• MaNcs 21. évf. 49. sz. (2009. 12. 03.)
  Interjú

  "A bozótharcosok győztek"

  Boros Lajos, a Bumeráng műsorvezetője

  A múlt héten megszűnt a Sláger Rádió. Az ország legnépszerűbb rádióadása, a Bumeráng immár a műsor készítőinek kezében van, ők tárgyalnak a jövőjéről. Egyebek mellett azzal a csatornával is, amelyet pár hete még fel akart gyújtani néhány feldühödött Bumeráng-rajongó.

  2009 / 49
 • Tiszta poharat a vízhez! - Válasz Boda Zsoltnak

  Köszönöm Boda Zsolt részletekbe menő válaszát. Előrebocsátom, hogy sok dologban egyetértünk. Ezek közül talán az a legfontosabb, hogy a "jó kormányzás" a meghatározó kérdés ebben az iparágban, és nem önmagában a tulajdon.

 • Nem folyik az sose vissza - A víz privatizációjáról

  Muraközy Balázs a vízközmű privatizációjáról szóló írásában (Természetesen monopolisták!, Magyar Narancs, 2009. november 12.) fő tézisként azt állítja, hogy a monopolhelyzetben lévő vállalat mindig hajlamos az ár növelésére, és ezt a szabályozó hatóságnak kell megakadályoznia - ezért mindegy, hogy magán- vagy közösségi tulajdonban, illetve kezelésben van-e a vízközmű.

 • Szabó Gábor

  Zárt kapuk mögött

  A sport, a tévés jogok és a piaci kudarc fenyegetése

  Amikor pár éve Robert H. Storey, a Nemzetközi Bobszövetség elnöke nem hosszabbította meg a szövetség futó szerződését az Eurosporttal, sokan támogatták. Azzal érvelt, hogy ha nem egy nagy tévécsatornával szerződnek, hanem sok kicsivel, az sokkal több pénzt hoz a konyhára.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár? - Csúnya matek

  Magyar Narancs, 2009. november 26. Nem a matek csúnya, hanem a gondolatmenet előfeltevései hibásak! Létezik-e olyan statisztika, amelyből kiderül, hogy van cigánybűnözés? És a rendőr miből állapítja meg, hogy akit igazoltat, az vajon cigány-e?

 • Új kirekesztési terv?

  Magyar Narancs, 2009. október 8. Böcskei Balázs szubkultúrákról és befogadásról szóló cikkében mellékesen említi, hogy a Reakció nevű, javarészt fidelitasosok alkotta jobboldali blog szerint "Gyurcsány kicseszett a melegekkel".

 • Szolgálatba helyezték magukat

  Hétfőn az Országgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége elfogadta a 2010-es költségvetést. Ami olyan, amilyennek lennie lehet: az elsődleges szempont a 3,8 százalékos hiány tartása, a kiadások lehetőség szerinti visszaszorítása.

 • A hátsó polcról

  Hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltté jelölése mögött milyen belszocialista hatalmi dinamika működött, az biztos érdekes történet (a részleteket lásd néhány oldallal beljebb), és még érdekesebb, ha történelmi perspektívába állítjuk.

 • Csak semmi politika!

  Dróton rángatva

  Minden jobb amerikai politikai krimiben, még jóval a vértócsák és az autós üldözések előtt van egy jelenet, amelyben az érdekeit a törvényhozáson áthajtani akaró gátlástalan kapitalista és a vele szövetkező politikusok sötét összejátszása lelepleződik a néző előtt.

 • Kapirgáló

  A halászó macska utcája: James Joyce és a magyar futball

  Múltkor népi vizekre eveztünk, szénás szitytyók és zsombékos turjányok közé kísértük el Rózsa Sándort, a betyárok fejedelmét. Most kozmopolita ellenpont következik, urbánus história, helyszíne az alföldi puszták vakszikje helyett a balparti Párizs.

 • "Olvasói levelek" - Morze

  Magyar Narancs, 2009. október 15. Tisztelt Szerkesztőség! Október 15-ei számuk Morze rovatában azt írják: "A fanatikus Facebook-felhasználók többek között eszperantó, baszk, vagy akár kelta nyelven is bejelentkezhetnek.

 • Kuba Libre - "Erjedés van, barátom"

  Fidel Castro rendszere épp ötvenéves, ám az ellenzéki mozgalom kulcsfigurái, a független újságírók úgy tesznek, mintha máris beköszöntött volna a demokrácia...

 • A Fidesz és a H1N1 - Mint maci a mézre

  Bár ezekben a napokban a Fidesz azért aggódik, hogy nem jut hozzá mindenki elég gyorsan a vakcinához, ez nem mindig volt így. Nehéz helyzetben van tehát az, aki az ellenzéki párt megszólalásai alapján szeretné eldönteni, hogy az oltástól, illetve az influenzától kell-e jobban félni.

 • Kampány-előkészületek az MSZP-ben - Instant kőleves

  Ha nem lesz az utolsó percben pártütés, az országos elnökség és a választmány egyhangú döntése után a december 12-i kongresszus is pajzsra emelheti Mesterházy Attilát. Ám a napokban kialakult törékeny egyensúlyt könnyedén felboríthatják a fővárosi feszültségek, vagy a népi-nemzeti balosok elégedetlenségi mozgalma.

 • A hagyományos sajtó és az internet - Ki fizet a végén?

  A hagyományos, "intézményes" média sok pénzt költ az információk megszerzésére és ellenőrzésére, amit vásárlói és hirdetői révén kell előteremtenie. Ezt az egyszerű modellt kezdte ki a web, illetve a weben észvesztő sebességgel szaporodó és ingyenesen elérhető információáradat.

 • rés a présen - Focizni a ligában - Upor László dramaturg, műfordító

  rés a présen: Majdnem véletlen (Tom Stoppard fokozatos megközelítése) címmel jelenik meg az új könyved. Tom Stoppard a Rosencrantz és Guildenstern halott vagy a Rock and Roll szerzője, miért gondoltad, hogy pont róla kell egy könyv?

 • chili&vanília - Rusztikus csirkemájpástétom

  A New York-i "deli" fogalom. Leginkább talán csemegeüzletnek fordítható intézmény, műfaja a 19.

 • mi a kotta? - A csillár, ami ott sem volt

  Múlt heti ajánlónkban Fanny és Felix, azaz a két Mendelssohn testvér meghitt kapcsolatát emlegettük, s mit tesz isten, most pénteken épp ezt a témát rendezik majd műsoros estté az "budai Társaskörben - az Auer Vonósnégyes, Elek Szilvia és a gordonkaszavú Mécs Károly részvételével (december 4.

 • tévésmaci - A sül nem káposzta

  Amikor Sztupa és Troché talpfát cseréltek, Sztupának fel kellett idéznie rég elveszettnek hitt emlékeit. Most én leszek a főnök, és úgy lesz, ahogy mondom - szólott, de Troché csak a vállát húzogatta, mondván, hogy máskor is így szokott lenni, miért kell ezt most külön bejelenteni, vagy ki-.

 • kulthírek

  HERTA MÜLLER SZEKUSA Pszichózisban szenved, nincs kapcsolata a külső valósággal, közel sem hallgattuk ki oly gyakran, mint állítja - nyilatkozott a Nobel-díjas írónőről az Adevarul című bukaresti napilapban Radu Tinu, a román állambiztonsági szolgálat, a Securitate volt temesvári parancsnoka.

 • könyv - KRZYSZTOF VARGA: TURULPÖRKÖLT

  Noha a magyar apától és lengyel anyától származó szerző idejekorán figyelmeztet, hogy a Turulpörkölt lengyel felhasználásra, a külhoni közönség Magyarország-képének felfrissítése végett íródott, Krzysztof Varga "így éltek ti"-je a kollektív magyar pörkölt azon mélyrétegéig hatol, mely a hazai olvasókat sem hagyhatja hidegen.

 • koncert - Les Triaboliques

  Már az előzenekarként fellépő Ektar is meglepetést okozott: Szőke Szabolcs héttagúvá bővült, inkább keleties-kontemplatív hangulatzenét játszó együttese éteries volt, mégis izgalmas és erőteljes. Nyugodtan elvitt volna egy önálló koncertet is.

 • lemez - HATEBREED: HATEBREED

  Ha lenne ilyen elismerés, a connecticuti Hatebreed biztosan elnyerné az év legenergikusabb bandája díjat: egyrészt annyi kraft szorult a zenéjébe, hogy azt kevésbé zenei, inkább nehézgépipari szakszavakkal lehetne igazán körülírni, másrészt idén már a második lemezük tapossa a földbe a hardcore/metál híveit.

 • színház - SHAKESPEARE HAMLET

  című drámáját legutóbb Oskaras Korsunovas rendezésében láttam - és még mielőtt bárki dicsekvésnek vélné a litván előadás megtekintését, elmondom, hogy Budapesten láttam, a Bárka Fesztiválon, szerencsére szép ház előtt.

 • lemez - IRIE MAFFIA: WHAT'S MY NAME

  Az eltelt fél évtized igazolta: az utóbbi évek egyik leggyümölcsözőbb ötlete volt létrehozni az Irie Maffiát - hála érte Élő Márton (Dermot) harsonás-zenekarvezetőnek és Horváth Gáspár (mostanában Jumo Daddy) billentyűsnek.

 • könyv - BAJTAI ANDRÁS: BETÛEMBER

  Ha nem is a film noir poétikai leképződése, de mindenképp a filmnyelv(ek) egyfajta irodalomra alkalmazott adaptálása-transzformálása Bajtai András költői nyelve; mintha David Lynch atyai keze nyugodna a vállán, de a családi fotón ott áll a nagybácsi, Jarmusch, valamint az unokatestvérei, a Buharov fivérek is.

 • Csak énekelni akart

  Amália Rodrigues (1920-1999) különös élete

  Amália Rodrigues halálának tizedik évfordulója az ájult tisztelet kitörései mellett a fado és "királynője" körül kavargó közhelyek újragondolására is alkalmat adhat. Rodrigues sikere egyedülálló és töretlen, de nehéz szétszálazni, mennyi ebben a személyes kultusz, a tehetség, a felhasznált és átalakított hagyomány - és mennyi a politika szerepe.

 • Film - Lamúr és csapata - Stephen Frears: Chéri - Egy kurtizán szerelme

  Vannak bizonyos hangulatok, amikről az ember nem beszél. Már nem beszél - egészen egyszerűen azért, mert mára mindent elmondtak róla, de legfőképpen általa. Ellenben e "minden" kifejezést - az egzakt tudományok kivételével, például a művészetek területén - helyes valamiféle pillanatnyi állapotnak tekinteni, még akkor is, ha adott esetben fennáll időtlen idők óta.

 • Színház - Törőcsik rulez - Vasziljev Kaposváron

  A kaposvári színház évadnyitó premierje október vége felé esett - Anatolij Vasziljev rendezésének híre már korábban bejárta az országot, amúgy nem elsősorban Vasziljev, sokkal inkább a főszereplő, Törőcsik Mari okán.

 • Kiállítás - Hiába fürösztöd önmagadban - Arc-kép, éngond...

  Legkésőbb az általános iskola negyedik osztályában kiadják a házi feladatot: írj jellemzést magadról az alábbi szempont alapján: külső és belső tulajdonságaim. Ami kötelező feladatként indult, azt életünk során később magunktól gyakoroljuk, hogy egyediségünk teljes tudatában közhelyesen ugyanazokat a kérdéseket tegyük fel, mint bárki más - talán erre, az identitásnak mint folyamatos problémának a megjelenésére utal az egyébként nem létező és a helyesírás szempontjából is nehezen elfogadható éngond kifejezés?

 • Könyv - A pillanat tanúja - Stemlerné Balog Ilona: Történelem és fotográfia

  Szépen komponált kép a címlapon. Középen egy világos kalapos, filigrán férfialak: törékennyé a helyzete és a környezete teszi. Magas automobil lépcsőjéről lép le éppen, a felsőteste enyhén előredől, szinte lebeg a jármű és a járdaszegély között.

 • Könyv - Mr. Darcy muskétája - Jane Austen-Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik

  "- Mintha azt hallottam volna, hogy Mr. Bingley nemigen szándékozik visszatérni Netherfieldbe. - Nekem nem mondott ilyet, de valószínű, hogy a jövőben igen kevés időt fog netherfieldi birtokán tölteni. Eléggé fél a zombiktól, és az önök vidékén folyamatosan gyarapszik a számuk" - ilyen és ehhez hasonló dialógusokat olvashatunk a Büszkeség és balítélet meg a zombik című könyvben, mely nem több és nem kevesebb annál, mint amit a cím ígér: Jane Austen örökbecsű klasszikusának feldúsítása némi "durván erőszakos zombidúlással", ahogy a fülszöveg mondja.

 • Opera - Krokodil, könnyek - Sári József: Napfogyatkozás

  Korjellemző élettörténet és kalandosan nagystílű, tragikus életút, a gyászos XX. század dokumentálása és az önjellemzés, az önreflexivitás állandó, már-már kényszeres gyakorlása - ez mind Arthur Koestler, a pesti születésű européer író emlékezete, melyben a kommunizmus és az antikommunizmus ideológiájának serény és harcos képviselete csakúgy helyet kapott, mint saját felmenőinek, házasságainak, baráti és elvtársi kapcsolatainak leltárszerű elősorolása.

 • dvd - JCVD

  Joggal merülhet fel a hivatali hűtlenkedés vádja Jean-Claude Van Damme ügyében. Bizony, elmaradtunk filmjei premierjeiről (igaz, az utóbbi időkben jórészt a DVD-piacra gyúrt), s a tékában sem kérdeztünk sűrűn utána.

 • film - ALKONYAT - ÚJHOLD

  Hihetetlen, de igaz: Harry Pottert letaszajtották a trónjáról. Akár még hálásak is lehetnénk, hogy végre megszabadítottak minket a tenyérbemászó varázslótanonc repkedő serdülőkkel és Putyin-fejű házimanókkal tarkított médiahatalmától, de nem vagyunk.

 • "Mint egy csoportterápia" - Sean Kinney - Alice In Chains

  Az Alice In Chains a Seattle-ből indult grunge alapcsapata volt a Nirvana, a Pearl Jam és a Soundgarden mellett. Kurt Cobain halálával a rövid életű stílus gyakorlatilag megszűnt könnyűzenei tényezőnek lenni - bár Amerikában most is nagyon jól mennek az olyan grunge-alapokon nyugvó, de sokkal inkább felhasználóbarát zenét játszó csapatok, mint például a Nickelback -, és sokáig egyedül a Pearl Jam volt aktív a fenti négy, meghatározó zenekar közül.

 • "Főként írók az én cimboráim" - Stephen Frears filmrendező

  Új filmje, a Colette-műből adaptált Chéri megjelenésünk napján indul a hazai mozikban. A Veszedelmes viszonyok, A királynő, Az én szép kis mosodám, a Gyönyörű mocsokságok, a Pop, csajok, satöbbi vagy épp a Mondvacsinált hős 68 éves, kétszeres Oscar-jelölt alkotója Berlinben mesélt pályafutásáról.

 • "Giovanni, ne vedd magad olyan komolyan!" - Sári József zeneszerző

  Napfogyatkozás című zenedrámája tizenöt jelenetben idézi fel a Sötétség délben világhírű írója, a terézvárosi születésű Arthur Koestler életét. Kilenc évvel a pforzheimi ősbemutató után Kösztler Artúr végre "hazaérkezett".

 • étel, hordó - Nevada Pub

  Harminc-negyven évvel ezelőtt életveszélyes helynek számított a Bartók Béla út és a Mészöly utca sarkán álló blokkos kocsma, de a nyolcvanas évekre - hasonlóan a jó néhány fővárosi, általában csak takonynak vagy zöld takonynak csúfolt talponállóhoz - ez is fapados sörözővé változott.

 • Bento - Egyél szépet, kisfiam!

  A japán bento egy uzsonnásdoboz és egy rajzfilm találkozása a konyhaasztalon. A furcsaságra már a világ nyugati fele is rákapott, és jóízűen fogyasztja.

 • Szén-monoxid - Öl, butít

  Kevés hírhedtebb vegyület létezik a szén-monoxidnál, különösen így tél táján emlegetjük sűrűn. A félelem nem alaptalan, s az óvatosság sem árt.

 • cyberhírek

  Szemléletváltás A skót Johnston Press nemsokára megcsinálja, amivel Rupert Murdoch sajtómágnás eddig csak fenyegetőzött: igaz, kísérleti jelleggel, de fizetőssé teszi hat online kiadványát. Az olvasóknak háromhavi elérésért 5 fontot kell fizetniük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...