• MaNcs 21. évf. 33. sz. (2009. 08. 13.)

  Nem tudtunk angolul

  Cseh Tamás (1943-2009)

  Szombat reggel arra ébredtünk, hogy vége van a hetvenes éveknek. Immár biztosan kiment a bőrünk alól a múlt század azon bennünk felejtett fullánkja, mely szerint ami van, az úgy is marad. Úgy is marad örökké.

  2009 / 33
 • Az országutak rabszolgái - Így indult a Tour de France

  "Gyilkosok vagytok, igen, gyilkosok!" - fakadt ki Octave Lapize francia kerékpárversenyző a Col d'Aubisque meredekjén 1910. július 21-e forró délutánján. Akkor már 160 kilométer volt mögötte - s még ugyanannyi előtte -, és éppen a negyedik goromba emelkedőn kaptatott felfelé.

 • Elszállni látszik - Sólyom László negyedik éve

  Noha eddigi köztársasági elnökeink maguk is rendre elismerték, hogy valós hatalmuk a csekélynél is kevesebb, az elmúlt években jócskán kaphattunk ízelítőt abból, valójában mennyire fontos szerepe is lehet az elnöknek.

 • Kalandra fel!

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 6. Tetszett, amilyen részletesen foglalkoztak a Fidesz kormányzati előkészületeivel, a programalkotás menetével.

 • A féltől az egészig

  Most, hogy az iráni hatóságok is beismerték azt, amiben eddig sem kételkedett senki - hogy tudniillik az elcsalt júniusi választásokat követő tüntetéseknek nagy számban vannak halálos áldozataik, hogy a Forradalmi Gárda és a Baszídzs milícia számos tiltakozót gyilkolt meg és vetett börtönbe, hogy a bebörtönzötteket gátlás nélkül kínozták -, a kép egyre tisztább lesz.

 • Hess innen!

  Mint arról lapunk beltestében bővebben harangozunk, magyar és külföldi náci szervezetek felvonulást szerveznek szombatra Hitler helyettese, Rudolf Hess emlékére. Budapestre! Egyfelől ne szervezzenek sehova sem, inkább vigye el őket az ördög, másfelől végzetesen el van rontva valami, hogy pont Budapest látszik számukra a megfelelő helynek.

 • Öt és feles

  Cédulák

  Magamra maradtam a cetlikkel. (Mándy Iván) Sorok. Verssorok. Kocsmák. Restik. Vonatok. Pályák. Foci. Játék. Szó. Szójáték. Álmok. Minden megvan. Minden egész el. Próbállak összeállítani téged. Egy Éva a Pokolban

 • "Olvasói levelek" - Fogadatlan prókátorok

  Magyar Narancs, 2009. július 23. "A Magyar Helsinki Bizottság figyelemmel kíséri a nemzetközi emberi jogi dokumentumokban biztosított emberi jogok magyarországi érvényesülését, és a közvélemény tájékoztatása mellett jogi segítséget nyújt mindazoknak, akik a bizottság tevékenységi körébe tartozó jogsérelemmel fordulnak hozzá.

 • Neonáci Hess-emlékmenet Budapesten? - Bizonytalan randevú

  A szélsőjobboldal egyik ikonjának emléke előtt akarnak tisztelegni szombaton nemzetközi neonáci csoportok Budapesten. A Rudolf Hess-emlékmenet immár 22 éves múltra tekint vissza. Nyugat-Európában a betiltások, letartóztatások és az antifasiszta ellentüntetések hatására mára lehetetlenné vált a rendezvény megtartása.

 • Drogháború Mexikóban - Ki szív a végén?

  A hétvégi észak-amerikai hármas csúcstalálkozó során Barack Obama megdicsérte bátorságukért a mexikói vezetőket, akik hovatovább totális háborút vívnak a kábítószerkartellekkel. A dicséret mellé jól jött volna egy kis anyagi segítség is, de Patrick Leahy amerikai szenátor megakadályozta annak a jelentésnek a beterjesztését, amely alapul szolgált volna egy százmillió dolláros célzott támogatás jóváhagyásához.

 • Kormányzati előkészületek a Fideszben - II. - Words come easy

  Speciális magyar agendával erősítenék az Európai Uniót, a gazdaságpolitika szolgálatába állítanák a környezetvédelmet, bevezetnék a családi adózást, és megadnák a kettős állampolgárságot a határon túliaknak.

 • Folytatódó lejtmenet a sajtópiacon - Mínuszos hírek

  Csökkenő eladott példányszám, az értékesített hirdetési felületek zsugorodása, töredékáron kínált vagy házon belül felhasznált oldalak: nagyjából ez jellemzi a honi nyomtatott sajtó idei második negyedévét (az elsőről lásd cikkünket: Ha jól meghúzzuk, belefér, 2009.

 • Egyoldalú banki szerződésmódosítások korlátozása

  Erős oldalszél

  Elképzelhető, hogy hosszú, bonyolult, magyaros csavarokkal és bohózatokkal tarkított folyamat végén mégiscsak sikerül valamelyest korlátoznia az államnak a pénzügyi szolgáltatók erőfölényét. És még az is kiderülhet, hogy a bankok sem törnek a vesztünkre.

 • "Tavaly kétszer is"

  Medgyaszai Melinda, a Nemzeti AIDS Bizottság (NAB) elnöke, az Egészségügyi Minisztérium egészségpolitikai szakállamtitkára

  A 2005 és 2010 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti AIDS Stratégiából szinte semmit nem sikerült megvalósítani. Nem nőtt a szűrések száma, a prevenció egyéb formáira alig jut pénz, a diszkrimináció nem enyhült.

 • chili & vanilia - Kükü

  "Három-négy órára tegyünk a hűtőszekrénybe egy üveg jófajta vodkát. Fekete kenyeret, heringet, savanyított uborkát és gombát vágjunk apró falatokra, és rendezzük el egy tányéron.

 • tévésmaci - A sül nekidurálja magát

  Amikor bekapcsoltuk a tévét, azt hittük, egy film megy. Sztupa és Troché rendőrt játszanak benne.

 • mi a kotta? - Traktorgarázsban?

  Az előttünk álló héten jószerével és kis túlzással egyetlen valamirevaló zenei programot kínál számunkra a főváros, igaz, azt az egyet mindjárt két ízben: a Budafest keretében kétszer is előadják ugyanis a Békés András 1986-os rendezésén alapuló, ámde Kovalik Balázs által frissen felpaskolt Sevillai borbélyt (Operaház, augusztus 16.

 • étel, hordó - PIZZA MAX CAFFE

  Régi szabály, hogy ahol temető van, ott vendéglátásnak is kell lennie. Igaz, e bánatos helyek többsége inkább kocsmaként, falatozóként működik, de azért tudunk olyat is, ahol minden igényt kielégítő halotti tort rendezhetnének a gyászolók.

 • rés a présen - Nem hiszünk a rejtőzködésben - NagySzilvia,DjbarBQ, Ösztrosokk partiszervező

  rés a présen: Mióta van Ösztrosokk, hogy szerveződött, mi a jó benne? Nagy Szilvia: Bő hat éve adódott egy lehetőség, és mi belevágtunk, mert úgy éreztük, hogy szükség van egy olyan bulira, ami csak nekünk, leszbikusoknak szól.

 • kulthírek

  GYÁSZ 59 éves korában elhunyt John Hughes: az amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer a 80-as, 90-es években családi vígjátékokkal írta be a nevét Hollywood történetébe, mint legnagyobb sikere, a Reszkessetek, betörők, a Belevaló papapótló vagy a Beethoven-kutyasorozat.

 • film - FANBOYS - A RAJONGÓK HÁBORÚJA

  Aki tizenévesen Leia hercegnőnek hívja a jobb kezét, rossz ember nem lehet, annál inkább fanatikus rajongó, olyan, aki órákon át képes elvitatkozni azon, vajh az idős Csubakka kopaszo-dik-e? Rajongani jó, ránctalanítja a lelket, és nyilván filmkészítéshez is megfelelő serkentő.

 • könyv - MARIUSZ SZCZYGIEL: GOTTLAND

  A sörkalauzok felől maradéktalanul rózsás a kép, Hrabal még mindig az Arany Tigrisben, Svejk szelleme közös fotózáson - csontvázból is csak egyet őriz az útikönyv, az Orloj örökös tagját, csontos ujjai közt a harangkötéllel.

 • lemez - VENETIAN SNARES: FILTH

  Venetian Snares, vagyis Aaron Funk, a breakcore műfaj legelborultabb, egyben legkreatívabb figurája magyarországi kötődéseit sokan ismerhetik: hősünk jó ideig élt Budapesten, és összecimborált Pándi Balázs dobossal, akivel aztán dolgozott is együtt, egyebek mellett a Pink + Green című VS-kislemezen (vonatkozó interjúnkat lásd lapunk 2009.

 • John Steinbeck: Orosz napló - Robert Capa 70 fotójával

  Az író és a fényképész 1947-ben utazott 40 napos látogatásra a Szovjetunióba: ebben az évben kötötték meg a párizsi békeszerződéseket, ekkor indult a Moszkva és tábora által elutasított Marshall-terv, ez volt a két tábor közötti status quo fenntartásához ragaszkodó Truman-doktrína meghirdetésének az éve.

 • film - G. I. JOE: A KOBRA ÁRNYÉKA

  Nagy múltú árukapcsoláshoz van szerencsénk: kezdetben vala a dicsőséges amerikai képére formált játék katona (a kisfiúkra vadászó szektor válasza Barbie-ra) - az ő vállaira épült a birodalommá terebélyesedő játékmárka, melybe idővel a képregények, a számítógépjátékok és a rajzfilmek is beépültek.

 • strand - VITUKI SPORTTELEP

  A régi vágású külvárosi strandok, mint az albertfalvai vagy a cinkotai, már jóval a tavalyelőtti vízforgatós EU-szabványosítás előtt bezártak, de ha alaposabban körülnézünk, ha nem is hasonló profilú (meszes medence, csapvíz, IV.

 • WILCO: WILCO (THE ALBUM)

  Ahhoz képest, hogy mindig is a (brit és amerikai) középkorúak nagy kedvenceiből (a cukormentes countryból, Neil Young és az érett Beatles világából) építkezett, a chicagói zenekar bámulatosan sokáig el tudta kerülni, hogy rásimítsák a "papa rockzenéje" feliratú matricát, a nagyon profi, nagyon elegáns, de közben elég unalmas zenét játszó zenekarok szégyenbélyegét.

 • könyv - KARIN FOSSUM: NE NÉZZ VISSZA

  Kislány tolja hazafelé babakocsiját a norvég falucska néptelen utcáin. Megáll egy autó, a különös sofőr rábeszéli a lányt, szálljon be, majd ő hazaviszi.

 • DVD - Kellő daccal a beilleszkedéshez - Karel Reisz két találkozása Nick Nolte-val

  A "friss" hazai megjelenés a szerző 1990-es Végzetes érdekek (Everybody Wins) című filmje, minek kapcsán - kell-e mondani, vesztünkre - arra gondoltunk, körülnézünk a honi halpiacon, tartunk egy kis áttekintést a magasan jegyzett életmű elérhető tájain.

 • Kiállítás - Heten egy ellen - Átlövés

  A Viltin Galéria virtuális focipályáján nyolcan sorakoztak fel a kezdőrúgáshoz. A vendégek térfelén egyetlen játékos árnyéka látszik: ő Puskás Öcsi, a legendás Aranycsapat kapitánya, a Real Madrid csatára, a Halhatatlanok Klubjának tagja.

 • Színház - Kültelek - Carlo Goldoni: Terecske

  Egyáltalán nem meglepő, hogy Goldoni darabjai mindenhol és bárhol otthon lehetnek: bársonyfüggönyös színházban és szabadtéri fesztiválon, súlyos profik és lelkes amatőrök kezén. A zsámbéki produkció egyik sem - leginkább ígéret, egyelőre be nem váltott.

 • Könyv - A valóság által kizsebelve - Békés Márton: Amerikai neokonzervativizmus (Egy kisiklott ellenforradalom); Seres László: Kapitalizmus vagy halál

  A konzervatív gondolkodás magyarországi feltámasztásáért ma az Ablonczy Balázs szerkesztette Kommentár teszi a legtöbbet. Ennek az erőfeszítésnek az intellektuális jellegét részben az adja, hogy a főként fiatal történészekből és politológusokból álló szerzőgárda nem a jobboldali politikai közbeszédet tekinti hagyománynak.

 • Könyv - Felfelé a lejtőn - Ortutay Gyula: Napló I. 1938-1954

  "Ez a jegyzőkönyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra, Ortutay Gyula dr. egyetemi magántanár címére..." Manapság alighanem ez a rövid, tragikus szöveg, Radnóti Miklós úgynevezett Bori noteszának beírása tartja fenn a köztudatban a jeles néprajztudós és tevékeny közéleti férfiú nevét, aki 1978-ban bekövetkezett haláláig oly nagy utat járt be a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumától a kisgazdapárti miniszterségig, vitéz Kozma Miklós pártfogásától Rákosi Mátyás óvó jóindulatáig.

 • Veszélyes gombák 2. Bocskor, gallér, kalap - Galócák

  A galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái - más fajtái viszont kifejezetten csemegének számítanak. A két csoport nem összekeverendő! A galócák között találhatók a földkerekség legmérgezőbb gombái - más fajtái viszont kifejezetten csemegének számítanak.

 • cyberhírek

  Hadgyakorlat Fegyverek helyett számítógépek játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A válság okán elrendelt takarékosság miatt az ukrán vezérkar számítógépes harci játékokon kénytelen gyakorolni a stratégia fortélyait.

 • Állomásról állomásra XXIX. - Áthalad az idő - Hajdúnánás

  Tíz oda, tíz vissza. Ennyi személyvonat megy át naponta Hajdúnánáson. Ennek megfelelően általában kihalt, szomorkás az állomásépület is. Pedig látott szebb napokat, jut eszünkbe rögtön a gyenge közhely, csakhogy ebben az esetben ez így egyáltalán nem biztos, hogy igaz.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...