• MaNcs 21. évf. 47. sz. (2009. 11. 19.)
  Interjú

  "Szamuráj, mint Alain Delon"

  Jim Jarmusch filmrendező

  A Florida, a paradicsom, a Törvénytől sújtva, a Halott ember, a Szellemkutya, a Kávé és cigaretta, a Hervadó virágok rendezőjének tizedik filmje, Az irányítás határai megjelenésünk napján kerül a magyarországi mozikba. Az 56 éves rendezővel a San Sebastián-i Filmfesztiválon beszélgettünk.

  2009 / 47
 • Az elzárás politikája

  Tizennégy éves kamaszlány, egy középosztálybeli családban él Budapesten, az Újlipótvárosban. Most nyolcadik osztályos, de érettségije nem lesz, az iskola befejezése után nem fog továbbtanulni, és betanított munkát sem kap majd.

 • A Szerk.: Az oroszlánszelídítő félelme

  Magyar Narancs, 2009. november 12. Ostobák, okosak Csütörtökönként a Narancs vezércikkével kezdem az olvasást.

 • A monomániás

  Magyar Narancs, 2009. október 15. Kedves Narancs, néhány megjegyzés a Herta Müllerről szóló cikkhez: "A magyar publikum az előzetes olvasói felmérések szerint az idén is Paulo Coelhóra és Wass Albertre tippelt, e két sztárszerzőt várta az irodalmi Nobel-díj porondjára.

 • Sárközi Gábor: A cigányokról őszintén

  Magyar Narancs, 2009. november 12. T.

 • A leúszó szemét

  Magyar Narancs, 2009. október 29. Tisztelt Szerkesztőség! Érdeklődéssel olvastam Varró Szilvia írását az újvidéki razziáról.

 • A Szerk.: Egy rakás szerencsétlenség

  Magyar Narancs, 2009. november 5. Kedves A Szerk.! Nagyon szépen, vagy inkább professzionálisan felépítetted az Egy rakás szerencsétlenség című cikket.

 • Helyesbítés

  Előző heti számunkban A cigányokról őszintén c. írás szerzőjének nevében egy i-t y-ra cseréltünk, holott a szerző neve: Sárközi Gábor.

 • Egy előre bejelentett provokáció krónikája

  Mi történt a hétvégén Sajóbábonyban?

 • Komiszkenyér

  Mítoszaink III. (Az ébrenlét fenomenológiája)

  Az ágyból kikelve, éber állapotban az emberek többségének túl sok tennivalója van ahhoz, hogy eltűnődjön, biztosan ébren van-e. Kicsit rosszmájúan úgy is mondhatnánk, nagyon pihenten kell ébrednie az olyannak, aki efféle kérdésekkel akar foglalkozni.

 • Ekotrip

  Látszat és valóság

  A pénz világában gyakori jelenség, hogy valami nem az, aminek látszik. Ráadásul itt olyannyira átláthatatlanok a dolgok a földi halandó számára, hogy még a pénzügyekben járatos embereket is könnyű megvezetni, pláne olyan kérdésekben, amelyek politikai célokra is alkalmasak.

 • Afganisztán záróra előtt - Az elfelejtett háború

  Miközben a világ vezető politikusai mind többet gondolkodnak azon, hogy mihez kéne Afganisztánnal kezdeni, és mihez saját szerepükkel Afganisztánban, itthon a magyar misszióval alig is törődik valaki. Pedig pár száz honfitársunk is a terepen sürgölődik - céljuk a nép sorsának jobbítása, s küldetésük nem veszélytelen.

 • Ki lesz az Európai Unió első állandó elnöke, és miért? - A főnökök főnöke

  Lapzártánkkor úgy tűnik, hogy nem Tony Blair, hanem Herman von Rompuy belga vagy Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. Esetleg valaki más. Jelölési eljárás nincs, a szempontok zavarosak, ahogyan az új uniós alapszerződés által létrehozott poszt is.

 • Romaösztöndíj nem csak romáknak - Macika segít

  A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány kizárólag cigány tanulóknak kiírt tanulmányi ösztöndíj-pályázatán a jelek szerint nem romák is nyertek. Az alábbiakban egy konkrét Békés megyei esetet vizsgáltunk. Kérdés, hogy elszigetelt vagy általános jelenségről van-e szó.

 • Polgármester-választás előtt Józsefváros - Nekik nyolc

  November 22-én időközi választást tartanak a főváros nyolcadik kerületében. A Józsefvárost ideiglenesen irányító Takács Gábor liberális alpolgármesternek a baloldalon két kihívója is akad: az MSZP színeiben Medgyessy Péter egykori személyi titkára, Komássy Ákos, a Lehet Más a Politika részéről Kispál Gergely.

 • A fővárosi útfelújítások százmilliói 3. Kettőt fizet, egyet kap

  Mivel a 2006-os útfelújítási program központi támogatásából 581 millió forintot a főváros jogosulatlanul használt föl, a pénzt kamatostul kellett visszafizetni az állami költségvetésbe. Sorozatunk befejező részében egy XVI.

 • Miniszterelnök-jelölés az MSZP-ben - Az utolsó emberig

  Bár lapzártánkkor az MSZP-nek még nem volt hivatalos miniszterelnök-jelöltje a 2010-es választásokra, a szocialisták többsége Mesterházy Attila jelölését valószínűsíti. Abban már megoszlanak a vélemények, hogy a frakcióvezető képes lesz-e megküzdeni Orbán Viktorral, és megszólítani a bizonytalanokat, vagy csak a törzsszavazókat fogja mobilizálni.

 • "Több válaszlehetőség adódik" - Huszár Tibor történész-szociológus a Rajk-perről

  Hatvan éve zajlott a hírhedt Rajk-per, mely végül a fővádlott és számos vádlott-társa kivégzésével zárult. Ebből az alkalomból beszélgettünk a téma kutatójával, Huszár Tibor akadémikussal, aki a közelmúltban A pokol malmai címmel dokumentumkötetet állított össze a Rajk-ügy egykori fővizsgálója, Szűcs Ernő ÁVH-ezredes rejtélyes életéről és titkokkal övezett haláláról.

 • chili&vanília - Castella

  "Hölgyem, íme a 'yuzu és szeder anmitsu'" - így mutatta be a New York-i japán desszertbárban (merthogy ott ilyen is van) kedves pincérnőnk a felszolgált fogást. A népszerű, hagyományos japán pohárdeszszertet gyümölcsös zselékockák, friss gyümölcs, az ázsiai konyhában gyakran használt azuki bab püré és ún.

 • tévésmaci - A hosszú nyakú sül

  Amikor Sztupa és Troché a nagy lanovka-összehasonlítást (nlö) végezték, valahogy mindig cudar idő volt, ami nem kedvezett a sok utazással járó felmérésnek. Szlovákiában a szél kicsavarta a fákat, Eperjes utcáin fölborította a kukákat is.

 • mi a kotta? - Harmincéves vagyok

  1779. november 18-án, vagyis éppen 230 esztendeje tűz ütött ki Eszterházán, s a pusztításnak egyebek közt a kastély nevezetes operaháza is martalékává vált.

 • étel, hordó - ASTORIA/MIRROR

  Talán már az is valamiféle - utólagosan belemagyarázott - történelmi lecke, hogy éppen 1914-ben nyílt meg a Kossuth Lajos utca és a Múzeum körút sarkán Gellér Mihály szállodája, aki egyébként a hotel nevében előző munkahelyére, a New York-i Waldorf-Astoriára emlékezett.

 • rés a présen - Az írók felelősségéről - Tasnádi István drámaíró

  rés a présen: Az idén nyolcadik alkalommal lesz Kortárs Drámafesztivál, november 20. és 28.

 • kulthírek

  ÁRPÁDSÁV TEGNAP ÉS MA Egész napos tudományos konferenciát rendeznek november 26-án a budapesti Holokauszt Emlékközpontban a szélsőjobboldal szimbólumairól, történelmi, szociológiai, politológiai, kommunikációs vonatkozásaikról.

 • film - PARANORMAL ACTIVITY

  M. Night Shyamalan tavaly azzal igyekezett frászt hozni a publikumra, hogy lesből lefilmezett (s így növényjogaiban mélyen megsértett) egy csomó fűt, fát s bokrot, majd úgy mutogatta őket, mint ádáz ellenségeinket, melyek bosszúból a sok szennyezésért, öngyilkosságra ösztönző gázokat eregetnek miránk, bűnös kipufogókra - nos, ezek után tényleg nem maradt más, mint visszatérni a horror alapjaihoz.

 • kiállítás - MAGDALENA FREY - HEINZ CIBULKA

  Hamvas Béla A bor filozófiája című könyve valószínűleg eddig is sokakat ihletett már meg azzal a kijelentésével, hogy inni bármikor, bárhol és bárhogyan lehet. Ugyanakkor Hamvas azt is mondja, hogy ugyanezt magas borokkal csakis a legnagyobb rendben, terített, virággal díszes asztalnál, Pindarost, Keatset olvasva tegyük.

 • tánc - LUNATIKA

  címmel mutatta be új darabját Duda Éva, akit az utóbbi években leginkább a Közép-Európa Táncszínház, a MU Terminál és a Szegedi Kortárs Balett társulatának alkalmi koreográfusaként ismerhettünk. Amolyan vándorcsillag ő, jó időkben bukkan fel új előadásokkal, felderíti intellektuálisan is a kortárs tánc egét, tükröt tart kicsit, aztán meg egy időre eltűnik.

 • lemez - IDLEWILD: POST ELECTRIC BLUES

  Bár többnyire elkerülték a trendek, vagy éppenséggel ő maga kerülte el ezeket, a jövőre tizenöt esztendős skót Idlewild életműve megbízható, élvezetes és masszív, zenéje pedig figyelemre méltó stíluskereszteződés - adva van hát egy kicsit sem csiricsáré história, amely mellett hiba lenne szó nélkül elmenni.

 • web - AZ EMBERI HÜLYESÉG HATÁRTALAN

  A Gyakorikérdések.hu a "sírjak vagy nevessek?" dilemmák közül az egyik legkevésbé eldönthető. Egyfelől eszeveszettül vicces, másfelől viszont látlelet a mai magyar kamaszok kétségbeejtőnek tűnő állapotáról.

 • film - HOLDHERCEGNő

  Ha nem tudnánk, hogy Csupó Gábor legújabb - nem animációs - fantasy filmjéhez az 1946-ban írt Fehér lovacska című, Elizabeth Goudge-gyerekregény szolgált alapul, jó okkal hihetnénk, hogy egy hollywoodi laboratóriumban összeöntögette, aztán egy közepes effektekre képes mixer segítségével összekutyulta a következőket: Híd Terabithia földjére (saját műve 2007-ből), Narnia krónikái, az 1985-ös Legenda (Tom Cruise-zal a főszerepben) és a Charlie és a Csokigyár.

 • lemez - LIGHTNING BOLT: EARTHLY DELIGHTS

  A 2000-es évek legjelentősebb amerikai noise-rock zenekara vitán felül a providence-i Lightning Bolt duó volt, amely a szélsebes, nehezen követhető ritmusokban ropogó dobokból és a csellóhangolású, negyedik húrként bendzsóhúrral felszerelt, röfögősre-sivalkodósra torzított basszusgitár hangjaiból egybefolyatott, újszerűen tömény, izzóan fehér, ferde zenei humorral bőségesen megszórt zajmasszájából kétszer is tökéletes építményt formázott az évtized közepén (Wonderful Rainbow, 2003; Hypermagic Mountain, 2005).

 • színház - CSEHOV HÁROM NőVÉR

  című darabját hozta el hozzánk a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata, Tompa Gábor rendezésében. A produkciót jóval megelőzte a híre: fesztiváldíjak, hangos sikerek kísérik a bemutató óta. Tompa a műsorfüzetben érdekes koncepcióról számol be, de az előadás izgalmasabb.

 • Lemez - Fejszével vágod le - Converge: Axe To Fall

  Jó kérdés, hogy vajon a Converge tagjainak áldás-e vagy átok, hogy annak idején, 2001-ben összehoztak egy Jane Doe című lemezt, ami azóta megkerülhetetlen hivatkozási alap minden poszthardcore-t és egyáltalán, a modern, huszonegyedik századi kemény zenét érintő diskurzusban.

 • Lemez - Világos beszéd - Les Triaboliques: Rivermudtwilight

  Hogy miért franciásan nevezték el magukat, miközben mindhárman az amerikai zene gigantikus kavalkádjában vélik fölfedezni a zenei gyökereiket, miközben ők maguk britek, azt nyilván tőlük kellene megkérdezni. A névadó szójátékból a hármas szám - az ő hármasuk - valamiféle ördögi bűvölete sejlik föl, amit legfeljebb élettapasztalatoktól edzett arcvonásaik igazolhatnának, viszont amit hallunk tőlük, ahhoz egészen másféle szavakkal kellene közeledni.

 • Koncert - Decens ősz - Tom Jones Budapesten

  Az előkoncert (Florence Rawlings) után némiképp hosszúra nyúlik a várakozás, és az emberben óhatatlanul is felmerül a kissé rosszindulatú gondolat: az idősödő művészt szélütés érte, vagy egyszerűen csak elbóbiskolt fellépés előtt.

 • Film - A fonóban - Claudia Llosa: Fausta éneke

  Limából jelentkezünk, az európai szemnek esztétikusan omladozó szegénységből: valahol itt, közelebbről egy szegényesen berendezett szobácskában dalol egymásnak anya és lánya - nem énekverseny, megrendezett feleselés folyik köztük, még csak nem is egy kitüntetett érzelmi pillanatban nyitjuk rájuk az ajtót.

 • Film - Arab gyerek megvágta - Jacques Audiard: A próféta

  Luciani, Vettori, Santi, Profundi, Corleoni... El Djebana. Úgy vonulnak szemünk előtt a börtöntöltelékek, mint a Beatles a zebrán, s fennhangon mondják a nevüket. Rövid kis jelenet, a mindennapos börtönközlekedés része ez a kissé demonstratív átvonulás, egy apróságban mégis más, mint az addig megfestett, erőszakos való.

 • Rajzfilm - London fölött - Robert Zemeckis: Karácsonyi ének

  Aki a Disney-stúdiók környékén Dickens "hagyományos értékeit" keresi, teljesen nem tévesztette el ugyan a házszámot, de jobban tette volna, ha a BBC-nél kopogtat. Ám a kázus brutális egyszerűsítése lenne, ha elintéznénk az egészet annyival, hogy tessék lelapátolni róla a cukrot, ott lesz az valahol alul.

 • Tévésorozat - Látogatás a földgolyón - Kosáry Domokos börtönnaplója

  Furcsa műfaji dilemma elé állítja a nézőt Hanák Gábor, Ezerkilencszázötvennyolc. A chilloni fogoly - Kosáry Domokos olvasónaplója című tizenhárom részes portré-dokumentumfilmjével. Olvasónapló - filmen? Hogyan?

 • Film - Orphea az álvilágban - Christine Jeffs: Tiszta napfény

  A menetrend pofonegyszerű, ha a kommandós nem lövi pofán a drogdílert huszonöt golyóval kilenc másodperc alatt, akkor a cucc mehet a Sundance-re. Vagy a "független filmek" bármelyik "seregszemléjére". Ha persze valaki díjat is akar, nem árt a hősnőnek s.

 • Film - Fél lábbal - Jim Jarmusch: Az irányítás határai

  Régi kedvencünk talán azon kevés kortárs filmrendezők egyike, akik még megengedhetik maguknak (szemben például Wim Wendersszel) a gitártokviccet. Igazi szakállas poén ez, tudja ezt Jarmusch is, a szőrös régiségek nagy barátja, nem is tesz úgy, mintha főszereplőjének, e gitártokkal közlekedő, bérgyilkosgyanús idegennek bármi köze is lenne a körülötte elterülő valósághoz.

 • Kiállítás - Időhurkok és gubancok - Macskabölcső

  A Trafó Galéria tárlatának címe arra a gyerekjátékra utal, amelyhez csak egy darab körré kötözött zsinórra vagy pertlire van szükség. A játékosok vagy maguk fonnak belőle váltogatott ujjaikon egyre bonyolultabb hálózatokat, vagy lépésenként átadják egymásnak.

 • Színház - "Testünkkel kísértük" - Nádas Péter: Találkozás; Temetés

  Nem mondom, hogy különleges bátorság kell ahhoz, hogy egy színházi alkotó nekiveselkedjék Nádas Péter Trilógiájának - nem bátorság kell hozzá, hanem valami eszme arról, hogyan lehet a szöveg mellett, azzal egyenrangúan a szöveg fölötti és alatti rétegeket is színpadra tenni.

 • Az Első Magyar Média Akadémia kusza üzletpolitikája

  Kis pali jó pali

  Országszerte hetekig írtak a lapok az Első Magyar Média Akadémia körüli állítólagos csalásokról és hazugságokról. Többen a rendőrségen is feljelentették az iskolát, a tanárok egy része felmondott. Az akadémia mégis zavartalanul működik tovább.

 • Elementáris szabályok - Claude Lévi-Strauss (1908-2009)

  Életének 101. évében elhunyt Lévi-Strauss, a modern antropológia és korunk társadalomfilozófiájának kétségkívül egyik legmeghatározóbb személyisége. A francia tudós nézetei nemcsak szűkebb tudományterületén fejtettek ki rendkívüli hatást, hanem alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy a nyugati gondolkodásban az évszázadok során az úgynevezett primitív társadalmakkal szemben szervesült előítéletek oldódjanak.

 • Vérturisták Ausztriában - Sok kicsi sokra megy

  Az EU jogszabályai szerint sem az emberi szerveknek, sem a vérnek nem lehet piaci ára, így ezért egyetlen donor sem kap pénzt. Viszont más a helyzet a "fáradozásra" szánt idővel és energiával: Ausztriában például nem rossz üzlet, ha valaki vérplazmadonor.

 • Kik azok a parkourosok? - A fal adja a másikat

  Mozgásban a város: gyalog vagy több keréken, járdán vagy úttesten. Esetleg korláton, padon, falon vagy háztetőn szaltózva, bukfencezve és lendületből vetődve, ahogyan a parkourosok.

 • cyberhírek

  Játékrekord A magyar internet adatforgalmi rekordja és a videojátékok globális eladási csúcsa is megdőlt a Modern Warfare 2 című háborús számítógépjáték megjelenésével. Egyelőre csak az amerikai és brit adatok nyilvánosak, ezek alapján 4,7 milliónál jár az első napi eladási mutató.

 • "Úgy teremt békét, hogy szétcincál" - Takács Judit szociológus

  A transzszexuális úgy érzi, hogy idegen, lelkétől eltérő nemű testbe született. Vajon problémája megoldásában számíthat-e segítségre Magyarországon? Takács Judit szociológussal beszélgettünk, aki a témával kapcsolatos első hazai kutatásban vett részt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...