• MaNcs 21. évf. 28. sz. (2009. 07. 09.)
  Interjú

  Még mindig közel a szakadékhoz

  Bajnai Gordon miniszterelnök a válságkezelésről

  Bajnai Gordon szerint a pénzpiacok visszaigazolták a vállalt idejének negyedénél tartó kormány munkáját, ezért kell a készülő költségvetésnek is tükröznie az eddigi irányt. Az MSZP jól felfogott hosszú távú érdeke miatt támogatja a népszerűtlen intézkedéseket - véli a miniszterelnök, akinek továbbra sincsenek pártpolitikai ambíciói.

  2009 / 28
 • László Róbert

  Falazás a lyuk körül

  A választási reform félrecsúszásáról

  Az ideiglenesnek szánt magyar választási rendszer megújítása körüli lassan két évtizedes kálvária kiválóan példázza újkori demokráciánk intellektuális állapotát: míg a főbb politikai szereplők néhány ciklussal korábban legalább a rendszer tényleges problémáiról vitatkozva nem jutottak megegyezésre, addig mára nem maradt más, mint az üres, sehová sem vezető "kisebbparlamentezés".

 • "A kritikusoknál szigorúbban működöm"

  Magyar Narancs, 2009. június 11. Sajnálatos (leírói?) tévedés nyomán Rákosi lett a 24.

 • Olvasói levél - Jön a lengyel modell

  Kedves MaNcs! Félix Péter sokadszor írja le azt, amit már sokszor elmondott a magyarországi zsidóságról, és aminek nem sok köze van a reális elemzéshez, ezért vitára sem nagyon érdemes. Egyetlenegy felháborító állítására azért kénytelen vagyok reagálni: "(.

 • Szomorú vasárnap

  Elnökválasztásra készül a Szadbad Demokraták Szövetsége! Támogatjuk Weinek Leonárdot, a debreceni zászlóbontót, a megyék emberét, a tapasztalt polgármestert! Legyen ő az SZDSZ elnöke, vivát! Azért támogatjuk őt, mert a liberalizmus reneszánszáért száll síkra, s mert a budapesti választmányban zuglói létére egy elnökjelölő szavazatot sem kapott.

 • Szűkülő keret

  A szombati Erzsébet téri tüntetést, amely az előző nap jogerősen betiltott Magyar Gárda Egyesület melletti demonstrációvá alakult át, és heveny zsidózás lett a vége, azért számolta fel a rendőrség, mert az egy be nem jelentett megmozdulás volt, és az ilyeneket a rendőrségnek a gyülekezési törvény értelmében fel kell számolnia.

 • Pálya a magasban

  Mr. G. történetei

  Wimbledonban ismét győzött, ezzel Roger Federer lett a tenisz statisztikai királya: "trónra ült", "megkoronázták" és így tovább. Sokféle királyság létezik, ez nyilván csak az egyik, talán mind közül a legegzaktabb.

 • Ekotrip

  Átláthatatlan függőség

  Úgy látszik, egyetlen kormány és egyetlen befolyásos párt sem tud megbékélni azzal a gondolattal, hogy a független nemzeti intézmények vezetőit nem lehet csak úgy fenéken billenteni. Kiszekálni persze bárkit lehet: a legfüggetlenebb intézmények legjobban védett posztjain is előfordulhat, hogy kellő nyomás alatt elszakad a cérna.

 • Válság Hondurasban - Mindent vissza

  Szabad, szuverén és független - így jellemzi magát Honduras bohókásan színes állami címerének körfeliratában. Még pár hete is kevesen hitték volna a Magyarországnál alig nagyobb közép-amerikai köztársaságban, hogy a példátlanul egységes külső nyomás következtében mindez megkérdőjeleződhet.

 • Haramiák Kelet-Európában 4. - Bulgária - A Balkán Szicíliája

  "Sok államnak van maffiája, de csak nálunk van a maffiának saját állama" - vonatkoztatják magukra rezignáltan a bolgárok a Balkán-szerte ismételgetett közhelyet. És ha talán túloznak is, tény, hogy a szervezett bűnözés Bulgáriában már a konszolidáció időszakába lépett, olyannyira, hogy az Európai Uniót is cselekvésre késztette.

 • Okos mérők Magyarországon - Energikus toporgás

  Ha elege van az áramszolgáltatójából, az interneten párat kattint, és már át is szerződött egy másikhoz. Ez a nálunk sci-fibe illő jelenet Svédországban mindennapos. A rendszer alapjai az ún. intelligens fogyasztásmérők.

 • "Napokon belül eldől" - Béki Gabriella az SZDSZ-ről

  Ott volt a Szabad Kezdeményezések Hálózata alapító levelének aláírásakor, az SZDSZ megalakításakor, s már az első szabadon választott parlamentben is. Több éven át az országos tanács elnöke, illetve ügyvivő - utóbbiról néhány hete lemondott.

 • Egy gyilkosság utóélete - Kiskuneszlár

  Mécsessel és virággal emlékeztek a romák szombaton Kiskunlacházán a tavaly meggyilkolt H. Nórára. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azt követelte: véget kell vetni annak a politikai ámokfutásnak, amely a helyi romákat tette felelőssé a gyilkosságért, kollektíve megbélyegezve a népcsoportot.

 • Miért nem tüntethetett a szélsőjobb a Szabadság téren? - Elhárítási technikák

  Antidemokratikus módszerekkel akadályozták a 2009. július 4-i szélsőjobbos demonstrációt, egy kulturális rendezvény ugyanis utólag beelőzhette a rendőrségen szabályosan bejelentett tüntetést. Az ügy újfent rávilágít: a közterületek tulajdonosai gyakorlatilag korlátlanul korlátozhatják a szólásszabadságot.

 • A jegybank és kritikusai - Akik bénáztak és akik benézték

  Sokáig túl szigorú volt, majd túl hamar lazított a monetáris politikán. Miért nem emelt kamatot, majd amikor emelt, miért emelt ekkorát? Miért nem vág már az alapkamaton, miért vág ekkorát? Miért nem fogta vissza a belső keresletet, mikor szánja rá magát végre a hazai gazdaság stimulálására?

 • chili & vanilia - Mozzarella, burrata, ricotta

  Néhány éve még különlegességszámba mentek, csak ínyencüzletekben lehetett hozzájutni az olasz friss sajtokhoz, ma már szinte minden nagyobb szupermarket polcán megjelennek. Hármójuk közül kedvencem a pugliai specialitás, a burrata, amely maga a lágy krémesség, ha valaki megkóstolja, nemigen fog róla leszokni.

 • tévésmaci - A sül neve Rontó Pál

  Most olvastam ki épp Csikós Nagy Béla Szocialista árelmélet és árpolitika című friss munkáját, úgyhogy nem lesz semmi probléma - szólt vissza az ideológiai titkár ajtajából a távozó Bútorraktár. És, jé, tényleg 1974-et írunk, milyen jól néz ki az afféle "na, húzzon már" mozdulattal, fáradtan búcsút intő Óvári elvtárs.

 • mi a kotta? - Ugyanaz hátulról

  A Magyar Rádió legendás zenei fejtörője, a gazdag utóéletű Ki nyer ma?, mely műsornak mellesleg e sorok írója is őszinte híve és lelkes játékosa volt, több ezer adása során napról napra feladta a leckét a kérdések összeállítóinak: vajh' minő kapcsolatot teremtsenek az egy-egy adásban egymás mellé kerülő öt zenei részlet és az adott nap között?

 • rés a présen - A párbeszéd teljes hiányának tükrében - Debreczeni Márton, a Budakeszi Kompánia rendezője

  p>rés a présen: Augusztus 1-jétől Tematikus Közép-európai Színházi és Filmfesztivál lesz a Zsámbéki Színházi Bázison, azon belül a Senkiföldje projektben vesz részt a társulatod. Kikkel és hogyan jött létre ez a program?

 • kertész lesek - NÉGY ORSZÁG

  Pestújhely valaha a vendéglátóipar fellegvárának számított, valószínű, hogy az egy négyzetméterre jutó kocsmák, kávéházak száma a II. világháborúig itt volt a legmagasabb az országban.

 • kulthírek

  CHEB MAMI BÖRTÖNBE Egy párizsi bíróság öt évre ítélte Cheb Mamit, amiért az algériai rai-sztár elraboltatta és abortuszra kényszerítette korábbi partnerét: a francia fotográfusnő azt állította, hogy egy hivatalos útja alkalmával Algírban elkábították, és egy villában magzatelhajtást próbáltak végrehajtani rajta - kiderült, hogy sikertelenül, s meg is szülte a gyermeket.

 • dvd - ITT JÁRT HENRY POOL

  Az Amerikai szépség híres nyitójelenetében felülről közelítettünk a polgári nyavalyákat rejtő kertvárosra, és az sem volt akármi, amikor Kevin Spacey főszereplőtől szokatlan beletörődéssel már a legelején bemondta, hogy 42 éves amerikai férfi létére egy éven belül halni készül.

 • könyv - HAJDU ENDRE: SZÓMÚZEUM

  Ilyenkor, kalászonyos idején, a hibernális hónapoktól távol, midőn nem jósol hóhömpöt a légtüneménytan, annál gyakrabban fias ménkűt, jólesik begördülni nyargonczánkon, jobban mondva gyorsonyánkon, ha már bérszáguldóra nem telik, a serkápolna kertjébe, hol a hömpöc mellett ajánl helyet az étnök.

 • folyóirat - Rubicon, 2009/5

  A történelmi magazin kiemelt témái ezúttal az 1942-es januári és az 1944-es őszi-téli délvidéki vérengzések. Az 1942-es "hideg napokon" a magyar honvédség és csendőrség partizán- és csetnikellenes tisztogató akciója közönséges tömeggyilkosságba torkollott, melynek 3340 polgári áldozata volt (köztük 147 gyermek).

 • koncert - MARILYN MANSON

  Ahogy a posztmodern, úgy annak ikonja is fárad és öregszik, ám emiatt talán egyiküket sem fogjuk inkább vagy kevésbé szeretni. A győri püspökség által is gerjesztett kiemelt érdeklődéssel kísért program mindazonáltal - netán meghallgattattak a közös imák, elérte célját a koncerttel egy időben tartott szentségimádás?

 • sport/tv - TOUR DE FRANCE 2009

  Biztos ismerik, biztos van arra szó, amikor minden ugyanolyan, mint amikor jó volt, de mégis üres, érdektelen az egész, de akkor sem bírjuk elengedni. Amikor a tudat minden tiltakozása ellenére, tehetetlenségből válik bűnrészessé az ember.

 • lemez - FINK: SORT OF REVOLUTION

  Deskripciós munkánkat ugyan jelentősen megkönnyíti, ha Finket, polgári nevén Fin Greenallt egyszerűen csak a Ninja Tune kiadó José Gonzálezeként jellemezzük, ám igazságtalan volna a brit énekes-dalszerzőt oly sikeres svéd kollégája szimpla kópiájának beállítani.

 • film - SZTRIPTÍZBÁR A SOHÓBAN

  Biztonsági öveket tessenek bekapcsolni, lapunk tényfeltáró stábja időt és fáradságot nem kímélve megtalálta Magyar Bálint főművét! Már ha hihetünk a korabeli feljegyzéseknek. Mindenesetre a kiváló Veres József így ír 1980-ban a Filmvilág hasábjain közreadott szellemes és informatív vitaindítójában: "Az átültetések közül egyébként alighanem Magyar Bálinté viszi el a pálmát.

 • Kiállítás - Átváltozások - LawickMüller: PERFECTLY superNATURAL

  Orlan, az excentrikus művésznő 1990 óta dolgozik önmagán, hogy elérje a tökéletes szépséget: a sebészeti műtétek hozzásegítették például Vénusz állához és Psyché orrához, továbbá az általános szépségeszménytől eltérően homlokán még két szilikondudort is visel - a műtéti hegek és az éppen aktuális hibridideál állapot ellenőrizhető az interneten.

 • Színház - Bővér - Ahogy tetszik - Gyulai Shakespeare Fesztivál

  Shakespeare Ahogy tetszik című komédiáját többnyire minimum borongósra szokták hangszerelni, és nemcsak azért, mert mostanság divatja van a félig zárt szájjal és feszes testtartással artikulált komédiáknak. Hanem azért is, mert a gyilkossággal fűszerezett hatalmi intrikákon, a (politikai) ellenfelek egymással való gátlástalan kiszúrásán mostanság nehéz nevetni - és ezt persze szereti legalább az előadásokban a maga hasznára fordítani az ambivalenciában utazó színház.

 • Könyv - Aki nem tud adeptusul...? - Simon Róbert: Iszlám kulturális lexikon

  Az iszlám kultúrába nem lehet csak úgy átabotában belekóstolni, ahhoz komoly elszánás, nekibuzdulás és türelem meg alázat kell - ezt sugallja a szép, vászonkötéses könyv, amely hangnemében és funkciójában csak félig-meddig rímel a Corvina hasonló kiadványainak immár hosszú sorára.

 • Kurt Vonnegut: Ördögcsapda

  Két éve, hogy egy késő aggkori nagy esést követően a közel fél évszázadon keresztül zseniális íróként elismert Kurt Vonnegut meghalt. Az Ördögcsapda posztumusz kötet.

 • Az egész felől nézve

  Korpás Zoltán: V. Károly és Magyarország (1526-1538)

  Nem akarnék nagy feneket keríteni neki, engem mégis meglepett, hogy ez a kötet nem a Habsburg Intézet gondozásában jelent meg.

 • Szerepjátékok - Határok közé szorított fantázia

  Első ránézésre érthetetlen, hogy a kötetnyi szabálykönyv, papírmunka és a kikerülhetetlen fejszámolás dacára miért szánják Magyarországon több mint ötvenezren ráérő idejüket szerepjátékra. A hobbijáték a nyolcvanas évek végén vert gyökeret nálunk, és még az első generáció sem unta meg.

 • Veszélyes gombafertőzések 1. - Le a kalappal!

  A gombaméregről a legtöbben nyilván a gyilkos galócára és kalapos rokonaira asszociálnak, pedig kevésbé látványos rendszertani rokonaik néha még náluk is nagyobbat "kaszáltak".

 • cyberhírek

  Jackson-vírus Michael Jackson című e-mail vírus terjed világszerte: az elhunyt popsztár eddig még ki nem adott dalait és exkluzív, soha nem látott fotóit ígéri a hiszékeny felhasználóknak. Vak hacker Telefonbetyárkodásért ítéltek 11 év börtönre egy a vak hackert az Egyesült Államokban, aki kommandósokat riadóztatott gyanútlan áldozatok házaihoz, a telefontársaság rendszerét manipulálva.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...