• MaNcs 21. évf. 35. sz. (2009. 08. 27.)
  Interjú

  "Azt gondoltam: most vagy soha"

  Leonard Cohen

  2005-ben Leonard Cohen beperelte akkori menedzserét, Kelley Linchet, aki állítása szerint nagyjából az egész vagyonát elsikkasztotta a dalaira vonatkozó kiadási jogokkal együtt. A polgári pert Cohen 2006-ban megnyerte, pénzét azonban sem akkor, sem azóta nem sikerült visszaszereznie Linchtől. Az anyagilag padlóra került énekes-gitáros 2008-ban hetvennégy évesen, tizennégy csendesebb év után terjedelmes világ körüli...

  2009 / 35
 • Kinek nem érdeke? - A hazai összeesküvés-elméletek természetrajzáról

 • Muraközy Balázs

  Jog a szuperbruttóhoz

  Kormányunk adóreformjai közül a legrejtélyesebb talán a szuperbruttósítás. Az erről folyó vita legizgalmasabb fordulata az volt, amikor Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg az intézkedés alkotmányellenességét.

 • "Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk"

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 20. Sírni csak a győztesnek szabad Elismerés illeti szerzői gárdájukat azért, hogy kitartanak az olvasóik által megkedvelt, a szókimondást és radikalizmust könnyed szabadszájúsággal elegyített stílus mellett.

 • Lefogás és felfogás

  Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a debreceni kocsmában lefogott négy gyanúsított bizonyosan részese annak a gyilkosságsorozatnak, amelyet roma polgártársaink terhére követtek el az elmúlt hónapokban. Egyre valószínűbb az is, amit legkésőbb a nagycsécsi gyilkosság után már sokan sejtettünk: hogy a gyilkosságok mögött más indíték, mint a fajgyűlölet, nincs.

 • Nekünk "igazunk van"

  Ha létezik világcsúcs csontlerágásban, azt a hétvége óta a Sólyom-Fico magyar-szlovák páros tartja, Szent István szobrának viharos felavatása című burleszkjükkel. De nevezhetjük ezt közönségsikernek is, kedd délutánra már boldog, boldogtalan közzétette állásfoglalását, cáfolatát és fogászati adatlapját a tárgyban.

 • Maga itt a tánctanár?

  Az interim menedzser

  A Gyurcsány-korszak fő tanulsága talán az, hogy egy országot nem lehet vezérigazgatni. Volt elég ok kipróbálni, mi történik, ha az országot nem egy semmihez sem értő vagy az eredeti szakmáját már régen elhagyó politikus vezeti, hanem egy olyan ember, aki a gazdaságban már bizonyította a vezetésre való rátermettségét - és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az illető hogyan szerezte az első millióját.

 • K. történetei

  Puccs. Második rész

  K. egy belvárosi eszpresszóban találkozott Németh Sándorral. Meglepte, hogy a neves hitszónok milyen töredezetten beszél: keresi, elharapja, ismételgeti a szavakat. K. találkozott már karizmatikus emberekkel, olyanokkal, akik, ha egy vitában - akár ismeretlenként - megszólaltak, egyszerre csend lett, mert mindenki érezte, hogy az illető a lényeget mondja ki, a vita utolsó szavát.

 • "Olvasói levelek" - Fogadatlan prókátorok

  Magyar Narancs, 2009. július 23. Mihancsik Zsófia a Magyar Helsinki Bizottságnak is címzett reakcióját azzal zárja: szívesebben olvasott volna arról, miért nem számolunk be nyilvánosan arról, hogy milyen okból képviselünk ma mást, mint korábban.

 • Líbia - Újra a csúcson

  Nagy felzúdulást keltett világszerte, hogy Líbiában valóságos rokonszenv-tüntetés fogadta a skóciai börtönéből könyörületességből hazaengedett Abdel Baszet Ali el-Megrahit, a Lockerbie-ügy egyetlen elítéltjét, közel háromszáz ember gyilkosát.

 • Tejválság az unióban - Tej vagy írás?

  Demonstrációbarát mesterség a mezőgazdáké, hisz látványosabb kombájnokkal vagy birkanyájjal tüntetni, mint mondjuk varrógéppel vagy sztetoszkóppal. A portékáik felvásárlási árának brutális visszaesése nyomán az unió tejtermelői még a globális válsághoz képest is szorult helyzetben találták magukat.

 • Egy kivándorló bevándorló – Bodor Pál (Diurnus) író, publicista

  A nyolcvanas évek második felében tárcái a legnépszerűbb napi olvasmányok közé tartoztak, a rendszerváltás után jobbról mind élesebben támadták, és személye némely baloldali és liberális körökben is ciki lett.

 • Az úgy hagyott Magyarország 6. Mézédes és keserű hevesi

  Tarnaméra és Tarnazsadány a két véglet a hevesi kistérségben. Nincs köztük egy kilométer, de mintha nem is ugyanabban az univerzumban lennének. Egyikben ismeretlen a munkanélküliség, a másikban ismeretlen a munkahely, az egyikben nincs roma lakosság, a másik előbb-utóbb roma településsé válik - akárcsak Tarnabod, ahol viszont reményteljes változások is zajlanak.

 • A BKV-botrányok politikai háttere

  Felsővezeték-szakadás

  Százmilliós tanácsadói szerződések, elbuktatott átszervezési koncepció, több tízmilliós végkielégítések és prémiumok, vizsgálatdömping - háború dúl a BKV felügyeletéért, a közlekedési cég nagy összegű megrendeléseiért.

 • tévésmaci - A sül és a nagy villanyvonatrablás

  Sztupa alig érte el a pesti vonatot, pedig szinte száguldott végig a Latinka Sándor utcán. Kétségkívül hosszú egy utca volt, túlért Balatonvilágoson, erre is, arra is.

 • rés a présen - "Lesz, ami lesz" - Réti Anna táncos

  rés a présen: Szeptember 8-án a Trafó és a Műhely Alapítvány egy hármas bemutatóval kezdi az évadot, amiben te is benne vagy Miről van szó? Réti Anna: Az együttműködés a Jardin d' Europe program keretében jött létre A pályázati felhívás úgy szólt, hogy három EU-s országból három alkotó koprodukcióját támogatják Az olasz Claudio Stellatóval és az izraeli/ holland Amos Ben Tallal együtt hoztuk létre a Fregoli szindróma című mozgásszínházi előadást A színpadon velem szereplőÚjvári Milán is alkotótársként vett részt a darab összeállításában A darab zenéjét Amos BenTal szerezte Rendkívül izgalmas és inspiráló próbafolyamat volt rap: Honnan jutottál el a kortárs táncig?

 • mi a kotta? - Haydn utca 2.

  "A Pápa őszentsége kegyesen beleegyezett, hogy régóta táplált és most kinyilvánított óhajomra belépjek az egyházi rendbe, apostoli áldását adta ehhez, és herceg Hohenlohe érseket bízta meg hő óhajom valóra váltásával.

 • chili & vanilia - Valami Amerika

  Az amerikai édességek az európai ízlelőbimbókat nemigen hozzák lázba. A hatalmas vajkrémes, túl édes torták, a tömény, méretes sütemények, kekszfélék nem versenyezhetnek egy európai cukrászda kínálatával.

 • étel, hordó - ÉDENKERT

  A tizenötödik és tizenhatodik kerület határa, ami stílusosan a Rákospalotai határút nevet viseli, olyan, mintha Tarkovszkij és John Waters díszleteseinek közös munkája volna. Emitt zóna, amott kertváros, ám azzal, hogy Saigon is játszani fog, méghozzá a tizenhatoson belül, a Rákóczi út 162.

 • kulthírek

  ELKELT A JACKSON-PORTRÉ A felfokozott várakozásnak ugyan meg nem felelve, de így is millió dolláros nagyságrendű áron kelt el Andy Warhol Michael Jacksonról készített portréja: a Long Island-i Vered Gallery ennél pontosabban nem határozta meg, meddig ment fel az 1984-es mű licitje, s nem hozták nyilvánosságra a vevő kilétét sem.

 • műtárgy - LUGOSI BÉLA MELLSZOBRA

  a Ligetben. Látták már? Ugye, hogy nem.

 • kiállítás - KONKOLY GYULA

  kiállítása csaknem tíz év anyagából mutat be festményeket. Ha értelmezhető a kizárólag a technikára kiterjedő zsenialitás, akkor Konkoly ennek kétségkívül a birtokában van - de a katarzis elmarad: a szó legtriviálisabb értelmében "szép" képeket látunk.

 • kiállítás - KONKOLY GYULA

  kiállítása csaknem tíz év anyagából mutat be festményeket. Ha értelmezhető a kizárólag a technikára kiterjedő zsenialitás, akkor Konkoly ennek kétségkívül a birtokában van - de a katarzis elmarad: a szó legtriviálisabb értelmében "szép" képeket látunk.

 • film - FÉRJ ÉS FELESÉG

  Uma Thurman többször volt már szuperhősnő, most sem adja alább. Menő rádiós műsorvezetőt játszik, akiről - bár kimondva ez így nincs - meszsziről lerí a földöntúli eredet: egyetlen emberi tulajdonsága sincs neki ugyanis.

 • kiállítás - SCHWÄNE UND FEUERVÖGEL

  Az Orosz Balett első párizsi fellépésének századik évfordulója tiszteletére nyílt meg Bécsben a világhírű tánctársulat történetét bemutató kiállítás. A tárlat felidézi a legjelentősebb előadások hangulatát, és azt is vizsgálja, hogyan hatottak a nyugat-európai és tengerentúli turnék a társulat stílusára.

 • sziget - TURBONEGRO

  Rockzenei koncerteken különösen éles fény vetülhet arra a szolidan megrendítő tényre, hogy más és más emberek az úgynevezett valóság apró és különösebben összetettnek sem tűnő szeletét is képesek teljesen különböző módokon észlelni.

 • sziget - SQUAREPUSHER

  Alighanem a tavalyi zseniális klubkoncertje bizonyult sikeres beharangozónak, mert Tom Jenkinson/Squarepusher idei szigetes fellépése majdhogynem arénahangulatban zajlik - jórészt eksztázisig lelkesült, meglehetős tömeg fogadja a jelentős előadót, ami már magában is elképesztő.

 • sziget - BRUJERIA

  Mostantól fogva egyike vagyok azon keveseknek, akik pontosan tudják, hogy néz ki Juan Brujo, a Brujeria frontembere. Ez azért nagy szó, mert Brujo kínosan ügyel az álcájára, a színpadon és a zenekari fotókon az arca elé kötött kendővel szerepel, és még a backstage-ben is csak úgy volt hajlandó fotózkodni, hogy metálvillát formálva gondosan fejmagasságba emelte a kezeit, nehogy véletlenül azonosítani lehessen egy kép alapján.

 • animációs film - G-FORCE - RÁGCSÁVÓK

  A forgatókönyv egyszerű. Van egy milliárdos, már ránézésre sem kóser, mi lehetne más a terve, mint a világuralom.

 • Leonard Cohen 80 – A színpadra tévedt költő

  Ma nyolcvanéves Leonard Cohen. Öt évvel ezelőtti portrénkkal köszöntjük.

 • Koncert - Madonna köpönyegei - A pop királynője Budapesten

  Gyertek ki! Gyertek ki! - skandálta néhány félmeztelen partiarc, amikor Madonna Louise Ciccone(51) a beígért nyolcórás kezdés helyett tízre sem került elő a backstage-ből. Ribanc! - kontrázott a hátam mögülegyvidám fiatalember, akinek láthatólag fogalma sem volt arról, mennyit dolgozott azért a pop királynője, hogy ő 2009-ben Budapesten ilyen simán lekurvázhassa.

 • Sziget - Maximális dózisban - Danko Jones, Faith No More, Life Of Agony

  Négy, sőt négy és fél koncertet végignézni egy nap komoly erőnlétet igényel, pláne akkor, ha három közülük úgy következik egymás után, hogy az embernek nagyjából annyi ideje van szusszanni egyet, amíg a Nagyszínpadtól átér a részben a boldogult Hammer-színpadból alakult MTV Headbangers Ball - Rock Színpadig.

 • Film - Táncolj, Giulio! - Paolo Sorrentino: Il divo - A megfoghatatlan

  Ha a moziba menet arról kell trécselni, hogy ki az ördög is az a Giulio Andreotti, az elég reménytelen helyzet. Mi lehet? Feltámadt a hetvenes évek végének jellegzetesen olasz politikai krimije, melyben a film elején vagy a végén motorról megölik az államügyészt?

 • Film - Lear néni, a hegyek lánya - Yesim Ustaoglu: Pandora szelencéje

  Léteznek olyan szférák, ahol Törökország uniós csatlakozása nem távoli terv (illetőleg álom), hanem régen befejezett tény - hirtelen a mozgóképkultúra mellett a gyorsétkezési kultúra ugrik be. Így van ez akkor is, ha bizonyos filmfesztiválok még mindig lendületesen buknak a - gyorséttermi javakkal is szimbolizálható - könnyen elérhető és befogadható egzotikumra.

 • Színház - Osztály, vigyázz! - A Kovács Patrícia Zsámbékon

  A Kovács Patrícia című AlkalMáté Trupp-előadásban Kovács Patrícia az előadás egész ideje alatt oldalt vasalgat. Nem kapkod, mozdulatai komótosak, figyeli a többieket, néhányszor beleszól vagy belelép a játékba, de nagyjában-egészében végig vasal.

 • Kiállítás - Felturbózott Trabant - Kis magyar pornográfia

  Noha a debreceni kiállítás vállalt célkitűzése, hogy huszonegy művész alkotásain keresztül "az elmúlt húsz év egy-egy meghatározó rendszerspecifikus jelenségére reflektáljon", ezt a szándékot a "létező szocializmust" ironikusan lefestő művel, Esterházy Péter "orwelli időpontban" megjelent könyvével dúcolja alá, sőt a gyengébbek kedvéért még meg is támogatja számos, a könyvből vett idézettel.

 • Kiállítás - Mint egy találkozás - A Szolidaritás tíz éve

  Megyek a könyvespolchoz, le akarom venni Timothy Garton Ash A lengyel forradalom című művét, nincs, nem találom. Mikor volt utoljára a kezemben? Húsz éve? Ha jól emlékszem, ez volt az utolsó szamizdat könyv, kritikát már a legális Beszélőbe írtam róla.

 • "Nem szabad félni" - Miki Espuna, a La Fura dels Baus vezetője

  Utcaszínházi vándortársulatként kezdték 1979-ben, furcsa artistamutatványaikkal bejárták Katalóniát, majd 1984-től radikális és rituális akciószínházként telepedtek le Barcelonában. Ekkor alakították ki stílusukat, amelyet a közönséggel való interakciók, a provokáció, a szokatlan helyszínek kiválasztása és az előadások helyszínre szabása jellemez.

 • Az alja - "Náci-sexploitation" filmek

  A Becstelen Brigantykban Quentin Tarantino nemcsak előbbre hozza, de alaposan át is írja a Harmadik Birodalom végóráit. A nácik, noha újdonságnak számítanak a Tarantino-háztájiban, visszatérő szereplői voltak a rendező által is nagyra becsült, hetvenes években dívó grindhouse-mozgalomnak.

 • Elsüllyedt szerzők XXI.

  Úr ír

  Herczeg Ferenc (1863-1954)

  Volt Nobel-díjra felterjesztett írófejedelem, Európa-szerte ünnepelt színpadi szerző és örökös díszelnök, ám sokan már életében őskövületnek ítélték, s halálát mindössze rövid hír tudatta a hazai közönséggel.

 • A Milgram-kísérlet - Az engedelmesség pokolba vezető útja

  Adolf Eichmann náci háborús bűnös 1961-es jeruzsálemi pere furcsa szociálpszichológiai kísérletet inspirált. A Yale Egyetem ifjú kutatója, Stanley Milgram arra lett kíváncsi, vajon képes lehet-e az átlagember arra, hogy parancsra olyan cselekedeteket hajtson végre, amelyek legalapvetőbb erkölcsi meggyőződésének mondanak ellent.

 • Búvármúzeum - A bányató kincse

  "És akkor a számítógépasztal alól előúszott egy harcsa." E mondat nem valamelyik Douglas Adams-regényből származik, és még csak nem is tudatmódosító szerek ihlették. Tartalma tökéletesen fedi a valóságot - legfeljebb a valóság néha kissé abszurd.

 • cyberhírek

  X-akták A brit hadügyminisztérium nyilvánosságra hozta az 1981-1996-os ufómegfigyelések titkos aktáit. A 4000 oldalas dokumentumgyűjtemény az interneten is elérhető a brit nemzeti archívumban. Wikipedia Egy norvég színésznőről szóló hétfői bejegyzés a hárommilliomodik szócikk a Wikipedia online lexikon angol változatában.

 • "Mindent elmagyarázok" - Széles Sándor mesteredző

  Széchy Tamásnál lett úszó, majd edző is. A mester nyomán, de módszereit nem mindenben követve találta meg saját edzői útját, időnként épp az Öreggel harcban állva tanítványaiért. Akik közül a már kölyökként a jövő világklasszisának beharangozott Gyurta Dániel Athénban 15 évesen olimpiai ezüstérmes lett, majd - hullámvölgyek után - néhány hete Rómában világbajnok.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...