• MaNcs 21. évf. 31. sz. (2009. 07. 30.)
  Furcsán záruló megfigyelési ügy

  Védvári vitézek

  A múlt héten lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője. Távozása előtt Laborc Sándor az ügyészséghez eljuttatott panaszlevelében élesen bírálta a nyomozó hatóságok munkáját. A főigazgató szerint az UD Zrt. nevéhez kötődő megfigyelési ügyet a nyomozók anélkül zárták le, hogy kiderítették volna, milyen törvénytelenül szerzett adatok, szoftverek találhatók a lefoglalt gépeken, miért gyűjtöttek...

  2009 / 31
 • A sovány tehenek országa - Válasz bírálóimnak

  Bármennyire sajnálatos, bűnözőkről nem írtam (Hátsó udvarok hentesei, Magyar Narancs, 2009. június 25.), az e cikkben szereplő V. Jóska bácsi sem volt az, hanem megbecsült darus, míg élt. Pedig vannak bűnözők az élelmiszer-forgatagban, egyet a velem vitázó szerzőtrió is megjelenít (Gál Tamás-Kajner Péter-Szabadkai Andrea: Az leszel, amit megeszel, Magyar Narancs, 2009.

 • Eörsi Mátyás

  Right and wrong, my party

  Az SZDSZ bukásáról

  A politika annyiban hasonlít a futballhoz, hogy a lelátón ülők mind úgy vélik, ők ügyesebben csinálnák. A fociban kizárt, de a politikában is kivételesen ritka, hogy a kerületi bajnokság tartalékja egyszer csak magára ölthesse a válogatott 9-es mezét.

 • Ember a Holdon

  Magyar Narancs 2009. július 16. A cikkből kitűnően John H.

 • "Igen, a lufi kipukkadt"

  Magyar Narancs 2009. július 16. Olvasva az önök kitűnő kiadványában, valamint más kevésbé kiváló kiadványokbanaz SZDSZ prominenseinek magyarázatait a párt sajnálatos elmúlásáról, mindig eszembe jut, mit írt Art Buchwald a New York Timesban a berlini fal lebontásának idején.

 • Atlantista Pisták

  A kelet-európai jófej srácoknak Truman Harry óta pechjük van a demokrata elnökökkel. Az elején, nevezett seriff idején minden olyan egyértelmű volt - a világszabadság, a népeket rabigába taszító szovjet kommunizmus elleni harc, a népek önrendelkezése meg a demokratikus internacionalizmus eszméiből tökös amerikai külpolitika keletkezett.

 • Pálya a magasban

  Határok nélkül

  Az 1910-es évek végére Magyarország futballhatalommá vált, játékosaink ugyan még nem játszottak a britek színvonalán, de a kontinensen az MTK-nak vagy az FTC-nek csak néhány osztrák, cseh és spanyol csapat volt egyenrangú partnere.

 • K. történetei

  Puccs

  Mondd, apu - kérdezte K.-t a tizenegy éves Sárika -, miért van az, hogy te pont akkor lettél ilyen híres, amikor Kis Jancsi meg a Demszky Amerikában van?

 • Adios, compañero!

  "Ha a családom jövőjét tartom szem előtt, Spanyolország nagyobb lehetőségeket rejt magában" - mondta a múlt héten a Délmagyarországnak Nagy László, válogatott kézilabdázó, a Barcelona játékosa, a sportág magyar világklasszisa.

 • Szudán - Olajcsere

  A múlt héten határozatot hozott a hágai Nemzetközi Állandó Döntőbíróság egy dél-szudáni régió határairól. A térség az országból kiválni szándékozó déli területek északi határán, tehát ütközőzónában fekszik, kőolajban gazdag, részben nomád állattenyésztő arabok (misziriják), részben letelepült, de szintén állattenyésztő feketék (ngok dinkák) lakják - konfliktusforrás van tehát több mint elég.

 • Irán

  Vihar előtt, vihar után

  Másfél hónappal a vitatott elnökválasztás után csillapodni látszik a forradalmi lelkesültség a teheráni utcákon, ám a politikai vihar továbbra sem ült el. A társadalmi megosztottság mellett a forradalmi eliten belül is kiéleződtek a frakcióharcok, s ez komoly válságba sodorhatja az iszlám köztársaság 30 éves rendszerét.

 • Elmozdítanák a váci polgármestert - Nem átalltak átállni

  Múlt szerdán a jobboldali többségű képviselő-testület már a második fegyelmi eljárást kezdeményezte a korábban felfüggesztett Bóth János (MSZP) polgármester ellen. A konkrét indokok ellenére sem világos ugyanakkor, hogy pontosan mi is a baj a második ciklusát töltő városvezetővel.

 • Magyar törvényhozás vs. Európai Unió - Cikkelyhajlítók

  Az Országgyűlés a tavaszi ülésszak végén két olyan törvényt, illetve törvénymódosítást is elfogadott, amely a magyar élelmiszer-termelők (vélt) érdekében súlyosan sértheti a magyar és az uniós versenyjogot.

 • Az önkormányzatok finanszírozása - Kis pénz, nagy feladat

  Jövőre 120 milliárd forinttal kevesebb jut a központi költségvetésből a helyi önkormányzatoknak. Az iparűzésiadó-bevételek várható csökkenése, az ötszázalékos áfaemelés, valamint az infláció jósolt mértéke összesen további húsz százalékkal terheli meg a települések gazdálkodását.

 • A tudáshiány következményei - Köllő János közgazdász a munkanélküliségről

  Tíz képzetlen munkavállalói korban lévő magyarból legföljebb négy dolgozik. Miért rekedt meg példátlanul alacsony szinten az alacsony iskolázottságú népesség foglalkoztatása? Cigányügy-e a munkanélküliség? Köllő Jánost többek közt nemrég megjelent, A pálya szélén című könyvéről kérdeztük.

 • rés a présen - A trükk az... - Hártó Szilvia, a Bijou zenekar énekese

  rés a présen: A te ötleted volt, hogy "vad" rockzenészekkel egy kevéssé divatos, csendes és lassú csapatot alapítsatok? Hártó Szilvia: Az alapító tagok, Asztalos Zoli és Horváth Gábor találták ki, hogy kellene egy jó kis downtempó banda Magyarországra.

 • kertész lesek - CÁPA/VELENCE

  Noha a közelmúltban komoly mozgolódás támadt a vidéken (wellnesshotel nyílt a déli parton, Sukorón Las Vegas épül), a Velencei-tó turisztikai címerében azért még az agárdi popstrand a legjellegzetesebb motívum. Pedig legalább harminc éve boldogítja a népet voltaképpen ugyanazokkal a szereplőkkel (Pataky Attila, Szikora Robi, Nagy Feró, Lord [!

 • tévésmaci - A sül és a pisztrángok

  Régen, még amikor a törökőriek csak a környék föltörekvő csoportjai közé tartoztak, Jakénak Bútorraktár mellett volt egy másik hadnagya is. Lenolaj első ránézésre helyes, kölyökképű suhanc volt, a környékbeli lányok, asszonyok kedvence.

 • mi a kotta? - Császár és király

  Ezen a héten harmadszori kihirdetések egész sorával kezdjük a zenei ajánlót. Harmadszor hirdetjük a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megtekinthető, debreceni fogantatású Aida-előadást (július 31., fél kilenc), s szintúgy a Liszt Ferenc Kamarazenekar kiscelli koncertsorozatát, melynek utolsó estéje Janácek Vonószenekari szvitjével indul, és egy Mozartnak tulajdonított versenyművel, a tinédzser Pusker Júlia szólójával felhangzó D-dúr hegedűversennyel (K.

 • chili & vanilia - Szép kis India

  Ha már trópusi éghajlat uralkodik mostanság nálunk is, miért ne meríthetnénk ihletet az ehhez szokott népek ételeiből? Bizonyára ők tudják a legjobban, mivel lehet ilyen klímában túlélni. Az indiai konyha szerencsére nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

 • kulthírek

  BEFEJEZETLEN GRAHAM GREENE Graham Greene 22 éves volt 1926-ban, amikor elhatározta, író lesz: ekkor kezdett próbaidős szerkesztőként a Timesnál, és látott hozzá The Empty Chair című krimijéhez. Be nem fejezte, s a kézirat ismeretlen maradt.

 • film - BUNYÓ

  Amióta New York sincs már olyan ellenőrizhetetlenül messze, meggyőzően kell ahhoz bűnösvárosozni, hogy elhiggyük; az alvilág egy manhattani szuvenírshop titkos helyiségében kezdődik, ahová a kínai kasszírnő balján nyíló rejtekajtón lehet bejutni.

 • kiállítás - CY TWOMBLY: SENSATIONS OF THE MOMENT

  Noha az 1928-ban a Virginia állambeli Lexingtonban született, az ötvenes években Bostonban és New Yorkban tanult, 1957-ben végleg Olaszországban letelepedett képzőművész egyike a kortárs legnagyobbaknak, ha jól tudom, kiállítása még soha nem volt Magyarországon.

 • könyv - JAMES M. CAIN: SZERENÁD

  Baj van, ha a regényhős rögtön a legelső oldalon egy "álmos, pimasz kifejezést" sugárzó szempárral találja szemben magát egy mexikói csehóban, de a baj, azon belül is a női baj a műfaj sajátja: James M. Cain kifejezetten az ilyenekre specializálta magát, az Európánál meg is jelent nemrégiben az életmű három bajügyi alapvetése (A postás mindig kétszer csenget, a Dupla vagy semmi és a Mildred Pierce).

 • film - HARRY POTTER ÉS A FÉLVÉR HERCEG

  Változik a világ, és minden híreszteléssel szemben a progresszió sem veszett ki belőle egészen: még a világpremier előtt megtudtuk, hogy a hatodik Potter-filmet nem más értelmezői kör üdvözölte, mint a Vatikán (a szériát korábban kiátkozásokon edzett nyelvezettel ledorongoló) félhivatalos lapja, a L'Osservatore Romano.

 • folyóirat - KORUNK

  A kolozsvári lap mintegy nyolcvanéves hagyományokra tekinthet vissza, és az utóbbi húsz év során a célkitűzései lényegüket tekintve változatlanok. A legszélesebb értelemben vett társadalomtudományok köréből válogatott kérdések szervezik a húzórésznek számító tematikus blokkokat, amelyek azzal az igénnyel készülnek, hogy az adott szakterület számára releváns írások a laikust is eligazítsák.

 • lemez - BEETHOVEN ÖSSZES ZONGORAVERSENYÉT

  kínálja számunkra az a háromlemeznyi felvétel, mely a jeles amerikai pianista, Richard Goode és a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar termékeny, immár több pesti koncertet is tartós élménnyé avató munkakapcsolatának négy év előtti állomásán, 2005-ben készült.

 • film - SZERELEM OLASZ MÓDRA

  Végy két eltérő nemű, 30 feletti lúzert. Erőltesd össze őket egy kínos randin a szingliklubban.

 • koncert - SUZANNE VEGA

  picivel tán asszonyosabb, mint 1985-ben, amikor először hallhattuk, miként lesi ki intim ügyeit Marlene a szobája faláról, de ez egyrészt 24 év és gyerekszülés után természetes, másrészt semmi jelentősége - viszont a hangja mit sem változott.

 • DVD - Nő a haza - Makk Károly: Szerelem

  Az ördög tudja, hogy mennyire vagy semennyire nagy baj, de kétségkívül ahhoz vagyunk szokva a moziban, hogy a rosszarcú haverok várnak egy hatalmas, ám koszos és ósdi járgánnyal a térnek is beillő széles utca túlsó oldalán.

 • Tévé - Anyunak néha rossz napja van - Tara alteregói - sorozat

  Ennél jobb pedigrével és gyanúsabb tartalommal rég indult tévésorozat a bevállalósak mezőnyében. A produceri piramis csúcsán Steven Spielberg személyesen, a szellemi anya szerepében Diablo Cody (a Juno Oscar-díjas forgatókönyvírója, volt sztriptíztáncos, önjáró médiaszemélyiség), a főszerepben pedig Toni Colette, aki nem kompenzálni jött át a nagyvászonról a kisképernyőre, hanem a kihívás kedvéért.

 • DVD - Barátra vagy ellenségre? - Vadim Perelman: Szemvillanás alatt

  1999 áprilisában a coloradói Columbine-ban két kamaszkorú diák vérfürdőt rendezett az iskolában - talán a legismertebb borzalom a sok közül. Michael Moore híres Kóla, puska, sült krumpli (Bowling for Columbine) című mozgóképes röpiratának is ez az alapsztorija.

 • Koncert - Sárból embert - Melt! fesztivál

  Tizenkettedszer rendezték meg idén Európa egyik legrangosabb és legerősebb könnyűzenei fesztiválját. Bár az eső nem kímélte a résztvevőket, ez cseppet sem vont le az esemény élvezeti értékéből.

 • Koncert - Csillagokban mérve - Jan Garbarek Group és Salif Keita a Veszprémi Ünnepi Játékokon

  Hatodik éve, hogy ünnepi játékok zajlanak Veszprémben. Eddig főleg a dzsessz, idén a tánczene és a világzene is ütött.

 • Koncert - "Könyörgök, ne hagyd abba!" - A Nine Inch Nails Budapesten

  A Ministry-főnök Al Jourgensen után az indusztriális metál másik legendás alakja, a Nine Inch Nails életre hívója, Trent Reznor is parkolópályára állítja zenekarát, legalábbis átmeneti jelleggel. A hírek szerint Reznornak egyelőre csak a koncertezésből lett elege - valami olyasmit nyilatkozott, hogy a NIN élő teljesítményét már nem lehet fokozni -, de idén tavasszal még egyszer jó alaposan körbeturnézták a világot, és (részben a nyilatkozat hatására) mindenhol óriási sikerrel futottak a fellépések.

 • Könyv - A barátság koordinátái - Gerevich András: Barátok

  A harminchárom éves költő harmadik kötete az idei könyvhéten jelent meg. Borítója bánatvörös és nyersfekete férfialakot ábrázol, nem arcot, hanem egy ölelésbe lágyuló testet, egy szenvedélyes árnyékot, egyik rokonunkat az alvilágból, vagy mondhatnánk úgy is: forró másunkat, amikor olyan lobogásnak adjuk át magunkat, amelyet csak a szívünk kíván, de másnapi szellemünk könnyedén hajlandó volna mulandónak minősíteni.

 • Könyv - Egyfajta szintézis lehetősége - Elek Tibor: Gion Nándor írói világa

  Elek Tibor monográfiája minden erénnyel rendelkezik - ha különböző mértékben is -, amely egy klasszikus monográfiától elvárható. Alapos, gondosan mérlegel, megbízható minőségérzékkel választ, figyel arra, hogy érvvezetése közérthető legyen, komolyan veszi közvetítői funkcióját.

 • Kiállítás - Pofaszakáll és gyöngyházkebel - Borsos József festő és fotográfus (1821-1883)

  Bár a magyar biedermeier festészet kiemelkedő alakját manapság kevesen ismerik, "kalandos élete" a századelő több életrajzírójának fantáziáját is megmozgatta. A hiányos biográfiai adatokat anekdotákkal, legendatoposzokkal pótolták (a pályaív ennek alapján a fiatal zsenitől a vagyonát elkártyázó úriemberig terjed), sőt Csathó Kálmán 1936-ban egész regényt szentelt az életét a Szép Juhászné fogadó tulajdonosaként bevégző művésznek.

 • Színház - Szerelem a konyhában - Korsunovas Rómeó és Júliája

  Az idei gyulai Shakespeare Fesztivál talán legnagyobb durranása az Oskaras Korsunovas rendezte Rómeó és Júlia volt; egyébként aligha valami lélegzetelállító vagy meghökkentő interpretáció okán (amúgy is legföljebb az lehetne meghökkentő manapság, ha Júlia mégis férjhez menne Párishoz, vagy az ifjú pár "kivándorolna" Padovába).

 • Szegény ember gazdag országa - Martin Pollack író

  Réges-régen, a messzi-messzi Galíciában, ha nem is mindig békésen, de mégiscsak egymás mellett éltek rutének, lengyelek, zsidók, románok, cigányok, huculok és bojkók. Martin Pollack nemrég magyarul is megjelent könyvében (Galícia - Utazás egy eltűnt világban) az 1900 körüli Galíciába, elsüllyedt vidékekre és elsüllyedt szerzők közé vezeti olvasóit.

 • Elment a Mester - Leszek Kolakowski (1927-2009)

  Úgy tűnik, július a lesújtó gyász ideje Lengyelországban. Tavaly ilyenkor hunyt el autóbalesetben Bronislaw Geremek történészprofesszor, nemzetközi hírű politikus, a lengyel antikommunista ellenzék kiemelkedő tagja.

 • Kiállítás - Háncs és metál - (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel

  Tényleg, milyenek? Magukba fordult, szakadt lelkű, elborultan érzelmes finn tangót hallgató, örök másnapos lúzerek, mint a Kaurismäki-filmekben? Vagy a PISA tanulói képességvizsgálatok high-tech jövőbe tekintő, nordic walkingozó örökös bajnokai?

 • Tiltani kell-e a szoláriumot - A bőr nem felejt

  A bőrrák veszélye miatt megtiltotta a kiskorúak szoláriumozását a német parlament. A magyar bőrgyógyászok buzgón helyeselnek, a szoláriumüzemeltetők állítják, hogy hozzájuk nem nagyon járnak tinédzserek. Az egészségügyi tárca dolgozik egy rendeleten, de az csak a szoláriumozók informálását teszi kötelezővé.

 • Villámok - Szikrából pattan

  Mindenki látott már villámot, sokan lenyűgözve nézik, mások meg félnek tőle. Nem alaptalanul.

 • Tudomány a bíróságon - Ne perelj, érvelj!

  "Mint korábban, most is arra biztatom a kiropraktőröket, hogy jöjjenek, és jogi izmozás helyett a bizonyítékaikat mutassák!" Frank A. Frizelle az új-zélandi Christchurch kórház sebészeti osztályának profeszszora, a The New Zealand Medical Journal főszerkesztője ezekkel a szavakkal állt ki két kollégája mellett, akik kritikus cikket jelentettek meg a kiropraktikai módszerrel és alkalmazóival szemben, s akiket az Új-zélandi Kiropraktikai Társaság jogásza becsületsértési perrel fenyegetett.

 • cyberhírek

  Zombihálózatok Amerikai szakértők szerint tízmilliós nagyságrendű ma az interneten a vírussal fertőzött és távolról irányított számítógépek száma. A nagyobb zombihálózatok gazdái megbéníthatnák az egész netet, de inkább spamet terjesztenek és személyes adatokat lopnak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...