• MaNcs 22. évf. 13. sz. (2010. 04. 01.)
  Interjú

  "Egy futóversenyt legalább rendezhettek volna"

  Kuncze Gábor a kampányról, a választás tétjéről és a voksok hasznosulásáról

  A Fidesz már 1998-ban sem tudott semmi érdemit mondani az országról, úgyhogy a mostani visszafogottsága nem meglepő Kuncze Gábor számára. Az SZDSZ volt elnöke arról is beszélt lapunknak, hogy milyen megfontolások alapján fog szavazni április 11-én.

  2010 / 13
 • Szubkontra és Fedák Sári - Miért szavazok kis pártra - az MDF-re?

  Csűrhetjük-csavarhatjuk, a két szemben álló nagy pártra alapvetően nem a konzervatív vagy a baloldali politikai elvek érvényesítése érdekében szavaznak, lévén ilyen elveket egyikük sem képvisel, hanem elsősorban a másik iránt érzett ellenszenv miatt.

 • Utódpártra vagy elődpártra? - Miért szavazok az MSZP-re?

  Ablonczy Balázs (Ha jön az álom. Miért szavazok a Fideszre?, MaNcs, 2010. február 25.) becsületesen megmondja, miért készül a Fideszre szavazni: "Szavazatomat arra a pártra adom, amelyik a legnagyobb eséllyel eltávolítja a közügyektől a jelen helyzetért döntő mértékben felelős szocialista pártot.

 • Családi kör - Az Alkotmánybíróság a bejegyzett élettársi kapcsolatról

  Az Alkotmánybíróság (AB) 2010. március 23-án három különvélemény és két párhuzamos indokolás mellett alkotmányosnak találta a bejegyzett élettársi kapcsolat (BÉK) 2009 júliusa óta hatályban lévő jogi szabályozását.

 • Helyesbítés

  Múlt heti számunk Reményfutam című cikkébe valahol belekerült egy felesleges "e" betű, a szövegben szereplő Rilke-idézet természetesen úgy szól: "Változtasd meg élted!" Szerzőnk és olvasóink elnézését kérjük.

 • Szégyenletes, törvénytelen, pimasz

  "53. § (1) A listát a listaállításhoz szükséges számú jelölt, illetőleg lista bejelentését vagy nyilvántartásba vételét igazoló, az 55. § (1) bekezdése szerint kiállított igazolás átadásával kell bejelenteni.

 • ie=287,98x(0,5xfo/302,093+0,5xgo/541,562)

  - amiben ie a rendelkezésre álló tény importárakat és a kőolajtermékekre vonatkozó világpiaci árelőrejelzéseket figyelembe vevő tárgyidőszaki importár-előrejelzések alapján számított átlagos földgázbeszerzési ár a rendszeres árkorrekciós javaslatokban, USD/ezer m3; fo az 1 százalékos kéntartalmú fűtőolaj havi átlagárainak egyszerű számtani középértéke USD-ben metrikus tonnánként, az aktuális naptári negyedévet megelőző 9 naptári hónap során; go a 0,2 százalékos kéntartalmú gázolaj (tüzelőolaj) havi átlagárainak egyszerű számtani középértéke USD-ben metrikus tonnánként, ugyancsak az aktuális naptári negyedévet megelőző 9 naptári hónap során.

 • El a kezekkel a családtól!

  Válókeresetet adott be Tőkés László ellen felesége, Joó Edith, aki nemcsak kilátástalan jövőjét és jelenét, de közös múltjukat is visszaköveteli férjétől, a temesvári forradalom hősétől, az erdélyi magyar politika egyik főszereplőjétől.

 • Maga itt a tánctanár? Ezer kiló

  Karinthy Frigyes A súlyemelő c. novellájának hőse "erős fiú volt már kamaszkorában, annyi kétségtelen, s mikor az artistaügynök rábukkant (a parasztfiúkat mulattatta hajmeresztő mutatványokkal), nem sokat teketóriázott: azonnali hatállyal leszerződtette".

 • Komiszkenyér

  Dilemmáink II. (Mindenki barna tehene)

  A magaskultúrának sohasem volt olyan presztízse, mint a sötét középkor mélyén. A kolostorokat romboló, könyvtárakat égető barbár hordáktól megkímélt északi peremvidék ír, kelta lakói egyszer csak Európa kulturális központjában érezhették magukat.

 • Bajban a Manchester United - Zöld, sárga, vörös

  A Manchester United-AC Milan Bajnokok Ligája-visszavágó lefújása után David Beckham, a világ legismertebb futballistája a pálya közepén elköszönt mind a 74 595, őt felállva ünneplő szurkolótól, majd a játékoskijáró felé haladva felkapott egy zöld-sárga sálat, és avval a nyakában hagyta el az Old Trafford szent gyepét.

 • A Bush-kormányzat igazi arca - Egy óra a kínpadon

  John Yoo jogászprofesszort a Bush-kormányzat egyik szürke eminenciásaként tartja számon és gyűlöli az amerikai baloldali közvélemény. A terror elleni háború során elkövetett állítólagos elnöki jog- és alkotmánysértések közül alig van olyan, amit ne varrnának a nyakába.

 • Mi az, hogy vádalku? - Mint a filmeken

  A választások előtt hirtelen megszaporodott korrupciós ügyeknél gyakran fölmerül, hogy a gyanúsított esetleg vádalkut kötött a hatósággal. A magyar jogrendben valóban létezik a vádalkuhoz hasonló intézmény - de nem ilyen ügyekben.

 • Csapás a Kiskunhalas környéki szexiparra - Közös ügyek

  Kiskunhalason széles társadalmi összefogással eltávolították a prostituáltakat a városba vezető főutak mellől. Az egyelőre országosan is egyedülálló fordulathoz szükség volt a hatóságok régóta várt ébredésére és a helyi civilek elszántságára.

 • A Fidesz és az energiapolitika - Átkapcsolás előtt

  Energetikáról jószerivel soha nem esik szó a kampányokban, noha ezermilliárdok forognak az iparágban. Ráadásul egy kormány, ha odafigyel e területre, rövid távon is látványos és népszerűség-növelő sikereket érhet el.

 • "Legalább kétezer euró" - Berlinger Edina közgazdász az európai diákhitelről

  Néhány év múlva valósággá válhat, hogy diákhitel segítse azokat a hallgatókat is, akik tanulmányaikat legalább részben valamelyik európai egyetemen szeretnék végezni. A hitelkonstrukciót kidolgozó szakértők többsége korábban a magyar diákhitelezés létrehozásában is részt vett.

 • A holokauszttagadás-ipar - Gázkamrától az internetig

  "Mindent örökítsetek meg, szedjétek össze a filmeket, szedjétek össze a tanúkat, mert egyszer eljön majd a nap, amikor feláll valami rohadék, és azt mondja, hogy mindez meg sem történt." Állítólag ezt mondta Eisenhower tábornok, miután a saját szemével látta, hogy mit műveltek a nácik a táborokban.

 • tévésmaci - BOLOND LENNÉK

  Hát bolondok maguk? Mert ha nem, akkor is keressenek gyorsan egy április elsejei rendezvényt, és ha szerencséjük van, annyira másnaposak lesznek, hogy elfelejtik bekapcsolni a tévét. Pénteken (április 2.) reggel kilenckor kezdi sorozatban vetíteni az m1 a Wagnert, ami inkább a "Na, mi újság Wágner úr?

 • mi a kotta? - Az utolsó napok szentjei

  "A híres zenetanár, Francesco di Feo tanítványai közt volt egy húszesztendős növendék, Pergolese (sic!), finom idegzetű, egzaltált fiú. A San Luigi di Palazzo gyülekezete ezt bízta meg a Stabat Mater zenésítésével.

 • rés a présen - Fontos széljegyzetek - Kárpáti Dodi trombitás

  rés a présen: A Quimbyben játszol, ami nagyüzem. Hogyan lehet ennyi év után is élvezni? Kárpáti Dodi: Idén áprilisban lesz tíz éve, hogy a Quimby meghívott a "nagyüzembe".

 • chili&vanília - Piros tojás helyett

 • étel, hordó - ZÖLD BÉKA

  "A vendéglő az 1918-19-es évek óta kisebb megszakításokkal fogadja vendégeit. A vendégek hamar megkedvelték a vendéglőt.

 • kulthírek

  BALETT-BUDDHA Angelin Preljocaj Franciaországban élő albán koreográfus balettbe álmodta az ifjú Sziddhártha herceg útját az életörömök élvezésétől a megvilágosodásig: Siddhartha című darabját a párizsi Opera Bastille mutatta be.

 • film - DAYBREAKERS - A VÁMPÍROK KORA

  Kérjük azokat a jó nevű karakterszínészeket, akik az utóbbi időben egyetlen vámpírt sem szúrtak szíven, nem szívtak vért, és a nyílpuskát is nélkülözniük kellett, jelentkezzenek az Ausztráliában készülő új vámpíriáda, a Daybreakers forgatásán!

 • kiállítás - Páhi Péter: Új haverok

  A régi, kidobni való tárgyak, tárgy-roncsok művészetbe emelése régi törekvés, hol a nosztalgia, hol a humor, hol a fogyasztói társadalommal szembeni ellenérzések jegyében. Az eredeti funkció és az átértelmezés, az új kontextus feszültsége teszi izgalmassá és szórakoztatóvá vagy éppen elgondolkoztatóvá az ilyen alkotásokat.

 • lemez - BLOODIEST: I TOLD MY WRATH, MY WRATH DID ENDlemez - BLOODIEST: I TOLD MY WRATH, MY WRATH DID END

  A Cadaveres, a Superbutt, az MWS és az Ektomorf tagjaiból összeállt magyar szupergrupp a legjobb példa arra, hogy az eredetiségre való minimális törekvés nélkül, viszont jó adag profizmussal, korlátlan önkifejezési kedvvel és punkos lazasággal milyen iszonyat jó zenét lehet összedobni, látszólag csuklóból, azzal a céllal, hogy a zenészek az anyabandáikban már nem tolerált gyorsaságú vagy mélységű témáktól és a miattuk bent ragadt feszültségtől megszabaduljanak.

 • színház - TURBO FOLK

  A rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház előadása a kilencvenes évek elején, a délszláv háború kezdetén kialakult zenei irányzatra épül, melynek neve az előadás címe is.

 • sorozat - ÍRÓ ÉS KAMUHÕS

  Jason Schwartzman világéletében a geek-slacker-lúzer-okostojás-balfék vonalon mozgott, a csúcsra már pályakezdésekor (Wes Anderson: Okostojás) felért, azóta nincs mit bizonyítania. Hogy mennyire nincs mit, arról szól az Író és kamuhős című sorozat, a tartalomismertető szerint meg arról, hogy egy Jonathan nevű fickó regényírás helyett Chandler és némi fű befolyása alatt magánhekust játszik.

 • kiállítás - 20 RUHA EURÓPA SZÁMÁRA

  A Petőfi Irodalmi Múzeum nem először tesz kísérletet az irodalom és a divat ötvözésére: a tavalyi Szentkuthy-centenáriumot ünneplő kiállítás nyitó- és záróeseményein ez már megtörtént. Akkor múltbéli múzsának öltözött színésznők léptek ki a rögzített fényképekből és keltek életre 21.

 • könyv - TRENKA CSABA GÁBOR: EGYENLÍTÕI MAGYAR AFRIKA

  A Harmadik Birodalom nem először nyeri meg a második világháborút. Az alternatív történelmekkel játszó szerzők előszeretettel hozzák ki Hitlert győztesként, s játszanak el egy olyan világrenddel, melyben a fasiszták boldogan élnek, ha meg nem haltak, a kisember pedig, legyen apró, hithű fogaskerék, kisstílű nyerészkedő vagy sötétben bujkáló ellenzéki, két karlendítés között keveredik konfliktusba a rendszerrel.

 • lemez - LONELADY: NERVE UP

  A mostanában LoneLady néven tündöklő Julie Campbell Manchesterből érkezett, mint annyi kedvence és példaképe, de munkássága sokkal többre értékelendő a jeles előképei előtt való merő tisztelgésnél. A Warp kiadó legújabb üdvöskéje voltaképpen rendkívül egyszerű eszközökkel dolgozik: a gitáros-énekesnő one man show-ját többnyire egy dobgép egészíti ki - mint egykor a posztpunk/new wave időkben.

 • Opera - Megdőlt elmélet - Richard Strauss: A rózsalovag

  Személyes empíria, ám akár szakirodalommal is körülbástyázható vélelem: A rózsalovag színpadra állítása az operatársulatok egyik legnagyobb próbatétje, messze túl a Tannhäuseren, ám meglehet, még innen Berlioz operamonstrumán, A trójaiakon.

 • Film - A tévéelnök emberei - Dömötör Tamás: Czukor Show

  Csak a hecc kedvéért tegyük fel, hogy a tárgyalt ügydarab egy az egyben, szőröstül-bőröstül tárja fel a tényvalót, s mutatja meg hátulról, amit rendszerint elölről adatik meg szemlélhetnünk: a Maunika-show-t vagy Józsibarát műsorát, Balázst vagy az anyám kínját.

 • Film - Nem bánt az, csak megkóstol - Martin Zandvliet: Tapsvihar

  Alig kell pár napot aludnunk, s a mozikba kerül egy cseh film, az lesz a címe, hogy Nem félünk a farkastól. Hogy miért épp ez, az még a jövő titka, hiszen a hírek szerint valamit a Piroska és a farkas meséje körül kapirgál.

 • Kiállítás - A Monarchia arcképe - Surányi Miklós: Ghost Science

  Amióta magam is telektulajdonos lettem, mélyebben átélem a kispolgárság hétvégi építészetének vizuális abszurditását. Az én házamban például egy nyírfa tartja belülről a tetőt, mert az előző tulajdonos így próbálta megakadályozni a hótömeg miatti újbóli beszakadást.

 • Színház - Sok tejföl - Heltai Jenő: Naftalin

  A könnyű szokott igazán nehéz lenni - a Radnóti Színház például az Anconai szerelmesek fanklubteremtő sokéves szériája óta keresgéli az utódot: az úgynevezett felhőtlenül szórakoztató produkciót. Sikeresnek, ízlésesnek, nívósnak és szellemesnek nehéz lenni egyszerre, márpedig pont ez a feladat.

 • Amikor kutyát fogunk enni - Phil Elverum - Mount Eerie

  A washingtoni Phil Elverum The Microphones nevű zenekarával elkészítette az elmúlt évtized egyik alaplemezét (Glow pt. 2, 2001), majd a projekt nevét Mount Eerie-re változtatta, saját kiadót alapított, és egy telet Norvégiában töltött magányosan az erdőben.

 • "Erre születni kell" - Simicz Sándor közönségrendező

  Húsz éve dolgozik a televíziós szakmában, volt már szerkesztő, műsorvezető, riporter és rendező is. Hazánk egyik első "hivatásos buzdítóembere" a kereskedelmi televíziózás afféle porondmestereként a stúdióban ülő nézőket irányítja, lelkesíti és szórakoztatja egyszerre; első filmszerepében, a héten debütáló Czukor Show-ban önmagát alakítja.

 • "Állandóan lopok" - Paprika Steen színésznő

  Születésnap, Oké!, Hogy szeretsz?, Ádám almái - Paprika Steen minálunk is ismert, népszerű filmjei. A dánok dívája elegánsan túllépett a Dogmán, s rendezőként is kipróbálta magát. A színésznővel a héten mozikba kerülő Tapsvihar apropóján telefonon beszélgettünk.

 • "A nagy felügyelők korszaka lejárt" - Didier Daeninckx és Jean-Bernard Pouy a francia krimikről

  A francia detektívregény mai állásáról tartott előadást a Francia Intézetben a krimiirodalom három szakértője, Francis Mizio, Didier Daeninckx és Jean-Bernard Pouy, akik nemcsak tanítják, de művelik is a műfajt. A Narancs a roman noir iskola két ismert alakját, Daeninckx és Pouy urakat kérdezte.

 • Könyv - "Míg van füldugó" - Kertész Imre: Haldimann-levelek

  Kertész Imre életműve úgy épül föl, akár a gyöngykagyló: közepébe a makulátlan remekmű, a Sorstalanság van beágyazva, melyet a többi fontos, többnyire a főmű továbbgondolásaként, ahhoz fűzött regénykommentárként olvasható fikciós mű vesz körül, mint A kudarc vagy a Kaddis; aztán jön a szerző szintén figyelemre méltó esszéisztikája, naplóregényei: a Gályanapló és a Valaki más, végül pedig az életmű külső burka következik, azok a szükségszerűen megszülető szövegek és könyvek, melyek minden élő és alkotó szerző működését kísérik: a különböző interjúk, nyilatkozatok és életrajzi töredékek, melyekből immár csak nehezen kiszoríthatók a Kertész által olyannyira megvetett "anekdotikus" elemek, a művészi megformálásra nem kerülő (vagy arra nem alkalmas) életanyag, melynek ismeretére mégis igényt tart az utókor és a kortárs közönség, amely hálás minden olyan nyomért és információért, mely a nagy művészi alkotások keletkezését, működésének titkát, szerzőjük gondolkodásmódját segíthet jobban megérteni.

 • "Visszatolni a térképre"

  Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója

  A hányatott sorsú Pesti Magyar Színház újabb állomáshoz érkezett: új igazgatója, Őze Áron színész, aki 19 éve a társulat tagja, nem békés folytatást ígér, hanem átszervezést, a pazarlás és ésszerűtlen működés gyors felszámolását, új repertoárt.

 • "Soha nem másolunk!" - Frédéric Carrion mesterszakács

  Segédként kezdte, végigjárta a szamárlétrát, tíz évet húzott le különböző - főleg párizsi - éttermekben, míg "head chef" lett Londonban. Ezt követően nyitotta meg a burgundiai borvidék egyik településén, Virében saját éttermét, a Relais de Montmartre-ot, amely tavaly kapott Michelin-csillagot.

 • Konyhai kémia XIX. Tüskés bőrű barátunk - Aloe vera

  Az Aloe vera a népi hiedelmekben valóságos csodaszerként tűnik fel, kedvező hatásainak se szeri, se száma - kár, hogy ezek jó részét nem nagyon igazolták a gonosz tudósok.

 • Internetpornó-függőség - Magányos szívek klubja

  Az internet elterjedésével a pornográfia végképp hétköznapi tömegszórakoztatási áruvá vált. A könnyű hozzáférés is ludas abban, hogy egyre többen válnak a műfaj betegévé. Nagy részük el sem tudja képzelni, hogy kezelésre szorulna.

 • cyberhírek

  CALYPSO A Cassini-űrszonda sikeresen megörökítette a Calypso nevű holdat a Szaturnusz körül. Az apró égitest mindössze 21 kilométer átmérőjű, és korábban egyetlen űrszonda sem közelítette meg annyira, hogy részleteket azonosíthasson rajra.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...