• MaNcs 21. évf. 9. sz. (2009. 02. 26.)
  Interjú

  "Érdemes új utópiákról álmodni"

  Schiffer András, a Lehet Más a Politika választmányi tagja

  Párttá alakult a tavaly zászlót bontott Lehet Más a Politika (LMP) mozgalom, lapunk megjelenése napján ennek indokairól tart sajtótájékoztatót a szervezet. Az új párt célkitűzéseiről, programjáról Schiffer András választmányi tagot, az LMP egyik szóvivőjét kérdeztük.

  2009 / 9
 • Krémer Balázs

  Ha addig élünk

  A szociális és jóléti rendszerek átalakításáról

  Valami megmozdult. Talán nem is rossz irányba - bár ez még nem tisztázott. Nap mint nap hallunk új ötleteket arról, hogy a jóléti rendszerek átalakításával hány tíz-, száz-, ezermilliárd forintot lehetne, kellene megspórolni az államháztartásban.

 • Három csapás - becsapás

  Elrettentő hatású-e a büntetés szigorítása?

 • Pete Péter

  Válság itt, válság ott

  Mit nem lehet csinálni a magyar gazdasággal?

  A magyar gazdaságot ma ugyanazon, a globális kínálatot és keresletet mélybe rántó események sújtják, mint a világ többi országát. Divat azon sápogni, hogy minket mindig jobban ütnek a többieknél, és azon is, hogy az elmúlt évtizedekben folytatott gazdaságpolitikai hibák miatt nagyobb a kitettségünk e turbulenciáknak.

 • Amíg bírják cérnával

  Magyar Narancs 2009. február 12. Tisztelt szerkesztőség! Mint a Vacka Rádió szerkesztő-rendezője, az alcímre lettem figyelmes ("Ahogy a varrócérna kerüli a gombot").

 • "A helyemen vagyok"

  Magyar Narancs, 2009. február 19. Tisztelt Szerkesztőség! A Reisz András-interjúhoz szeretnék ezúton hozzászólni. Jómagam is kedvelem Reisz Andrást és üde színfoltnak tartom megjelenését a televízió képernyőjén.

 • A varsói gyors

  Orbán a múlt hétre beharangozott saját országértékelő beszédje elől egészen Varsóig futott, de neki se könnyű. Ha megszólal, pont most, a kormányfő és a Reformszövetség javaslatainak elhangzása után, még mondania kéne valamit.

 • Halál a Fenyves-soron

  Hétfőn hajnalban Tatárszentgyörgyön, a falu szélén felgyújtották egy roma család házát. Az égő házból menekülőkre rálőttek, ketten közülük (apa és fia) életüket vesztették. A rendőrség és a tűzoltóság először balesetként kezelte a történteket, szerintük a vezetékek zárlata (túlforrósodtak és összeégtek) okozta a tüzet, és füstmérgezés a halált.

 • Komiszkenyér

  Tévelygéseink III. (Az ész alibije)

  Különös krimi lenne az olyan, amelyben a detektív maga a gyilkos. Márpedig éppen egy ilyen krimi főszereplőjének érezheti magát az, aki jobb belátása ellenére, tudatosan elkövetett őrültsége vagy ostobasága ügyében nyomoz.

 • Sajó László: Öt és feles

  Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 8.)

  Vörös szőnyegen ereszkednek alá, ünnepi alkalomhoz ünnepi hely. "Csak legyen hely" - a Koma aggódik, hogy itt van a fél város, mert olvasták a Narancsban Babiczky Tibor írását: "Jelenleg a legjobb hely Budapesten."

 • "Olvasói levelek" - Pálya a magasban: Messi és Totti

  Magyar Narancs, 2009. január 22. Fél év sem telt el azóta, hogy korunk jeles polihisztora a Narancs Egotrip rovatában - takaros eszmefuttatás keretében - kiakolbólított egy törzsökös népdalt a magyar népzenéből, s íme, ugyanebben a rovatban most Mélyi József forradalmasítja az olvasók zenei világképét.

 • A Markó-Tőkés-paktum - Készülnek

  A hétvégén megállapodást kötött Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke: a Romániában esedékes európai parlamenti választásokon az RMDSZ és az EMNT jelöltjei közös listán indulnak.

 • Kormányalakítás Izraelben - Előre a jóléti Palesztináért!

  A kilencvenes évek óta egyik Kneszet sem töltötte ki idejét. Ezúttal Olmert korrupciós ügyei, majd Livni koalícióteremtési kudarca vezetett a választóhelyiségekhez, ahol papíron is bebizonyosodott, amit régóta sejteni lehetett, hogy manapság jobbra van a merre.

 • A valkűrök robbantása - A Stauffenberg-merénylet

  1944. július 20-án, 12.42 perckor bomba robbant Hitler főhadiszállásán, a Farkasveremben. A merényletet Claus Schenk von Stauffenberg gróf, a német Wehrmacht ezredese hajtotta végre. Stauffenberg jelentéstételre érkezett, de a táskájában bomba lapult, amelyet a terembe lépés előtt élesített.

 • Baleset a Császárfürdőnél - 2. rész - Statárium

  1952. december 26-án vasúti szerencsétlenség történt Budán, a Császárfürdőnél. Huszonhatan haltak meg. Az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) három embert vett őrizetbe. Legát Tibor

 • Kettős gyilkosság Tatárszentgyörgyön - Gyerekvadászat

  Egy négyéves kisfiú és 27 éves apja halt meg hétfőn hajnalban, amikor ismeretlenek rájuk gyújtották a házat, majd menekülés közben agyonlőtték őket. Tízmillió jár a nyomravezetőnek, de csodálkoznánk, ha gyorsan meglennének a tettesek: a rendőrség nem biztosította időben a helyszínt, a nyomokat összetaposták.

 • A Reformszövetség programja - Az euróra ágyúi

  Szombaton hozta nyilvánosságra négy évre szóló gazdaságpolitikai elképzelését a tavaly novemberben alakult Reformszövetség. A csomag radikálisabb járulékcsökkentést és keményebb kiadáslefaragást javasol, mint a Gyurcsány-kormány múlt heti gazdasági programja, miközben olcsóbban finanszírozható államadósságot, tartós növekedési potenciált és euróbevezetést ígér az időszak végére.

 • Kényszersterilizáció és jogorvoslat - 17 perc

  Nemzetközi egyezményt sértett Magyarország, amikor akarata ellenére sterilizáltak egy roma asszonyt - ezt mondta ki 2006-ban egy ENSZ-bizottság. Habár Andrea azóta sem kapott kártérítést, és bocsánatot sem kért tőle senki, most a szociális tárca kompenzálásként pszichológushoz küldené.

 • Elbocsátástechnikák Magyarországon - "Ha tavasszal jobb lesz..."

  "Hát elbocsátlak még egyszer, utólszor", szól a munkáltató - és az alkalmazottban összedől a világ. De valóban azok vannak a legrosszabb helyzetben, akikről ma a csoportos leépítésekről beszámoló hírek szólnak?

 • étel, hordó - PORTHOS

  Nevéhez illőn sötét és kietlen a Róna utca, a fagyos este feketéjébe csak ritkán rondít bele egy-egy utcai lámpa. Ha rajtunk múlna, az Uzsoki Utcai Kórház vitatható, de kétségtelenül feltűnő építményébe menekülnénk - esetleg kipróbálnánk a büfét -, s várnánk, hogy kitavaszodjon.

 • tévésmaci - A sül betürül

  Július volt, vasárnap délelőtt. Meta főutcáján fekete ruhás öregasszonyok igyekeztek a misére.

 • rés a présen - A klónozás óta - Csoma Viktória, az Alvin és a Mókusok zenekar basszusgitárosa

  rés a présen: Hány évesek voltatok 15 éve, amikor alakult a zenekar? Csoma Viki: Nem vagyok alapító tag, még "csak" 10 éve zenélek velük. De mind a hárman tizenévesen kerültünk a bandába.

 • chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

  Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.

 • mi a kotta? - Mindent bele, Antonín!

  Múlt alkalommal mindenféle csehszlovákok emlegetésénél hagytuk el a szót, s ezen a héten felette indokoltnak tűnik e kultúrkörrel kezdeni, hiszen február utolsó napján teljesíti a maratoni távot Antonín Dvorák (képünkön hitvesével).

 • kulthírek

  LÁBÁN RUDOLF-DÍJ Immár ötödik alkalommal osztották ki a hazai kortárs táncszínházi produkciók elismerésére alapított Lábán Rudolf-díjat. A díjra jelölt nyolc előadás közül a Trafó által felajánlott 1,5 millió forintos díjat Bozsik Yvette Menyegző című koreográfiája, a MU Színház félmilliós díját pedig Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL című produkciója nyerte el.

 • film - Nem kellesz eléggé

  Rossz, ha van, még rosszabb, ha nincs - mi az? A házasság. A Nem kellesz eléggé a nagy számok törvényét követve osztja a hasonló bölcseleteket: egymásba gabalyodó sztárok és sztorik sokasága lepi el a vásznat.

 • koncert - THE RASMUS

  A honfitárs H.I.M. nyomdokaiban zenetévéket, tinilányszíveket és bulvármagazinokat meghódító finn rágógumidark-zenekar számára még akkor is tagadhatatlanul hatalmas zakó a néhány évvel ezelőtti Sziget nagyszínpados, késő esti koncert után a Dürer-kertben játszani, ha már elővételben elment a jegyek nagy része, maga a hely pedig szinte csurig megtelt.

 • rádió - KURTÁG GYÖRGY SZÜLETÉSNAPJÁN

  két műsort is hallhattunk a zeneszerző New York-i debütálása alkalmából. Előbb Papp Márta egyórás összeállításban interjúvolta meg az eseményekről Gőz Lászlót, Kurtág amerikai bemutatkozásának egyik szervezőjét, majd Farkas Zoltán zenetörténész társaságában elemezte új művét, az Anna Ahmatova négy versére írt dalciklust.

 • kiállítás - MAGYARÓSI ÉVA: JÁTÉK KEGYETLEN LÁNYOKNAK

  A kiállítás egy eddig kevéssé ismert oldaláról mutatja be az animációs filmjeivel elhíresült Magyarósi Évát. A kiállítás törzsanyagát a művész nyolc, vegyes technikával készített nagyméretű képe alkotja, melyek a jelenleg egyre fontosabbá váló "vissza a rajzhoz" poétikát követik.

 • színház - LÕRINCZY ATTILA: CELESTINA

  című darabja a spanyol reneszánsz "fölvezető" írójának, Fernando de Rojasnak a műve nyomán íródott, ami nagyjából száz évvel előzte meg Shakespeare Romeo és Júliáját. Így aztán lehet rápakolni, kiforgatni, játszani azzal, hogy a nézőnek itt sok minden ismerős.

 • film - Akaratlanul

  Ma mire vadászik a bácsi; (ezüst) medvére, (arany) leopárdra vagy a (közös) fonálra? Még jó, hogy az utóbbira, e nehézkes dramaturgiai négylábúra vadászik a bácsi, egy névszerzés előtt álló, jól nevelt filmkészítő (svéd kismester), és jól is teszi; szelídítgesse csak a közös tanulságon függő, sokepizódos szerkezetet, ez az út vezet a medvéhez is.

 • táncszínház - BOZSIK YVETTE TÁRSULAT: LÁNY, KERTBEN

  A színházi pince előterében családi fotók: Bozsik Yvette, a darab koreográfusa és rendezője egy hajdúszoboszlói kertben, amikor olyan nyolcéves lehetett. Az előadás főfigurája, a szakadt kis balerinarém, a zseniálisan táncoló és színészkedő Hasznos Dóra nagyon hasonlít arra a kislányra, persze nem is véletlenül.

 • World music: felfedezünk

  egy kongói veteránt, egy friss cimbalomzenekart, padlót fogunk a legújabb klezmertől, és kissé megdorgálunk egy görög istennőt. Marton László Távolodó

 • Koncert - Skandináv módra - Touch & Punkt - Live Remix

  A Live Remix mint márkanév és rendezvénysorozat két derék norvég elektronikus zenekészítő, bizonyos Jan Bang és Erik Honoré leleménye: miután elunták, hogy otthon, steril körülmények között, álló nap a kütyük és vasak fölött görnyedve gyártsák szerzeményeiket, úgy döntöttek, hogy a sokéves rutin során elsajátított, figyelemre méltó zenekészítési és improvizációs képességeiket más feladatoknak szentelik.

 • Film - Gyári Mikulás - Gabriele Muccino: Hét élet

  Joulupukki halálának éjszakáján - ha jól emlékszem, ez volt a címe annak a dermesztően morbid és nyomasztó, de hát milyen is lenne, ha egyszer skandináv novellának. Magam csak a képregényváltozatát olvastam (fordította: SztyopaX), de biztos megjelent valami antológiában is (Nyűhalál a rög fölött - fiatal számi elbeszélők; ilyenre gondolok).

 • Film - Saját halál - Bryan Singer: Valkűr

  Tom Cruise halott. A film végén lőtték agyon a hadügyminisztérium hátsó udvarán, utolsó szavaival a szent Németországot éltette. Tom Cruise-t nem szokás a filmek végén kivégezni, vagy ha mégis, ott az epilógusból rendszerint az derül ki, hogy mindez csupán az ellenség megtévesztését szolgálta, és hősünk, köszöni szépen, jól van.

 • Színház - Hitelességdeficit - Elkéstél, Terry

  Ügyes forgó települt az egri Gárdonyi Géza Színház színpadára - gerezdekre szabdalja a teret; a kis cikkelyek ráadásul átnyílnak egymásba, látni engedik egymást is. Ambrus Mária remek díszlete nemcsak Raymond Chandler Elkéstél, Terry című regényének szövevényes bonyolultságára utal, hanem a mélyebb rétegek és az atmoszféra legtalálóbb vizuális párját is odahívja a színre: Edward Hopper képeit.

 • Kiállítás - Kitölteni az ürességet - Angyalföldi underground - Graffiti. Miért, és miért nem?

  "Nem azért van, hogy megértsd és elfogadd!" - írta fel valaki a kiállítás erősen túltelített, szabad önkifejezésre felkínált látogatói falára. Ez az állítás elég pontosan meghatározza a műfaj és a mögötte burjánzó kultúra lényegét, már amennyiben nem műélvező, esztétikai értelmező szándékkal közeledünk hozzá, és nem is a tulajdon, illetve rongálás kérdéskörébe illesztjük, rendőrért, jogászért kiáltva.

 • Könyv - Láttató erejű - Nagy András (szerk.): Gegesi Kiss Pál műgyűjteménye

  A magyar kultúrtörténet szellemi-spirituális műhelyeinek sorában - Vasárnapi Kör (a fiatal Lukács György és barátai); Sziget (Kerényi Károly, Szerb Antal és mások) és társaik - fontos helyet foglal el az 1945 és 1949 között működött Európai Iskola.

 • Könyv - Küldetéses vétó - Mészáros István: A tőkén túl. Közelítések az átmenet elméletéhez - Első rész: Az ellenőrizhetetlenség árnya

  Az 1956-os emigráns Mészáros István, a brightoni University of Sussex emeritus professzora valószínűleg a leginkább ismert Lukács-tanítvány Nyugaton és a legkevésbé ismert Lukács-tanítvány Magyarországon. A kettőnek ugyanaz a magyarázata: Mészáros ortodox lukácsiánus, vagyis ortodox marxista.

 • Könyv

  Neil Gaiman: Törékeny holmik

  A Törékeny holmik egy Gaiman-novellákból összeállított antológia. Korábban jelent már meg hasonló a szerzőtől Tükör és Füst címmel, s a koncepció itt is hasonló: nagyobbrészt kisprózák, kisebbrészt versek képezik a kötet anyagát, a Tükör és Füsthöz hasonlóan itt is Gaiman terjedelmes előszavával, amelyben elmeséli az írások keletkezésének történetét - ez már önmagában élvezetes olvasmány.

 • Elsüllyedt szerzők XVIII.

  Egy praktikus asszony

  Palotai Boris (1904-1983)

  Okos, slágfertig és közkedvelt írónő volt, az irodalmi népköztársaság egyenjogú tagja. Bő negyedszázaddal a halála után terjedelmes életműve ma elsősorban kordokumentumként tarthat igényt az érdeklődésünkre.

 • Könyv

  A hölgy, aki ott sem volt

  Steven Bach: Leni. Leni Riefenstahl élete és munkássága

  Egy csinos és ambiciózus fiatal lány elindul, hogy az ismeretlenségből kitörve hírnevet szerezzen.

 • Francois, Jean-Luc és Gérard - Nathalie Baye színésznő

  Rövidebb lenne a lista, hogy a nagy francia filmrendezők közül kivel nem forgatott. Nathalie Baye dolgozott többek közt Truffaut-val, Godard-ral, Chabrollal, Blier-vel, a külföldiek közül pedig Spielberggel, Ferrerivel és Paul Morrisseyvel.

 • "A zongoramű: kódfejtés" - Farkas Gábor zongoraművész

  1981-ben született, jelenleg a Zeneakadémia doktoriskolájának hallgatója, egyebek mellett Junior Prima-díjas. Első lett a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén és a Baden bei Wien-i Bartók Béla Zongoraversenyen; játszott többek között Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strasbourgban, Firenzében, Párizsban, valamint Tokióban - olyan karmesterek mellett, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán vagy Vásáry Tamás.

 • Kiállítás - Szállj, csak szállj tovább! - Tajvani pillangók a Természettudományi Múzeumban

  Tajvanról sok mindent gondolt eddig a magyar közönség, ám e gondolatok általában a szórakoztatóelektronika körül keringtek. Kevesen tudják, hogy Tajvan a pillangók szigete is.

 • Új drog a piacon - "Ne adjon belőle kettőt a növényének"

  A kemény drogpolitika hatására Magyarországon is kialakult az ún. "herbálpiac", ahol az uniós kábítószerindexen nem regisztrált és így nem tiltott kábítószereket kínálnak a kísérletezni vágyó fogyasztóknak. Csakhogy e szerek közül egyik sem tudta megközelíteni vagy túlszárnyalni indexre tett társait.

 • cyberhírek

  Dinoszaurusz - Mindenevő dinoszaurusz maradványaira bukkantak Argentínában. A kutatók szerint ez volt a hiányzó láncszem a ragadozó dinoszauruszok és az óriási négylábú növényevők között. Mellékhatás - A dohányzásnak nagyobb hatása van az élettartamra, mint a társadalmi státusnak, állapították meg brit kutatók a témát vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...