• MaNcs 21. évf. 5. sz. (2009. 01. 29.)
  A devizahitelesek növekvő terhei

  Húsz esztendő eladó

  Több százezer család költségvetése borulhat fel a közeljövőben az árfolyam megszaladása miatt, pedig a reálgazdaság válsága még alig érezteti hatását. A 30-40 százalékos többletköltség takarékosabb gazdálkodással még kiizzadható, de a munkanélküliség megugrása már az adósságok bedőlését eredményezheti. A kormány a hiteltörlesztés átvállalására, lakásgarancia-alap felállítására készül.

  2009 / 5
 • Szira Judit

  A kezdet fiai

  Obama oktatáspolitikája

  A tavalyi amerikai választási kampányból tudjuk: az ottani választókat szerfölött érdekli a közszolgáltatások és különösen az oktatás átalakításának ügye. (Aztán persze a gazdasági válság háttérbe szorította a nagy ellátórendszerek kérdését.

 • Értetlenek - Seres Mária népszavazási kezdeményezése és a politikai elit

  Noha 2006 ősze óta százszámra érkeznek a választási bizottsághoz az újabb és újabb népszavazási kezdeményezések, az Albert házaspár ún. tb-mentő próbálkozását leszámítva magánszemély sosem tudta átlépni a népszavazási kezdeményezés sikeréhez szükséges tartós nyilvánosság és közérdeklődés ingerküszöbét.

 • Van itt gógyi

  Ha az elmúlt időkben - leszámítva a szmogriadó önökre esedékes napját - autójukba ültek és közlekedtek, az út szélén különös dologra lehettek figyelmesek. A padkán lerobbant csotrogány, matrica a hátsó szélvédőn: "öreg vagyok, de legalább ki vagyok fizetve".

 • Nyulak és cilinderek

  A ferencvárosi időközi választásnál hagytuk el: melyről éppenséggel nem állítható, hogy ne tükrözte volna hűen az egész ország pillanatnyi preferenciáit. Ha minden így megy tovább, az MSZP 2010-ben talán kap 30 százalékot, és nyer egy-két egyéni körzetet - kár lenne, ha mással áltatnák magukat a szocpárt vezetői.

 • Csak semmi politika!

  Reakcióidő

  Nehéz idő jár gazdasági válságkor arra, aki bizalmatlan az állam gazdaságpolitikai képességeivel szemben. Amikor híznak a profitok és szárnyal a tőzsde, a közgazdász megmondóember himnuszokat énekel a piachoz, az egyéni önzéseket közjóvá varázsoló, vígan pezsgő utcabálhoz, ehhez a Brueghel ecsetjére, Fellini kamerája elé illő csodához!

 • Öt és feles

  Belső utak 4. (Kőbánya

  Nem, vigyétek innen földhözragadt versesköteteiteket és regényeiteket, hadd olvassam helyettük a menetrendet, a büszkeség könnyeivel a szememben! (Gilbert Keith Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt) A rakendroll nem egy tánc, Kőbánya-Kispest nem egy állomás, kettő.

 • A szerk.

  2452 választópolgár

  A vasárnapi belső-ferencvárosi időközi országgyűlési választás második fordulójában nagy fölénnyel szerzett mandátumot a fideszes induló, Bácskai János. A szavazati arányok nagyjából leképezték a teljes lakosság körében végzett közvélemény-kutatások eredményeit.

 • chili & vanilia - Szeg. Fű. Szeg.

  A szegfűszeg nem szerepelt a fűszertoplistám élmezőnyében, eddig javarészt szükséges, de a hátsó polcon megbújó kiegészítőként jegyeztem. A német fűszerguru, Ingo Holland csúcsminőségű szegfűszege hozott lázba.

 • tévésmaci - A sül egyszerűen sül

  Amikor a bohóc egy utolsó hasra eséssel, egy utolsó vödör habbal az utolsó meghajlást is kitapsoltatta a közönségből, Sztupához odalépett a jegyszedő lány. - Jöjjön velem, kérem! A direktor úr már várja.

 • étel, hordó - FIÁKER

  Valószínűleg kevesen tudják, hogy a Rákóczi út és a Rottenbiller utca sarkán álló Grand Hotel Hungáriát nemcsak azért hívják így, mert minden nagyvárosban kell, hogy legyen ilyen nevezetű szálló. Csakhogy a Grand Hotel Hungária - bármily hihetetlen - valóban a legnagyobb ebben a műfajban, legalábbis Budapesten: 499 szobáját még kimondani is sok, nemhogy belakni.

 • mi a kotta? - Felix

  Az előttünk álló héten pihenni látszik a Haydn-emlékév, s ilyeténképp a hívséges koncertlátogatóknak alkalmuk nyílik majd egy másik, szintúgy két évszázaddal ezelőtti esemény felé fordítaniuk kegyeletes érdeklődésüket.

 • Helyrajz II. - Szellem a körúton - KINO

  Ezernyolcszázkilencvenben vagyunk, Újlipótvárosnak még hűlt helye, a mocsaras vidéket legfeljebb a társadalom peremére szorultak bódéi színezik. Ám pár év múlva világraszóló építkezés kezdődik a Lipót (ma Szent István) körúton és azon is túl.

 • kulthírek

  SUNDANCE 118 nagyjátékfilm, köztük 91 világpremier közül választották ki az idei Sundance Fesztivál legjobbjait. Az amerikai produkciók közül a drámai kategória nagydíját Lee Daniels műve, a Push: Based on the novel by Sapphire nyerte (egy fiatal harlemi lány küzdelmeiről), a dokumentumfilmek közül pedig Ondi Timoner munkája, a We Live in Public (arról, ahogy az internet átalakítja az emberi kapcsolatokat).

 • film - Ausztrália

  Baz Luhrmann nem kispályázik: egy egész kontinenst jelölt ki legfrissebb mozija témájául, azt a reményt ébresztve nézőjében, hogy bővítheti nagyjából a bumeránghajigáló őslakosokra, a fura arculatú állatokra és a fegyencek leszármazottaiból verbuválódott népességre korlátozott ismereteit a térségről.

 • kiállítás - SZOLIDARITÁS. ELLENZÉK ÉS KULTÚRA LENGYELORSZÁGBAN (1980-1989)

  Kérdés, hogy miként mutathatók be három aprócska teremben a lengyel ellenállás történetének dokumentumai, kezdve a gdanski hajógyári sztrájktól a hadiállapoton át egészen az első szabad választásokig - tudva, hogy a szovjet blokk más országaival ellentétben itt a korhadt rendszer eltűnését hatalmas tömegek követelték.

 • könyv - JEAN-CLAUDE IZZO: TOTÁL KÁOSZ

  "Marseille-ben még a veszteségért is harcolni kell" - jegyzi meg a Totál káosz hőse, Fabio Montale. És a krimi szereplői harcolnak is derekasan.

 • lemez - D€LEK: GUTTER TACTICS

  A Dalek egy newarki hiphopduó, és pont a zenerovat e heti főszereplője, Pándi Balázs hívta fel annak idején a figyelmemet a társaság 2004-es csúcslemezére, az Absence-re. Akkoriban még hárman voltak (a lemezjátszókat bűvölő Still nem sokkal az anyag kiadása után kiszállt), mára csak MC Dalek, a fotókon (és színpadon is) emberhegynek kinéző, valójában azonban alacsony, köpcös rapper és a zajcsiholó Oktopus maradt a csapatban.

 • film - Cselek

  Ebben a lengyel filmben első látásra talán az egyetlen cseles a címe. Hacsak az nem az még, hogy hangos csettintésre felrepülnek az égig a postagalambok, az ólomkatonák pedig hol elborulnak, ha áthalad felettük a vonat, hol viszont állnak tovább, mint a cövek - az ilyenekre szokás mondani (Moldova után), hogy a távolban eközben elpattan egy húr.

 • web - VÁLI OEUVRE

  Lassan a magyar művészek is kezdenek felköltözni a netre. Valaki saját honlapot készít, valakinek mások csinálnak (megemlítendő a Litera projektje: már tizenöt jelentős kortárs írónak készítettek tetszetős, informatív oldalt az irolap.

 • lemez - CIRCLESQUARE: SONGS ABOUT DANCING AND DRUGS

  Jeremy Shaw, egykor vancouveri, mostanában leginkább berlini illetőségű alkotó lassan tíz éve készíti sajátos, összetéveszthetetlen, markánsan egyedi hangkollázsait. Akusztikus zajok, elektronikus ritmusok és saját énekhangja vegyítéséből készít hol hipnotikusan belassult, hol meg monotonul ütemes szerzeményeket, ezekhez számos remek klip is készült - külön ajánljuk a Non-Revival Alarm vagy a Sub-Reminisce videóit, mindkettő egy Bienvenido Cruz nevű vizuális alkotó munkája.

 • könyv - ARNALDUR INDRIDASON: TÁVOLI HANGOK

  A szállodai Télapó halott: szívén szúrt seb, farkán óvszer. Egy emelettel feljebb a hangszórokból a Csendes éj szól - karácsonyra készül Reykjavík, turisták lepik el a büféasztalt, jövőre - ezek szerint - más lesz a Télapó.

 • "Kizárólag a hangok számítanak" - Pándi Balázs zenész

  A mindössze huszonötödik életévét taposó Pándi Balázs karrierje már most eseménydúsabb, mint a legtöbb hazai zenészé. A budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal dobos a Mayhem-énekes Csihar Attila mellett szinte az egyetlen olyan magyar zenész, akit világszerte ismernek.

 • Film - Hektor és Akhilleusz - majdnem - Ron Howard: Frost/Nixon

  A film, kell-e mondani, valós eseményt dolgoz fel, abból az előfeltevésből indulván ki, hogy olyan legendásnak mondott párviadalt, médiamitológiai pankrációt mutat meg nagyvászonra dramatizált formában, melyről mindenki tud, s örül, ha így is átismételheti ismereteit.

 • Kiállítás - Önök kérték - Pixelek

  Lehet, hogy máskor is a népre kellene bízni a dolgot, mert úgy tűnik, nincs minden veszve, és a kvízjátékban szerzett nyomógombos rutint a nézők egész jól alkalmazzák a kortárs képzőművészetre. Igaz, a két kurátor, Petrányi Zsolt és Spengler Katalin nem vállalta teljesen a népítélet kockázatát, és döntő módon beleszólt a válogatásba, így sosem tudjuk meg, hogy nekik vagy a magyar MTV közönségének köszönhetjük-e ezt a számos ponton nagyon érdekes kiállítást.

 • Könyv - Csak zakatol - Wolfgang Schivelbusch: A vasúti utazás története. A tér és az idő iparosodása a 19. században

  Emlékszünk a gyerekkori tapasztalatra: bámulunk ki a robogó vonat ablakán, és úgy érezzük, mintha körbe mennénk. A töltés mellett a póznák, a bokrok, az őrházak csak suhannak hátrafelé, távolabb viszont a domboldal, valami épület, a facsoport meg majdhogynem egy helyben áll.

 • Színház - Szálkásít - Fédra Fitness

  Jogos a kérdés: mit keres Phaidra a fitneszklubban? Van válasz: a mostohafiát, Hippolütoszt keresi, akibe szerelmes, és akinek több oka is van rá, hogy ezen a trendi helyen, szupermodern gépek közt, tükrökkel és csábos plakátokkal körülvéve töltse az idejét.

 • Elvonókúra - Száznyolcvankét lépés

  A közkeletű vélekedés szerint régen rossz, ha egy írásművet magyarázkodással kell kezdeni - márpedig most éppen valami ilyesmi következik. Jelen sorok írója arra vetemedik, hogy közreadja tapasztalatait egy szégyellni való alaphelyzetből (expressis verbis: alkoholizmusából) való önkéntes meneküléséről.

 • Erzsébet sósfürdő - Kelenföld aranya

  Amikor a hetes busz a Tétényi útra fordul, családi házas/panel lakótelepes negyedbe érkezünk. Láttunk már szebbet és láttunk már rosszabbat is, arra azonban semmi nem emlékeztet, hogy a környék legismertebb objektumának, a Szent Imre Kórháznak a területén nem is olyan régen még gyógyfürdő és szanatórium várta a felépülni vágyókat, mivel egy ritka természeti "együttállásnak" köszönhetően a felszínen és a mélyben is gyógyhatású víz csörgedezett.

 • C-vitamin - Citrus, lóadagban...

  A C-vitamin valóban csodákra képes, és nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek. Csak éppen arra nem jó, amire használni szeretnénk. Barotányi Zoltán

 • cyberhírek

  Leépítés Negyedszázados történet érhet véget a számítógépes játékiparban: a Microsoft a válság miatti leépítési hullámban elküldte a Flight Simulator népszerű szimulátorsorozat fejlesztőit. Lebukás Saját számítógépe buktatott le egy San Franciscó-i befektetési bankárt: cserbenhagyásos gázolás után az interneten próbált megszabadulni az autójától, illetve a bűncselekménnyel kapcsolatos kifejezésekre keresett rá a Google-on.

 • Zöld kedvencek

  Elvis él és élni akar

  A dolgok jelen állása szerint a házi kedvenceknek is ki kell venniük a részüket a Föld megmentéséért folytatott küzdelemből. A kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező kutyák és macskák állítólag jobb egészségnek is örvendenek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...