• MaNcs 21. évf. 8. sz. (2009. 02. 19.)
  Interjú

  "Én döntöttem el, hogy így legyen"

  Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány

  A többség és a kisebbség közötti együttélési problémák nem rendezhetők rendészeti eszközökkel. Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány nem sértett törvényt, de szavai félreérthetők voltak. Bencze Józsefet az elmúlt időszak romákkal kapcsolatos ügyeiről, például az enyingi bandáról kérdeztük.

  2009 / 8
 • "Meg is isszuk az áldomást"

  Magyar Narancs, 2008. december 18.

 • A tudás fájától a törzsfáig

  Magyar Narancs, 2009. február 12. Kedves MaNcs, kedves Gábor! A csillagok sajátos (bizonyos szempontból nyilván örvendetes) együttállása az, ha mind a lap olvasószerkesztője, mind a főszerkesztője, mind egy cikk írója nagy Braveheart fan, ugyanakkor ez nem kellene hamis információk továbbításában megnyilvánuljon.

 • Francia kulcs, angol WC és spanyol csizma - Európa és a protekcionizmus

  Elég félelmetes az Economist hetilap február 7-i számának a borítója: egy görcsbe fagyott kéz emelkedik ki a temető földjéből. Sírkövek is láthatók, az egyiken ez a felirat: "A nagy gazdasági világválság (1929-1933) - nyugodjék békében", a másikon: "Itt nyugszik a protekcionizmus", a harmadikon eminens gazdasági nacionalistáknak (Colbert, Smoot és Howley) a nevei.

 • Előjáték

  A Gyurcsány-kormány hétfőn részleteiben is vázolt gazdaságmentő csomagjáról a kövekezőket mondhatnánk el. A csomag három részből áll, ezek fej, tor és potroh. A fejben az adó- és járulékrendszer, a torban a szociális és nyugdíjrendszer változásai vannak, a potrohban meg az egyéb intézkedések.

 • Maga itt a tánctanár?

  A modellek válsága

  A jelenlegi gazdasági válságért sokan hibáztatják a politikusokat, a közgazdászokat, a bankárokat, a befektetőket, és mindenkit, akire csak rá lehet húzni a vizes lepedőt. Holott egyáltalán nem biztos, hogy bármelyikük is komolyan kárhoztatható lenne.

 • Pálya a magasban

  Dzsentlmenek tündöklése és bukása

  "Henry nem akarta beismerni, hogy rossz formában van, nem akarta elszomorítani az öreget. Ismét egy meccsről volt szó." (Klas Östergren: Dzsentlmenek) Nagyjából tízéves lehettem, amikor Sz. grófnő kijelentette apámnak, hogy én egy "igazi dzsentlmen" vagyok.

 • Madagaszkár - Elit-alakulatok

  Január utolsó hetétől lapzártánkig már több mint száz halálos áldozata volt a zavargásoknak a világ negyedik legnagyobb szigetén. Voltak, akikkel államfői utasításra végrehajtott sortűz végzett, mások az utcai összecsapások során haltak meg, ismét mások fosztogatás közben bennégtek egy áruházban.

 • Nigéria olaja - A második műszak

  Éjszaka megfúrják a multik kőolajvezetékeit, az árut uszályokkal elszállítják, és fegyverekre, kábítószerre cserélik - ilyenek a hétköznapok a Niger-deltában. A dzsungelt átszelő csővezeték elleni támadásokat gyakorlatilag lehetetlen megelőzni.

 • Baleset a Császárfürdőnél - 1. rész - Az ördög karácsonya

  Emberi mulasztás okozta 1952. december 26-án azt a vasúti szerencsétlenséget Budán, a Császárfürdőnél, melynek következtében huszonhatan haltak meg a helyszínen. A baleset körülményei, ezek vizsgálata, majd az ügy utóélete azonban jól példázza az ún.

 • A nyugat-dunántúli áramkimaradás következményei - A hidegek harca

  Tizenhétezer otthon maradt napokig áram nélkül Somogy, Vas és Zala megyében a január végi hóvihar miatt. Míg a szolgáltató vis maiorra hivatkozik, a polgármesterek szerint az üzemzavarért az E.ON is felelőssé tehető.

 • Pécs választások előtt - Dupla vagy semmi

  Nemcsak polgármestert, hanem országgyűlési képviselőt is választ Pécs az év első felében, miután Toller Lászlót jogerősen is cselekvőképtelenné nyilvánította és gondnokság alá helyezte a bíróság. A tét az MSZP számára szinte nagyobb, mint a nyári EP-választásé.

 • Munkanélküliek képzése - "Mégis szégyenkezve..."

  A munkanélküliség mind gyorsabb növekedését valamennyire mérsékelni lehetne a rugalmas és hatékony felnőttképzéssel. A felismerés megvan, de a rendszerben még nagyon sok az üresjárat. Matkovich Ilona

 • Az ingatlanalapok és a válság - Ki ront előbb?

  Tízezrek nem jutnak hozzá megtakarításaikhoz a hazai ingatlanalapok novemberi felfüggesztése óta, miközben azt látják, hogy befektetéseik értéke folyamatosan csökken. A hirtelen pénzkivonással viszont mindenki rosszul járna.

 • rés a présen - Bilincs és mosoly

  Török István, az első magyar fétiskávézós rés a présen: Mik a játékszabályok? Török István: A legegyszerűbb definíció talán a "bizonyos tárgyakhoz való fokozott vonzódás", akár (vagy főképpen) szexuálisan is, ebben vannak "hagyományosak": neccharisnya, tűsarkú cipő, s vannak extrémebbek: szegecses bőr melltartó, bilincsek stb.

 • tévésmaci - A sül spirgitvorgor

  E pillanatban csak annyit tudunk, hogy Törökőrön jelentős fogadóbizottság várta Sztupát és Trochét. Amint megtudunk valamit, azonnal szólunk, addig beszéljünk a madarak etetéséről.

 • étel, hordó - BRASEIRO

  A brazil konyháról eddig azt hittük, hogy van benne villanyrezsó, kávéfőző, pár gyümölcs, de legfőképp egy kistévé a meccsek miatt. Képzelhetik, mekkorát néztünk, amikor kiderült, hogy az Aradi utca és a Teréz körút sarkán álló, nem is oly rég megénekelt, és kifejezetten sikeresnek tűnő Grand Café Budapestet máris szétverték, hogy az eddig ismeretlen dél-amerikai konyha szentélyévé varázsolják.

 • chili & vanilia - Bódító, édes, titokzatos: tonkabab

  Két különleges tulajdonsága is van ennek az izgalmas, lenyűgöző fűszernek. Egyrészt maga az egzotikus, összetett íz: keserű mandula, vanília, szegfűszeg, ánizs és dohány illata keveredik benne, nem véletlenül használja előszeretettel a parfümipar éppúgy, mint a gasztronómia.

 • mi a kotta? - Limonádé és Leokádia

  A legutóbbi alkalommal az operaház aktuális felújításpremierjének említésénél tettük ki a pontot, s most máris a varázslatos (elvarázsolt?) intézmény következő bemutatójának ajánlásán a sor. Mahagonny városának felemelkedése és bukása ugyan nem opera, inkább zenei képeskönyv, ám ettől még jócskán indokolt fokozott érdeklődéssel tekinteni a Tháliába kihelyezett produkció elé (február 21.

 • Helyrajz III. - Integrált áramkör - AKKU kulturális és esélyegyenlőségi telephely

  Vagy száz méterre a Szódától, kőhajításnyira a Szimplától, a Kazinczy és a Wesselényi utca sarkán 1975 óta áll az Elektrotechnikai Múzeum. Ha áthaladunk a kapualjon, rögvest a szocializmusban találjuk magunkat: régről ismerős, nemigen működő, letagadhatatlanul káeurópai fényreklámok fogadnak.

 • kulthírek

  GYÁSZ Operációt követő komplikáció következtében 76 éves korában elhunyt Orlando "Cachaito" López. Az utóbbi években egymás után távoztak az élők sorából az 1996-ban összehozott kubai Buena Vista Social Club muzsikusai: a gitáros Compay Segundo, az énekes Ibrahim Ferrer, a zongorista Rubén González - Lópezzal immár bőgőse is van a mennyei zenekarnak.

 • tv/sport - Biatlon-Világbajnokság - Pyeong Chang

  Dél-Koreában járunk, a 2014-es téli olimpiára kandidáló városban. Északon épp Kim születésnapját ünneplik, nyilván nagyobb érdeklődés mellett, de erre sem lehet panasz.

 • koncert - PHILADELPHIAI ZENEKAR

  A turnézó filharmonikusok heveny poggyászmizériája, másfél órás csúszás, s ezt ellensúlyozandó némi kamarazene és potyapezsgőzés előzte meg a philadelphiaiak meghirdetett koncertjét, mely ilyesformán mindvégig fokozottan empatikus és emelkedett hangulatban zajlott.

 • könyv - KOVÁCS GÁBOR ÉS VÉTEK GYÖRGY: SÖRTÉKA

  Lángoktól ölelt kis országunkban, nyugodtan kimondhatjuk, a sörnek nincs becsülete. Hol vannak már Krúdy keserédes futamai a habról és a krigliről? A sör nálunk elproletárosodott.

 • opera - ROSSINI: A SEVILLAI BORBÉLY

  Fodor Géza 1986-ban az állandó mozgást jelölte meg Békés András rendezésének domináns elemeként, s a Kovalik Balázs közreműködésével felújított produkció ma is dinamikusnak tetszik. Ám talán az eltelt évtizedek apasztották a maga idejében okkal üdítőnek ítélt, a konzervatív operaszcenikát Székely László díszleteivel meghaladó előadás újszerűségét, vagy meglehet, a kidolgozottság körül hibázott valami, mert hát az első szereposztás bemutatóján nem annyira a mozgás, mint inkább a konfúzió tűnt uralkodó elemnek, melyre Berta, Rosina nevelőnője maga is panaszkodik (Oh, che casa in confusione!

 • koncert - YOUNG WIDOWS

  A rockklubok fejlesztését illetően sajátos elképzelések élnek honfitársaink fejében, gondoljunk csak a nemrégiben megújult Rádayra, ahol a falakra mutatós új festékréteget simítottak, a teret pedig klassz fotelekkel tagolták, csak éppen a koncertterem borzalmas akusztikájával nem törődött senki sem.

 • színház - ÉJJELI MENEDÉKHELY

  Gorkij több mint százéves, sok színházi kísérletet megért darabja egy kőszínház pincéjében mint kortárs fizikai színházi revü lett előadva, egy orosz, krómozott gyorsbüfében (egyértelmű McDonald's parafrázis) Playboy-nyuszik, bohócok, konyhalányok meg utcai harcosok között.

 • könyv - PÁLFI NORBERT: NOÉ BANDÁJA

  Aesopus nem ment messze az állatok antropomorfizálásával: nagy elődök híján úgy is épp elég nagy hatást érhetett el, ha állatszereplőit "csak" néhány alapvető emberi tulajdonsággal látta el. Épp ezért lehet iszonyúan közhelyes, ha egy La Fontaine-nél kevésbé tehetséges szerző próbál az aesopusi fabulákhoz hasonlókat írni.

 • Lemez - Gyöngyök a mélyben - John Frusciante: The Empyrean

  John Frusciante öt évvel ezelőtti, méltán ambiciózusnak nevezhető vállalkozásának (egyetlen esztendő leforgása alatt hat darab hosszabb-rövidebb lemezt jelentetett meg) kétféle olvasata lehetséges. A jóindulatú megközelítés szerint ilyen mennyiségnél hatalmas teljesítmény, hogy a számoknak nagyjából a fele (sőt a Shadows Collide With People-on és a The Will To Death-en inkább több) nagyszerűen sikerült, hiszen nevezzünk meg még egy kortárs rockzenészt, aki legalább ezen a nívón utána tudna csinálni egy ilyen mutatványt.

 • Lemez - Csak egy van - Susumu Yokota: Mother

  A japán születésű és otthon is jelentős respektnek örvendő Susumu Yokota nevét viszonylag korán megismerhette az elektronikus tánczenékért rajongó európai publikum: 1992-től jelentek meg maxijai Németországban, a következő évben pedig kijött az áttörést hozó (s már címében is emblematikus) The Frankfurt-Tokyo Connection.

 • Lemez - Fogatlan provokátor - Morrissey: Years Of Refusal

  A borítókép mindig is kiemelt fontossággal bírt Morrissey számára, lemezei azonnal felismerhető, egységes esztétikát képviselnek látványban is, már a kezdetek óta. A Smiths idején ismert és kevésbé ismert személyiségek fekete-fehér fotóit választotta, szólóban azután némileg módosult a koncepció, szinte minden lemezről Morrissey arca néz vissza, és tekintve a sorlemezek, a válogatások és gyakran több változatban is kiadott kislemezek tetemes mennyiségét, ez lassacskán egy múzeumra való Morrissey-portrét jelent.

 • Videojáték - Turné a nappaliban - Rocksztárszimulátorok: Guitar Hero World Tour, Rock Band 2

  Rögtön az elején tisztázzuk a két játékkal kapcsolatban nyilván felmerülő közhelyes kételyeket: de bizony, egyértelműen jobb valódi színpadon állni, igazi hangszereken játszani, élőben gitározni vagy dobolni, és megtapasztalni, ahogy a rajongók ezrei szurkolnak nekünk.

 • Színház - Zárványszínház - A soha vissza nem térő

  A soha vissza nem térő - ez a címe Pintér Béla és társulata legújabb produkciójának - arra vonatkozik, hogy a darabban szó van egy nagy lehetőségről, amit meg kell ragadni, mert nem tér vissza soha. Semmi lacafaca, semmi finesz - mehetünk tovább.

 • Kiállítás - A nyugtalan nyúl - Sarkvidéki hisztéria. Kortárs finn művészet

  Míg a Molnár Edit és Páldi Lívia kurátorok által válogatott és a Műcsarnokban három évvel ezelőtt megrendezett, észak-európai művészeket (köztük finneket is) bemutató kiállítás (Álmok égő tájain) elsősorban a régió sokszínűségére koncentrált, a Ludwig Múzeumban látható és Amerikából importált tárlat középpontjában a finnekkel kapcsolatos kulturális sztereotípiák állnak.

 • Könyv - Pokoli fedélzet - Sebastian Brant: A bolondok hajója

  A szellemtörténet szeszélyei úgy rendelték, hogy a német irodalom egyik parabolikus könyve, A bolondok hajója először az irodalomtörténetben bukkant fel pazar kommentárokkal - a 19. század derekán, Friedrich Zarncke kiadásában -, és csak aztán ébresztette fel újra a későbbiek érdeklődését, s helyezkedett el a figyelem belső köreiben.

 • Könyv - A sarkunkban loholó Gonosz - E. T. A. Hoffmann: Az ördög bájitala

  Hoffmann negyvenévesen írt, 1815-16-ban megjelent művében hiánytalanul megvan minden, ami egy vérbeli rémregényhez kell, így gyilkosság késsel, gyilkosság méreggel, vérfertőzés, kísértet, hasonmás, önmagukból a legváratlanabb pillanatokban kiforduló szereplők, s mindenekelőtt egy masszív, több évszázadon át kifogástalanul működő családi átok.

 • film - Kilencedik mennyország

  A mérleg egyik serpenyőjében az egymás mellett lehúzott harminc év minden megszokása és egymásrautaltsága, a másikban a friss vonzalom, mely a hatvan felett járó Inge és a hetven felett is igen stramm Karl között egy egyszerű nadrágigazítási tranzakció során, ők se tudják másként magyarázni; lett, alakult.

 • "Teljesen valódi" - Andreas Dresen filmrendező

  Kilencedik Mennyország című filmjét szokás úgy azonosítani, hogy ebben szeretkeznek a nyolcvanévesek. A mű Cannes-ban bezsebelte az "un certain regard" díjat, és egy hete fut egy, azaz 1 pesti moziban. Szabó Ágnes

 • Film - Csoda M-ben - Danny Boyle: Gettó milliomos

  Incredible India - ám mielőtt elmerülnénk a részleteiben (nem lesz rá hely), muszáj megfutnunk egy műtörténeti kört, mert önmagunknak (magyaroknak s orosz természetgyógyászainknak) tartozunk vele. Emlékeznek még a Feri és az édes élet c.

 • Oscar-díj 2009 - Iszka Hollywoodban

  De jó, hogy már nem kell vízum! Viszont Máriának, ő román állampolgár, még igen. A budapesti amerikai nagykövetségen rendkívül segítőkészek, és tekintettel az Oscar-jelölésre, egyik napról a másikra kiállítják neki a vízumot.

 • Törékeny lelkesedés - Üti-e az evolúció a teremtést?

  Ahogy Hraskó Gábor múlt heti cikkéből is kitűnt (A tudás fájától a törzsfáig, Magyar Narancs, 2009. február 12.), az evolúcióelmélet nem Isten létezésének, hanem az Isten léte mellett felhozott hagyományos érvek egyikének, a Paley-féle órásmesterérvnek a cáfolata.

 • cyberhírek

  Távdiagnosztika Egy amerikai cég olyan, karóra méretű bioszenzort fejlesztett ki, mely szinte tökéletes pontossággal detektál bizonyos szív- és érrendszeri zavarokat. A szerkezet a számítógépen riaszthatja a háziorvost, vagy akár a mentőket is.

 • Csokoládé - Táblányi öröm

  Lassan fél évezrede ismeri a nyugati civilizáció a csokoládé nyújtotta örömöket - igaz, a ma oly jól ismert, szilárd formája jóval fiatalabb. Mindegy, hogy kerek vagy szögletes, fekete vagy fehér - mind-mind eltűnik a bendőkben.

 • "A helyemen vagyok" - Reisz András meteorológus

  "A legcukibb magyar tévés!", "Imádnivaló!", "Kedvenc időjósunk." "Jókedvre derít a tájszólása!" Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa, az ELTE szinoptikus- és médiameteorológia-tanára korántsem olyan cuki, ha a hivatásáról van szó.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...