• MaNcs 22. évf. 11. sz. (2010. 03. 18.)

  "Nem hiszek a mozgalmakban"

  Lovasi András zenész

  A Kispál és a Borz alapítója, a Kiscsillag frontembere, a Csík zenekar kísérleti projektjeinek ötletadója és résztvevője, a kortárs magyar költészet zenés népszerűsítője, valamint egy saját fesztivál, a Fishing on Orfű gazdája. Hétfő óta Kossuth-díjas. Lovasi Andrással a díj átvétele előtti éjszakán egy pesti kiskocsmában beszélgettünk.

  2010 / 11
 • Szemerey Samu

  Kényelmesen lejtő zsákutca

  Még egyszer a Corvin Sétányról

  Meglepve olvastam a Corvin Sétányról szóló írásomra (Promenád a grundra, Magyar Narancs, 2010. január 28.) érkezett reakciókat - sok mindenre számítottam, de arra nem, hogy az eredeti felvetéseimet nem cáfolni, hanem megerősíteni fogják (lásd: Alföldi György: A változás igénye, Magyar Narancs, 2010.

 • Megbélyegzés és pótcselekvés - Mi a baj az Út a munkához programmal és a szociális kártyával?

  A magyarországi közéletben a szegénységről szóló diskurzust az utóbbi két évben két intézkedés, az Út a munkához program és a szociális kártya dominálta. Mindkét eszköz a segélyezés szigorítására irányul, és így tartósan a segélyezés került a közbeszéd középpontjába: úgy tűnhet, mintha a segélyezési rendszer "bőkezűsége" egyszerre lenne a legfőbb oka a munkanélküliségnek, az államháztartási hiánynak és a közpénzek rossz célú felhasználásának.

 • Inkább hagyjuk

  A hírek szerint a Magyar Televízió március legvégétől naponta jelentkező félórás műsort indít "Magyarország választ" címmel - feltehetően a még szélesebb körű közszolgálatiság jegyében. Ebbe a napi fél órába nyilván nagyon sok minden belefér, vagy még annál is kevesebb.

 • "Szép, nemes és választékos"

  Orbán Viktor pár hete nyilvánosságra hozott kötcsei beszéde a következő kurzus kultúrpolitikájára nézvést tartalmazott értékes indikációkat, s az derült ki belőle, hogy a leendő miniszterelnök a kormányzat és a kultúra frontján küzdő alkotók ("az elit") viszonyát valamiféle termékeny, kreatív szimbiózisban képzeli el.

 • K. utolsó története

  Yan

  K.-nak persze nincs utolsó története, hiszen az emlékezés zegzugaiból mindig előbukkan valami mesélnivaló. Nem is beszélve arról, hogy nap mint nap történik ez-az, amit ugyancsak el lehetne mesélni. De azért K. egyre gyakrabban érezte, a történet kiválasztása mind több fejtörést igényel.

 • Ekotrip

  A mentőöv mi vagyunk

  Az elmúlt másfél évben a világsajtóban mindennapossá váltak a horribilis állami pénzeket felemésztő bankmentésekről szóló hírek. A magyarázatokat is figyelemmel kísérő olvasó tudja: ezekre azért van szükség, mert a mentőöv hiányában elsüllyedő, a pénzügyi rendszer működése szempontjából fontos bankok az egész gazdaságot magukkal rántanák.

 • Mikor csatlakozhat a Nyugat-Balkán az Európai Unióhoz? - Csinibaba, szeress belém!

  A hét végén a szlovéniai Brdo üdülőhelyen a nyugat-balkáni országok vezetői újfent megpróbálják meggyőzni magukat, egymást és az unió főembereit, hogy e szabadságszerető kis nemzetek igenis ide, és nem oda, sőt amoda tartoznak.

 • Irak választás után - Változik, alakul

  Bár a március 7-én tartott parlamenti választásról tudósító világsajtó elsősorban az erőszak képeit mutatta, romba dőlt házakat Bagdadban, temetési menetet Nedzsefben, szigorúan figyelő iraki harckocsizókat, e megközelítés csalóka.

 • Mészárlások Nigériában - Kusza frontvonalak

  Nigériában évről évre ezrek halnak meg a törzsi és vallási ellentétekben gyökeredző véres összecsapásokban. Március elején három falura csaptak le a feltehetően bosszúvágytól hajtott támadók, és több száz embert - főleg nőket és gyerekeket - mészároltak le.

 • A pécsi Expo Center - Az elszórt milliárdok emlékműve

  Hárommilliárd forintot emésztett föl eddig, de semmire sem használható a pécsi Expo Center. Az ügyben vizsgálóbizottság is kutakodott, majd följelentés is született. A városban néhány más beruházás is hasonlóan értelmetlennek tűnik.

 • MDF-turné Kecskeméten - Megmaradni

  Sajtos pogácsa, narancslé, kóla és hosszú, párbeszédre abszolút alkalmatlan asztal a legjobb kecskeméti étterem kellős közepén: Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje a vendég. A cél kettős: népszerűsíteni a programot, és támogatni a két helyi egyéni indulót.

 • Fidesz-program és kampánynyitó - Biztonsági játék

  A Fidesz múlt héten közzétett programja és Orbán Viktor hétfői beszéde pontosan azt hozta, amire a párt eddigi kampánya alapján számítani lehetett: csak senkit nem megbántani, senkit nem fölizgatni.

 • Talányos Auchan-beruházás Győrött - Röpülj, madár, ha lehet

  Gigaberuházásra készül az Auchan a Győr melletti Szélesföldeken. Bár vannak nehézségek, a beruházás nem bukhat, hiszen 1,5 milliárd forint már megmozdult, és sikeréért mind az MSZP, mind a Fidesz megtette a magáét.

 • chili&vanília - Hamis gyöngyök

  Mélyen a Mekong-deltában, Kambodzsa és Vietnam határán, Chau Doc településen kóstoltam ezt a desszertet. Az ázsiai édességek nagy része az európai ízlés számára finoman szólva szokatlan (sok-sok pasztellszínű kocsonya), ez a puding azonban kivétel.

 • étel, hordó - GUNDEL

  "A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus" - írta 1939-ben a New York Times, de ma még ennél is többre gondolunk, ha a Gundel szóba kerül. Nincs mese, ez a leghíresebb budapesti étterem, ráadásul éppen százéves, bontanánk a pezsgőt.

 • tévésmaci - Kijött a leopárd

  Amikor cigarettaszünetet tartottak a Fecske bár zenészei, Troché a szokásos hülyeségeivel próbálta szórakoztatni Sztupát és a hölgyeket. Találjátok ki a keresztnevét...

 • rés a présen - "Mert megkért rá" - Novák Erik filmes

  rés a présen: A Tavaszi Fesztivál részeként mutatjátok be a Szellemidézés című produkciót Halász Péter emlékére, március 19-től három napig a Műcsarnokban. Mondj valamit a koncepcióról! Novák Erik: A Halász24 című huszonnégy órás dokumentumfilm "ősbemutatójára" épül a programsorozat.

 • kulthírek

  GYÁSZ 58 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargha Mihály: az építész, újságíró, az epiteszforum.hu alapító főszerkesztője az utcán összeesett, s már nem tért magához. Szakkritikáit számos újság és folyóirat (Budapest, Élet és Irodalom) közölte, színházépítészeti cikkei a 90-es években a Narancsban jelentek meg.

 • mi a kotta? - Furcsa dolog

  "Megcsináljuk és bemutatjuk. Sőt azt is hajszálpontosan tudom, mi lesz a reakció.

 • kiállítás - EPERJESI ÁGNES: EZEK

  Vegyes a kiállítás felhozatala - és ezzel együtt is kellemes meglepetés. A konceptualizmus csak látszólag egyszerű, és a kézenfekvő poénokat már lelőtték az elődök - illetve pont ezt a hatást keltik a rossz konceptművek, a jók pedig a rá- és felismerés katarzisát hozzák.

 • folyóirat - RUBICON 2010/2.

  A Rubicont sosem kellett félteni attól, hogy ne találna kellően érdekfeszítő, akár a laikus olvasókat is lekötő témákat. Az új szám rögvest a szabadkőművesek, a "páholyok misztikus világának" titkait ígéri - s valóban: rendkívül alapos, informatív keretesekkel telerakott, gazdagon illusztrált blokk foglalkozik a szabadkőművesség múltjával és történelmi jelentőségével.

 • könyv - Schäffer Zsuzsa: Genius Loci - Budapest

  Minden van ebben a fényképalbumban (de miért nagybetű az l - vagy hagyjuk ezt?), ami csak kedves lehet a kóborló budapesti hangulatgyűjtőnek. Kontrasztok: régi és új, fény és árnyék.

 • film - A SÖTÉTSÉG HATÁRÁN

  Mel Gibson utolsó világraszóló alakítása 2006. július 28-án egy malibui autópályán esett meg (helyi idő: 2.36 a.

 • színház - WILLIAM SHAKESPEARE A MAKRANCOS HÖLGY

  című vígjátékát Debrecenben Szergej Maszlobojscsikov rendezte, aki önmagát kérte fel a díszlet megtervezésére is. Ha nem így lenne, azt mondanánk, hogy a díszlettervező erősen fúrta a rendezőt: a monumentális faépítmény ugyanis alig hagy helyet a játszóknak, és olyan hangos, hogy vagy mozogni lehet rajta, vagy beszélni.

 • lemez - EZ BASIC: HELLO HEAVY

  Nem állítom, hogy általános érvényű jelenségről van szó, de Magyarországon kétségtelenül létezik olyan felfogás, mely szerint ha egy magyar előadó az ügyes, "szolgai" másoláson túl nem ad hozzá valami sajátos(an magyar), egyedi ízt a zenéjéhez, az nem lehet olyan jó és annyira sikeres - főleg ha angol nyelven énekel.

 • Musical - Nem kóser - Stein-Bock-Harnick: Hegedűs a háztetőn

  "Zsidók, házasságközvetítés, hegedűszó, péntek esti gyertyagyújtás [...] Olykor egyszerre 60 zsidó is volt a színpadon." Naplójának 1967-es szakaszában Karinthy Ferenc sommázta ekképpen a West End korabeli kurrens szenzációját, Jerry Bock, Joseph Stein és Sheldon Harnick musicaljét, s a világjáró író még egy indignálódott félmondatot is beszúrt angliai beszámolójába: "ezért jöttem Londonba?

 • Könyv - Egy zsidó fiatalember felkészül - Philip Roth: Düh

  1950. június 25-én az észak-koreai csapatok behatolnak Dél-Koreába; ezzel és az USA hadba lépésével szoros összefüggésben a történetet elbeszélő főhős kedves édesapján a beteges utódféltés jelei kezdenek mutatkozni.

 • Könyv - Holdkóros, szomorú, férfi - Egressy Zoltán: Most érsz mellé. Történetek esernyő nélkül

  Az elsősorban drámaíróként ismert és elismert szerző prózakötetét többnyire óvatos várakozások, a színpadra szánt művek felőli olvasatok szándékai övezik, holott e tizenhét novella létmódjában és működésében is autonóm mű, ráadásul nagyon pontosan és egyértelműen állnak össze novellafüzérré, szembefordulva a mindenáron regényt (el)várás manapság oly jellemző divatjának.

 • Kiállítás - Kitávolodás - Coexistentie - Emilio Morandi és Swierkiewicz Róbert kiállítása

  Hogy mi történik itt, "elöl", mi folyik az úgynevezett művészettörténeti vagy művészettörténészi közmegegyezés esztrádszínpadán, ahol érvényesítődnek, máskor érvényüket vesztik munkák, életművek, nos, azt nagyjából tudjuk.

 • Szále László: Kitörők

  Tizenöt cigány származású emberrel készített interjút Szále László: a közös bennük, hogy valamennyien sikeresek a pályájukon, legyenek volt vagy jelenlegi magas beosztású közhivatalnokok (mint például Kállai Ernő ombudsman vagy Daróczi Dávid exkormányszóvivő), művészek (például Palya Bea, Szakcsi Lakatos Béla vagy Jónás Judit), sportolók (Pisont István), netán fegyveres testületek tisztjei (Jóni Tibor honvéd ezredes, Makula György rendőr őrnagy).

 • film - SZESZÉLYES SZőKE

  "A kereskedelem kerüli az érzelmes könyvelőt." Ezért a mondatért, és azért a komolyságért, amivel mindez egy szerelmes könyvelő szájából elhangzik, egészen Lisszabonig kell elmenni, vagy a Cirkóig, ahol az idén 102 éves filmrendező, Manoel de Oliveira új filmjét vetítik.

 • A teáskanál hangja - Szarvas Árpád, Pesztalics Dénes - EZ Basic

  A 2000-ben alakult zenekar új lemeze március elején jelent meg Hello Heavy címmel, a hangmérnök az a George Shilling volt, aki többek között a Blur, a Primal Scream vagy a My Bloody Valentine lemezein dolgozott. Az EZ Basic énekes-gitárosával és basszusgitárosával beszélgettünk.

 • "Gyakorlatilag újjáalakítottuk" - Pandit Shivkumar Sharma zenész

  Pandit Shivkumar Sharma több mint 50 éve koncertezik a világban. Egyedül az ő érdeme, hogy a korábban az indiai népzenében is csak elvétve hallható kasmíri santur (cimbalom) a klasszikus színpadok hangszerévé vált.

 • Film - Egy hatás alatt álló film - Hajdu Szabolcs: Bibliotheque Pascal

  Emlékeznek önök a Krebsz, az istenre? Persze mondhattam volna egy kupacnyi másik címet is, Elveszett illúziók, Ismeri a szandi mandit?, Szívzűr, Veri az ördög a feleségét... meg más ilyeneket. A Krebsz, az isten és az Ismeri a szandi mandit?

 • "Öt percig vagy képben" - Hajdu Szabolcs filmrendező

  Berlint megjárt szemlenagydíjas filmje, a Bibliotheque Pascal megjelenésünk napján kerül a magyarországi mozikba.

 • Színház - Almodóvar light - A Mindent anyámról a Pesti Színházban

  Viszonylag gyorsan, mintegy két év alatt eljutott Pedro Almodóvar talán legsikeresebb filmjének, a Mindent anyámról című mozinak a színpadi adaptációja a londoni West Endről a Pesti Színházba. Samuel Adamson, a színházi változat szerzője ügyes fickó; gyorsan rájött, hogy összehasonlíthatatlanul nagyobb karrierre számíthat az adaptációkból, mint saját darabjaiból, és rutinos adapterré vált.

 • Zöldrandevú

  Nem kell a púder!

  A tavasz közeledtével sokan úgy belefeledkeznek a párválasztás első lépéseibe, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják a legelemibb zöld szempontokat.

 • cyberhírek

  KÍGYÓK Egyetlen hét leforgása alatt nyolc embert martak meg a mérges kígyók Ausztráliában. A szakemberek arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy kerüljék el, és semmiképpen se próbálják elfogni vagy sarokba szorítani a hüllőket, amelyeket a meleg, esős idő csalogat elő.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...