, csoda, hogy csak most sikerült kitörnie a híres forradalmárnak a kötöttáru-kiskereskedések kirakatából, nem volt ez mindig így, amikor például Batista katonái kerítették be, sokkal könnyebben kivágta magát, s végre eljött e győzelem pillanata is.

 • Kiállítás - Fölingerel, és magunkra hagy - AES+F: Defile

  A kortárs orosz művészetnek két fő csapása van: a finom, intellektuális, neoavantgárd szentpétervári és az agresszív, brutális, érzéki, fél szemmel a piacot figyelő moszkvai. Ennek is biztos megvan a kultúrtörténeti oka.

 • Színház - Pech - Peter Shaffer: Amadeus

  Kellenek ezek a jól megcsinált darabok; zsolozsmázom egyre, hogy mindenből (művészetből, iparból) kellene egy jó erős középmezőny, abból ugrik vagy nő ki, ami jobb nála, de nélküle nem létezhet. Kellenének jó középmezőnybeli színházak is, amelyek gyártják a magabiztost és megbízhatót szériában; ezt aztán mindig nyugtázhatná az ugyancsak "nagyfogyasztó" kritikus, és rendben lennénk mind.

 • Analóg vagy digitális? - Hangok a prés alatt

  A digitális hangrögzítés nyolcvanas évekbeli forradalma óta alapvetően megváltozott a viszonyunk a zenéhez. Más kérdés, hogy sokak szerint régebben valahogy mégiscsak jobb volt.

 • "A nagy mesék érdekelnek"

  Mohácsi János rendező

  Két pécsi előadással szerepel a Pécsi Országos Színházi Találkozón a kaposvári rendező, Mohácsi János, akinek most végez a színészosztálya a Kaposvári Egyetemen. A rendezőt egyebek mellett a "kaposvári helyzet" gyűjtőnevű kérdéskörről faggattuk.

 • "Csak a Vértest járom" - Szebenyi István amatőr hadszíntérkutató

  Neve a móri bankrablás kapcsán lett országosan ismert, pedig a bűnjelekre véletlenül bukkant. Találkozásunkkor terepre megyünk, a Vérteskozma fölötti erdőbe. A fémdetektor hangja a Csillagok háborújába illik, a földből töltényhüvelyek, repülőmaradványok bukkannak elő.

 • cyberhírek

  Cyberbiztonság A Fehér Ház külön hivatalt hoz létre a számítógép-hálózatok biztonságának megerősítése érdekében. Barack Obama azt mondta, hogy a kormány felveszi a harcot az amerikai hálózatok elleni támadásokkal, amelyeket részben külföldi titkosszolgálatoknak tulajdonítanak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...