• MaNcs 22. évf. 12. sz. (2010. 03. 25.)
  Interjú

  "Egyedül lesz közben"

  Tölgyessy Péter politikai elemző az Orbán Viktor előtt álló teendőkről

  Lesz-e a Fidesznek kétharmada, mekkora lesz a következő kormány mozgástere? Hány párt jut be az Országgyűlésbe, talpra áll-e még az MSZP, hogyan fog viselkedni a parlamentben a Jobbik? Az előttünk álló hetek várható eseményeiről Tölgyessy Péterrel beszélgettünk.

  2010 / 12
 • Ki állítja meg az esőt? - Miért nem szavazok az MSZP-re?

 • Bizalom, előlegbe - Miért szavazok az LMP-re?

  Mindinkább meggyőződésemmé válik, hogy jelenleg az LMP az egyetlen olyan erő, amelyik valódi és demokratikus alternatívát jelenthet, ami megpróbál keresztüllépni az elmúlt éveket uraló, meddő megosztottságon. Ami képes lehet arra, hogy új módon fogalmazzon meg politikai kérdéseket, s hogy közügyként kezelje a politikai konfliktusokat, nem pedig hitvitaként, ahol a másikat csak legyőzni lehet.

 • Egér, egér, be a házba! - Miért az MSZP, miért nem inkább az LMP?

  Ádám Zoltán két okból készül az MSZP-re szavazni. Morális megfontolásból, és mert úgy érzi, baloldali liberálisként aligha tehet mást. Aki nem akar jobbra szavazni, nyilván három ajánlattal számolhat. Neki azonban, mivel az MDF-ről eleve semmi jó nem jut az eszébe, már elméletileg is csak az MSZP és az LMP marad.

 • Zónavédelem - Mi dolga az Európai Uniónak a görög válsággal?

  Közel fél éve tartja izgalomban az európai politikát és gazdaságot a görög költségvetés helyzete - e cikk megjelenésekor például Brüszszelben az Európai Tanács kiemelt napirendi pontként tárgyalja a görög válságra adandó válaszokat.

 • Szalacsiták

  Magyar Narancs, 2010. március 4. Egyszerűen: nagyon-nagyon szépen köszönjük! Gratulálunk (nem jó: elkopott szó!); amit mi csak halványan gondoltunk, az itt szépen, okosan, finoman, erőteljesen megíratott! S azt is köszönjük, hogy fény csillant fel előttünk: úgy látszik, hogy mégis van tollforgató, akiben van (megint keresem a szót) humanizmus, jóérzés,igaz erkölcsés lendület!

 • Ekotrip

  Magyar Narancs, 2010. március 18. A lap A mentőöv mi vagyunk című írásban valótlan, illetve pontatlan állításokat közölt, ezért kérjük az alábbiak megjelentetését: 1.

 • Rekontra

  Magyar Narancs, 2010. március 11. Õszintén örülök, hogy Ádám Zoltán "baloldali liberális" létére eljátszott a gondolattal: esetleg az MSZP helyett a Lehet Más a Politika mellett dönt.

 • Megúszók

  A képviselők és jelöltek mentelmi joga a magyar demokrácia súlyos botránykövévé nőtte ki magát, pedig tán nem kellene így lennie. A mostani állapotot szabályozó elvek ősrégiek, a liberális képviseleti rendszer hajnala óta védik a közért tevékenykedőket.

 • Huss, Hagyó!

  Lassan az utolsó pártprogram is az asztalon hever, s kibomlott előttünk a kampány és a kampányolók általános, szinte egyöntetű és jóformán teljes szellemi leépülése. Se azt, hogy mit, se azt, hogy mennyiért, se azt, hogy miért.

 • Csak semmi politika!

  Béna kacsa

  "Ráadásul, és ezt félve mondom, a közigazgatásban és az önkormányzatokban is előfordulhat, hogy a dolgozók egy része már - rossz szokás szerint - a választások utáni időkre készül, ezért, mondjuk úgy, takaréklángon üzemel" - nyilatkozott Rádai Eszternek 2009.

 • Hozzáadott érték

  Gondoljuk újra!

  A rezidens orvosok vitában állnak az Egészségügyi Minisztériummal. A tárca olyan szabályozást vezetne be, ami a frissen szakvizsgát tett orvosok szabad munkahelyválasztását korlátozná. Mindenekelőtt évekre megvonná tőlük azt a lehetőséget, hogy külföldre menjenek dolgozni.

 • Önkormányzati választások Franciaországban - Üzenet a közeljövőbe

  Március 14-én, vasárnap a tévé egy szavazókör előtti plakát előtt kérdezte meg a járókelőket, sejtik-e, mikor lesz a helyhatósági választás első fordulója. A válaszolók majd felének fogalma sem volt róla, hogy aznap országos szavazás folyik, illetve tökéletes érdektelenségükről biztosították az újságírókat.

 • A Karancs-vidék - Se büdös kő, se büdös víz

  A bányabezárások után katasztrofális helyzetbe került karancsi vidék települései mára jószerivel pályázatokból élnek. Ahol pedig megmozdulni látszik valami, ott a szakképzett munkaerő hiánya jelent gondot a munkanélküliséggel sújtott területen.

 • Vita Such György rádióelnök újrázásáról - Ideje van az ültetésnek

  Hirtelen megszerették a Magyar Rádió (MR) sokat bírált elnökét a rádiókuratórium szocialista tagjai. Míg a baloldali kurátorok pályáztatás nélkül is hajlandók meghosszabbítani Such György megbízatását, az elnökkel korábban rokonszenvező jobboldaliaknak már nem olyan sürgős az ügy rendezése.

 • Az EMFESZ Kft. és a Magyar Energia Hivatal - Folyik, illan, csordogál

  Idestova egy éve az EMFESZ Kft.-t ügyvezető igazgatója úgy adta el, hogy erre a cég tulajdonosa szerint nem kapott felhatalmazást. A hazai gázpiac egyötödét kiszolgáló társaság működése azóta is ellentmondásos.

 • Baranyai megfigyelések - Kis Moszkva jobb útra tér

  Egyik utolsó vidéki erősségüket, Pécset is elbukják nagy valószínűséggel április 11-én a szocialisták, hiába győztek mindhárom körzetben az elmúlt két országgyűlési választáson a kis Moszkvának is becézett megyeszékhelyen.

 • Viharsarki megfigyelések - Tanuljunk úszni!

  Békés megye hét egyéni választókerületében négy évvel ezelőtt 5-2-es győzelmet arattak a szocialisták a Fidesz felett - ma viszont vígan kiegyeznének egy hasonló arányú vereséggel. Az MSZP legfeljebb egy kerületet hozhat, már ha.

 • Kis pártok a jelölt- és listaállítás után - Versenyben a pestiekért

  A bejutásra esélyes két kis párt közül a Lehet Más a Politika (LMP) a maximális 20, az MDF 18 területi (és persze az országos) lista állítására jogosult. Egyik szervezet egyéni jelöltjeinek a száma sem éri el viszont a százat, ami a végső mandátumelosztásnál fog visszaütni.

 • étel, hordó - Hemingway

  Kalandra és egyébként is éhesen bolyongunk a Kosztolányi Dezső téren, logikus, hogy a környék természeti adottságait igyekszünk kihasználni. A Feneketlen-tó felé vesszük az irányt, aminek a helyén valaha téglagyár állott, de a 19.

 • chili&vanília - Borzaskata, katicavirág

  Ismét felbukkant a láthatáron egy olyan fűszer, amelytől nem tudok szabadulni, úgy megbabonázott. Alkalomszerűen régóta használom, mostanság azonban egyre gyakrabban és rendszeresebben kerül elő.

 • tévésmaci - Az ecsetfülű disznó visszatér

  Amikor Sztupa és Troché azon vitatkoztak nem messze a Biarritz étteremtől, hogy vajon mikor is állította fel itt a város vagy a kerület vagy a MOB ezt az emlékművet, és mióta hívják e teret itt Olimpiai parknak, szép tavaszi nap volt.

 • mi a kotta? - Így bűnhődnek a királygyilkosok

  "Az embernek a szíve vérzik, mikor látja pocsékká téve a történelmet, látja bőgni és ugrálni, mint egy kecskét Petur bánt, Hunyadi Lászlót s a névtelen hőst, Imre hercegünket." Az idei esztendő két megemlékezettje kerül össze e merőben kétes bölcsességű idézetben, melynek szerzője a száz éve elhunyt, s amúgy majd minden véleményével telibe találó Mikszáth Kálmán.

 • rés a présen - "Véletlen, mint minden" - Bocskor Bíborka énekes (Magashegyi underground)

  rés a présen: Az MR2-es népszerűségi hullám után hirtelen eltűntetek, aztán most ismét koncerteztek. Hogyan van ez? Bocskor Bíborka: Szerencsés egybeesés, hogy egy dalunk (a Szeplős váll) pont akkor lett kész, amikor az MR2 indult.

 • kulthírek

  LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR A tavalyihoz képest közel tízezerrel többen, 156 ezren látogattak el a Lipcsei Könyvvásárra, ahol 39 ország közel 2000 kiadója mutatta be kínálatát. Az európai szellemiség képviselésének elismerését jelző díjat Dalos György vehette át a kelet-európai rendszerváltozásokról írott könyvéért (Der Vorhang geht auf.

 • film - TESTVÉREK

  2004-ben Nikolaj Lie Kaas megcsinálta Connie Nielsen konyháját (ki ne csinálná meg?), nevelgette kicsit Connie gyermekeit, de Ulrich Thomsen mégis hazajött a háborúból, és kérdőre vonta kedves öccsét: vajh, megdugtad-é drága feleségem?

 • lemez - GONJASUFI: A SUFI AND A KILLER

  A Sumach Ecksként anyakönyvezett előadó eleddig vagy öt különböző művésznéven alkotott: volt ő már Randy Johnson, Sumach Valentine vagy simán Sumach is - utóbbit abban az időben használta, amikor még a Masters Of Universe, majd a Kilowattz nevű, kultikus hiphopproducer-kollektívák beltagjának számított.

 • koncert - RAMMSTEIN

  Nekem úgy tűnik, hogy a Rammstein az arénarock-korszak halála előtti utolsó zenekar, amelynek még lehet esélye követni az olyan színpadi show-ban is bivalyerős elődöket, mint a Kiss vagy Alice Cooper. Egy Rammstein-koncert ugyanis nem úgy néz ki, hogy az ember az első sorban állva érzi a zenészek izzadságszagát, és fejbekólintja az elhajított dobverő, hanem felkapaszkodik a Sportaréna kakasülőjére, kicsit botorkál a félhomályban, mintha moziban lenne, bosszankodik a folyamatosan mobiltelefonáló, ide-oda járkáló rétegen, aztán seggen ülve végignézi az előadást.

 • lemez - TURIN BRAKES: OUTBURSTS

  A Turin Brakes új stúdióalbuma több szempontból is újrakezdés a szimpatikus, pasztelles akusztikában utazó londoni páros - a gitáros-énekes-frontember Olly Knights és a gitáros-vokalista Gale Paridjanian - életében.

 • könyv - JON RONSON: KECSKEBÛVÖLÕK

  Az amerikai hadsereg titkos kísérleteire aligha érvényes a hollywoodi filmvégekhez hozzátoldott értesítés: "A produkció során állatéletekben nem esett kár." Jon Ronson oknyomozói munkájából az derül ki, hogy ezt az apróságot leszámítva a Különleges Erők vezetői szinte mindent megtettek annak érdekében, hogy a pszichológiai csodafegyverek terén kifejtett lankadatlan erőfeszítéseik egy felettébb kártékony, állat- és emberéletekre egyaránt veszélyes hollywoodi szatírát tegyenek ki.

 • film - ITT IS, OTT IS

  Ötven körüli, kissé ápolatlan, iszákos, az élettől is undorodó New Yorki-i szaxofonista: tipikus sodródó, passzív hős, tökéletes figurája egy közepesen minimál stílusban utazó független szerzői filmnek - ilyen alkotás Darko Lungulov önéletrajzi ihletésű első nekifutása is.

 • lemez - BROKEN BELLS: BROKEN BELLS

  Vannak kedvenc lemezek, vannak kedves lemezek, és van egy halom olyan lemez, ami meg csak úgy hozzánk nőtt valahogy. Ezek a nem is rossz lemezek.

 • Koncert - Ellent mondani - Kontrapunkt - Ektar-lemezbemutató a Trafóban

  Hol volt, hol nem volt, még hazánk határán is túl, az újvidéki Ifjúság című lap irodalmi mellékletéből egy antológia jelent meg Kontrapunkt címmel (Symposion könyvek 3.). 1964-et írtunk éppen, és már nagyon érződött, hogy a poros, kisvárosi, népies és álnépies vajdasági irodalomban egy új nemzedék jelentkezett, új nyelvvel, új élettel, új irodalommal és új hagyományokkal.

 • "Semmi köze a látszatokhoz" - Paco de Lucía zenész

  Francisco Sánchez Gómez a mamája iránti tiszteletből vette fel a Lucía vezetéknevet. Szegény, ötgyerekes családban született hatvanhárom évvel ezelőtt. Tizenegy évesen abbahagyta az iskolát, hogy a flamencóra koncentráljon.

 • Film - Reményfutam - Grant Heslov: Kecskebűvölők

  Jon Ronson brit gonzóújságíró és dokurendező szép, igaz történetére az amerikai hadsereg paranormális kísérleteiről legfeljebb a szerző és szűkebb családja mondhatta, hogy megfilmesítésért kiált. A kétségtelenül jó tollú Ronson egy szaftos sztoriért a fél kezét, egy jó poénért mindkettőt odaadná; unalmas szakértők helyett szívesebben mutat be szórakoztató lunatikusokat; szabadon keveri a tényeket a vélekedésekkel és városi legendákkal, a valódi projekteket a fiókban maradt inkább többé, mint kevésbé agyament tervekkel és összeesküvés-elméletekkel.

 • Musical - Banális titkok - Sylvester Lévay-Michael Kunze: Rebecca - A Manderley-ház asszonya

  A mezei társalkodónőből váratlan gyorsasággal arisztokratafeleséggé emelkedő ifjú hölgy új keletű magánboldogságát férje impozáns cornwalli kastélyában mindinkább beárnyékolja a rejtélyes körülmények között elhalálozott első nej nyomasztó, fenyegető emléke.

 • Színház - Nekünk annyi - Stanislawa Przybyszewska: A Danton-ügy

  Nem rólunk, viszont nekünk beszél Koltai M. Gábor rendezésében A Danton-ügy, amely a Stúdió "K"-ban került színre. Szerzője, Stanislawa Przybyszewska majdnem kilencven éve írta (Daniel Gerould remek esszéje a szerzőről és a darabról olvasható a színház honlapján), egy régóta modellértékűnek tekintett, ismertnek tételezett, ám voltaképpen igazából mindmáig kevéssé ismert helyzetről: Danton és Robespierre antagonisztikus szembefordulásáról, alig öt évvel a francia forradalom kitörése után.

 • Kiállítás - Kispárna és fakanál - A nagy üzlet: Szétszerelt világ / Mindig Mindenkinek Mindent

  Már réges-régen elmúlt az az idő, amikor a művészetet az önmagáért való szépséggel vagy a tradicionális műfajokkal (festészet, szobrászat) azonosíthattuk. A mai művész sokszor kutató, s egyik "feladata" a társadalmi igazságtalanságok vagy a rendszerváltás veszteseinek számbavétele, a piaci viszonyok kritikája, a múlt feltárása, és mindezek szembesítése a befogadókkal.

 • Henning Mankell: Tűzfal

  Már kezdjük megszokni, hogy az igényes krimi kezdi átvenni a régi realizmus szerepét.

 • Díjeső

  Lapunk munkatársainak kebelén az elmúlt hetekben számos kitüntetés landolt. Kiváló tényfeltáró újságírói munkájáért Pulitzer-emlékdíjat kapott munkatársaink közül Varró Szilvia és Bodoky Tamás. Laptársunk, az Élet és Irodalom Tarnói Gizella-díjjal tüntette ki Mészáros Bálintot a gazdasági újságírás területén kifejtett színvonalas munkája okán.

 • "Elidegenedés, magány, őrület" - Brendan Perry zenész

  Március 30-án a Diesel Clubban lép fel Brendan Perry, a Dead Can Dance duó férfi fele. Az idén több mint tízéves hallgatását megtörő, vadonatúj szólólemezzel jelentkező angol zenészt telefonon értük utol.

 • "Feladvány egy tévés vetélkedőben" - George Clooney színész, rendező

  Másfél évtizede a csúcson! Az Egek ura, a Sziriana, a Good Night, and Good Luck, a Kegyetlen bánásmód, a Viharzóna, az ", testvér, merre visz utad, a Sivatagi cápák vagy éppenséggel az Oceans-filmek 49 éves, Oscar-díjas sztárjával a Londoni Filmfesztiválon találkoztunk.

 • Republikánusok

  Steve McQueen: Éhség

  Az első valódi moziját forgató londoni video- és egyéb képzőművész, Steve McQueen akkor is politikai filmet csinált, ha a megfogalmazás, a képek művésziessége, a jelentéktelennek tűnő részletek - csikkel teli hamutartó, szarral bekent fal, véresre sebzett ujjperc - hosszú, közeli ábrázolása, az esztetizáló keresettség tehát, és eme keresettség eredetisége a politikai állásfoglalás súlyát el is fedi némiképp.

 • Le. És?

  Andrea Arnold: Akvárium

  És arra a képre ki emlékszik, amikor az alig élő, félig alvó Jane Fonda a hátán cipeli a teljesen alélt, de legjobb esetben is holtfáradt Michael Sarrazint, és úgy csinálnak, mintha éppen táncolnának? Nyugi, én sem.

 • Mr. Pink a helyi night-clubból

  Michael Fassbender színész

  Egymás után két filmje, az Éhség és az Akvárium is elkerült a hazai mozikba, tavaly pedig a Becstelen Brigantykban feszített. Azóta Soderbergh és Cronenberg is bejelentkezett egy-egy szereppel, Hollywood pedig egy nagyszabású képregényfilmmel (Jonah Hex) találta meg.

 • "Nem látok néphumort" - Dalos György író

  1995 és 1999 között a berlini Collegium Hungaricumot vezette, azóta is Berlinben él. Március 17-én ő vette át a lipcsei könyvvásár fődíját Der Vorhang geht auf - Das Ende der Diktaturen in Osteuropa (Felgördül a függöny - A diktatúrák vége Kelet-Európában) című könyvéért.

 • "Végig látják egymást"

  Gianina Carbunariu drámaíró, rendező

  Az 1990-es marosvásárhelyi "fekete március" a román-magyar viszony mélypontja; a traumát máig nem dolgozta fel közösen a két együtt élő közösség. Erre a hiányra reflektál a 20/20 című előadás, a 33 éves bukaresti Gianina Carbunariu alkotása.

 • Szélenergia Magyarországon - Fújja csak, fújja!

  Hazánkban 55 szélturbina működik, de hamarosan megsokszorozódhat a számuk. Terjedésüknek a természet biztosan nem szab határt: szélből speciel van itthon is elég.

 • cyberhírek

  VULKÁN Izlandon kitört az Eyjafjoll vulkán. A tűzhányó az egyik jelentős izlandi gleccser, az Eyjafjallajökull közelében található, ami akár veszélyes is lehetett volna: a hő hatására megolvadó gleccser jelentős területeket áraszthat el.

 • Dakka, Banglades - A hamis jogosítványok városa

  Egy londoni elemzőcég, az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég közzétett felmérése szerint jelenleg Vancouver a világ legélhetőbb városa. Az utolsó előtti helyen a bangladesi főváros áll. Nem is érdemtelenül.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...