• MaNcs 21. évf. 24. sz. (2009. 06. 11.)
  EP-választások

  Mire mennek az 56-tal?

  A vasárnapi választás eredményeit vizsgálva három dologra érdemes különösen figyelni: a szélsőjobboldalra adott szavazatok nagy számára, a Fidesz eredményére és a nem szavazók tömegére.

  2009 / 24
 • Aszályos út - Mi lesz, ha sivatag lesz Magyarország?

  Lapzártánk előtti pénteken az agrártárca hivatalosan is elkönyvelte azt, amit mindenki tudott: az ország egész területét rendkívüli aszály sújtja. A vis maior helyzet bejelentésének gyakorlati következménye az lesz, hogy az érintett gazdaságok élhetnek a részben saját befizetéseikből, részben az állami keretből kialakított katasztrófaalap kárenyhítési lehetőségeiből.

 • Csendesebb pofonok jönnek - Európa megválasztotta új parlamentjét

  Az tulajdonképpen természetes, hogy a múlt heti európai parlamenti választáson alig esett szó az Európai Unióról meg azokról az ügyekről, amikkel a 22 magyar képviselőnek majd foglalkoznia kéne. Nem csak mi vagyunk ilyen vidékiek, a legtöbb tagállamban így megy ez.

 • Közlemény - Superbrands díjas a Narancs! - Ismét.

  Superbrands díjas a Narancs! Ismét. A Nagy-Britanniából indult Superbrands program ma már 82 országban működik, mindenhol azonos szabályok szerint. A Magyar Szabadalmi Hivatal csaknem 95 ezer nemzeti védbejegyzést tart nyilván; a marketingszakma, a média és a tudományos élet vezető képviselőiből álló szakértők ezen adatbázis szűkített és frissített változatából választják ki az év hazai superbrandjeit.

 • Olvasói levél

  Tisztelt Szerkesztőség! Midőn egyetértésemet fejezem ki a vezércikkel kapcsolatban, meg kell említenem, hogy a "tönkre tenni" kifejezés argóban használatos "gajra tesz", "gajra futtat" változatainak semmi köze sincsen a "gallyra futtat"-hoz (2.

 • Mit kezdünk a 15-tel?

  Miután a Jobbik elérte, amit elért, eltöprenghetünk, miként kell viselkedni ebben a helyzetben a parlamenti vagy a parlamentbe jutásra esélyes pártoknak. Azon is el lehet morfondírozni, hogy a Jobbik kinek a hibájából vagy épp ellenkezőleg, szándékai szerint jutott el idáig, hogy a népszerűségük vajon miből fakad, kik a választói, azok kire szavaztak eddig, mit gondoltak a világról június 7-éig és mi motiválja őket most.

 • Csak semmi politika!

  Ne vágjunk a közepébe!

  A csóró Alajos százezer forintot keres havonta, Béla száznegyvenkilencezret, Cecília százötvenegyezret, Dorottya kétszázezret, a plutokrata Elemér pedig egymillió-négyszázezret. Vajon az olvasó (vagy tizenéves gyermeke) ki tudja-e számolni, mennyi ötük átlagkeresete?

 • Ekotrip

  Válságkörtánc

  Az emberi lényünkben rejtőző, genetikailag fajfenntartásra programozott állat eleve önzővé tesz bennünket: aki kapja, marja, a koncon legfeljebb rokonainkkal osztozunk. Most, a gazdasági válság okozta létbizonytalanság miatt a szocializálódásunk során magunkba szívott szolidaritás is kezd leperegni rólunk, előtérbe kerülnek önző ösztöneink.

 • "Olvasói levelek" - A szerk.: Szavazz!

  Magyar Narancs, 2009. június 4. Tisztelt Szerkesztőség! Mérnökember volnék, nyugdíjas, vizes, ahogy mi szoktuk mondani, öntsünk tiszta vizet a pohárba! Pontokba szedve mondanám el, mit értek ezen, mérnökember lévén.

 • Interjú

  "A rendszer hamar regenerálódik"

  Kevin M. Murphy, a University of Chicago közgazdászprofesszora a válságról

  A chicagói egyetem közgazdasági tanszéke messze földön híres piacpárti, az állami beavatkozásra gyanakvással tekintő, laissez faire nézeteiről és hagyományairól. A Friedrich von Hayeket és Milton Friedmant is egykori tanárai közt tudó intézményt szokás a "neoliberalizmus" fellegváraként gyűlölni vagy bálványozni.

 • Révai József pályaképe - Egy veszedelmes elme

  Intellektusát az ellenségei is tisztelni kényszerültek, nehéz természetét hívei is megszenvedték, hatását pedig hosszú éveken át a teljes magyar kultúra megérezte. Nyáron lesz ötven esztendeje, hogy meghalt Révai József, a főideológus, a négyes fogat beltagja.

 • Az állami hivatalok nyilvánossága - Sírba viszik

  A legutóbbi kutatás szerint az állami intézmények még mindig nem képesek a működésükkel összefüggő legalapvetőbb információkat nyilvánosságra hozni, pedig három és fél éve jogszabály kötelezi őket erre.

 • A Fidesz útja a győzelemhez - A pincétől a padlásig

  Az európai parlamenti választásokon elért fölényes győzelem elsősorban nem a Fidesz, hanem Orbán Viktor személyes sikere. A siker visszamenőleg is igazolhatja a pártelnök 2002 óta hozott jelentősebb döntéseit, amiket nemcsak politikai ellenfelei, de belső ellenzéke is többször bírált: a párt végletes centralizációját és személyzeti politikáját, az újszerű mozgósítási módszereket.

 • EP-választás máshol - Bevonulók

  A mérsékelt, feltétlenül unióbarát jobbközép tarolt, az ugyancsak integrációpárti szociáldemokrácia összességében nagyot bukott. Látványos a - többnyire balra hajló - zöld pártok, az idegen-, másutt cigányellenes, populista szélsőjobb és a nem kevésbé populista euroszkeptikus, unióellenes formációk előretörése.

 • "A politikai elit agyhalott" - Bruck Gábor kampányszakértő

  Disszonáns és őszintétlen volt az MDF kampánya, mégis bejött. A baloldali szavazóknak Gyurcsány Ferenc túl sokat ígért, és alig teljesített, és ezt nehezen fogják neki megbocsátani. A politikai píár tönkretette a magyar politikát.

 • chili & vanilia - Cseresznye, meggy, piros

  Fel a kezekkel - ha a kedvenc konyháját kérdezik, ki vágja rá a németet? (A csülök nem ér.) Méretes sültek, kolbászok, wurstok, káposzták - rusztikus, télies, férfias ízvilág. Olykor persze nem rossz a frissen sült kolbászok és a remek serpenyős, hagymás krumpli gyomorkorgató illata.

 • tévésmaci - A sül visszatér a Tendelende térről

  Jake - a törökőriek kapitánya - egy napon ráébredt, ez így nem mehet tovább. Tudta ő a lelke mélyén már régen, de halogatta, nem akart sehogy sem szembesülni vele.

 • mi a kotta? - Ferde utakon

  "Évtizedekkel ezelőtt, amikor még igazgatója voltam a Zeneakadémiának, felhívtam egyszer Bartók Bélát, aki az intézetnek egyik legtehetségesebb növendéke volt, és igazgatói szobámban le akartam téríteni arról a lehetetlen útról, amelyre már akkor rálépett.

 • étel, hordó - RICHARD'S

  A heti kertész lesnek lőttek: a hét végi, jégesővel színesített lehűlés visszazavart bennünket a téli időszámításba. Szombat délután a Móricz Zsigmond körtéren Imre herceget fagyosszentnek nevezzük ki, miközben imáinktól jó távolra kergetjük el a buszvezetőt, aki az ajtót éppen az orrunk előtt csapja be.

 • rés a présen - A tiszta érzelmeket kell újraéleszteni - Csík János hegedűs, a Csík zenekar vezetője

  rés a présen: Az Égtájak Iroda MadArt'09 - Magyar kulturális napok Szerbiában néven fesztivált szervez Belgrádban, Nisben és Krusevacban június 14. és 18.

 • kulthírek

  DÍJ Alice Munro kapja az idei Nemzetközi Man Booker-díjat: a 60 ezer fonttal járó elismerést június 25-én veheti át a kanadai novellista. A 2005-ben alapított, kétévente odaítélt díjat eddig az albán Ismail Kadere és a nigériai Chinua Achebe nyerte el.

 • friss felhívás

  Olyan színészeket keresnek, akik nem színházi körülmények között is képesnek érzik magukat hivatásuk gyakorlására. Június 16.

 • film - ROCKHAJÓ

  Hatvanhatban az bántotta az angolokat, hogy a szent életű BBC csak heti két óra rock'n'roll-t nyomott, így a lakosság kénytelen volt a kalózrádiókra hangolni a készülékeit. Ki tudja, mióta keringett Richard Curtis fejében az ötlet, hogy emléket állítson e közepesen nagy idők lázadó szellemű lemezlovasainak; lehet, hogy korábban valami évforduló is volt a dologban, de Curtis akkor még nem tartott ott rendezőként (noha a Négy esküvő és egy temetés vagy a Sztárom a párom forgatókönyvírójaként rég bérli a brit romkombirodalom trónját).

 • könyv - SIMONE DE BEAUVOIR: AMERIKAI SZERELEM

  Meglátni és megszeretni: giccsforgatókönyv, mégis ez történt Simone de Beauvoirral, amikor 1947 végén Chicagóban megismerkedett Nelson Algrennel. Különbözőbb embereket nem is lehet elképzelni.

 • dvd - RICHARD STRAUSS: SALOME

  Tetszik vagy nem, ha az operaszínházban a rendező a legmarkánsabb egyéniség, ő kerül az előadás középpontjába. David McVicar ráadásul koncepciózus karakter és lehengerlő figura, fölkészültsége és energikussága számos próbafolyamatot végigkísérő filmen látható, azon is, amelyet a londoni Királyi Operában tavaly bemutatott produkció felvételéhez mellékeltek.

 • könyv - LE CARRÉ: ÁRULÁS

  A George Smiley-trilógia első kötete már megjelent magyarul, most új fordításában olvashatjuk ezt a tökéletes remekművet. A fikció hátterében egy kínosan valós esemény áll: Kim Philbyről, az angol hírszerzés egyik vezető emberéről a hatvanas évek elején kiderült, hogy "vakond", vagyis a szovjet kémszolgálatnak dolgozik.

 • film - VAKSÁG

  Sokat ígérő felütés: egy szerencsés(?) kivételtől eltekintve korra, nemre és hollywoodi státuszra való tekintet nélkül már az expozícióban megvakul minden szereplő. És ekkor az Isten városával híressé lett Fernando Meirelles még el sem kezdte igazán szívatni hőseit.

 • könyv - MATTHIJS VAN BOXSEL: A BUTASÁG ENCIKLOPÉDIÁJA

  A holland szerző rést talált a kurrens világmagyarázatok palettáján. Felfedezte az ember leghűségesebb társát; nem a kutyát, hanem a minden dolgok mélyén ott csaholó emberi butaságot.

 • ANGERTEA: TWENTY-EIGHT WAYS TO BLEED

  Ha készítenénk egy lexikont a metálról, az "underground" cikkely mellé az Angertea fotója is odakerülhetne: a nagymágocsi trió tizenhárom éve játssza szemernyit sem apadó lelkesedéssel leginkább progresszív grunge-nak nevezhető, de hard rocktól sem épp mentes, hol kísérletezősen el-elszálló, hol újra felpörgő zenéjét úgy, hogy a hazai metálos keménymagon kívül még mindig nem ismeri őket gyakorlatilag senki.

 • Lemez - Magyarul zúg - SUNN O))): Monoliths & Dimensions

  Három akkordot bárki meg tud tanulni. De minek az a három, ha egy is elég. A drone, az egyetlen hosszan kitartott hangot lebegtető-remegtető morajzene napjaink punk-rockja. A zajzene egyszemélyes hálószoba-zenekarai ezzel a monoton gerjedéssel lármázzák tele az undergroundot.

 • Lemez - Lelket simogató - The Whitest Boy Alive: Rules

  Erlend Oye tán az elektronikus/popzenei világ egyik legkedvesebb, leginkább szeretni való csodagyereke, aki - s ezt nagy örömmel látjuk - egy pillanatra sem képes abbahagyni önként vállalt, igényes népszórakoztatói misszióját.

 • Lemez - Szamárfüles receptkönyvből - Sonic Youth: The Eternal

  1982 és 1990 között megjelent lemezein a Sonic Youth olyan döbbenetesen fantáziagazdag, túlzás nélkül forradalminak nevezhető gitárkísérleteket folytatott, hogy voltaképp megérthető, hogy később már különösebb újításra nem futotta a New York-i zenekar erejéből - ugyanakkor rendkívüli pályafutásának első nyolc éve miatt az is világos, hogy miért vár újra és újra mégis mindenki valami meghökkentőt az éppen aktuális SY-lemeztől.

 • Film - A rossz Ede - Alex Proyas: Képlet

  Magasan kezdünk: ötven éve az elemi iskolában a beutaltak egy, a jövőről alkotott elképzeléseik rajzaival degeszre tömött "időkapszulát" eresztenek a földbe. Ötven év, az annyi, mint 1959, űrrakétát rajzol szinte minden gyerek, meg biztos föld felett pár arasznyival közlekedő sportautókat.

 • Opera - A Dél keresztje - Verdi: A szicíliai vecsernye

  A szicíliai vecsernye tagadhatatlanul érdekes opera. Érdekes abban az ironikus értelemben, mellyel a mérsékelt elragadtatást szokás formulázni, hiszen a koncertszámként is közkedvelt nyitányt követően Verdi nagyoperája meghökkentő és igencsak fölös bőséggel kínálja a vadromantikus dramaturgiai patenteket és az olykor teljes negyedórákat egy szuszra átfecsegő zenei semmitmondást.

 • Színház - Passzé - Eugene O'Neill: Hosszú út az éjszakába

  Meglehetős népszerűségnek örvend bizonyos színházi körökben az a hiedelem, hogy a világirodalomnak vannak bármikor elővehető tuti darabjai, amelyek a bennük foglalt nagy emberi problémák okán mintegy maguktól és magukban tarthatnak igényt a közönség kitüntető figyelmére.

 • Kiállítás - "Czélra-czélra hű Lövész!" - Kortársak lőegylete

  Időről időre találkozhatunk olyan tematikus kiállításokkal, ahol a kortárs művészet egy-egy, kifejezésmódjától idegen tárgytípussal kokettál. Így volt ez például 2006-ban a Godot Galéria által szervezett tárlaton, ahol a felkért művészek nyakkendőkre festettek, vagy 2008 elején a VAM Design Center Fazonigazítás című kiállításán, ahol a kurátor értéktelen hamisítványokat bocsátott az alkotók rendelkezésére.

 • Könyv - Nyers, édes, szent - Vlagyimir Szorokin: Cukor-Kreml

  Való igaz, az oroszoknak el kellene számolniuk az elmúlt minimum százéves történelmükkel, feldolgozni minden traumát - különben az utóbbi időben fellángolt "újpravoszláv hevület" oly mértékig fokozódhat, hogy Szorokin nyomasztó jövővíziója, melyet megismerhettünk a tavaly megjelent Az opricsnyik egy napjából (lásd: Szent Oroszország, Magyar Narancs, 2008.

 • Könyv - Pácban - Spiró György: Feleségverseny

  "Az ilyen regényt a hülye is megérti, és ez kurva nagy dolog" - jegyzi meg a Feleségversenyről annak vége felé III. József magyar király, eredetileg kispesti villanyszerelő. Spiró a korlátlanul korlátolt hülyékről és a hülyeség természetéről írta meg új regényét, de nem arra törekedett, hogy a hülyék értsék meg a művét, hanem arra, hogy mi, olvasók értsük meg a hülyeséget.

 • Folyóirat

  Prizma

  Filmszakosok, akik lapot akarnak, szerkesztői tapasztalatuk nincs, költségvetés alig, a szerzők honorárium nélkül dolgoznak - az alapképlet nem túl biztató. Ehhez képest az első számával két hete jelentkező Prizma teljes fegyverzetben lép elénk az ELTE dohos folyosóiról, olyan minden szempontból profi, kész lapként, hogy a szavam elakad.

 • Kiállítás - A tenger gyümölcsei - Fiume magyar emlékezete

  Minden Fiumében kezdődik, a "mi kikötőnkben", de legfőként az isztriai nyaralás, pláne ha az utazás valami békebeli módját választjuk, mondjuk a vasutat. Ámbár ha teljesen úrrá lesz mirajtunk a gátlástalanság, s a hajót is beállítjuk, akár a dalmáciai nyaralás első állomása is lehet.

 • Családi napközik, zugbölcsődék - Alapító anyák

  A gyes megkurtítása miatt több szülőnek kell ismét munkát vállalnia. De mi lesz a gyerekekkel? Anyukák ajánlgatnak egymásnak "szuper" helyeket, és egyre több családi napközi nyílik.

 • Halál és szex - Fulladt erotika

  A rendőrség szerint tragikusan végződött szexuális játék áldozata lett a bangkoki szállodai szobájában holtan talált David Carradine. Csak az Egyesült Államokban több száz férfi hal meg évente maszturbálás közben.

 • Zivatarfelhő - Nimbusza van

  A zivatarfelhő az egyik leglátványosabb - de alkalmanként a legveszélyesebb meteorológiai képződmény. S vigyázat: a baj nem jár egyedül!

 • cyberhírek

  Offenzíva Az Afganisztánban állomásozó amerikai hadsereg "a tálibok propagandájával szembehelyezkedve" Facebook-, YouTube- és Twitter-oldalt indított, hogy még jobban elérjék azokat az olvasókat, akik a napilapok helyett az internetről tájékozódnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...