• MaNcs 21. évf. 42. sz. (2009. 10. 15.)
  Interjú

  Az önigazolás ördögi köre

  Elliot Aronson szociálpszichológus

  A társas lény c. szociálpszichológiai alapvetését milliók forgatják. Vizsgálta az önigazolás lélektani mechanizmusát, tanítási módszert - a mozaikmódszert - dolgozott ki az iskolai erőszak csökkentésére. A közelmúltban két könyve is megjelent magyarul - a professzorral a múlt héten, magyarországi látogatásán beszélgettünk.

  2009 / 42
 • Csábítócsere, avagy Tóth Tihamér megdicsőülése - A melegek hatása a színmagyar keresztényekre

  A melegek emancipációs kampányainak hatására a szélsőjobb elővette az Antimodernista esküt (részletesen lásd lejjebb), melyet a katolikus egyház tett közzé 1910-ben. Ez a darwinizmust támadó kreacionistáknál is zsinórmérték.

 • Nem a gyertya miatt veszélyes - Még egyszer az otthon szülésről

  Égbekiáltó felelőtlenség, vagy az egyetlen mód, hogy elkerüljük az agresszív szülészek és kórházak brutalitását? Szép, alternatív módszer arra, hogy a család új tagja mihamarabb beilleszkedjen, vagy kockázatos, sem lelki, sem szociális előnyt nem nyújtó kaland?

 • Nem a gyerekkel van a baj - Az iskolai erőszakról

  Tavaly tavasszal jócskán felborzolta a kedélyeket az órán tehetetlenkedő tanárról és az őt provokáló diákról szóló videó. A felvétel nyomán a közoktatás (legalábbis az iskolai agresszió) problémája hónapokon át forgott a közbeszédben, sőt azonnali megszólalásra késztette a közoktatás-irányítást is.

 • Öttalálatosa csak annak lehet, aki lottózik

  Kedves Magyar Narancs! "Tendenciózusan elfogult" cikknek minősítette a Magyar Narancs hasábjain - három kolumnán belül többször is - Ballai József a HVG 2009. szeptember 5-ei számában megjelent írást a kecskeméti Mercedes-beruházáshoz kapcsolódó földvásárlásokról, amelyeket ő maga "tankönyvbe illő mesés tranzakciónak" lát.

 • "Egy szótagnyi, félszónyi utalás"

  Magyar Narancs, 2009. október 8. Kedves Narancs! Kovács Bálint velem készített interjújába sajnálatos hiba csúszott.

 • Maláj, de rendes

  A közkeletű napi bölcsesség szerint az ország lélekben és testben már a következő kormányra készül, kíváncsian fürkészi a jövőt, mi lesz, hogy lesz, miért lesz, ha már nem ez lesz, ami eddig volt (és még van is egy kicsit).

 • Václav Klaus titkos értelme

  Már a megismételt írországi népszavazást kiváró lengyel elnök, Lech Kaczynski is aláírta a Lisszaboni Szerződést, az Európai Unió jövőjét előirányozó dokumentumot, így csak egy vidéki legény van talpon, a cseh elnök, Václav Klaus.

 • Ekotrip

  Előremenekülés

  Belecsapott a lecsóba a napokban tett bejelentésével Simor András, amikor váratlanul előrukkolt a lakosság banki hitelfelvételeit korlátozó javaslatával. A jegybank arra próbálja rávenni a törvényalkotókat, hogy jogi úton szabjanak gátat a háztartások túlzott eladósodásának, amely, miként a jelen válságban kiderült, rendszerkockázattá vált.

 • Kapirgáló

  Karinthy/Canetti/Brecht

  Maradjunk még egy kicsit Karinthy társaságában! Szenvedélyes játékos volt, utolérhetetlen rébuszok kiötlésében, rejtvényfejtésben, kitalálósdiban. Különösen szerette a "kicsi a világ" játékot. Ennek lényege, hogy a játékosnak egy öt láncszemnél nem hosszabb ismeretségi láncolattal össze kell kötnie magát egy híres emberrel (ez a feladvány).

 • Példaképtelenségre ítélve

  Kéthly Anna (1889-1976)

  Megjelenésünk napján mutatják be a magyarországi mozik Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló filmjét, ami nekünk is remek apropóul szolgál felidézni történelmünk e kétségkívül nagyszerű alakját.

 • Eger a HospInvest után - Régi nóták

  Bár augusztus elsejétől már nem a HospInvest Zrt. működteti az egri megyei kórházat, a kedélyek korántsem csillapodnak. Miközben a megyei közgyűlés frakciói jogi úton igyekeznek sarokba szorítani egymást, a komoly fejlesztésekre szoruló kórház helyi megítélése sosem látott mélypontra zuhant.

 • Gyógyszerhamisítás - Recept nélkül

  Noha márciusban a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) sajtókampányba kezdett, amelyben felhívja a lakosság figyelmét, hogy óvakodjanak a hamis gyógyszerektől, a helyzet tovább romlott. A hamisításnak már magyar halálos áldozata is van.

 • Miért kerül egyre többe a Margit híd felújítása? - S hol van még a vége

  "Ez a közbeszerzési eljárás eredménye. Számunkra is meglepő, hogy ennyi, de nem tudunk mit csinálni. Ez nyert" - nyilatkozott augusztus 9-én Lakos Imre, az SZDSZ budapesti közlekedési tanácsnoka, tömören összefoglalva a fővárosi politikusok álláspontját a Margit híd felújításának az eredetihez képest majdnem a duplájára, közel 30 milliárd forintra megugrott költségeiről.

 • "Dúl a médiaháború" - Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke

  A köztévét érintő költségvetési megvonások mögött a politikai befolyásolás szándéka áll, és ma már az sem elképzelhetetlen, hogy a nemrég birtokba vett székházat is fel kell adni - véli Medveczky Balázs. A tévé vezetőjét a Nap-kelte kirúgásáról, a pénzhiányra adott reakciókról és a kuratóriummal folytatott jogvitáiról is kérdeztük.

 • rés a présen - A Fehér Nyúl mindenütt megjelenik - Dömötör András rendező

  rés a présen: Nem túl gyakori, hogy egy fővárosi színház megvesz egy vidéki előadást. Mikortól játsszák a Katonában az egri rendezésedet, az Alízt? Mit mondtak, miért kell nekik? Dömötör András: Október 19-én mutatjuk be, aztán havi rendszerességgel játsszuk, többnyire amikor a Katona külföldön vendégszerepel.

 • tévésmaci - A sül elnéz a messzeségbe

  Sztupa a kora őszi napsütés kellős közepén állt, valami tér volt vagy kereszteződés. Tekintetét a magasba emelte, mintha a toronyház tetejére akarna felnézni, még talán pipiskedett is egy kicsit.

 • mi a kotta? - Uamh-Binn

  Az e heti cikkünkhöz csatolt fotón egy nevezetes barlang bejárata látható, s ha az olvasó fejében szerencsésen párosul a zenei és a turisztikai jártasság, hamarjában ki is találhatja, hogy mely zenekari nyitány kapcsolódik e festőien romantikus természeti képződményhez.

 • chili&vanília - Datolyaszilva, hurma, sharon-gyümölcs

  A három elnevezés egy és ugyanazon gyümölcsöt fedi, pontosabban annak különböző fajtái és elnevezései. Eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették.

 • kertész lesek - PAUSA

  Ha egy szóval akarnánk jellemezni a Liszt Ferenc téri vendéglátást, az "összemosódik" tökéletes választás lenne. Különösen jellemző ez az Ady-szobortól bal kézre eső szakaszra, ahol már annyira egymásba érnek a teraszok, hogy a vendég voltaképpen azt sem tudja, éppen melyik étterembe/kávézóba váltott jegyet.

 • kulthírek

  ÚJ WEBBER-MUSICAL Love Never Dies címmel megírta világszerte több mint százmillió néző által látott sikerdarabja, Az Operaház fantomja folytatását Andrew Lloyd Webber: a Fantom, miután elhagyta a párizsi operaházat, a New York-i Coney Island vidámparkjában ver tanyát.

 • film - VAKÍTÓ FEHÉRSÉG

  Csatlakozz a hadsereghez! A jelentkezésre buzdító hirdetésekben a hazafiság és a helytállás legszebb példái szoktak felvonulni, még a sár is aranyból van, a kedvcsináláshoz mégis több kell. Hogy mennyivel több, kiválóan példázza a Vakító fehérség, melyet, ha készítői az antarktiszi rendőrség kampányának szánták, már adhatják is a jelentkezési lapot.

 • web - SÍRÁSÓK NAPLÓJA

  "Rajta, siess igyekezve a fényre!" - írja Homérosz az Odüsszeiában, bár ez látszólag ellentmond annak a régi igazságnak (?), miszerint a leletek legjobb helye a földben van. A Sírásók szerencsére nem aggályoskodnak, kivájják-e a földből, vízből, amit benne találnak.

 • lemez - PARADISE LOST: FAITH DIVIDES US - DEATH UNITES US

  Fogadni mernék, hogy a brit Paradise Lost új lemezét a kellő hozsannázással fogadja majd a rocksajtó. Ennek pedig egyetlen oka van: épp tíz éve jelent meg a zenekar vízválasztó lemeze, a Host, amely szakítani igyekezett a bevált rockklisékkel - úgy, hogy a jellegzetes, borongós hangulat és a kiváló dalok megmaradjanak -, és ezt az albumot világszerte olyan elutasítás fogadta a kritika részéről, hogy a zenekar azóta kétségbeesett időutazást játszik, és minden anyaguknál igyekeznek felidézni egy szeletet a saját múltjukból, abból az időszakból, amikor a metálsajtó szerint még nem adták el magukat.

 • esemény - PLACCC 2009

  A "Művészet máshogy, máshol" szlogen keretében idén másodszor megrendezett fesztivál szimpatikus elképzelése ellenére nem igazán érte el a célját. Mindannyian szeretnénk, ha városunk otthonos lenne, ha az elitművészetből kiinduló, felülről kifundált kezdeményezések vagy a kedélyjavítás céljából elhelyezett vicces-kedves utcai látványosságok helyett olyan akciókkal találkozhatnánk, amelyek bevonnak bennünket a köztér aktív és művészi alakításába.

 • könyv - JIM THOMPSON: SVINDLEREK

  Az 1906-ban született, ifjúkorában többek közt szeszcsempészetből élt szerző személyében Lawrence Block és Donald E. Westlake után ismét egy nagyszerű és nálunk alig ismert írót vezet be az ötletekben kifogyhatatlannak tűnő Agave kiadó a magyar könyvpiacra.

 • lemez - PEARL JAM: BACKSPACER

  A grunge túlélői - ezzel a kötelező felütéssel indít majd' minden Pearl Jam-kritika nagyjából a 98-as Yield óta. Nem szeretnék vitába szállni e kijelentéssel, de tegyük azért hozzá: Eddie Vedder és zenekara már sokkal korábban (a Vs.

 • film - MEGTÖRT ÖLELÉSEK

  Almodóvar ismerős fogással jön: a titkot helyezi a cselekmény középpontjába. Úgy kezd, hogy megérkezik egy idegen...

 • Opera - Kettes kiszerelés - Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

  Egy opera kétszer - hirdette az új szezon második pesti operabemutatójának plakátja, s e megfogalmazásban voltaképpen már benne is rejlett az obligát befogadói vagy pláne kritikusi kérdés ama bizonyos minőségbe átcsapó mennyiségről.

 • Film - Buggyantva - Nora Ephron: Julie & Julia - Két nő, egy recept

  Julia Child írt egy szakácskönyvet, híres lett. Julie Powell egy év alatt megsütötte-főzte a híres könyv valamennyi receptjét, s híres lett. Nora Ephron filmet készített a híres szakácskönyvet szerény queensi bérleményében ától cettig megfőzőcskéző bloggerlány könyvéből, és.

 • Tévésorozat - The Ellen Parsons Project - A hatalom hálójában

  Glenn Close idén már másodszor nyert Emmy-díjat e széria főszereplőjeként, mely tényből leginkább két dolog következik.

 • Film - Hová-hová, öreg Annám? - Mészáros Márta: Utolsó jelentés Annáról

  Egyetlen férfi van a parlamentben, az is nő - e szállóige állítólag Kéthly Annáról szól. Más források szerint mondták Schlachta Margitra is, és feltesszük, még sokakra másokra, de minket itt csak az érdekel, hogy Ben Gurion miniszterelnök egyszer azt találta mondani, hogy "Golda az egyetlen férfi a kormányomban".

 • Színház - Először a zöldségesek - Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

  Volt egyszer egy Bertolt Brecht-darab, Állítsátok meg Arturo Uit! volt a címe, és látni sem kellett ahhoz, hogy mindent tudjunk róla. Most van egy új cím és egy új szöveg: az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése cím és az Ungár Júlia által készített fordítás arra készteti a nézőt, hogy fülét hegyezve figyeljen a szövegre, és feledje a plakát- és emblémaközeli felszólítást.

 • Könyv - Nők a sötétben - Elena Ferrante: Tékozló szeretet

  "A temetés közben meglepett a gondolat: végre nem nyomaszt a kötelességszerű aggódás anyámért. Rögtön ezután langyos nedvesség kezdett szivárogni belőlem, a lábam köze átnedvesedett." A két mondatban ott van valami mindabból, ami miatt a Tékozló szeretet különös könyv: a furcsa anya-lánya kapcsolat, a kíméletlen, szókimondó őszinteség, az emberi lélekhez hasonlóan kiismerhetetlenül és megfejthetetlenül működő emberi test és a társadalom által elvárttól szinte mindig eltérő viselkedés vagy gondolatok.

 • "Manhattan már nem annyira szexi" - Kory Clarke - Warrior Soul, Trouble

  Kory Clarke-nak a 90-es években minden esélye megvolt rá, hogy a legnagyobb rocksztárok közé emelkedhessen: eredeti hangzású zenekara, az egyszerre lebegős és erőszakosan lüktető acid punkot játszó Warrior Soul kellően pszichedelikus volt ahhoz, hogy magasra sodorhassa a grunge-hullám, és eléggé nyers és lendületes, hogy ne lógjon ki a pár évvel későbbi neopunktrendből sem.

 • "Ötvenöt évemmel, sebhelyes testemmel" - Bobby Liebling - Pentagram

  Bobby Liebling a legendás Pentagram énekeseként a hetvenes évek óta meghatározó figurája az amerikai hard rocknak. Éjsötét ősmetál zenéje a mai napig hivatkozási alap és inspiráció sokak számára. Súlyos drogproblémái miatt Liebling ritkán adott ki lemezt, és keveset koncertezett, Európában sohasem járt még.

 • Kiállítás - A festő, aki szeretett dohányozni - Csernus Tibor - Képek a Sulkowski-gyűjteményből

  A festői bravúrnak létezik olyan szintje, amely megsemmisítő módon átcsap esztétikai minőségbe, és fölényesen lepattintja magáról a könnyűség vádját. Ezt a bravúrt Csernus Tibor esetében többszörösen honorálták már a kezdet kezdetén: még főiskolás korában, 1952-ben Munkácsy-díjat kapott, majd egy másodikat 1963-ban, de nemcsak a Rákosi- és a Kádár-rendszer hivatalossága figyelt föl rá, hanem a fiatal neoavantgárd művészek is.

 • Barátságos fénylények - Design Hét 2009

  Nincs rá pontos definíció, az azonban biztos, hogy a biciklialkatrészekből összekalapált kisestélyi éppúgy a hatáskörébe tartozik, mint a gazdájának sms-t küldő növény, a kartonpapír ülőgarnitúra, a zenélő lámpa vagy épp a csokipapírból hajtogatott fülbevaló.

 • Az utolsó abora - Sóstói Múzeumfalu

  Ilyenkor, ősz derekán nehéz megítélni, mekkora fürdőélet zajlik a szezonban Sóstón, vagyis Sóstófürdőn (a még tovább pontosított helymegjelölés szerint Sóstógyógyfürdőn). A régi víztorony köré rendezett kis téren és környékén, a Pazár István által tervezett, 1910-es években épült, kétségkívül fürdő-hangulatot sugárzó egykori kisvasútállomás, fürdőház és a nagyvonalú, elegánsan impozáns Krúdy Szálló közötti sétányokon csak ritkásan bukkannak föl hétvégi látogatók az utolsó napfényes, kabát nélküli őszi délelőttön.

 • cyberhírek

  Napelem Az Amazon.com és a Sony után újabb elektronikai óriáscég rukkolt elő elektronikus könyvolvasóval. Az LG újítása az, hogy napelemmel táplálja az e-könyv-olvasót, ötórányi napsütés elegendő ahhoz, hogy az akku egy teljes napra feltöltődjön.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...