• MaNcs 21. évf. 51. sz. (2009. 12. 17.)
  Interjú

  "Ésszerű döntés volt"

  Gryllus Dorka színésznő, énekesnő

  Alternatív zenekarokban énekelt a kilencvenes években, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után Kaposvárra szerződött, majd főképp filmezett. Az Érzékek iskolája című film megalapozta az ismertségét, a Dallas Pashamende meghozta a szakmai elismerést, aztán Rolf Schübel német rendező ösztönzésére Berlinbe ment. Azóta ott él, de néha Magyarországon is dolgozik. A közelmúltban épp itthon járt pár...

  2009 / 51
 • Búr-Baky Miklós

  A legkisebb rossz

  Mi marad az MSZP-ből?

  "Ha a földbe esett gabonamag el nem hal, csak egymaga marad; ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem." (Jn 12,24)

 • Az eltűnt szavazók nyomában - A magyar pártrendszer átalakulásáról

  Készüljünk a legrosszabbra. Még van egy kis időnk, jön a karácsony meg a szilveszter, de utána valószínűleg a rendszerváltás utáni legcudarabb választási kampány következik. A 2010-es kampány legalább olyan durva vagy még durvább lesz, mint amilyenek a korábbiak voltak, ráadásul még unalmas is.

 • Értelmezések - Válasz bírálóimnak

  Vitatott írásomban (Csúnya matek, Magyar Narancs, 2009. november 26.) eljátszottam a gondolattal, hogy ugyanazokból a tényadatokból esetleg egészen más következtetést is le lehet vonni, mint amire a szerzők jutottak. Ebből vitapartnereim rögtön társadalmi felelőtlenségre, rasszizmusra következtettek.

 • Töketlenek - Új színigazgatók karácsonyra

  A cím ránk vonatkozik, színházi szakmai emberekre, talpasokra és főnökökre, kiszolgáltatottakra és kiszolgálókra, jobbosokra és balosokra - mert mind együtt húzzuk a rövidebbet már megint.

 • Szekeres István

  Elitek és blöffök

  A sportfinanszírozás új tervéről

  A Nemzeti Sporttanács (NST) még az idén nyilvánosságra hozza a sportfinanszírozási modelljét, amelyet egy év alatt alkotott meg, nagy munkával és kellően sokirányú érdekegyeztetéssel. Kezdettől világos volt, hogy a javaslat már a jövő évben hivatalba lépő új kormánynak szól.

 • Tanulj, Infantino!

  Az UEFA kedden - egyenest a jó nevű Gianni Infantino főtitkár golyóstollával - osztályfőnöki dicséretben részesítette az MLSZ-t a bundabotrányban tanúsított gyorsaságáért és könyörtelenségéért. Helyes. A helyzetet árnyalja, hogy az elmúlt hetekben egyetlen - a német, sőt a magyar sajtóban névvel, címmel emlegetett - konkrét eset sem nyert itthon kivizsgálást vagy megerősítést.

 • Olajozók

  Az utóbbi napokban durva nyilatkozatháború zajlik Magyarország és Horvátország között, miután a horvátok nemzetközi körözést adtak ki Hernádi Zsolt MOL-vezér ellen. Hogyan és honnan jutottunk idáig? Egy 2009-es szerkesztőségi cikket bányásztunk elő.

 • Komiszkenyér

  Mítoszaink IV. (Milyen érzés embernek lenni?)

  A jó hentesnek biztos keze van. A csontok természetes tagolódását követve bárdjával egyenesen az ízületeket találja meg. Ugyanilyen biztos kézzel darabolja a jó filozófus a világot. A nyugati filozófiatörténet leghuszárosabb darabolását Descartes végezte el, aki az egész univerzumot egyetlen csapással kettőbe hasította úgy, hogy az egyik oldalon a kiterjedt dolgok (res extensa), míg a másikon a ki nem terjedt, vagy gondolkodó dolgok (res cogitans) találták magukat.

 • Ingyenebéd

  Mint olvadó gleccsernek a búcsúcédula

  A múlt heti Narancs idézte - a nyilvánosság figyelmét a globális felmelegedés problémájára először felhívó - James Hansen professzor véleményét, aki a búcsúcédulák árusításához hasonlította a kvótakereskedelmet.

 • Sajó László: Öt és feles

  Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 10.)

  S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött. Thököly út-Hungária körút sarok. De hol van a gyermek? "Ott egy barlang" - mondta Gáspár. "Meg ott" - mondta Boldizsár.

 • Pálya a magasban

  A francia légió

  Anglia közelségének köszönhetően Franciaországban az elsők között kezdtek futballozni, mégis a franciák csatlakoztak utolsóként a futballnagyhatalmak sorába. Le Havre-ban az 1870-es évek elején rögbiztek és futballoztak, már 1894-ben bajnokot avattak (az angolok alapította párizsi Standard AC-ben egyetlen francia labdarúgó lépett csak pályára), mégis az 1970-es évek végéig, a Michel Platini nevével fémjelzett időszakig a francia labdarúgás jóformán csak epizódszerepet játszott Európában.

 • K. történetei

  "És hol vannak a régi pápák?"

  "Gombár Csaba Erdei Ferencről (Tiszatáj); Végh: 56 volt az egyetlen győztes magyar forradalom; Eörsi verse az Életünkben - lásd papír: általánosítás; Andor Mihály általánosítás (lásd papír); Petri vers, általánosítás (lásd papír); Ki bombázta Kassát?

 • "Olvasói levelek" - Vissza a jövőbe

  Magyar Narancs, 2009. november 26. Számos Volán-társaság mostanában ünnepli hatvanadik születésnapját.

 • "Olvasói levelek" - Új kirekesztési terv?

  Magyar Narancs, 2009. október 8. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2009.

 • "Olvasói levelek" - "A bozótharcosok győztek"

  Magyar Narancs, 2009. december 3. Elszomorító, hogy a kedves hazánkban előforduló szégyenletes események kilenc, tekintélyes ország nagykövetét késztették - a frekvenciamutyizást követően - határozott tiltakozás közzétételére.

 • "Olvasói levelek" - "Elvették a magyarságunkat"

  Magyar Narancs, 2009. november 26. Horváth Aladár a vele készült interjúban a cigányság, ezen belül az olaszliszkai romák esetében valótlan információkat közöl. Állítása szerint a cigány gyerekek közel fele, egyharmada a gettósodás miatt "koncentrációs táborba születik", ahol éheztetik őket.

 • "Ez sehol másutt nem lehetséges" - García Márquez, Kádár és a buszok

  Kádár János 1957. augusztus 20-án a kisújszállási sportpályán lépett fel. Az eseményre azonban nemcsak a párt- és állami vezetők, de a moszkvai Világifjúsági Találkozó (VIT) nemzetközi delegációja is elkísérte, melynek tagja volt Gabriel García Márquez.

 • Hol volt, hol nem volt - Az 1989-es romániai fordulat értelmezései

  Forradalom volt-e mindaz, amit a magyar tévé egyenes adásban közvetített december 16. és 22. között? Vagy inkább puccsról, hatalomátmentési gyakorlatról, esetleg külföldről irányított diverzióról kellene beszélnünk?

 • A szürke nővér

  Slachta Margit (1884-1974)

  Keresztény feminista volt és a Szent István-i állameszme elkötelezett híve, a vészkorszak hőse és a koalíciós évek tán legtöbbet gúnyolt politikusa, a klerikális reakció vasorrú bábája. Slachta Margitról hosszú évtizedeken át jószerével csak féligazságok meg egész hazugságok hangzottak el.

 • A keresztény ember morális kötelezettsége - Horányi Özséb kommunikációkutató, egyetemi tanár

  Nagy különbség van a politikai és a közéleti kereszténység között, az előbbi normatív, az utóbbi viszont csak javaslatokat fogalmaz meg - mondja Horányi Özséb, több egyetem (például a Pécsi Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Corvinus Egyetem) tanára.

 • Pécs2010, Európa Kulturális Fővárosa - Bono nélkül a világ

  Két hét múlva Pécs főváros lesz - Európa Kulturális Fővárosa. Csoda nem fog történni, ám a blamázs is elmarad - és ez is nagy eredmény négy olyan év után, ami mégiscsak válságok sorozataként írható le a legpontosabban.

 • Az állami földekért felelős tisztviselő elítélése

  Fölemelt hangok

  A Pákozd környéki földátminősítési ügyben első fokon elítélt Benedek Fülöp esete újfent rávilágított arra, hogy az állami földek körüli tisztázatlanság változatlan, és a birtoklásukért folytatott harcok egyre ádázabbak.

 • A Fidesz Jobbik-stratégiája - Korbács és kalács

  Míg júniusban még látszólag hidegen hagyta a Fideszt a Jobbik előretörése, a választások közeledtével az ellenzéki párt egyre gyakrabban konfrontálódik a radikálisokkal. Sokan mérföldkőnek tekintik a botrányos megjegyzéseiről elhíresült Molnár Oszkár mellőzését vagy Kövér László "patkányos" kijelentését.

 • Az Állami Számvevőszék elmúlt ciklusa - Biztonsági játék

  Az Állami Számvevőszék leköszönő elnökét nyilvánosan sosem bírálta senki, az intézmény munkájával is mindenki elégedett - főleg azok, akiket ellenőriz. A kérdés csupán az, hogy a függetlenség egyenlő-e a láthatatlansággal.

 • "Óvatosan és ügyesen kell kivonulni" - Pete Péter egyetemi tanár, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének vezetője arról, hogy vége van-e a válságnak

  A válság végéről, a tanulságokról és a jövőbeli kilátásokról kérdeztük az ELTE tanszékvezetőjét és lapunk állandó szerzőjét, aki szerint a kormányoknak lassan törniük kell a fejüket, hogyan vonuljanak ki a gazdasági életből, a jövőben pedig jónak látná, ha egy nemzetközi egyezménnyel megpróbálnák elejét venni a bankrendszer újabb csődjeinek.

 • rés a présen - Ahogy jött a rakendroll - Vécsi Tibor előadóművész

  rés a présen: Hány formációban játszol, énekelsz, illetve kiabálsz egyszerre? Vécsi Tibor: A Korai Örömben úgy huszonegy éve, sokat koncertezünk külföldön is, és ott is azt mondják, hogy meghatározhatatlan műfajú, egyedi.

 • étel, hordó - BORSSÓ BISTRO

  Ne ijedjenek meg, nem a nyomda ördöge tenyerelt a címbe! Szójátékkal van dolgunk, melynek értékelésétől - játékszabály híján - eltekintenénk. Inkább elolvassuk a belvárosi (a Képíró utca és a Királyi Pál utca sarkán álló) kisvendéglő "beharangozóját", hogy másfelé kalandozzon gondolatunk: "Egy franciás-magyaros bisztrót álmodtunk meg, amelynek fúziós konyhája tradicionális magyar ételeket szerepeltet az évszakonként megújuló szűk étlapján, amelyek mind a modern konyhatechnológiák, mind a francia étkezési kultúra alkalmazása révén válnak fúzióssá.

 • tévésmaci - A sül egy fürt Cardinale szőlővel látható

  Amikor Sztupa és Troché - talán a Cern megbízásából - az ürességet kutatták, nem volt könnyű dolguk. Először is alkalmas laboratóriumra volt szükség.

 • mi a kotta? - Es war ein gutes Jahr

  Ez egy jó év volt - mondta volna az anekdota szerint Otto Klemperer egy szilveszteri összejövetelen, midőn valaki a társaságból fölemlítette, hogy az elbúcsúztatott esztendőben két világhírű karmester is jobblétre szenderült.

 • chili&vanília - Ünnepi mézes-mákos baklava

  Mi mással is zárhatnám az évet, mint egy török-magyar fúziós desszerttel. Igazán nem panaszkodhatunk, a Közel-Keleten és a Balkánon elterjedt baklava nálunk is lépten-nyomon kapható, mostanság ráadásul a hagyományos diós mellett némely kisebb töröknél a különlegesen finom pisztáciás változat is felbukkant.

 • kulthírek

  ZÁGRÁB ÚJ MÚZEUMA Megnyitották Zágráb új kortárs múzeumát: az ötszintes épületben 4800 m2 kiállítóteret alakítottak ki. 1998-ban dőlt el, hogy nem az 1954-ben alapított múzeum régi épületét alakítják át, hanem újat emelnek.

 • film - TOVÁBBÁLLÓK

  Kábé ugyanabból az ágymagasságból vágunk neki, mint a Poligamyban, csak itt a fiatalok közti párkapcsolati csevej nem válik el a lepedőakrobatikától. Magyarul: épp egy meghitt cunnilingus közben nyitjuk rá az ajtót Burtre és Veronára.

 • koncert - ONYX

  Akinek magyaráznom kellene a két brooklyni unokatesó, Fredro Starr és Sticky Fingaz hiphopbandájának karrierjét, az valószínűleg életében nem hallgatott ilyesfajta zenét - legfeljebb a Slam refrénjének védjegyszerű töttörö-töttörőzése rémlik neki a kilencvenes évek MTV-jéről meg a korabeli házibulikról -, akinek pedig nem, az jó eséllyel ott volt ezen az estén a közel telt házas A38-on.

 • kegytárgy - TIM BURTON: KARÁCSONYI LIDÉRCNYOMÁS

  Rajongónak lenni nagyszerű, mert a csekélységek is boldogságot okoznak, de rajongónak lenni rémes, mert tökéletesen védtelenné válik az ember. Jól ismerheti ezt az állapotot, aki találkozott már a Tim Burton ötletéből-figuráiból készített Karácsonyi lidércnyomás című bábmusicallel (1993, rendezte Henry Selick): mi, vagyis Jack, a megfélemlítő szerepébe beleunt és a karácsony elsinkófálását kitervelő tökkirály odaadó hívei mindent akarunk, ami a kedvencünkhöz kapcsolódik - mely buzgalomnak köszönhetően immár tizenhat éve virágzik Camdentől a Terézvárosig a gótikus-punkos burtoni relikviaipar.

 • dokumentumfilm - ADRENALINE & TURBULENCE

  Alattam a magasság, felettem a mélység, dobok egy szolid szaltót, és máris minden a helyére kerül: a hegyek lent, az ég fent, én meg a kettő között lovagolok egy szimpatikus szellőn. Mélyen letüdőzöm a jó levegőt, és két bukfenc között elmormolok egy hálaimát, amiért egész frankón összeforrtak a múltkori zuhanásban ripityára tört csontjaim.

 • web - GENERACIÓN Y

  Az USA elnöke részletes levélben válaszolt a blogger kérdéseire - erre a hírre az ember azért felkapja a fejét. Pedig nincs ebben semmi különös: Yoani Sánchez a Time szerint a világ száz legbefolyásosabb emberének egyike, természetes tehát, ha a jó öreg Barack örül, hogy kifejtheti véleményét neki és olvasóinak (havonta úgy 15 millió ember).

 • lemez - ALFRED BRENDEL: THE FAREWELL CONCERTS

  Az 1931-ben, a mai Csehország területén található Wiesenbergben született zongoraművész 2008-as visszavonulásáig egyike volt az 1956 utáni korszak meghatározó előadóinak. Nemcsak zongorista volt, hanem - a német mellett angolul is!

 • CD, DVD - "Veled vagyunk" - Nirvana - Live at Reading

  Kurt Cobain 15 évvel ezelőtti halálával a Nirvana megszűnt létezni, de a zenéje azóta sem tud megérkezni a névben jelzett állapotba. Drága halottunk rendre feltűnik a legjobban kereső előadók éves listáin, máig virulensek az öngyilkosságát környező összeesküvés-elméletek, és folyamatosan jönnek ki az "új" Nirvana lemezek és DVD-k.

 • Lemez - World music: szolidan

  készülünk az ünnepekre török, arab és zöld-foki kávéházi dolgokkal, bár közben valami nyugat-afrikai narkó is terítékre kerül.

 • Koncert - Túl minden határon - Rotfront

  Nem tudom, hányszor lépett fel eddig Magyarországon a Rotfront, de a kötődés egyértelmű. Elég kettőt kattintani a honlapjukon, és máris egy budapesti koncertjükön vagyunk, stage-diving zajlik éppen, hatalmas a lelkesedés és a lendület.

 • Film - Minden kedves nézőnknek... - Arnaud Desplechin: Karácsonyi történet

  Karácsonyozni gyűlik a Vuillard család - nincs is ebben semmi rendkívüli, az évnek ebben a szakában jobb híján erre gyűlnek a celluloidfamíliák, tán még Steven Seagal is felhagy a bozótvágással, s beépített ügynök létére kedélyesen elcseveg a konyhai fedőszervekkel.

 • Operett - Félkész szerencsétlenség - Eisemann-Somogyi-Zágon: Fekete Péter

  A színház világa féltőn és félve ápol néhány meghitt háztáji babonát, s ugyancsak számon tart jó pár eredendően balszerencsés darabot (mint a Macbeth vagy az operák közül A végzet hatalma), melynek az előadásait menetrendszerűen kisebb-nagyobb bakik és balesetek tarkítják.

 • Színház - Régi bűnök - Szophoklész: Oidipusz; Szálinger Balázs: Oidipusz gyermekei

  Ülünk a kaposvári színház stúdiójának erősen stilizált (szögletes) amfiteátrummá alakított terében; ülünk, mondom, lélek az ajtón se be, se ki. Odalent, a medenceszerű mélyedésben a Kar van a helyén: nyomoronc, piszkos, pestises emberek, nem is járnak, csak kúsznak-másznak.

 • Könyv - A kis hamis - Christopher Mason: A milliárdos csalás; Stan Lauryssens: Dalí és én - egy szürreális sztori

  A műtárgy-kereskedelemben nincs önértéke sem a művésznek, sem a műalkotásnak. A mindenkori árat elsősorban nem a műtárgyra mint ígéretes befektetésre vágyók pénzügyi helyzete, hanem a tanácsadók, szponzorok, galeristák, múzeumi szakemberek, művészettörténészek, műkritikusok és az aukciós galériák alkotta informális kapcsolatrendszer határozza meg.

 • Könyv - Egy alanyi költő színpada - Szálinger Balázs: M1/M7

  Szálinger Balázs költészete saját helykijelölésében igen erős, gondoljunk csak a Zalai passió című korai epikai munkát záró öntudatos alanyi színrelépésre, ami úgy alkotja meg a költői figura romantikus eredetiségét, hogy e romantikus eredetiség ismert magyar hagyományát maszkként veszi fel közben: A természet vadvirága Petőfijének és mindenekelőtt a Hunn, új legenda Adyjának álarcát.

 • Könyv - Súlytalanság - Darvasi László: Virágzabálók

  Előrebocsátom, hogy Darvasi László Virágzabálók című regényéről számos nagyon elismerő, alapos és lelkes kritika, sőt tanulmány született. Vannak, akik vitathatatlannak tartják a nagyregény értékeit, érdemeit, és korszakalkotó jelentőséget tulajdonítanak neki.

 • könyv - SOLYMOSI BÁLINT: TISZTA SOR

  Tizenhét évvel első verseskönyve, A műnéger után jelent meg a szerző második versgyűjteménye, mely szerényen nem nevezi magát sem válogatott, sem egybegyűjtött költemények kötetének, mégis közel a teljes költői életműre nyílik rálátásunk eme egyszerűségében is impozáns könyvet forgatva.

 • Elsüllyedt szerzők XXIII.

  A szocreál egzisztencialista

  Fejes Endre (1923-)

  "Ezek mind élnek ám, és a Csele Juli tényleg egy oltári nagy kurva" - közölte velem osztálytársam. Valamikor 1962-63 táján lehetett ez, éppen akkor lettem általános iskolásból gimnazista, s még az is rémlik, hogy egy tánciskolai össztánc szünetében hangzott el a mondat.

 • Könyv

  Hét év után

  Debreczeni József: Arcmás

  Két heti- és egy napilap is közölt előzetest Debreczeni József új Orbán-könyvéből a megjelenés hetében.

 • A kétéltű ember

  Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

  Teljes a magyar Proust. E közlés evidenciája éppoly megtévesztő, mint Az eltűnt idő nyomában híres kezdőmondatának egyszerűsége: "Sokáig korán feküdtem le." Ez a rövid, szépnek aligha nevezhető mondat hatalmas - darabra hét, szerkezeti egységre 16 kötetes - regényfolyamot indít el, amely bonyolult, esetenként több oldal hosszú mondattornyokból épül fel, olyan nagy lélegzettel, amilyen a gyerekkorától súlyos asztmában szenvedő írónak sose jutott ki.

 • "Amikor baleset éri a számokat" - Jean-Benoit Dunckel - Air

  Régen várt találkozás valósult meg múlt vasárnap a Petőfi Csarnokban: az 1995-ben Versailles-ban alakult duó végre Budapesten is bemutatkozott élőben, egy főként az idén megjelent Love 2 című lemezre építő programmal.

 • "Utálom a valóságot" - Melvil Poupaud színész

  Az új francia színészgeneráció egyik izgalmas és öntörvényű egyénisége, az Utolsó napjaim, A nyár meséje, A szerető, a Speed Racer, a Válás francia módra 36 éves sztárja karácsony napjától a Karácsonyi történet című filmben látható a hazai mozikban.

 • "Sohasem leszek székely" - Peter Strickland filmrendező

  Egy outsider az ígéret földjén... Az idei Berlinalén a Varga Katalin című filmballada volt a versenyprogram "egyetlen magyar" résztvevője. A brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás Székelyföldön forgott, magyar operatőrrel (Győri Márk), és az utómunkák is itthon zajlottak (R.

 • "Dolgozzanak a Szent Automaták!" - St.Auby Tamás, a TNPU szuperintendánsa

  A hatvanas évektől a magyarországi avantgárd részeseként jegyzik, happeningeket, különféle, manapság a művészettörténet részének tekintett akciókat szervezett. 1974-ben kiutasították az országból, mert részt vett Konrád György és Szelényi Iván Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című kéziratának külföldre juttatásában.

 • CSI: az interaktív kiállítás - Zizi labor

  Emlékeznek önök Will Grahamre? Megértem - pedig kéne. Mert amikor belépünk erre a kiállításra, egy tévéképernyőn elénk ugrik Anthony E. Zuiker, a Helyszínelők első számú éceszgébere, és lead valami dajkamesét arra nézvést, hogy honnan támadt neki Amerika (és a világ) egyik (s egy időben: a) legnépszerűbb televíziós sorozatának az ideája.

 • Akcióban a gyepmester - "Ha kell, én vele is sírok"

  Pimasz ebek, felelőtlen állattartók, radikális állatvédők - a gyepmester a nap végén mégis nyugodtan alszik. Előretörnek-e a reformsintérek?

 • "Mózes, a negyedik lakó"

  Bálint Anna "háztulajdonos"

  A Király utcai társbérletet hárman lakják. Eszter (29) és Anna (26) bölcsész, Zsófi (23) orvostanhallgató. Bár egyiküknek sem ez a fő foglalkozása, a nappaliban zsidó kultúrházat üzemeltetnek: ez az amerikai mintára létrehozott Moishe vagy Mózes Ház, mely egyszerre privát társbérlet és közösségi ház, de a nagyszoba zsinagógává is alakítható.

 • A magány és következményei - A boldogtalanság forrása

  Nemrég egy országos felmérés megkérdezetteinek 15 százaléka válaszolta, hogy gyakran érzi magát magányosnak. Vannak élethelyzetek, amelyek generálják ezt a hiányérzést, de a magány bárkit elérhet, rombolva az önértékelést, megbetegítve testet, lelket.

 • "Aztán jön a hallucináció" - Méder Áron vitorlázó

  A szlovéniai Koper kikötője és a szlovéniai Koper kikötője közötti távolság 29 745 tengeri mérföld (55 088 km). Útba esik három óceán, tizenhárom kisebb-nagyobb tenger, ötvenöt kikötő. Az út a Gibraltári-szoroson, majd a Panama-csatornán keresztül vezet.

 • Molekuláris gasztronómia - Torták és retorták

  Ma már a konyha egyszerre tárgy és gyakorlóterep a modern természettudományok számára - s ez nem kis részben egy hazánkfiának köszönhető.

 • cyberhírek

  Óriásvízesés A Földközi-tenger medencéje körülbelül ötmillió évvel ezelőtt töltődött föl vízzel az Atlanti-óceán felől. Új eredmények alapjána hatalmas víztömeg beáramlása igen rövid idő, mindössze két évalatt mehetett végbe, és drámai változásokat okozott.

 • Szerzői jog a gasztronómiában - Kié a recept?

  Ha az ember afféle időszakos hobbiszakács, és egy pillanatra elfelejti, hogyan kell besamelt, palacsintát vagy madras curryt készíteni, nem esik pánikba, csak begépeli a böngésző keresőjébe az étel nevét. De eszébe jut-e, hogy kinek a receptjét olvasgatja?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...