• MaNcs 21. évf. 3. sz. (2009. 01. 15.)
  A gázválság és Oroszország

  Csövek és csaták

  Bár Moszkva és Kijev viszonyát számos politikai feszültség terheli, a gázvitát elsősorban üzleti konfliktusnak célszerű tekintenünk. Lapzártánkkor ennek végkimenetele még kétséges: de hogy Ukrajnával előbb-utóbb valamit csinálni kell, az már most jól látszik. Sz. Bíró Zoltán

  2009 / 3
 • Verve, átverve - A családon belüli erőszak elleni törvény bukásáról

  A távoltartás és a családon belüli erőszak témájától hangos manapság a közélet. A sajtóban sorra jelennek meg a publicisztikák, s a korábban legfeljebb szakmai vitát gerjesztő kérdést felkapta a politika is. Kétszereplőssé vált a diskurzus, s a témában járatlan olvasó azt gondolhatja, a konzervatív patriarchális szemlélet képviselői és a bántalmazott nők jogaiért küzdők állnak a két oldalon.

 • Elmondani mindenkinek - Az államtitoksértés büntethetőségéről

  Aligha vitatja bárki, hogy az államnak vannak olyan információi, amelyek titkossága végső soron a közösség érdekeit szolgálja, s ezeket a titkokat mindannyiunk érdekében kell megvédenie. A védelemnek technikai és jogi eszközei vannak, az utóbbiak végső formája a szigorú büntetőjogi szankcionálás.

 • Két helyesbítés

  Karácsonyi dupla számunk Visszhang rovatában a Frenák-előadásról megjelent kis kritikában rosszul írtuk: a Frenák Pál Társulat InTimE című előadás budapesti (zártkörű) bemutatója nem a Kortárs Drámafesztivál, hanem a dunaPart - Kortárs Magyar Előadó-művészeti Platform nyitóelőadása volt (ezt a Trafó és a Krétakör szervezte).

 • A szürke zóna fogva tart - A gázválság és Ukrajna

  Mivel Ukrajnában a fűtési szezon kezdete óta csak langyosra fűtötték a radiátorokat, nem volt Kijevben épeszű ember, aki ne tudta volna, hogy baj lesz. November óta én is egy villanyradiátor (meg a laptop) csatlakozójat huzigáltam magam után kijevi lakásomban.

 • Melyiket az ötezerből?

  Amikor kiderült, hogy az ellenzék ezerháromszáznál is több kérdéssel bombázza meg az ünnepre készülő köztisztviselői kart, sejteni lehetett, hogy a paksamétába számos orbitális baromság is becsúszik. Az esélyesek között már ekkor is felmerült Nyitrai Zsolt kérdése - "kiből lehet lemezlovas?

 • Az önvédelem joga

  Erősödik a tiltakozás, amely a Hamász elleni hadjárat azonnali leállítását követeli Izraeltől. Ez akár természetes is lehetne: nincs olyan jóérzésű ember, aki ne kívánná a vérontás megszűnését, a béke "helyreállítását".

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink I. (Akrázia)

  Medea biztosan nem szeretett volna bele Jasonba, ha tudja, hogy mit tesz. Tettének (fellángolásának) következményei közé tartozott, hogy megölte a saját öccsét, majd - miután Jason elhagyta egy másik nőért - a saját gyerekeit is.

 • Maga itt a tánctanár?

  Telepátia

  2007. július 30-án Liv Ullmann úgy érezte, most rögtön Fcrö szigetén kell lennie, Ingmar Bergman, élete nagy szerelme és lányának apja hívja. Azonnal repülőgépet rendelt, és odament. Két órát beszélgetett a 91 éves rendezővel, majd visszarepült.

 • tévésmaci - A sül virág

  Sztupa és Troché nekieredtek a Fekete-erdőnek, ami annál is könnyebben ment, mert ott illik eredni - és nem például Szibériában. Hiába is tagadnánk, vannak ellentmondó dokumentumaink is az esetről, melyek szerint egy klinikáról szöktek, ahol német tudósok tartották őket fogva, kísérleti célokból.

 • mi a kotta? - Oedipus Brothers

  Bár a hangversenyzongora közkedveltsége csorbítatlan marad, amint azt Vásáry Tamás ismeretterjesztéssel és anekdotázással egybekötött Debussy-estje is fényesen bizonyítani fogja (Zeneakadémia, január 15., fél nyolc), azért az előttünk álló hét domináns hangszere alighanem mégis a gordonka lesz.

 • chili & vanilia - Te édes élet!

  A hagyományos, finomított fehér cukor kezd kimenni a divatból. Egészségügyi szemszögből nyilván jogos a hanyatlás, be kell azonban vallani, hogy a cukor ugyanolyan fontos, mint a só.

 • étel, hordó - K@JA.HU

  A Nagymező utcában vacsorázni szokás, operettet sem játszanak este hét előtt. De mit tegyünk, ha fagyos szürkületben - ezt mondják ilyenkor ebédidőnek - vetődünk a környékre, mint a részeg bonviván a díszletek közé?

 • rés a présen - A talpuk alá fütyülni

  Rutkai Bori, a Specko Jedno énekese, szakács.

 • kulthírek

  20 ÉVE VOLT 1989 A történelmi matematika jegyében az idei esztendő visszatérő témája a rendszerváltás - itthon és mindenfelé, ahol az európai politikai színtér átrendeződésére figyelnek. A budapesti OSA Archívum 60 ezer oldalnyi szöveget, 200 órányi mozgóképet és 300 órányi hanganyagot digitalizál és tesz elérhetővé honlapján (osaarchivum.

 • film - Kínzó együttlét

  Teljes meglepetés, ha egy fim - legyen az honi vagy külhoni - arról szól, hogy egy házasságban minden rendben van. Német filmek esetében pedig szilárdan meg voltunk róla győződve, hogy ilyen nincs is.

 • lemez - ÓRIÁS: JÖN

  Az Óriás zenekar története talán ismert: a csapat az Annabarbi feloszlása után született, annak egykori gitáros-énekese és basszusgitárosa (Egyedi Péter és Örményi Ákos) főszereplésével. Az már csak a bulvárfaktort erősíti, ha továbbmegyek, és elárulom, hogy eleinte még Hortobágyi László, az Isten Háta Mögött dzsesszkonzis metáldobosa (aki egyébként a Jön három dalában és a koncerteken is vendégszerepel, csak ma már billentyűsként) is játszott az Óriásban: őt azóta az egykori Sun Workshop ütőse, Nagy Dávid váltotta.

 • tánc - COMPAGNIE ARIADONE: WAITING

  A butoh, ha jó, olyan, mint amikor táncolnak a kövek, könnyedén meghajolnak a felhőkarcolók, udvariasan vigyorog a festett halál. A műfaj fiatal, az ötvenes évek Japánjában született, az akkori, nyugati táncot és a no színházat "majmoló" kortárs ellenében.

 • opera - PUCCINI: A FECSKE

  Tüdővész nélküli Traviata-történet az a szinte operettbe hajló lírai komédia, melyet a Metropolitan Opera HD-közvetítése révén a pesti szerencsések a MűPa Előadótermében szombat este megtekinthettek. Az egyidejűleg a Bartók rádió programján is szereplő darab kimondottan ritka madár a repertoáron, s ezúttal nemcsak gusztusos, de ráadásul szexepillel és attraktivitással gazdagon megáldott előadásban tárta fel könnyed és frivol erényeit.

 • film - Az igenember

  Egyre ritkább az olyan vígjáték, amin tényleg betegre röhögheti magát az ember. Néha megmosolyogjuk ugyan a Fűrész-széria egy újabb részének világ körüli sikerét, de már nagyon jólesne valami fertőző kacagás.

 • könyv - CHRISTOPHER ISHERWOOD: ISTEN VELED, BERLIN

  "Fényképezőgép vagyok, nyitott rekeszszel..." - határozza meg magát a töredékekből összeálló mű Christopher Isherwood nevű elbeszélője, aki - mint erre a rövid bevezető előzékenyen figyelmeztet is - nem azonos a hasonló nevű szerzővel.

 • Lemez

  Amadou & Mariam: Welcome To Mali

  A kilencvenes évek végén, amikor ez a vak házaspár befutott Párizsban a bamakói vakok intézetébõl útnak indulva - majd Malit, Burkina Fasót és Elefántcsontpartot bejárva -, nagyjából huszonöt évnyi próbálkozáson volt túl.

 • Könyv - Sajátságos keretek - Dömötör Endre (szerk.): 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

  A 2006-ban megjelent, 1001 (külföldi) lemezt bemutató válogatás előszavában a magyar kiadás szerzői felsorolták azt a harmincegy hazai albumot, amelyek bekerülhettek volna ugyan a hatalmas anyagot feldolgozó kötet beltestébe, ám végül technikai okok miatt mégis kimaradtak.

 • Lemez - Az időtlenség emlékműve - Van Der Graaf Generator: Trisector

  Ha progresszív rockot kiáltunk, talán csak két olyan - el nem feledett - zenekar akad, melynek neve makulátlan maradt az elmúlt negyven évben. Az egyik - ebben nem lehet vita - a King Crimson. Robert Fripp sohasem keveredett rossz társaságba, és mivel a többieknél mindig egy lépessel előrébb járt (ellentétben pályatársaival), sohasem vált rutinossá, eszébe sem jutott, hogy egyre roskatagabb önemlékmű építgetésébe ölje energiáit, inkább újabb és újabb kísérletekbe kezdett.

 • Film - Utasellátó-thriller - Brad Anderson: Transz-Szibéria

  Ha létezik olyan kiadvány, hogy "1001 vasút, melyen utaznod kell, mielőtt meghalsz", és miért ne létezne, amikor az élet minden más szegletében (film, zene, konyhagépek) már megvalósult az elhíresült 1001-es sorrend, akkor a transzszibériai expressz nyilván díszhelyen szerepel a felsoroltak között.

 • Színház - A felelősségről - Edward Bond három egyfelvonásosa

  A színházi kritikának - e sorok írójának is - nagy adóssága, hogy a huszonöt éves fennállását sajátos módon, egy fontos színháztörténeti/színház-politikai sorozattal, a Notóriusokkal ünneplő Katona József Színházról nem született legalább egy mértékadó-értékelő tanulmánykötet, melyben a kritikusok megkísérelték volna leírni, mitől "a Katona" a Katona.

 • Könyv - Jó sztorik - Virgil Podoaba, Traian Stef (szerk.): Dilingó - "nyolcvanas nemzedék". 10 kortárs román novellista

  Tíz kortárs novellistát ígér a Noran válogatáskötete, ámbár ennek a könyvnek a szerzői nem éppen a jelen idős román irodalom képviselői. 'k a "nyolcvanasok" nemzedéke, a román szövegtermelés, a szövegnépszerűsítés, az irodalompolitika szempontjából legmeghatározóbb, külföldön is máig ismert (hellyel-közzel elismert) csoportja.

 • Könyv - Nagyvonalú, bőkezű - Kékesi Kun Árpád (szerk.): Színházi kalauz

  Egyhamar az ismeretszerzés józan mámora, a lexikon- és szótárlapozgatás eufóriája keríti a hatalmába a kandi olvasót, aki kezébe veszi az elismert színháztudós, Kékesi Kun Árpád által szerkesztett bedekkert. Ábécérendben 368 színpadi mű zanzáján, legfontosabb adatain s rövid posztmodern kori előadás-történetén kujtoroghat szerteszét a tekintet, s a terjedelmes kötet végén a legfontosabb színműírók életrajzi sommáján túl még majd' egy tucat hazai színház bemutatkozása is ott sorakozik.

 • Könyv - Casanova, avagy a boldogság - Szentkuthy Miklós: Széljegyzetek Casanovához (Szent Orpheus Breviáriuma I.)

  Képzeljünk el egy Prousthoz hasonlóan szenvedélyes és grafomán önéletírót, aki azonban végtelenül sokrétű személyiségének ábrázolásához nem (csak) a XIX. századi francia társasági életet és az ahhoz tartozó szerelmi bonyadalmakat használja fel, hanem az egész európai kultúrát és történelmet, a görög-római kortól kezdve az ilyen-olyan zsinatokon és a rokokó bútorművesség arabeszkjein át egészen a modern tengertudományok és az atomfizika eredményeiig; aki mindezt Joyce verbális tűzijátékainak teljes birtokában és Rabelais vaskos humorával, ugyanakkor Loyolai Szent Ignác önelemző dühével, ám mozarti könnyedséggel képes tálalni; aki - a században talán utolsóként - képes egyben látni és egységes anyagként kezelni az öreg kontinensre rakódott évszázadok kulturális, politikai és lélektörténeti hordalékát; akinek írásmódja és észjárása számára sem a tér, sem az idő korlátai nem jelentenek akadályt; aki a világirodalom talán legszélesebb asszociációs és metafora-fesztávával dolgozik, mégis talán az egyik legszórakoztatóbb írástudó - s ha mindez megvan, gondoljunk (örömmel, büszkén, ujjongva) arra, hogy ez az író a miénk, hiszen egész életét Budapesten élte le, és magyarul írta meg műveit: Szentkuthy Miklósnak hívják, és épp tavaly lett volna százéves.

 • Könyv - A diktatúra olvasása - Csiki László: Ajakír

  "Fogalmam sincs, Lucille, miért mesélem ezt ilyen kedélyesen, amikor pedig szomorú" - írja az elbeszélő egy olyan gondolatfolyam részeként, ami ha akarom, talán levél, ha akarom, napló, de a legvalószínűbb mégis az, hogy egy belső monológgá duzzadt mormolás ez, ami megnyugtatja a beszélőt, és aminek érdekes módon címzettje is van (otthoni kedvese, Lucille).

 • Kiállítás - A technika diadala - Thomas Ruff retrospektív a Műcsarnokban

  A kortárs fotóművészet - Nyugat-Európához képest majd harminc évvel - megkésett magyarországi kanonizálásának elősegítésére a Műcsarnok a düsseldorfi iskola egyik nemzetközileg is elismert képviselőjét, Thomas Ruffot mozgósította.

 • Színház

  Georges Feydeau A hülyéje

  Georges Feydeau A hülyéje című, röhögtetésre kiforszírozott komédiáját "lánykori nevén" - A balek - valahogy mindig végtelenül untam. Hisz voltaképp nem más ez, mint a szokásos csikicsuki bohózat, amelyben mindenki csal és mindenkit csalnak; aki nem és akit nem, az meg hülye, de a többi is az.

 • Bush, a háborús elnök - Oliver Stone filmrendező

  Immár a harmadik "elnökfilmjénél" tart. JFK meggyilkolásának és Nixon életútjának feldolgozása után elérkezett George W. Bushhoz. Hosszú beszélgetésünket a torinói filmfesztiválon kezdtük, és a theszaloníkin folytattuk.

 • "Kollektív hülyeség" - Merényi Dániel, a Napirajz alkotója

  A hazai internetezők elég széles körében lett az elmúlt pár évben fogalom az Olaszországban élő Merényi Dániel által rajzolt abszurd képregénysorozat, a Napirajz (http://napirajz.hu/). A Gébics eszpresszó, Szultán, Röné és társai ma már klasszikusokká váltak, a Napirajz évfolyamaiból tavaly novemberben pedig már a második kötet készült el.

 • Mi az, hogy szmog, és hogyan öl? - Csak füst az élet

  A hét végén elrendelt fővárosi szmogriadó felhívhatja a figyelmet arra, mi minden kerül nap mint nap a levegőbe, ami amúgy nem oda való. Barotányi Zoltán

 • cyberhírek

  Sikerélmény Egy angol férfi 1983-ban kezdte el kirakni a Rubik kockát, összesen 27 400 órát töltött a játékkal, és végül 26 év után idén sikerült neki. A világrekord 7 másodperc. Webkamera Egy japán cég bemutatta a világ első térhatású webkameráját, a Minorut.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...