• MaNcs 21. évf. 27. sz. (2009. 07. 02.)
  Lázongás az MSZP-ben

  Buzgárok és fakadóvizek

  Éles, időnként személyeskedő viták dúlnak az egyre népszerűtlenebb MSZP-ben. A július 4-i kongresszusra készülődő szocialisták második vonala, a zömében fiatalokból álló alkalmi szövetség bizalmi szavazást követel a pártvezetéssel szemben. Az "öregek" sértődötten utasították vissza a javaslatot, azzal vádolva az ifjakat, hogy csak a listás helyekre utaznak, a konfliktusok generálásával pedig szétverik a...

  2009 / 27
 • Félix Péter

  Jön a lengyel modell

  Zsidókérdés Magyarországon - 2009

  Gőzerővel folyik az antiszemita szervezetek elleni álharc: miután Bácsfi Dianát és a Vér és Becsület Egyesületet elsöpörte a demokrácia, most a Magyar Gárdán a sor. Eközben a parlamenti pártok és a mindenkori kormányok a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) együttműködve keményen dolgoznak a mintegy százezer zsidó identitású magyar világi érdek-képviseleti szervezeteinek kialakulása ellen, amelynek egyetlen eredménye lehet: a teljes asszimiláció.

 • Két százalék - Az SZDSZ bukásáról

  Amikor egy évtizeddel ezelőtt a Horn-kormány nyugdíjreformja lehetővé tette a magyarok számára, hogy részlegesen átlépjenek az állami nyugdíjrendszerből a magánpénztárakba, kétmillió ember - az érintettek nagy többsége - a lábával az öngondoskodásra szavazott az állami újraelosztással szemben.

 • kertész lesek: Bukhara bár

  Magyar Narancs, 2009. június 4. A Bukhara Bár nevében nagyon köszönjük a dicsérő szavakat.

 • Sziasztok!

  Tényleg nem szoktam ilyeneket csinálni, de ezt most nem bírtam megállni: szeretnék meleg szívvel gratulálni a Margit hídról írott vezércikketekhez eme hír tükrében:http://index.hu/belfold/budapest/2009/06/25/megszavaztak_plusz_17_milliardot_a_margit_hidra/ Üdv, Áron Ui.

 • Üres a híd - csend mindenütt

  Magyar Narancs, 2009. június 18. Kedves Mancs! Érdeklődéssel olvastam a szerk.

 • Magyar világszám; Snoblesse Oblige

  Magyar Narancs, 2009. június 25. Tisztelt Szerkesztőség! Több okból is jóleső örömmel olvastam Csont András méltató kritikáját a Budapesti Wagner-napok Ring-produkciójáról, benne a spiritus rector-karmester Fischer Ádám kétszeri megemlítésével.

 • Fizetünk, gazduram!

  Tudják, mi a baj az árakkal? Az, hogy piszkosul drágulnak.

 • Maradj még!

  A hétfői országgyűlési szavazásoknak - vagyonadó, jövő évi adójogszabályok, gyes - több tanulsága is van. A szándék, miszerint az adórendszert a fogyasztási típusú adók irányába kell tolni, például tetten érhető (mint a korábbi áfa-emelésben is).

 • Csak semmi politika!

  Szabályozók és szabályozottak

  Amikor a bankokat, biztosítókat, befektetési alapokat felügyelő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke lemondott, a Portfolio.hu az Indexre hivatkozva magyarázatként ezt írta: "Az utóbbi hetekben, hónapokban szélesebb körökben is elfogadottá vált a piaci elemzők, befektetők és más pénzügyi szereplők körében nyílt titokként terjedő vélemény, hogy a pénzügyi felügyelet túlságosan elnézően bánik a bankokkal".

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink III.

  Egy öreg, beteg koldusnak van esélye az alamizsnára, de egy szegény filozófusnak aligha. Mert míg azt mindenki el tudja képzelni magáról, hogy idővel majd öreg lesz és beteg, azt szinte senki, hogy egyszer majd filozófiára adja a fejét.

 • "Olvasói levelek" - Maga itt a tánctanár? - Ököljog

  Magyar Narancs, 2009. június 18. Tisztelt Tanár Úr! Bravúros logikájáról, érvrendszeréről, noha Ön szakmája elismert képviselője, azért tartom feleslegesnek a vitát, mert ezúttal váratlan felületessége, pontatlansága okán alkalmatlan rá.

 • kérdőív

  Kedves Olvasóink! Októberben húszévesek leszünk! Húszéves a Narancs! Mit szólnak hozzá? Igen, igen, Önök, drága olvasóink, kedves barátaink! Mit szólnak? Mondják meg a magukét! Eddig azt kértük, olvassanak ki minket, most olvassanak be!

 • Szabad jelzés a "nemzetközi jellegű" felsőoktatásnak - Jöhetnek a többiek

  Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények hazai megtelepedését szabályozó törvényt, s így az angol nyelvű Közép-európai Egyetemet (CEU) és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet további hasonló iskolák követhetik.

 • Áramfogyasztás és erőműépítés - Kinek merjék megmondani?

  Míg az utóbbi négy-öt évben az áramfogyasztás évi egy-másfél százalékot emelkedett, idén áprilisban és májusban a rendszert irányító Mavir 11 százalékot meghaladó visszaesést mért. Ilyesmire csak a rendszerváltás utáni gazdasági szerkezetváltás idején volt példa.

 • A fuzárium két hete Magyarországon - Búza közé keveredett

  A fuzárium nevű növényi kártevő lehetséges károsító hatásairól a magyar lakosság az elmúlt napokban alaposan kiművelődött. Vajon egy csongrádi kislány furcsa fejlődési rendellenességét valóban a nevezetes gomba méreganyaga (DON-mikotoxin) okozta-e, s ha igen, akkor általában is veszélyes a hazai fogyasztókra?

 • "Mi lettünk volna a gazdasági növekedés gátja" - Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének leköszönő elnöke

  A Felügyeleti Tanács elnökének lemondását megelőzően felbolydultak az események a PSZÁF körül. Elvonhatóvá váltak az eddig csak a szervezet működésére fordítható felügyeleti díjak, felröppent a híre a jegybankkal való összevonásának, majd megjelent (később elhalt) egy törvényjavaslat a testületi helyett az egyszemélyi vezetést alkalmazó, egyúttal elnökcserét is hozó átalakításra.

 • Jemen a polgárháború szélén - Hivatalosan nincs népirtás

  Szanaá óvárosának egyik sikátorában ülünk. A müezzin éppen végez a délutáni imára hívással. Harminc fok van, rágcsáljuk a katlevelet, és kezdünk csúnyán beállni. Kétszáz kilométerre tőlünk északra az al-Káida éppen kivégez három külföldi humanitárius munkást.

 • Új romániai magyar államelnökjelölt - Visszatartják kicsit még a hattyú dalát

  Kisebbfajta földindulás ment végbe az erdélyi magyar politikában: eldőlt, hogy az RMDSZ indít államelnökjelöltet az őszi választáson, és nem is akárkit. Ha nem is a legújabb, de mégis a fiatalabb generációhoz tartozó Kelemen Hunor lesz a romániai magyarok jelöltje, aki összeméri az erejét az eddig kérlelhetetlennek és legyőzhetetlennek bizonyuló jobboldali Traian Basescuval és a kitartóan mögötte loholó szociáldemokrata Mircea Geoanaval.

 • chili & vanilia - Tőtikék

  Az Oszmán Birodalom udvari szakácsainak köszönhetjük az egyik legjellegzetesebb ételt, amely a birodalom szinte összes országában elterjedt, ma is nagy népszerűségnek örvend, a teljes Balkántól Iránig. Maga a "dolma" szó töltöttet jelent, azonban nemcsak leveleket, hanem a különböző töltött zöldségeket is így nevezik.

 • tévésmaci - A sül beultráz

  Beszéljünk akkor a nevekről - mondta némi fenyegető éllel a hangjában Sztupa. Troché, mintha épp erre várt volna, előkapott egy dossziét (Sztupa fogadott magával egy sörbe, hogy üres).

 • mi a kotta? - Nézzék a tévét!

  Az időjárásról ugyan nem szólhatunk teljes bizonyossággal, azonban a pesti koncertéletet elnézve bátran kijelenthető, hogy végképp beütött a nyár. Így a zeneakadémiai vakáció nyomában immár a Művészetek Palotájában is megcsendesedik az élet, úgyannyira, hogy az elkövetkező hétről csupán egyetlen nagyobb szabású hangversenyt említhetünk: a csütörtökit, melyen Verdi gyászoperája, az olasz Eötvös József, Alessandro Manzoni előtt tisztelgő Requiem fog felhangzani (Nemzeti Hangversenyterem, július 2.

 • kertész lesek - BOX UTCA

  A Bajcsy-Zsilinszky úti létesítmény Gyertya néven futott a XX. században, s a nyolcvanas években annyira exkluzívnak számított, hogy sokan csak suttogva merték kiejteni a nevét - féltek, hogy ez is felárral jár.

 • rés a présen - Richárdunkat utoljára - Dolmány Attila színész

  rés a présen: A Színikritikusok Díját kaptad tavaly a legjobb férfifőszerepért a Budapesti Kamaraszínház Árpádház című előadásában. Nehéz a szerep? Dolmány Attila: Az Árpádházban nincs könnyű szerep, nem is könnyű előadás.

 • kulthírek

  GYÁSZ 50 éves korában, Los Angelesben elhunyt Michael Jackson: a titokzatos betegségekkel, magánéleti problémákkal és súlyos adósságokkal küzdő amerikai popsztár szíve mondta fel a szolgálatot. Júliusban kellett volna színpadra lépnie Londonban, nagy szenzációként beharangozott visszatérése mindörökre elmarad (cikkünk a 42-43.

 • film - TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA

  A Paramount-logóra úgy kerülnek fel a csillagok, mintha egy mérges nindzsa vette volna célba a közismert feliratot - lendületes kezdés, az ember pont ilyet vár Michael Baytől, meg közepesen átsütött, vérnarancs naplementét metálszínű, tolótetős világvégékkel.

 • koncert - PRONG

  A Prong pontosan beleillik abba a halmazba, amely a kilencvenes évek leginvenciózusabb rockzenekarait tartalmazza, és amelynek főbb képviselői, a Ministry, a Life of Agony és a Helmet tavaly alig két hét leforgása alatt fordultak meg Magyarországon.

 • kegytárgy - SZUPERHőSÖK SOROZAT

  Láttam a boldogságot én, ólomból volt, foga sárga és alig 10 centiméter. Gondosan beállított hajzata méregzöld, pofázmánya krétafehér, sétapálcája arany, s noha újságmellékletként látta meg a napvilágot, elég biztosan áll a talapzatán, mi több, narancsszínű mellényével ördögien harmonizáló padlizsánlila frakkjának gyűrődései is jól kivehetők.

 • lemez - JARVIS COCKER: FURTHER COMPLICATIONS

  A kilencvenes években a szaksajtó által csak britpopnak címkézett stílus programadó zenekarai nem igazán voltak táptalajai a szólókarriereknek: a Radiohead énekese, Thom Yorke csak egyetlen (bár kiváló) lemezt vett fel, Damon Albarn inkább a Blur utáni projektjeivel volt elfoglalva, az Oasis frontemberét, Liam Gallaghert pedig igazán soha nem érdekelte a saját pálya.

 • film - Jumurta

  A szolgálatmegtagadásért kényszernyugdíjazott cinikus zsaru, amikor viszi vissza elvált feleségéhez a hét végi láthatásról két kamasz fiát, emberrablással dúsított bankrablás áldozata lesz, egy véletlen autóbaleset tragikus következményeként.

 • könyv - THOMAS BERNHARD: DÍJAIM

  Van egy fotó, amit képeslapként is árulnak az osztrák fővárosban: Thomas Bernhard egy bécsi kávéházban (jelesül a stallburggassei Bräunerhofban, a belváros közepén). Úgy nem illik oda, ahogy Hrabal illett az Arany Tigrisbe.

 • kiállítás - ÁTLAGOSAK

  Tizenöt fotó sorakozik a Platán Galéria falán, rajtuk családok, barátok vagy magányos emberek. Nem hasonlítanak egymásra, nincsenek közös kedvteléseik, arcuk gyakran semmilyen, szokványos vagy felejthető, környezetük leginkább kispolgári és szegényes, a háttérben nippek, családi relikviák, poszterek vagy feszületek.

 • Koncert - Szél verte, eső mosta - A Depeche Mode a Puskás Ferenc Stadionban

  A vissza-visszatérő Depeche Mode-koncertek fővárosunk zenei életének üde színfoltjai - mondhatnánk, ha feltétlenül füllenteni szeretnénk, habár kár lenne lebecsülni mindazt, ami sok tízezer ember számára jelent felhőtlen szórakozást.

 • Koncert - Fülledtség - A Voivod és a Down Budapesten

  Azonos műfajból egymástól jobban különböző két zenekart nehéz lett volna összeterelni. A kanadai Voivod korai felállásában turnéztatja búcsúzónak szánt lemezét, a négy évvel ezelőtt elhunyt, dalszerzőként pótolhatatlan gitáros, Denis "Piggy" D'Amour fennmaradt témáiból összeállított Infinit.

 • Michael Jackson (1958-2009) pályaképe - Az élő halott

 • Film - Panelvámpírok - Tomas Alfredson: Engedj be!

  Ilyet sem láttunk még; személyesen a Rubik-kocka lesz szerelmi katalizátorrá egy svéd lakótelepi vámpírfilmben! Igen, az Engedj be! - egyébként az angol cím Morrissey után szabadon (Let the right one [slip] in!) sokkal kifejezőbb, hiszen itt a megfelelő ember beengedéséről van szó, míg a magyar fordítás ezt hanyagul mellőzi - határozottan lakótelepi vámpírfilm, noha alkalmasint nem is vámpírfilm.

 • Tévé - A bagdadi tolvaj 2. - A Szaddám-klán - az HBO minisorozat

  Amikor a South Park játékfilm változata, a Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999) a világuralomra törő sátán meleg fiújaként léptette fel Szaddám Huszeint, az felért egy kilövési engedéllyel. Innentől a háború már csak idő kérdése volt.

 • Színház - A színház helye - Szörprájzparti, Lír, Idill

  A színház mint épület, ahol (többnyire emelt színpadon) színházi előadásokat tartanak, mostanában veszít pozíciójából. Ez a folyamat nagyjából együtt mozog azzal, hogy a színház mint műfaj ugyanennyit nyer más terepeken.

 • Kiállítás - A Perjovschi-jelenség - Köztes idő: Terv (a Tudás Múzeumához)

  Nehéz megítélni, hogy Lia és Dan Perjovschi tevékenységének ma is akkora-e a jelentősége, mint a rendszerváltást követő években volt. Az olyan ellenintézmény, mint az övék (személyes, avantgárd, független) nehezen akademizálódik, még ha a közeg, nem kis mértékben nekik köszönhetően, meg is változott.

 • Könyv - Utazás a húgyhólyagom körül - Philip Roth: Szellem el

  Nemcsak az ikertornyoknak annyi, de Nathan Zuckerman prosztatájának is. A merényletet Philip Roth irodalmi alteregója ellen a rák nevű terrorista vállalta magára, az utókezelések jelenleg is tartanak, s Zuckerman, az író épp azért igyekszik önként vállalt vidéki magányából a manhattani urológiára, hogy súlyos inkontinenciáját könnyedebbre cserélje.

 • Könyv - Szabadidős irodalmi tevékenység - Flann O'Brien: Úszikkétmadáron

  Noha már két regénye is megjelent magyarul (A fába szorult féreg, A harmadik rendőr), az 1911-ben született és 1966-ban meghalt ír szerző tökéletesen ismeretlennek számít nálunk. És feltehetően más tájakon sem törik szét a kirakatokat regényeiért, jóllehet Graham Greene meg Anthony Burgess a 20.

 • Folyóirat

  2000

  Születésnapi összeállítást készíteni egy folyóirat számára is hálás, de nem veszélytelen feladat. Nehéz úgy ünnepelni nyilvánosan, hogy az ne csapjon át öncélú kellemkedésbe és/vagy önfényezésbe.

 • Elsüllyedt szerzők XX.

  A történelmi alkalmazott

  Váci Mihály (1924-1970)

  Pályafutása mindössze tizenöt évig tartott, de ezalatt olyan karriert futott be, ami szinte példa nélküli az újabb magyar irodalomban. Persze ehhez kellett a korai Kádár-korszak kultúrpolitikája, melyben elkötelezettsége révén kiemelt szerepet szántak neki.

 • Kiállítás - Ágyról, asztalról - Nagytétényi Kastélymúzeum

  A nyolcvanas évek elején még a 43-as villamossal kellett kidöcögni az egykor önálló községbe, 1950 óta Kistéténnyel, továbbá Budafok megyei jogú várossal együtt a főváros XXII. kerületébe. Akkoriban még HÉV-vonal vezetett ide - eredetileg a Gellért tértől.

 • cyberhírek

  Pirate Bay Nem lesz új tárgyalás a Pirate Bay svéd fájlcsereközpont ügyében, ahol a bíróról kiderült, hogy olyan szervezetek tagja, amik a vádat képviselő szövetség részei. A kalózok az EU emberi jogi bíróságához fordulnak.

 • "Bokszzsákot kapnak" - Nagy Péter gyermekpszichiáter a kényszerbetegségről

  A gyermekek egy-két százaléka kóros gondolatoktól, kényszercselekvésektől szenved, s ezektől képtelen megszabadulni. Nagyon kevesen kerülnek szakemberhez közülük. Nagy Péter gyermekpszichiáter, a Vadaskert Kórház és Szakambulancia munkatársa többek között kényszerbeteg fiatalok számára vezet terápiás csoportot.

 • Transzneműek Indiában - Váltóláz

  Hidzsrának lenni Indiában kábé olyan, mintha valaki nálunk meleg roma adóellenőrként élné mindennapjait. A harmadik nem tagjai mégsem hagyják, hogy elrontsák a jókedvüket.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...