• MaNcs 21. évf. 29. sz. (2009. 07. 16.)
  Interjú

  "Igen, a lufi kipukkadt"

  Pető Iván az SZDSZ-ről

  Fodor Gábor elnökösködése alatt nem beszélt nyilvánosan a pártjáról, az EP-választási kudarc és az utána történtek után azonban úgy érzi, ennek az SZDSZ-nek már az sem tud ártani, ha a véleményét mindenkivel megosztja.

  2009 / 29
 • Öt és feles

  Belső utak 6. (Kőbánya

  Ma szép nap, esőnap, elmarad a párkányi biciklitúra. A rádió bemondja, sárgán villognak a lámpák a Hentes és a Tagló utcánál, aligha vihar nem lesz. Hentes! Tagló! Itt szeretek élni, mit tudják ezt az amerikaiak, a hülye számozott utcáikkal!

 • K. történetei

  Somogyi és az igazság

  K.-t húszéves barátság fűzte Somogyi Jánoshoz. 1988 tavaszán együtt alapították a Független Jogvédő Szolgálatot, az első, hivatalosan persze még nem bejegyzett civil jogvédő szervezetet Magyarországon. 'sszel együtt kerestek helyiséget megalakítandó pártjuknak, és együtt írták a jövendő párt alapszabályát.

 • Reformok és még reformok Agráriában - Antiutópia

  Agrária termékeny földjén minden megtermett, amit csak szem-száj kívánhatott, s a helyiek méltán voltak büszkék állattenyésztésükre is. Kétakkora ország élelmiszerét is megtermelhették volna, a többletet exportálták.

 • Akik bénáztak és akik benézték

  Magyar Narancs, 2009. július 9. Kedves MaNcs! Szakmabeliként Te is tudod, milyen rosszul esik egy magára valamit adó újságnak, ha bértollnoknak, ilyen-olyan érdekek kiszolgálójának minősítik.

 • Jön a lengyel modell

  Magyar Narancs 2009. július 2. Olvasói levelek Magyar Narancs 2009.

 • Sujtás

  A kinti ízléshez képest tán kissé extravagáns, de itthon már megszokott formaruhákban jelent meg a Jobbik három képviselője kedden az Európa Parlament strasbourgi alakuló ülésén. Szegedi Csanád a minap jogerős bírósági döntéssel feloszlatott Magyar Gárda mezét hordta, s kifejtette: ő csupán új színt próbált vinni az EU-ba, ezért választotta a magyar népviselet alapelemeit (lásd: sildes pártszolgálatos sapka, árpádsávos nyakravaló, bakancs stb.

 • Árok

  Mielőtt azt gondolnánk, hogy az SZDSZ-ben a hétvégén történteknek bárminő köze lenne a kormány működéséhez, a választások időpontjához vagy az ország 2010-es (még mindig: válság)költségvetéséhez, számoljunk.

 • Szent Pál élete és utóélete - A választott edény

  Június utolsó napjaiban szenzációs pápai bejelentéssel zárult a kegyes, ámbár eladdig legfeljebb szolid médiaérdeklődést kiváltó Szent Pál-év. Az apostol feltételezett sírjában talált csontmaradványok híre most alighanem a figyelem középpontjába állítja majd az egyház- és világtörténet leghíresebb sátorkészítőjének alakját.

 • Folytatódó belháború Fóton - Székfogók

  Fót város képviselő-testületében a 2006-os választás óta zajlik a belháború, aminek egy újabb állomása volt a polgármester és az egyik alpolgármester patakvérrel végződő csörtéje. A választók tehetetlenek, a 18 ember hadakozását közel húszezren sínylik meg.

 • Legyen ön is polgármester! - "A szócsövet kell megszerezni"

  A jövőre esedékes önkormányzati választásokig polgármestert farag a vállalkozó kedvűekből egy tanácsadó cég. A felkészülést ajánlatos még ma elkezdeni.

 • Állami szoftverbeszerzés 25 milliárdért - Kettecskén

  Az állami és közoktatási szoftverbeszerzésekre kiírt hányatott sorsú - több tízmilliárd forint értékű - közbeszerzések sokkal többről szólnak, mint vitatott pályázati szövegekről. Ha elsőre nem nyilvánvaló is, ugyanazok az értékek forognak kockán, mint mindennapi politikai vitáink során.

 • Online hírportálok - Élőmunka.hu

  A reklámpiac ismerői szerint az idei év nyertesei az internetes felületek tulajdonosai lehetnek. Ennek ellenére idén már két, alig egy éve nagy tervekkel indult politikai-közéleti hírportál dobta be a törülközőt. E honlapok sikere ugyanis nem csak a hirdetőkön múlik.

 • Székely-cigány konfliktusok - Vendégszereplés

  Egyre élesebb etnikai konfliktusok bontakoznak ki Erdélyben. Bár eddig a magyar sajtó a romániai magyar intézményvezetők leváltását kísérte figyelemmel, úgy tűnik, hogy igazán hátrányos helyzetbe mégsem az erdélyi magyarok kerültek az elmúlt hetekben, hanem a székelyföldi romák.

 • Lázongó ujgurok - Esélytelenül

  A felszínt tekintve június végén kezdődött a konfliktus, amikor tömegverekedés tört ki egy dél-kínai játékgyárban kínai és ujgur munkások között. Több mint százan megsebesültek, két ujgur meghalt. Előzőleg híre terjedt ugyanis, hogy a májusban verbuvált fiatal ujgur munkások közül hatan megerőszakoltak két kínai lányt.

 • chili & vanilia - Piros, görög

  Csalóka elnevezésével ellentétben a görögdinnye egyáltalán nem görög származású. A tökfélék családjába tartozó növény Afrikában őshonos gyümölcs, termesztésének több ezer éves hagyománya van.

 • tévésmaci - Süle-güle

  Amikor a rogopaszlíkok Frondőr ellen fordultak, Píreusz zugaiban a félelem vert tanyát. Valamit érzett Bútorraktár is, akit ekkor még nem hívtak Bútorraktárnak, de már nagyon közel járt hozzá.

 • mi a kotta? - Jönnek az etiópok!

  A múlt héten a talán leghíresebb óegyiptomi fiktív hadvezérnél, az etiópok felett győzedelmeskedő Radamesnél hagytuk el a szót, s most vele is folytatjuk, hiszen Eötvös Péter kamaraoperájának nyomában pénteken a Verdi-féle alapmű is felhangzik, méghozzá a fővárosban: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (július 17.

 • rés a présen - Kötélhúzás - Fine Cut Bodies (Kevin) zenész-dj

  rés a présen: Hogyan tudod "eladni" magad? Fine Cut Bodies: Dj-ként megpróbálok műfajfüggetlenül válogatni a zenék között, a saját ismeretanyagom a szűrő. Hasonlóan működik a dolog zeneszerzésben is, tehát az általam ismert zenék, érdekesnek tartott megoldások hatnak a saját szerzeményekre, így a saját tudásomból következik a stílusom is.

 • kertész lesek - THÖKÖLY

  A kiegyensúlyozottság netovábbja, hogy a Thököly út és a Stefánia út sarkán az egyik éttermet Thökölynek, a másikat Stefániának nevezik. Az előbbi látszik izgalmasabbnak, legalábbis ami a kerthelyiséget illeti, hiszen míg a Stefániának csupán afféle utcára ragasztott, nejlonfóliás "télikertje" van, a Thökölyhez az a valaha jellegzetes, zöldrácsos, kockás abroszos kert tartozik, amit oly sokszor szokás könnyes szemmel emlegetni.

 • kulthírek

  GYÁSZ 76 éves korában Moszkvában elhunyt Vaszilij Akszjonov: az orosz írót 1980-as amerikai útját kihasználva fosztották meg szovjet állampolgárságától, s csak egy évtized elteltével kapta vissza. Kollégák című 1959-es regénye révén került a párt hangjával szemben önálló nyelv kialakítására törekvő fiatal írók élvonalába.

 • EXCSAJOK SZELLEME

  Amerika messze van, tán ezért gondoljuk, hogy rendes ország. Annyira az, hogy például nem rendelnek tanulmányokat spanoktól az állami szervek illetékesei.

 • A zűrzavar hiánya - RZA

  A Wu-Tang Clan zenei mindenese és egyik első számú MC-je, számtalan szólólemez producere, filmzenék (Szellemkutya, Kill Bill) összeállítója, az egykori Gravediggaz meghatározó embere. Az olykor színészként is fel-feltűnő, jelenleg a filmrendezéssel kacérkodó, számtalan művésznevet használó Robert Fitzgerald Diggs július harmadikán fergeteges hangversenyt adott a Dürer-kertben.

 • könyv - Emily Diamand: Kalózok nyomában

  2008 nagy fantasysikere Angliában, a Chicken House és a tekintélyes The Times közös gyermekregény-pályázatának első helyezettje; szó se róla, akciódús, élénk képzelőerejű munka. A 22- 23.

 • esemény - Francia utcabál

  Esetlenül múltba révedő, halálosan unalmas fontolkodások, aggályosan méricskélt közhelyek, borongós magaszt, percpolitikai baszakodás - nálunk ezt jelentik a nemzeti ünnepek. Meg a törést-zúzást, rendőrök tömegét, útelzárásokat, semmi jót.

 • lemez - RUTKAI BORI ÉS A HÉBE-HÓBA BANDA: VACKA DALOK

  A Specko Jedno zenekar neve mindenkinek ismerős, aki a hazai undergroundot figyelemmel kíséri. Az "őstagok" (Bujdosó János, a főváros egyik legjobb gitárosa, Darvas Kristóf billentyűs és Rutkai Bori, a frontasszony-performer-szövegíró) a szívük mélyén (és habitusra is) mindannyian örök gyerekek, így egészen természetes, hogy kiskorúaknak szóló repertoárt is készítsenek.

 • koncert - FUCKED UP

  "Délután a medencénél volt nálam kövérebb és szőrösebb ember is, a legkövérebb szőrös férfi viszont én voltam" - pironkodott Pink Eyes, a kanadai zenekar kábé százhetven centis és legalább százhúsz kilós énekese a koncert elején, aztán dinamógatyáját a mindenkori óvodásdivat szerint köldöke fölé húzva tekintélyes méretű, mezítelen (és valóban elég gyapjas) sörhasával megcélozta a közönséget, majd nagy lendülettel a hívei közé vetette magát.

 • kiállítás - IGOR LAZIN: ÉN TE Õ MI TI ÕK - MIND ÉN

  Gyerekkorom egyik szórakoztatva oktató, a szófajok birodalmában kalandozó mesekönyvében, Varga Katalin Én, te, ő című munkájában Fúrfarag, Pitt és Patt, továbbá a mindig következetesen fordítva cselekvő, ezért nyilvánvalóan súlyos, bár kezelhető pszichológiai esetnek tekinthető Kelekótya mellett többek között a durcás és bosszankodó Pukkancs alakjával is találkozhatunk.

 • lemez - CLUTCH: STRANGE COUSINS FROM THE WEST

  Hosszú utat tett meg a marylandi Clutch fennállásának majd' húsz éve alatt. A Transnational Speedway League debütlemez szikár Hemet-orientált okosmetáljától (a nyitó Shogun Named Marcusra minden idők egyik legszellemesebb videója készült el annak idején) olyan hatalmas lemezeken keresztül jutottak el a teljes retróig, mint a Pure Rock Fury, a Blast Tyrant vagy a Robot Hive/Exodus.

 • film - BRÜNO

  Borat, ha nem is műfajt, de precedenst teremtett: a magát kazahnak mondó álőstahó felkészületlenül érte a művelt Nyugatot, mely hol vele harsogta a raszszista himnuszokat, hol fehérkesztyűsen lekezelte a vécéből ivó, civilizálatlan vadembert.

 • Lemez

  Gitárjaik a mennybe mennek

  Dinosaur Jr.: Farm; Future Of The Left: Travels With Myself And Another

 • Koncert - Habjainkból - Balaton Sound 2009

  Sikeresen eltelt az idei zamárdi zenei fesztivál is: a zömmel (bár nem kizárólag) az elektronikus tánczenék rajongóit megcélzó rendezvényben aligha csalódtak az élménytől látni valón (s napról napra egyre jobban) megittasult látogatók.

 • Operett - Közel a kiserdő - Lehár Ferenc: Cigányszerelem

  A leány beleszeret a vonzó, egzotikus idegenbe, s elhagyja érte szokott környezetét, ámde a kulturális különbségek a harmadik felvonásra ellehetetlenítik a kapcsolatot - ez a világirodalmi áthallásoktól sem mentes szüzséváz az alapja egy máig nagy népszerűségnek örvendő, roppant igényes, valamint egy kevésbé sikerült Lehár-műnek.

 • Film - Műszerváltás - Michael Mann: Közellenségek

  Az eső zuhog, mintha dézsából öntenék, az utca másik oldalán valamelyik kapualjban öltönyös, kalapos cingár alak húzza meg magát - még nem ismerjük fel Jimmy Cagney-t. A felénk eső oldalon csukott autók állnak meg, s felöltős figurák szállnak ki, hogy nyakukat behúzva vagy a főnök feje fölé éppenséggel esernyőt tartva besiessenek egy közeli magánklubba.

 • Síron innen

  Ivan Menchell: Sírpiknik

 • Kiállítás - Szobrok a kertből - Pán Márta

  Pán Márta nem volt rokona Pán Imrének, ahogy a névazonosság miatt sokakban fölmerülhet, és nem volt közvetlen kapcsolata a második világháború utáni magyar művészet progresszív csoportjával, az Európai Iskolával sem.

 • Johnny Depp, a filmsztár - A vendégjátékos

  Legutóbbi kasszadöntögető kiruccanásakor Batman, a Sötét Lovag azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a távollétében keletkezett piaci résbe lelkes amatőr utánzók vertek sátrat: egy sor topis, farsangi clown, akik, ha nem látszik a maszkjukról lelógó árcédula, bizonyos távolságból könnyen összetéveszthetők a valódi denevéremberrel.

 • Sodrásban

  Tóth Krisztina: Magas labda

  Tóth Krisztinát a kortárs magyar költészetben az újholdas hagyomány egyik legjelentősebb képviselőjeként szokás emlegetni. Az efféle hívószavakkal persze okosabb csínján bánni, hiszen minél közelebb hajolunk egy-egy nagy vonulatként tételezett hagyományhoz, annál összetettebbnek, szétszálazottabbnak, ellentmondásosabbnak bizonyul.

 • Sűrű mezőny - Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  1. Tóth Krisztina: Magas labda (Magvető) - 114 pont 2. Darvasi László: Virágzabálók (Magvető) - 85 pont 3. Kemény István: Kedves Ismeretlen (Magvető) - 81 pont 4. Varga Mátyás: Hallásgyakorlatok (Magvető) - 67 pont 5.

 • "Csak egy képkivágás" - Tóth Krisztina író

  A nemrégiben Babérkoszorú-díjjal kitüntetett Tóth Krisztinával új, lapunk friss irodalmi sikerlistáján az első helyen végző verseskötetének megjelenése alkalmából beszélgettünk állandóságról és változásról, pillanatképek és történetek összefüggéséről, és "a nagyon messziről érkező, sugallatos sor"-ról, ami nélkül nem érdemes verset írni.

 • Spórol, tanul, bizakodik - Mi az, hogy öngondoskodás?

  Az 1997-es nyugdíjreformot megelőzően sokat vitatkoztunk azon, hogy a kötelező magánpénztári rendszer megteremtése javítani fog-e az öngondoskodáson, az alacsony megtakarítási szinten, vagy sem. Emlékeim szerint azt képviseltem, hogy bár a kötelező elvonások egy részének más csatornába terelése nem üdvözölhető a lakossági megtakarítások növekedéseként, de azért lesz pozitív hatása.

 • Közösségi önsegítő rendszerek - Kell egy csapat

  Bevásárlóközösség, telekocsi, bringakonyha, gangcsapat, csereberekör - az útkeresés jegyében született közösségi önsegítő rendszerek révén számos területen dacolhatunk a nehezedő életkörülményekkel és az elidegenedéssel.

 • Egy misztikus szakma: a biztosításmatematikus - Valahol nulla és egy között

  Az anekdota szerint az 1997-es nyugdíjreform idején először az aktuális szó szerepelt aktuárius helyett a törvénytervezetben, olyannyira nem tudta még senki hová tenni a biztosítók kalkulációinak központi figuráját.

 • "Sodródó ország" - Szalai Júlia szociológus a magyar társadalom öngondoskodási mechanizmusairól

  A magyarok igenis leginkább önmagukra számítanak - állítja Szalai Júlia -, igaz, az életstratégiáikat a bizalmatlanság és a védekezési mechanizmusok, azaz főleg kényszerű döntések mozgatják. Modern, polgári attitűdről tehát nincs szó, és ez nem is nagyon változik.

 • Az idősödés lélektana - Mit akar már megint az öreg?

  Rengeteg közhely és előítélet tapad a közbeszédben az idősekhez általában, pedig a legkevésbé sem homogén csoportról van szó. Mindenki maga szerint öregszik.

 • Ember a Holdon - Kis lépések technikája

  Emlékszünk még a kifejezésre: "űrverseny"? Tudunk egyértelmű választ arra, hogy ki nyerte? Melyik elsőség a fontosabb: az először a Földet orbitális pályán, tehát "bolygón kívül" megkerülő orosz Gagariné, vagy a majd tíz évvel ezután a Holdra lépő amerikai Armstrongé?

 • Darázs- és méhcsípés - Ez a méreg!

  Már alapból kellemetlen, ha egy kis rovar belénk mélyeszti fullánkját - de sokaknál ez végzetes is lehet. Az örömhír: van rá gyógymód!

 • cyberhírek

  Nettelefon Júliustól a helyi tarifával hívható 189-es vonalas telefonszám mellett ingyenesen, internetalapú hanghívással is felhívhatják az állampolgárok a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központot. Beágyazás Amerikai szerzői jogvédő szervezetek a YouTube után jogdíjat szednének azoktól a bloggerektől is, akik YouTube-videókat ágyaznak oldalaikba, hacsak nem teljesen nonprofit blogokról van szó.

 • "Megvizeztem a homlokomat" - Kohán János angol úri szabó

  Kevesen varratnak manapság méretre szabott öltönyt, pedig az igényes öltözet szinte ugyanannyiba kerül, mint a konfekció. Nem mindig volt így. A most 90 éves angol úri szabónál néhány évtizede szinte lehetetlen volt öltönyt készíttetni.

 • A disznók vége Egyiptomban - Homokba döngölve

  Az elmúlt hónapokban a Közel-Kelet több országában is megjelentek a "sertésinfluenza" tüneteit produkáló betegek, ezért a muzulmán többség nyomására szinte minden államban elrendelték a disznóállomány levágását.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...