• MaNcs 21. évf. 34. sz. (2009. 08. 20.)
  Interjú

  "Rászedtelek"

  Quentin Tarantino filmrendező

  A Tiszta románc és a Született gyilkosok forgatókönyvírójának, a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill, a Grindhouse: Halálbiztos rendezőjének megjelenésünk napján kerül a mozikba legújabb dobása, a második világháborúban játszódó Becstelen Brigantyk. Az Oscar-díjas, Arany Pálma-díjas rendezővel Cannes-ban beszéltünk.

  2009 / 34
 • Riasztó tünetek - Mi történik az Országos Onkológiai Intézetben

  Augusztus elején jelent meg a sajtóban a hír: az Országos Onkológiai Intézetből havonta betegek százait tanácsolják el. Az értesülések szerint először a tavalyi forgalom harminc százalékában határozták meg a felvehető betegek kvótáját, majd területi korlátozást, végül totális tiltást léptettek életbe a vidéki betegek rovására.

 • Kölcsönös félelem

  Te betörsz a házamba, és rám lősz, én meg leállítok az úton kapával, kaszával minden nagyobb fekete autót...

 • Orbán és Anti-Orbán

  Azt mondotta nemrég a Grossglockner hőse, hogy most tíz vagy húsz évig Magyarországon is a jobboldal jön, ez az európai trend. Orbán ugyan a világpolitikai csillagállásból jósolt, de lehet egy olyan olvasata is közlésének, hogy tíz, húsz évig én jövök.

 • Pálya a magasban

  Moonwalker

  1980 nyarán történt, valamikor Wimbledon után. Tizenhárom éves voltam, megint a győztes Borgnak drukkoltam a döntőben, de éreztem, hogy McEnroe játéka és dühe mégis izgalmasabb lehet, így aztán rövid gyakorlás után meg is tanultam úgy járni, ahogy csak ő tudott.

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink V. (Néma szolidaritás a bordélyban)

  Az állattól senki sem várja el, hogy elvei legyenek, a civilizált ember azonban elképzelhetetlen ezek nélkül. Elveken általában azok a politikai, vallásos, netán metafizikai nézetek értendők, amelyeknek civilizált társaságban nem illik hangot adni.

 • Sziget 2009 - "Tök kulturált"

  Egy csapat kiskorú olasz mellé ülök le a HÉV-en, mellettünk néhány erősen izzadó német kolléga azon vitatkozik, hogy Iggy Pop él-e még, és ha igen, akkor azt hogy a manóba csinálja? Kicsivel odébb egy angol lány lelkesen meséli a barátnőjének, annyira szerelmes az új pasijába, hogy max.

 • Egy népi értelmiségi vállalkozó - Püski Sándor (1911-2009)

  Kettős értelemben is népi: szegény, paraszti család fiaként lett értelmiségi - jogász, majd könyvkiadó -, s kulcsszerepet vállalt a népi írói mozgalom menedzselésében: kiadta a heterogén összetételű társaság tagjainak műveit, szervezte összejöveteleit, tartotta a lelket a nehéz természetű és nem egy esetben nehéz sorsú írókban.

 • "Nem szokása ez a politikának" - Sárközy Tamás a közigazgatás átalakításáról

  A kormány létszámstopot rendelt el, alapvetően a közhatalmi költségvetési szervek körében. Sárközy Tamás egyetemi tanár 2004-2005-ben (még Medgyessy Péter megbízásából, de Gyurcsány Ferenc is igényt tartott rá) kormánybiztosként a központi közigazgatás reformjának kidolgozásán fáradozott.

 • Vezetőcsere a Magyar Energia Hivatalnál - Ki fordítja meg a meccset?

  Az évi mintegy 2000 milliárd forintos forgalmat lebonyolító energetikai ágazatért felelős piacfelügyeleti intézmény vezetésére eddig a jelenlegi és egy korábbi államtitkár, egy meghatározó piaci szereplő volt elnökségi tagja, a regnáló alelnök és (talán) egy házon belüli osztályvezető pályázott.

 • Halál a szülőszobán - Ahol a legjobban fáj

  Gábor nemrég a feleségét vesztette el gyermekei születésekor, és egyedül maradt a kicsikkel. Andrásnak öt éve a kisfia halt meg, és párjával azóta sem lett gyermekük. Gábor ügyvédhez fordult, András nem. Két férfi a veszteségről, a gyászról és a szülészeten szerzett tragikus tapasztalataikról.

 • Szakadás a buddhista főiskolán - Hungarikum

  Nem kaptak diplomát az idén júniusban államvizsgázott végzős hallgatók a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán (TKBF), mert a dokumentumokról hiányzik a rektor aláírása. Õt viszont kitiltották az épületből.

 • Afganisztán - A legnagyobb sűrűség közepén

  Az amerikaiak az iraki sikereken felbuzdulva az afganisztáni háború menetét is meg akarják idén fordítani, méghozzá nagy csapatnövelésekkel, és egy új, a helyi lakosság védelmét és bizalmának megszerzését hangsúlyozó stratégiával.

 • "Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk" - Such György, a Magyar Rádió elnöke a menedzserszerződéséről

  A megbízási szerződés értelmében az elnök havi bruttó 1,8 milliós fizetése az üzleti terv teljesülésétől függően felfelé és lefelé is változhat. A sikeres gazdálkodás eredményeképpen a tavalyi második fél évben ez bruttó négymillióra, idén januártól 4,3 millióra, júliustól - miután tavaly a rádió csaknem egymilliárdos nyereséget ért el - 9,4 millióra emelkedett.

 • chili & vanilia - Paprika, de nem a miénk

  Bár paprikákban igazán nem vallunk szégyent, világszerte számos változat akad, amely még a mi szívünket (és leginkább ízlelőbimbónkat) is megdobogtatja. Ilyen például a baszk chilipaprika, a Piment d'Espelette.

 • tévésmaci - A sül a Vasasban focizik

  A csapat megszokott piros-kék csíkos mezében futott ki a pályára, Sztupa és Troché a tribünön társalogtak idős Fáy utcai bentlakó szakikkal, hogy egészen biztosan Tamás Gyula Magyarország legjobb kapusa, s micsoda hülyeség, hogy alig is fér bele a válogatottba.

 • mi a kotta? - Hegyen-völgyön, tószínpadon

  Noha lassacskán kilábalunk a nyárból, azért a pesti koncertélet az előttünk álló héten sem ígér különösebb tűzijátékot. Nem úgy Győr-Moson-Sopron megye, ahol éppenséggel különleges zenei események várnak minket: Eszterházán és a Pannonhalmi Bencés Főapátságban.

 • kertész lesek - ETNO

  Tombol az idegenforgalmi szezon, a belváros ilyenkor a népek olvasztótégelye, a Váci utcában egy gombostűt sem lehet leejteni, hömpölyög a majd' megolvadt "tartalom". Átcsapunk a Vörösmarty téren, mint hullám a fejünk fölött, s hogy tökéletes legyen a képzavar, a Fehérhajó utcában kötünk ki.

 • rés a présen - A közönségnek is élnie kell - Temesvári Balázs (T.Bali) zenész

  rés a présen: A Moszkva tér című film zenéjéről ismertük meg a nevedet. Mi volt előtte, kikkel dolgoztál? Temesvári Balázs: Kortárs táncszínházzal és színházi zeneszerzéssel foglalkoztam, egykoncertes zenekariperformanszokat készítettem.

 • kulthírek

  MAGYAR GYÕZTES LOCARNÓBAN Esztergályos Krisztina Variációk című 28 perces diplomamunkája nyerte a rövidfilmverseny Ezüst Leopárd-díját a 62. Locarnói Filmfesztiválon.

 • dvd - ELLENÁLLÓK

  Tökös amerikai zsidó fiúk nácikat skalpolnak a megszállt Franciaországban - ilyet is csak Tarantino képes kitalálni, de azért az igaz történeteket sem kell félteni: a Bielski testvérek, gettósorsra ítélt, belorusz zsidók a nomád ellenállást választják a leszegett fejű áldozati szerep helyett, s embermentő tettüket, miként azt a történetük részletein mindmáig vitatkozó utókor kollektívan nyugtázhatja, siker koronázta: a Bielski Brigádként híressé lett alakulatnak több mint ezer zsidót sikerült megmentenie.

 • múzeum - MUSEUM BRANDHORST

  a neve a Münchenben májusban megnyílt új kiállítóháznak, de a Negyedik Pinakothek nevet is viselhetné, hiszen ott áll a másik három szomszédságában, és az építészek (Matthias Sauerbruch és Louisa Hutton) úgy tervezték, hogy bizonyos ablakaiból a már álló nagy múzeumokra lehessen kipillantani, összekötve mintegy a dicső múltat a posztmodern jelennel.

 • könyv - Szécsi Noémi Utolsó kentaur

  c. regénye szórakoztató, könnyű olvasmány.

 • web - PWNED ON CAMERA

  Valamelyik hitelkártyacég reklámja hirdette anno, hogy a meccsre a belépő 10 dollár, a kürt 5 dollár, a kóla meg kettő, az első gól megszerzése viszont megfizethetetlen élmény - vagy valami ilyesmi. Ebből lett az internet talán máig legnagyobb lavinája: tucatjával küldözgették körbe a partifotókat olyan kommentárokkal, mint "Új ruha: 100 dollár.

 • film - GÖRÖGBE FOGADVA

  Miért gondolják egyes szerzők, hogy ami romantikus, annak feltétlenül komikusnak is kell lennie? Mindegy, Nia Vardalos, Richard Dreyfuss és Rita Wilson neve láttán azért még bizakodtunk. Az utóbbiról azt kell tudni, hogy ő Tom Hanksné.

 • sziget - TRICKY

  A bombaerős pályakezdés után "eltévedő", egy időre el is tűnő, majd diszkrét comebacket produkáló Tricky produkcióját (a jelentős várakozás mellett) hajlamos a szerző némi oktalan gyanakvással fogadni - de mennyire téved!

 • sziget - CALEXICO

 • sziget - TANKCSAPDA

  Harmincötezer néző egy magyar rockzenekar koncertjén - nem tudom, hogy ez utoljára az Illésnek vagy az Omegának sikerült-e, a Tankcsapda 20. születésnapi szuperkoncertjén mindenesetre többen voltak, mint egy éve ugyanitt Iron Maidenen.

 • Sziget 2009 - Rontom, bontom - Primal Scream

  Bobby Gillespie-re és csapatára vagy húsz éve vár a magyar rajongók meglehet, kicsiny, ám annál elszántabb csapata - körülbelül akkortól lehetett elcsípni az ős-Scream egy-egy koncertfelvételét: a főszerepben persze Gillespie-vel, aki csak a mikrofonállvány segítségével tudott állva maradni (az interjúkban pedig - akkor még - kerek perec letagadta, hogy bármivel is ütné magát).

 • "Ez a terület előhívja az ihletet" - Joey Burns - Calexico

  Az 1996-ban alakult amerikai zenekar pályafutása során nemcsak jó lemezeket készített, hanem két kimagaslót is: a 2003-as Feast Of Wire-on és a tavalyi Carried To Duston a mariachi zenekarok jellegzetes megszólalása tökéletesen kiegészíti a fülledt, alternatív countryba hajló rockzenét.

 • Sziget 2009 - Élő szövedék - Miles From India

  Két héttel ezelőtt a Visszhang rovatban már dicsérgettem az azonos című lemezt, amely aztán valóban megszólalt a Szigeten, mégpedig a Zene a rasszizmus ellen című nulladik napi program dzsesszvonulatában. Tizenkét zenész állt (meg ült) a színpadon - és még csak azt sem lehet mondani, hogy a lemezen szereplő több mint harminc közül, mert a megjelentek nem is mind szerepelnek a felvételen.

 • Színház - Anyád - Sam Bobrick és Julie Stein levélszínműve a Tháliában

  A levél igen hálás drámai - inkább tágabban: irodalmi - alapanyag, kellék, színezőelem vagy dramaturgiai szervezőerő; tanítják is minden kreatívírás-iskolában, hogyan kell konfliktust csiholni egy első blikkre ártatlannak tűnő levélváltásból: elég, ha késik a posta vagy a postás, bár ezt is Shakespeare találta ki.

 • Kiállítás - A Nap az Isten - Turner és Itália

  A Nap az Isten - szögezte le utolsó szavaival 1851. december 19-én Joseph Mallord William Turner, s hamarosan lecsukta sokat látott, 76 éves szemét. Legkitartóbb barátja és monográfusa, John Ruskin őrizte meg az akkor már évek óta alig szóló mester esszenciális mondatát, a nagy festőét, akit kortársai rejtélyes zseninek és kellemetlen embernek, követhetetlen különcnek és ragyogó tehetségnek tartottak; egy szájból fújva hideget és meleget: depresszióvá fokozva Turnernek a meg nem értettségből fakadó bánatát.

 • Könyv - Elgörbül szeme előtt a világ - Máté Angi: Mamó

  Talán nem árulok el titkot, ha elmondom: a hős mamó meghal a regény végén. Szigorú, kegyetlen, szagos kötényű ez a nagymama, akihez nem volt jó odabújni, de akinek kíméletlen nevelési módszere mindvégig összecseng a falu gunyoros világával és a gyönyörű falusi világ gazdag nyelvével.

 • "Az afrikai gyökerek felől" - Amadou & Mariam

  Mariam Doumbia és Amadou Bagayoko, akiket a nemzetközi zenei sajtó keresetlenül és nem szűnő lelkesedéssel "a vak pár Maliból" fordulattal emleget, már több mint húsz esztendeje zenél és énekel együtt. A fiatal vakok ottani intézetében, a kórusban találkoztak és ismerkedtek össze, ami egyrészt házassághoz, másrészt egy életre szóló közös zenei program kialakulásához vezetett.

 • Veszett fejsze véres nyele

  Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk

  Öten bújnak a padló alatt. Fölöttük a francia gazda és egy náci tiszt szócsatázik. Ez Hans Landa ezredes, a rettegett "zsidóvadász" nagy belépője. Micsoda választékosság, micsoda szörnyeteg! Latabár Kálmán és Hannibal Lecter kézfogója egy élére vasalt SS-uniformisban.

 • Könyv - Idilli önelégültség - Günter Grass: A doboz

 • "Kezeljük iróniával a történelmet!"

  Szécsi Noémi író

  Idén jelent meg harmadik regénye, az Utolsó kentaur című "társadalmi lektűr". Előző regényéért (Kommunista Monte Cristo) nemrég megkapta az Európai Unió irodalmi díját. Az irodalmi életről, történetek és tanulság viszonyáról, a groteszk magyar történelemről és a politikai radikalizmus nevű "szabadidős tevékenységről" kérdeztük.

 • VI. Tolcsvai Borfesztivál - Egy száraz nap

  Szülőföldem szép határa, megláttalak valahára! Az újhelyi személy (K. Dezső) megáll Olaszliszka-Tolcsván. Míg jön a busz, Rákóczi bisztró. Nehogy már sört, a borfesztivál előtt! De bizony. Nem ám Borsodi, Soproni, az van.

 • Rudabányai ősmajomleletek - Híres útján jött

  Sok szempontból szenzációs eredményeket hozott az idei rudabányai ásatási szezon - tán még az ember evolúciójáról folytatott vég nélküli vitához is szolgáltathat érveket.

 • cyberhírek

  Facebook-böngésző Összefogott a Netscape megálmodója a Firefox vezető programozójával, és a Facebooknak gyártanak közösen egy új böngészőt. A RockMelten keresztül nézve az internet egyenlő lesz a Facebookkal, és a Google-től a Microsoftig mindenki mehet a levesbe a merész elképzelés szerint.

 • Az atlétika fejlődése - A nagy ugrás

  Az idei berlini atlétikai világbajnokság ma már egy iparág expója, ahol minden ügynök és nemzet bemutatja legjobb termékét, ahol a nemzetközi szövetség és a tévétársaságok prezentálják a rendezés és a közvetítés legújabb fejlesztéseit, és ahol megszületnek azok a sztárok és csúcsok, melyekkel a piaci szereplők az olimpiáig kereskedhetnek.

 • Massimo Furlan mint Jürgen Sparwasser - Egy mindenkiért

  Még időben szólunk, vasárnap este nyolckor a hamburgi Millerntor Stadionban, az Internationales Sommerfestival Hamburg és az FC St. Pauli közös rendezvényén a híres olasz performer (és színházi rendező, továbbá képzőművész), Massimo Furlan előadja Jürgen Sparwasser szerepét az NSZK-NDK 0:1 című drámából, melynek ősbemutatója 1974.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...