• MaNcs 21. évf. 45. sz. (2009. 11. 05.)
  Interjú

  "Mindent meg tudok magamból csinálni"

  Karafiáth Orsolya író

  Tíz évvel ezelőtt a Lotte Lenya titkos éneke című verseskötetével robbant be a köztudatba. A nagy belépőt a Café X című második verseskötet, A Maffia-klub című regény és rendhagyó médiaszereplések sora követte. A dalszövegeket, újságcikkeket és forgatókönyveket is jegyző extravagáns írónővel új verseskötete, a novemberben megjelenő Cigánykártya ürügyén beszélgettünk.

  2009 / 45
 • Aki kíváncsi... - A népszámlálásról és az államelnöki kifogásokról

  Az Országgyűlés 2009. október 5-én fogadta el a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt (T/10105. sz. törvényjavaslat). Ezt két héttel később, október 21-én Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

 • Másfél lépés

  Magyar Narancs, 2009. október 22. Aki ott volt a bloggertalálkozón (néhány lelkes diákot is behajtottak), az tudja, hogy a beszámoló rózsaszínűbbre festi a valóságot,nem kapott rá a blogokra, aki eddig nem.

 • Új kirekesztési terv?

  Magyar Narancs, 2009. október 8. Köszönjük Böcskei Balázs megvilágító erejű szavait.

 • Egy rakás szerencsétlenség

  A nagy múltú Ferencvárosi Torna Club (FTC, Fradi stb.) bajnoki labdarúgómeccsét a Diósgyőr ellen közvetítette a televízió. Kevés ehhez fogható dráma szerepelt a csatornák hétvégi kínálatában, beleértve a hírműsorokat is.

 • Működésben az ország

  Megszámlálhatatlanul sokszor kárhoztattuk a médiatörvényt e hasábokon az elmúlt évtizedben: neveztük "hevenyészettnek", "slendriánul megfogalmazottnak", egy szigorúbb pillanatunkban pedig úgy láttuk, hogy az írója kezét kellett volna letörni, preventíve.

 • K. történetei

  Secco

  1970 nyarán Kenedi János azzal lepte meg K.-t, hogy egy barátjával kivenné dolgozószobának K. lakásának hajdani cselédszobáját. Néhány hét múlva Kenedi megkérdezte K.-t, hozzájárul-e, hogy Kemény György kifesse a szobát.

 • Csak semmi politika!

  Dr. Jekyll és Mr. Hyde elad

  A pécsi vízmű körüli furcsa események aligha érthetők meg, ha nem gondoljuk végig az állammal mint privatizátorral kapcsolatos korábbi dilemmákat.

 • Helyesbítés

  A lapunk 2009. október 15-i számában megjelent, Eger a HospInvest után - Régi nóták c.

 • "Olvasói levelek" - Hová-hová, öreg Annám?

  Magyar Narancs, 2009. október 15. Hová-hová, fiatal barátom? Úgy érzem, erősen hatott Önre filmem, az Utolsó jelentés Annáról. Ön éppen abban a sorok között üzenő, burkolt, célozgató, sunyi stílusban fogalmazott, ami olyannyira jellemző volt a puha diktatúrára.

 • Feloszlatás után a váci Fidesz - Mindenki nem lehet főnök

  Az utóbbi hetekben több helyi csoportot is feloszlatott a Fidesz országos vezetése. Ezek egyike a váci volt, ahol 2006 óta mind követhetetlenebbül mozgott a régi fideszesekből és polgári körös, MIÉP-es múltú újabbakból álló városi pártszervezet.

 • Német hulladék az Alföldön - Utójáték

  Bár a 2006-ban illegálisan Magyarországra szállított német háztartási szemét nagy részét már visszaszállították, közel ezer tonna továbbra is itt van. Miközben büntetőper folyik a vélt felelősök ellen és több önkormányzat számít kárpótlásra vagy legalább kármentesítésre, az illetékes hatóságok szerint a szemét a lehető legjobb helyen van a lerakókban.

 • Nem tanult és nem rettegett - Fekete János (1918-2009)

  A hetvenes években (akkor kerültem az MNB devizaterületére) Fekete János - nekünk: "Főnök" - az ünnepek előtt végigjárta osztályait, és mindenütt elidőzött a munkatársak körében. Az egyik kedvenc anekdotája arról szólt, hogyan úszta meg az orosz hadifogságot.

 • A fővárosi útfelújítások százmilliói - 2. Megmagyarázni mindent lehet

  Összesen 581 millió forintot használt föl jogosulatlanul a főváros a 2006-os útfelújítási program központi támogatásából, a pénzt a kamataival együtt volt kénytelen visszafizetni. Háromrészes sorozatunk második részében a Városligeti fasor felújításáról, a Strabag és Budapest közötti furcsa együttműködésről lesz szó.

 • Karsai József kampányol - Egy igazi szociáldemokrata

  Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az MSZP Karsai József egyéni országgyűlési képviselőt. ' azon kevés szocialista egyike, akik jövőre eséllyel küzdenek a mandátumért választókerületükben. A minap egy könyvbemutatónak álcázott kampánygyűléssel nyitott Battonyán.

 • Köztévék műholdváltása - Égi magyarok

  Forr a levegő a köztévék, azaz a Magyar Televízió és a Duna körül: a királyi tévé akkora műholdkapacitásra szerződött, hogy az m2 mellett hamarosan az m1 is a világűrbe repül - és ide, az Eurobird 9/A-ra várná maga mellé a Dunát, ám annak esze ágában sincs követni: kimondatlanul is attól fél, hogy mindez a beolvasztás felé vezető út első állomása lenne.

 • "Komoly üzletet látnak a rádiózásban"

  Timár János, az ORTT tagja

  Az Országos Rádió és Televízió Testület október 28-i döntése alapján a Sláger és a Danubius Rádió november közepén befejezi adását, miután frekvenciáikat az MSZP-közelinek tartott FM1 konzorcium, illetve a Fidesz-közeli üzleti körök birtokolta Advenio Zrt.

 • chili&vanília - Thai jellegű leves

  A Tom Kha Gai leves a thai konyha egyik leghíresebb fogása, mondhatni, nemzeti eledel. Benne van a thai konyhaművészetre jellemző összetett, izgalmas, ugyanakkor rendkívül kiegyensúlyozott ízvilág, amelyet az édes-csípős-sós-savanyú kontrasztok határoznak meg.

 • tévésmaci - A sül bergengót vagy vizigót

  Amikor Sztupa és Troché nemzetközi szépségversenyt rendeztek, nagyon oda kellett figyelni a szervezési feladatokra. Már az gyanús volt, hogy olyan könnyen összejött a pénz, noha távolról sem holmi olcsójános rendezvényt álmodtak, inkább látványosat, show-elemekkel.

 • mi a kotta? - Titán és ellentengernagy

  Az előttünk álló héten tovább folytatódik az intenzív búcsúzkodás a felújításra váró Zeneakadémiától: a Da Capo 2011 elnevezésű koncertsorozat még egyszer pódiumra ülteti szinte a teljes magyar komolyzenei elitet.

 • étel, hordó - BAZILIKA

  Játsszuk azt, hogy külföldi turisták vagyunk! Hop on hop off buszunk a Lánchíd dugójában araszol, az idegenvezető arcára fagy a mosoly, és nem csak azért, mert nem figyeltünk eléggé, hogy látszik-e a nyelve a hídfői oroszlánoknak.

 • kulthírek

  HALHATATLAN ROCKEREK 25 éves az amerikai Rock and Roll Hall of Fame, s ez alkalomból két ünnepi koncertet rendeztek a New York-i Madison Square Gardenben. Fellépett többek között Jerry Lee Lewis, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Sting, Mick Jagger, B.

 • rés a présen

  Kézműves vagyok

  Finta László, a Nyitott Műhely vezetője

  rés a présen: Népszerű irodalmi, képzőművészeti, zenei klub, elismert szellemi műhely a tiéd, ami viszont egy kézműves műhelyből alakult. Hogyan?

 • film - FEL!

  Még hogy Hollywood tesz az idősekre! A Fel! főszerepében például egy hetven pluszos öregúr látható, igaz, animációs figura lévén jobbára önmagát meg egy kicsit Walter Matthau szellemét alakítja. Ami e gyenge lábakon álló, s egy SZTK-s botra támaszkodó életről elmondható, arra a Pixar stábjának néhány perc is elég.

 • térkép - KERÉKPÁRRAL BUDAPESTEN

  Ki gondolná, hogy ha pirossal jelölik a kerékpárutakat és az ezeket egymással összekötő utakat, akkor Budapest térképe első ránézésre olyan pirosnak fog látszani, mintha épp az imént borítottunk volna rá megrökönyödésünkben egy egész tál paradicsomos káposztát.

 • Lemez

  Wild Beasts: Two Dancers

  Alighanem az évtized egyik legerősebb zenekara érkezett meg körünkbe, egyenesen Yorkshire-ból: a négy leedsi srác egyszerre ünnepli, tetőzi be és újítja meg a művészi intencióktól sem mentes minimálpop hagyományt.

 • könyv - TOYS FOR BOYS

  És toronyóra aranylánccal nem kéne? A naiv gyermek ilyenkor még elgondolkodik egy kicsit, hogy mire is kellene neki egy toronyóra, amikor ő csak egy Bakugan golyóért verte ki a balhét, s kérdőn tekint szülejére, hogy hova is állítanák otthon a kérdéses épületrészt és a hozzá csomagolt nyakbavalót.

 • lemez - KISS: SONIC BOOM

  Első hallásra viccesen nagyzolónak tűnik a Sonic Boom albumcím egy olyan zenekartól, ahol két tag (Paul Stanley énekes-gitáros és a magyar származású Gene Simmons basszusgitáros-énekes) már nagyjából a hatvanadik életévét nyaldossa, és amelynek legendája - szemben a hasonló korú tagokat felsorakoztató ZZ Toppal vagy az AC/DC-vel - nagyobb részt a zseniálisan kitalált imázsra épült, másodlagossá téve a sokszor egyébként kiváló dalokat is.

 • könyv - VADAS JÓZSEF: NÉMETH ALADÁR

  Kádár-korszak és dizájn: a két kifejezés összekapcsolásához nem igazán társul a párálló szépség vagy a nagyvonalúság képzete, pedig a szocialista magyar ipar termékei nem mind voltak rossz minőségű, bumfordi silányságok - még ha ennél sokkal többet nehéz is állítani.

 • koncert - SUNNO)))

  Parazitakráteren át a felszínre robbanó lávát vagy leomló gleccsert (szerencsére) kevesen figyelhetnek meg közvetlen közelről, így voltaképp hálásak lehetünk a hírhedt amerikai zenekar két gitárosának, hogy speciális (és nagyszámú: nagyjából négy hagyományos rockzenekarra elég felszerelés volt a színpadon) erősítőikkel olyasféle kattogást, zúgást, levegőremegést képesek előidézni egy klub biztonságos légterében, mint amilyet elementáris természeti fenomének kísérőjelenségének tudunk, illetve képzelünk.

 • film - SZOBAFOGSÁG

  Erotikus nép módfelett a magyar, mely letagadhatatlan tény megörökítését Daniel Young filmrendező úgy látta legjobbnak, hogy egy magyar nótát adaptál filmvászonra, afféle négyszereplős kamaradrámának kiszerelvén.

 • Lemez - Csukott szemmel - The Flaming Lips: Embryonic

 • Lemez - Rossz csillagzat alatt - Big Star: Keep An Eye On The Sky

  A kultúrtörténet nevű városban, a pophistória nevű nagy és széles főutcából is nyílnak innen-onnan mellékutcák, sikátorok, zsákutcák. Nem biztos, hogy hibátlan a metafora, mindenesetre a könnyűzene története - és most persze tegyük félre a kevesek által ismert és tényleg nem túl fontos előadókat, zenekarokat - nem kevés, a maga idejében meg nem értett, a szélesebb közönséghez el nem jutott, ám sorsánál többre hivatott, fontos, sőt utólag kultikus státust kiérdemelt, nagy hatású produkciót vonultat fel.

 • Tévésorozat - A nem történetek esete - Hajónapló "89-09" - Rendszerváltó kisjátékfilmek

  Megénekelni az alig múltat, érvényes közlést tenni életünk legnagyobb kalandjáról, legyünk őszinték, a magyar filmes szakágnak eddig még nem nagyon sikerült - az elmúlt húsz esztendőnek, ha akad is emblematikus, példának állítható, nehézség nélkül a legek közé sorolható mozija (mert van, lehet, hogy több is, kétségkívül ilyen például a Sátántangó), az piszkosul nem foglalkozik épp ezzel a nagy közös sokkunkkal; más érdekli.

 • Színház - Másságfrász - Az Othello a Vígszínházban

  A vígszínházi Othellónak vannak igen látványos, nyomulós, hiperaktív tulajdonságai, amelyek megnehezítik, hogy az ember a részletekre, árnyalatokra figyeljen. Nota bene, a nagyszínházi produkciók általában is hajlamosítanak a felületes befogadásra: azt látjuk, ami erősen mutatja magát.

 • Könyv - Rendszerváltás lombikban - Lugosi Viktória: Dafke

  Dafke, azaz: csak azért is. A regénybeli házaspár, a nő is és a férfi is meddő, ketten együtt, a nedveik nem passzolnak - szerencsétlen kémiai adottságaik ellenére ők mégis szeretnének gyereket, akarnak, mindenáron, amire elvben van is lehetőségük.

 • Könyv - Igényes tánczene, zavaró extrákkal - Karafiáth Orsolya: Cigánykártya - versek. Filó Vera kártyáival és illusztrációival

  Karafiáth Orsolya új könyve - mely egyébként még csak a harmadik versgyűjteménye a (verset) keveset publikáló, ám annál ismertebb költőnőnek - maga is olyan, mint ahogy időnként a versekből kibontakozó különböző nőfigurákat elképzeljük: finom érzelmek, megkapó szeretetvágy, elegáns önirónia és nem kevés rezignált fájdalom, melyek azonban alig látszanak ki a fölöslegesen túlbonyolított körítések, pózok, koncepciók és maszkok mögül.

 • Magyarok az ágyban - Daniel Young filmrendező

  Houstonban született, 39 éves, és alig beszél magyarul, ám lélekben magyarnak vallja magát. Ezért is forgatta első nagyjátékfilmjét az angol-svájci-magyar koprodukcióban készült Szobafogságot Erzsébettelken. Az idegen ház szekrényében bujkáló fiúról szóló újságcikk ihlette film megjelenésünk napján kerül a mozikba.

 • "Rólam már mindent el tudnak képzelni" - David Cerny szobrász

  1986-ban az akkor tizenkilenc éves cseh művész néhány barátjával manifesztumban közölte a nagyvilággal: tervei között szerepel, hogy gazdag és híres lesz. A csoport pár év múlva feloszlott, Cerny viszont mára elérte célját.

 • Kik azok a furryk? - Ez az állat szemez veled

  Oroszlánjelmezben játszadozó felnőttek vagy emberjelmezbe bújt állatokat rajzoló lelkes amatőr művészek: nagy a furry szubkultúra "állatkertje". Már Magyarországon sem ismeretlenek, kicsiny csoportjuk rendszeres találkozókon szerepjátszik, rajzol, talál barátra és önmagára.

 • Informatikai adatlopások - Égi veszély

  Online lopni bonyolultabb, mint az utcán, viszont biztonságosabb, és nagyon megéri. Az informatikai adatlopás ma már mindennapos jelenség, egyre több kárt okoz, és egyre több konfliktust teremt felhasználói, gazdasági és politikai szinten egyaránt.

 • A bor kémiája - Mértékben az erő

  A jó borok kémiai összetételének gazdagsága vetekszik ízük, illatuk és színük komplexitásával. Sok minden mellett, kell-e mondanunk, alkoholt is tartalmaznak, s nem is egyfélét.

 • cyberhírek

  Spamkirály 700 millió dollárt nyert bíróságon a Facebook a spamkirály Sanford Wallace-tól, aki alkalmazottai segítségével adathalász weboldalakon lopta el Facebook-felhasználók jelszavait, majd a nevükben belépve a közösségi oldalra ott az ismerősök üzenőfalain terjesztette a kéretlen reklámokat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...