• MaNcs 21. évf. 30. sz. (2009. 07. 23.)
  Interjú

  "Van vésztartalékom"

  Kovács Patrícia színésznő

  A Máté-osztályból Egerbe szerződött, majd négy zsúfolt évad után szabadúszó lett. 9 és fél randi, S.O.S. szerelem!, Sztornó - néhány filmszerep; élelmes asszonyka egy bank reklámfilmjében; Natasa a Három nővérben, Vaszilisza az Éjjeli menedékhelyben, Delfin az Asztalizenében - mert a színház a legfontosabb. Kovács Patrícia ősztől a Vígszínház tagja.

  2009 / 30
 • Az leszel, amit megeszel - Tévhitek az élelmiszergyártás hátsó udvarairól

  Parasztbűnözők? A hazai élelmiszerek biztonságát vonja kétségbe, különösen a kistermelőktől származó gyümölcsöktől, zöldségektől, húsoktól óvna minket Kun István Hátsó udvarok hentesei - Tévhitek az élelmiszer-biztonságról című cikkében (Magyar Narancs, 2009.

 • Minden napunk egy költemény - Kövesi Endre (1930-2009)

  A Népszabadságban (2009. július 3.) olvasom a gyászjelentések között: Kövesi Endre "Bandi" író, költő, újságíró, matematikus 2009. május 31-én elhunyt. Temetése a Rákoskeresztúri Köztemetőben 2009. július 14-én, 9 órakor.

 • Mihancsik Zsófia

  Fogadatlan prókátorok

  A gárdaítélet félreértelmezéseiről

  A többször módosított 1978. évi IV. törvény, ismertebb nevén a büntető törvénykönyv (Btk.) két tényállására hívta fel a figyelmet Tóth Mihály büntetőjogász tíz nappal azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet és mozgalmat.

 • Jön a lengyel modell

  Magyar Narancs, 2009. július 2. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2009.

 • K. történetei - Somogyi és az igazság

  Magyar Narancs, 2009. július 16. K.

 • A Poplacsek-bírság

  Hétfőn ismét nagy napja volt az utóbbi időben megbízhatóan ellenséges magyar-szlovák politikai kapcsolatoknak. Budapesten a parlamenti pártok közös nyilatkozatban szorgalmazták a szlovákiai nyelvtörvény visszavonását, lévén az magyar- és kisebbségellenes.

 • Beugrási kísérlet

  Bár különösebb illúzióink nincsenek e tárgyban, hátha mégis úgy van, hogy összefüggéstelen ostobaságokat beszélve nem lehet választást nyerni, vagy legalábbis nem érdemes. De fogalmazhatunk pozitívan is: a választási győzelemért induló talán nagyobb eséllyel fut neki, ha kérelméhez valamiféle összefüggő világképet is mellékel, mely nem csak a társadalom ideálisnak vélt állapotát skicceli fel, de a realitásokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel is számot vet.

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink IV. (Robinson Crusoe, avagy egy külkereskedő kalandjai)

  p>A nosztalgia manapság a hét főbűnök egyikének számít. Olyasminek, mint a középkorban a falánkság. Bűnösen rossz modornak minősül többet akarni annál, mint amit a saját kora az ember tányérjára tesz. Ilyenfajta falánkság volt a tizenkilencedik század romantikus vágyódása a középkor után.

 • Maga itt a tánctanár?

  A cég örökítése

  A gyerekeim egyszer lefutottak egy meredek hegyoldalon. Kiabáltam, hogy vigyázzanak, a lejtő közepe murvás, de csak annál vadabbul futottak. A nagyfiú futott elöl, és esett egy nagyot. Sírva fakadt, de már érkezett a húga, ő is rendesen eltaknyolt.

 • "Olvasói levelek" - Árok

  Magyar Narancs, 2009. július 16. Tisztelt A szerk.! Ha csak a fele is igaz annak, amit azSZDSZ új vezetőjéről ír,a helyzet eléggé elkeserítő.E hasábokon megszoktuk a száraz iróniát, sőt kedveljük, már-már azért vesszük a Narancsot.

 • étel, hordó - MÛVÉSZ

  Ha valakit vagy éppen valamit "művésznek" mondanak, az gyanús. Ilyenkor mintha a fellengzősség szivacsos masszáját gyúrná az örök cseléd, hiszen a "művész" nem az elnevezésen múlik, bár ezt sokan képtelenek elfogadni.

 • mi a kotta? - Főzik és keverik

  A legutóbbi alkalommal az Aida hervadatlan népszerűségét méltatta ajánlónk, s mivel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon e hét péntekén is (július 24., fél kilenc) Verdi Nílus-parti operája szerepel a műsoron, így hát most tovább taglalható és ecsetelhető akkor megkezdett témánk.

 • tévésmaci - A sül simán gútentág

  Mit jelent? - kábé így fordíthatnánk le azt a hörgést, amitől Bútorraktár azonnal kijózanodott. Pedig hát, volt miből neki, hiszen egész este őt itatta mindenki, neki kellett mindenkivel "csak még egy" rakit felhajtania, mindenki neki fizetett, még a dizőz is a saját számlájára hozatott fel konyakot az öltözőjébe, amikor Bútorraktár a tiszteletét tette nála.

 • chili & vanilia - Égetett bizonyíték: créme brulée

  A földkerekség egyik legnépszerűbb desszertje a hazai éttermek étlapján is előfordul. Többnyire a francia nevén (créme brulée) szerepel, vagy épp lefordítva "égetett krém"-ként, esetleg katalán krémként (ezt általában narancshéjjal és fahéjjal ízesítik).

 • rés a présen - Nagy tengerparti nyaralótelep - Hód Adrienn koreográfus

  rés a présen: Dekonstruktív koreográfusnak tartanak. Miért lettél "forradalmár"? Hód Adrienn: Nem terveztem, de szeretek olyat csinálni, ami nekem is ismeretlen.

 • kulthírek

  DÍJ Egy-egy horvát, francia, ír, olasz, litván, norvég, lengyel, portugál, szlovák és osztrák író mellett Kommunista Monte Cristo című regényéért Szécsi Noémit illeti meg az Európai Unió irodalmi díja, melyet három év alatt osztanak ki az EU Kultúra programjában részt vevő 34 ország egy-egy fiatal szerzőjének.

 • dvd - ADVENTURELAND - KALANDPARK

  Jesse Eisenberg 2002 óta igyekszik elveszteni filmbéli szüzességét, amiből olyan fesztiváldíjas kamaszdarabok születtek, mint a Roger Dodger és A tintahal és a bálna. Az Adventureland nagyjából ki is meríti az e műfajjal szemben támasztott követelményeket, sőt a retróhullámra is ráül; '87-es slágerekkel játszik.

 • lemez - NOUVELLE VAGUE: 3

  A zenekar saját fejlesztésű szabadalma eddig jól működött: rendre elővenni egy csokornyit a hetvenes/nyolcvanas évek (legfeljebb zenei értelemben) "áldott emlékezetű" fordulójának punk/posztpunk/new wave/ elektropop kincseiből, és alapos bossás-dzsesszes-folkos génkezelésben részesíteni őket.

 • könyv - LÁBÁN RUDOLF: TÁNCNAK SZENTELT ÉLET

  London legjelentősebb kortárs táncintézményét nevezték el róla (Laban Dance Center), Pozsonyban szobra van, Németországban és Svájcban, ahol koreográfusként és iskolaalapítóként működött, kultuszfigura, Magyarországon viszont, bár anyanyelve volt a magyar, leginkább csak arról a Lábán-írásnak nevezett lejegyzési módról ismerik, amely a kottához hasonló módon rögzíti a koreográfiákat.

 • koncert - MACHINE HEAD

  Papíron az év egyik legfontosabb koncertjének ígérkezett a tokaji Machine Head-fellépés, hiszen Robb Flynn énekes-gitáros és társai utoljára 1994-ben játszottak Magyarországon. Akkoriban az első lemezükkel (Burn My Eyes) robbantottak éppen nagyon nagyot: a Davidian klipjét súlyos rotációkban játszotta az MTV, aminek köszönhetően a dal a kilencvenes évek egyik legnagyobb metálhimnusza lett.

 • kiállítás - FABRICIUS ANNA

  Magyar Szabvány sorozatának folytatásaként szakmák képviselőit fotózta munkahelyükön: tűzoltók a szerkocsi, rendőrök a rendőrség előtt, szobalányok (köztük a művész) szálloda folyosóján, és így tovább.

 • folyóirat - TERMÉSZETBARÁT TURISTA MAGAZIN

  Jelentős jogutódról van szó, hiszen a fejlécen azt láthatjuk, hogy a lap immár a 116. évfolyamnál tart, tehát vélhetően egyidős a hazai természetjáró mozgalom megszületésével.

 • lemez - THE VEILS: SUN GANGS

  2006 őszén, amikor megjelent a Veils második nagylemeze, a nemzetközi szaksajtó egy emberként üdvözölte a Nux Vomicát, és itthon se nagyon lehetett elmarasztaló kritikát olvasni. Emlékszem, az est.hu azóta sajnálatos módon megszűnt Könnyű rovatának szokásos év végi összegzésén a személyes top 10-es listámon is szerepelt (a második helyen) ez az eklektikus, keserédes, olykor kibukott anyag.

 • dvd - A VILÁG KÖZEPE

  Én el vagyok idegenedve tőled, te el vagy idegenedve tőlem, mi el vagyunk idegenedve tőletek - ragozhatnánk még, de megteszik helyettünk a kortárs irodalom és a független film nagyjai: Paul Auster (irodalom, film), taps és Wayne Wang (film), taps.

 • Koncert - Legfőképpen a múlt - Songs Of David Byrne And Brian Eno

  David Byrne mindig is jól tudta, hogy mikor kell Magyarországra látogatnia. Először 1981-ben - Talking Heads nevű együttese pályafutása csúcsán - tette, és akkor vagy ötezren táncoltunk rá a Sportcsarnokban. Aztán 92-ben jött - egy évvel a Talking Heads felbomlása után - egy latinos kísérőzenekar élén, és akkor is táncolt, akinek jutott hely a szabadtéri PeCsában.

 • DVD/Dokumentumfilm - Kísértethistória - Muszatics Péter: Kádár

  "Talán régen hallottak engem" - kezdi a dokumentum-portréfilm címszereplője. S valóban: már húsz éve is elmúlt annak, hogy Kádár János röviddel a halála előtt elmondta hírhedt utolsó beszédét, és hivatalosan véget ért a nevével fémjelzett korszak.

 • DVD - Rálépni a sárga útra - A Simpson család - A teljes első évad

 • DVD - Az ágyból nincs menekvés - Gillian Armstrong: Houdini, a halál mágusa

  A szerelem sötét verem - állította egy híres magyar, ez a film pedig (a költői képeknél is körmönfontabb módon) arról kíván szólni, hogy egy másik híres magyar, a gondosan lezárt sötét helyiségeket ugyancsak jól ismerő Harry Houdini (született Weiss Erik) miként esik bele egy ilyen csinos verembe.

 • Musical - TejbeGrease - Szép nyári nap

  Alighanem kényelmes és hálás dolog lenne fanyalogni egy kiadósat a "magyar Mamma Mia!" puszta létrejötte felett, ám az igazat megvallva logikusnak, mi több, üdvözlendőnek tűnik számunkra, hogy a Hotel Menthol szövegírói, Bőhm György és Korcsmáros György librettót kanyarítottak a Neoton (Família) máig oly népszerű slágerei köré.

 • Színház - Vízbe fúl - Bánk bán junior

  Rendben lenne az a célkitűzés, hogy az ifjabb nemzedék kössön barátságot Katona József Bánk bánjával: lelje föl benne, mi mennyire rímel napjaink össznépi konfliktushalmazára, és ad analogiam gondolkodjék el a megoldáson.

 • Kiállítás - Nemzetközivé lett - Robert Capa

  Ha egészében nézzük Robert Capának a Magyar Nemzeti Múzeum által nemrég megvásárolt fotóiból - úgy a negyedrészükből - összeállított kiállítást, a leginkább talán az szúr szemet, ahogy a háborúkban a békés pillanatokat, a zűrzavarban az idillt kereste.

 • Könyv - A múlt lajstroma és a jelen fílingje - Két könyv a köztérről

  Csupán három közös pont van Bob Dent és Sausic Attila között: több mint húsz éve élnek idegen nyelvű és kulturális hagyományú közegben, foglalkozásuk hasonló (írók-újságírók), s az idei ünnepi könyvhéten mindkettőtől megjelent a választott városuk (Budapest és Berlin) közterein fellelhető, döntően szoborba öntött emléknyomokról egy-egy könyv.

 • IV. Majorbéli Géptalálkozó - Arass, rózsám, arass

  "Honnan jössz öcsém, hogy ilyen jól nyomod?" "Onnan, ahol még mindig kézzel kaszálnak." A Szikora Róbertnek öltözött atyafi és a büszke kaszás közötti párbeszédhez hasonló szép meglepetésekkel is szolgált az egyedi hangulatú, nagy múltú keszthelyi Majormúzeumban tartott kétnapos mulatság.

 • Metró helyett vízibusz - Götz Sándor gépészmérnök

  Fejébe vette, hogy feléleszti az egykor legendás dunai személyhajózást. Társakat gyűjtött maga köré, két éve csak a Duna Express projektnek él. Új hajókat és kikötőket tervez, lehetséges utasforgalmat számlál, és támogatókat keres, mivel szerinte ez nem csupán egy szép álom.

 • "Zöld" víz

  Az utolsó húzza le maga után

  Aligha akad a víznél becsesebb és hanyagabbul használt földi erőforrás. A klímaváltozásra készülve céltudatos önneveléssel mi magunk is szárazságtűrő fajjá válhatunk.

 • cyberhírek

  Büntetés Egy év felfüggesztett börtönre ítélték azt a bloggert, aki tavaly illetéktelenül feltette a netre a Guns N'Roses új albumának egy részét. Az amerikai bíróság arra is kötelezte a férfit, hogy vegyen részt egy digitális kalózkodás elleni hirdetés elkészítésében.

 • Munkavállaló diákok - Nem csak a pénz miatt

  Szórólapot osztanak a lehúzott ablakon keresztül, kóstoltatnak a bevásárlóközpontokban, közben felelnek, érettségiznek és vizsgáznak. A végzősök már kifelé kacsintgatnak, őket az irodák recepcióin vagy a kávéfőző és a faxgép közötti szakaszon találjuk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...