• MaNcs 22. évf. 16. sz. (2010. 04. 22.)
  Interjú

  "Látható, hogy merre nem lehet továbbmenni"

  Nádas Péter író a választás utáni Magyarországról

  "A mindenkitől és mindentől való függetlenség esztelen vágyában azonban van néhány olyan mozzanat, amit komolyan kell venni. De a bezárkózás, az izoláció valójában nem tartozik a függetlenségi hagyományhoz, hiszen az a felvilágosodáshoz, a francia forradalom univerzális értékeihez kötődik, s ezért nehezen egyeztethető a nemzeti konzervatív hagyománnyal, amely egy másik univerzális értékrendet követ."

  2010 / 16
 • Újmagyar - Értelmezési problémák Orbán Viktor sajtótájékoztatóján

  A választás első fordulója utáni első nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol természetesen komoly érdeklődés övezte a leendő miniszterelnök kormányzati terveit, Orbán Viktor meglehetősen kemény és konkrét kérdést kapott.

 • Az ártatlanság kora

  Az LMP, a néhai Fidesz, meg a reálpolitika

  Szögezzük le az elején, hogy az idei parlamenti választások első fordulója, ahogy már előre sejtettük, földcsuszamlásszerű fordulatot hozott a magyar pártrendszerben. A lehangoló összképen belül az egyetlen üdítő kivételt, zöld színfoltot a Lehet Más a Politika lefordíthatatlan nevű, párttá tömörült civil mozgolódás meggyőző eredménye jelentette.

 • A hit hegyei

  A rendszerváltás utáni magyar történelem leghosszabb (konkrétan 2006 ősze óta tartó) választási kampánya ért véget a múlt vasárnap (április 11-én). E furcsa kampány céljaiban is eltért az eddig megszokottaktól, hogy tudniillik szavazókat kell szerezni, sokkal inkább arról szólt, hogyan kell egy pillanatnyi állapotot három és fél évig fenntartani: egy érzést konzerválni úgy, hogy ha majd felnyitjuk a konzervdobozt, frissességéből mit sem vesztve fejtse ki hatását.

 • Ott nyugszik

  A döntést, hogy a tragikusan elhunyt lengyel államelnököt, Lech Kaczynskit és hitvesét a krakkói Wawelben, a Szent Szaniszló-székesegyházban temethetik el, hivatalosan a székesegyház gazdája, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek hozta.

 • Maga itt a tánctanár?

  A háborúnak vége

  A Fidesz elsöprő győzelmével lezárult egy tizenkét éve tartó háború. Kérdés, hogy most a szabadrablás vagy az újjáépítés időszaka következik-e. Történelmi példák sorát lehet hozni arra is, hogy a győztes hadizsákmánynak tekinti az elfoglalt országot, és arra is, hogy okos intézkedésekkel sikeresen pacifikálja - meg arra is, hogy jó szándékú, de buta intézkedésekkel sikertelenül.

 • Komiszkenyér

  Dilemmáink III. (Humanizmus télen

  Ha igaz a már évek óta fel-felröppenő hír, miszerint a posztmodern kornak vége, akkor mi most egy negyedik idődimenzióban, valahol a jövőn is túl leledzünk. A "modern" ugyanis eredeti latin formájában (modo) annyit tesz, hogy "éppen most", "jelenleg".

 • Olvasói levelek

  Választás után Magyar Narancs, 2010. április 15. Kedves Szerk., már pár hete, hogy nagyon nem értem, miért írja a Narancs folyvást, hogy nem tudható, mit ígér(t) Orbán Viktor, mit tartogat a Fidesz a választók, az ország számára.

 • Thaiföldi válság - Színek és évek

  Hatodik hete, valójában azonban immár ötödik éve tart a thaiföldi válság, amelynek a mostani csúcspontján, április 10-én 25 halottja volt a bangkoki utcai összecsapásoknak - katonák és civilek vegyesen. A továbbra is százezres nagyságrendben tüntető, több közlekedési csomópontot elfoglalva tartó vörösingesek új választásokat követelnek, a kormány türelmet kér a bonyolult helyzet megfontolt rendezéséhez, a hadseregen belül a megosztottság veszélyes jelei mutatkoznak, a palota hallgat.

 • Váci mélygarázsügy - A végét várják

  Meglepő fordulatot hozhat a váci mélygarázs ügyében a civil összefogás. A tét kisvárosi léptékben mérve óriási, hiszen 700 millió forint támogatástól esik el a település, ha nem tartja a határidőket.

 • Homályban hagyott Fidesz-tervek - A maga idejében

  Ha a Fidesz eddig nem kötötte a választók orrára a terveit, akkor azon sincs mit csodálkozni, hogy a választás második fordulója előtt is legfeljebb csepegtet. A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy az ellenzéki időszak alatt sem derült ki semmi az elképzeléseiről.

 • Angyalföld választás előtt - Tuti tippek

  Az országban alig maradt négy-öt olyan egyéni választókerület, ahol a szocialista jelölt valódi eséllyel száll harcba az április 25-i második fordulóban. Budapest XIII. kerületének mindkét körzete ilyen hely.

 • Hagyó Miklós fővárosi felemelkedése és bukása - A hatalombróker

  Ha a Fidesz kaszárnya, az MSZP kupleráj - tartja a kilencvenes években született szállóige. Az utóbbit használta ki Hagyó Miklós, aki pár év alatt maga alá gyűrte a teljes fővárosi MSZP-t, hogy aztán királycsinálóként beleszóljon pártja legfelsőbb ügyeibe is.

 • Égi csibészek

  Jean-Pierre Jeunet: Micmacs - (N)Agyban megy a kavarás

  A világ alapvetően két részre osztható: azokra, akiknek tetszett Amélie csodálatos élete, és azokra, akiknek nem (most hagyjuk azokat, akik a haverok előtt letagadják, hogy imádják, meg azokat is, akik ki nem állhatják, de egy [első] randi pozitív végkimenetele érdekében a top5 filmjeik közé sorolják).

 • "Párizst kivégeztem" - Jean-Pierre Jeunet filmrendező

  Autodidakta filmes. A Delicatessennel tűnt fel, az Elveszett gyerekek városával tűnt még feljebb, majd kis hollywoodi kitérőt (Alien 4.) követően megrendezte az Amélie csodálatos életét, melynél exportképesebb francia filmet azóta sem látott a világ.

 • A szőttes alatt - Pejó Róbert rendező

  Elfriede Jelinek Kézimunka című drámája az 1995-ös burgenlandi cigánygyilkosságok alapján íródott, a darabot 1996-ban az év legjobb német nyelvű drámájának választották. A darab hazai bemutatója - április 21., Trafó - előtt az anyai ágon román, apain magyar származású, Amerikában élő filmrendezővel, Pejó Róberttel beszélgettünk színházi debütálása apropóján.

 • chili&vanília - Hagymát hagymával

  Dübörög a diétaszezon, a csapból is a tutibiztos trükkök folynak. Mértékletesség, változatosság, szezonalitás, kis adagok, egy csepp luxus és izgalom, élvezet, sok folyadék, és naponta egy pohár pezsgő - dióhéjban ez a titka például annak, hogy a francia nők miért tudnak olyan irigylésre méltóan karcsúak maradni a vajas croissant-ok, pompás libamájak és créme brulée-k mellett.

 • rés a présen - Eljött az ideje - Both Gabi sanzonénekes, szervező

  rés a présen: Mostanában keveset hallunk énekelni, gyerekirodalommal foglalkozol. Miért? Both Gabi: A gyermekirodalmat érdemes komolyan venni.

 • tévésmaci - Lexebb állat a tapír

  Amikor Sztupa és Troché az első tavaszi napsütést meglátta, épp vidéken robogott a gőzparipa. Vitte, vitte hőseinket egy távoli kis faluba, ami még a szomszéd falutól is nagyon messzire esett, de annyira, hogy át is kellett szállni, konkrétan egy nagy fánál, ami látszólag a mező közepén helyezkedett el, s tagadhatatlanul kétfelé ágazott alatta az út, már ha azt a kétszer két vaskosabb keréknyomot útnak lehetett nevezni.

 • mi a kotta? - Csata a Csúd jegén

  Lányokkal cicázik, és alászáll az Alvilágba, Tuoni földjére, hogy ott Tuonela hattyújára vadásszon, rútul megöletik, majd - amint az egy vérbeli mitológiai alaktól méltán elvárható - holtából új életre kél, s visszatér az övéihez - a Kalevala olvasói vagy éppen Kazimir Károly egykori körszínházi működésének figyelmezői mindezekből alighanem már rá is ismertek a léha, ám szeretetre méltó Lemminkäinen alakjára.

 • étel, hordó - AKÁCOS

  A kép megtévesztő. Műemlék jellegű, barokk r.

 • kulthírek

  GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Rubin Szilárd: 1945 után költőként indult, az 50-es években szocreál regényekkel folytatta. 1963-ban jött ki a főművének számító, s a 80-as évek elején, majd nemrég újra fölfedezett, tavaly német nyelvterületen is sikert arató Csirkejáték: "vad és szentimentális, feszes ritmusú, hatásos ellenpontozásokkal felépített regény" - írta róla Keresztesi József (Narancs, 2006.

 • dvd - A FEHÉR LOVAG

  A fantasy lenyomta Ivanhoe-t, semmi kétség: a globális felmelegedés végleg taccsra tette a jégmezők összes megmaradt lovagját. Mindez alkalmasint monetáris okokra vezethető vissza, középkori kalandfilmet forgatni majd' annyiba kerül, mint valami ködös marhaságot mindenféle cifra szerzetekről, hülye nevű, ecsetfülű, nyilazó hermafroditákról, kaporszakállú, csuhás falvédőfigurákig.

 • könyv - RICHELLE MEAD: VÁMPÍRAKADÉMIA II. DERMESZTÕ ÖLELÉS

  A vámpírok újrafölfedezése az Egyesült Államok válasza a brit varázslódömpingre: legalábbis a Harry Potter óta mind népszerűbb fantasy irodalom frontján. Az amerikai vampirológusok mindenesetre nem sokat vacakoltak, ezerszer bizonyított tinisztorikat (első szerelem, örök barátság stb.

 • koncert - RECOIL

  Történhettek volna olyan dolgok, amik megakadályozhatták volna, hogy Alan Wilder 16 év után ismét színpadra álljon, de az izlandi vulkánkitörés és az ennek következtében elrendelt repülési tilalom nem tartozott ezek közé: miután kiderült, hogy az értelemszerűen megnőtt jegyigénylés miatt vonattal sem tud jönni, fogta magát, és elvezetett Londontól egészen Budapestig.

 • lemez - ADAM GREEN: MINOR LOVE

  A popzenében bármi megtörténhet. Például az is, hogy világra szóló sikert arat egy dal, amelynek egy részében csak kappanhangon elővezetett dudorászás van.

 • animációs film - 9

  A James Cameron által majd' három évtizede feldobott, folytatásokban, utánzatokban és tévésorozatokban tovább boncolgatott "Az emberek vagy a gépek győznek?" kérdését végre-valahára megválaszolta valaki: a rongybabák.

 • lemez - THE KNIFE / MT. SIMS / PLANNINGTOROCK: TOMORROW, IN A YEAR

  2006-ban a Pitchfork honlapján volt egy interjú a svéd elektropopduóval, amelyben a következőket jelölték meg hatásaikként: David Lynch, Aki Kaurismäki, a koreai filmek, a Trailer Park Boys zenekar, a Donnie Darko című film és a Doom játéksorozat.

 • könyv - LYNN BARBER: EGY LÁNYRÓL

  Lynn Barber brit újságírónő kedvenc időtöltése a madárlesés. Ha erről ír, ami könnyen megeshetett volna, hisz' eredetileg erre kérte fel egy angol magazin, nyilván abból is valami személyes és érdekfeszítő kerekedik, legfeljebb nem Nick Hornby, hanem David Attenborough készít belőle filmet.

 • lemez - ROBERT BABICZ: IMMORTAL CHANGES

  A lengyel születésű, de gyerekkorától német környezetben felnőtt (mostanság éppen Kölnben élő és alkotó) Babicz rég ismert delikvens a nemzetközi techno/house világban. A kilencvenes évek elején, még Rob Acid (továbbá Acid Warrior, Department of Dance, s valahány név a naptárban.

 • Koncert - Az erő velünk volt - A Ken Vandermark-Paal Nilssen-Love-duó Budapesten

  Már ötkor ott topogok a hajón: várjuk a mai improvizatív dzsessz királyát, Ken Vandermarkot és társát, Paal Nilssen-Love-ot. Ám kiderül, hogy amerikainak se mindig jó lenni, a magyar-román schengeni határon például biztosan nem.

 • Film - Hullanak jobbjaink - Antoine Fuqua: Brooklyn mélyén

  Egyesek szerint Brooklyn metróval, mások szerint viszont a filmművészet eszközeivel közelíthető meg a legjobban. Aki az utóbbiakat választja, még nem biztos, hogy lemondott a tömegekkel való együttmozgásról, hisz a hely fotózkodásra mindig kapható szelleme csak úgy vonzza az autentikus utca- és/vagy dohányszagra vágyó filmeseket.

 • Színház - Mozgásban - Samuel Beckett: Godot-ra várva; John Arden: Élnek, mint a disznók

  Itthon mostanában sokat beszélnek a fizikai színházról. Nem firtatom, miért és miért most - a fővárosi egyetemen mindenesetre lett egy olyan szak, amit így hívnak. Leginkább valami olyasmiről lehet szó, hogy néhányan nekiálltak lebontani a hagyományos tánc- avagy mozgásszínházat és az ugyancsak hagyományos színházat elválasztó falat, bár ennek létében sem vagyok nagyon biztos, így most a nemlétében sem.

 • Kiállítás - Polgári műfajok - Szín, fény, ragyogás - Márffy Ödön (1878-1959) gyűjteményes kiállítása

  Márffy Ödön életműve első pillantásra az, aminek hirdetik: szín, fény, ragyogás. Más szóval par excellence festőiség, szakmai siker, polgári életöröm. A műkereskedelem és a szélesebb nagyközönség egyik kedvenc festője derűs és problémamentes művészként él a köztudatban, aki nem volt szélsőségesen modern, csak annyira, hogy a műkedvelő sznobizmusnak még éppen imponáljon.

 • Egy jól megcsinált élet - Ádám Ottó (1928-2010)

  Már életében a múlt alakjává vált. Meglehet, ha a Madách Színház 2008-ban nem ünnepli meg egykori direktorának, főrendezőjének és nemtőjének 80. születésnapját, sokan már rég eltávozottnak hitték volna a szakmai pályafutását bölcs eleganciával bevégző Ádám Ottót.

 • Vezekeljen kicsit - Lanczkor Gábor: A mindennapit ma

  Nem mintha ez olyan fontos lenne, de a főszereplő viszonylag könnyen azonosítható. A könyv felénél kerül elő a régi történet, amikor Fülöp atya megkérte az állítólag szent víziókkal megvert-megáldott apácát, húzza le róla sáros bakancsát, majd miután az megbotránkozott, nagyot röhögve fordult sarkon: "Ez a nő nem lehet szent!

 • Rabszolgasors - Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!

  Kegyetlen dolgok történnek a brit-nigériai - egy korábbi, családtörténeti ihletésű regényében egyéb nációjú ősöket is felvonultató - írónő parabolaregényének fordított világában. Doris Scagglethorpe-ot, egy káposztatermelő angol paraszt lányát egy szép napon elrabolják a rabszolgavadászok, és miután túléli a tengeri utazás minden nyomorúságát, beleégetik a vállába új tulajdonosa nevének a kezdőbetűit, belőle pedig Omorenomwara lesz, egyetlen dolga pedig a feltétlen engedelmeskedés.

 • Elveszett paradicsom - Mikó Árpád: A reneszánsz Magyarországon

  Mindig hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az európai reneszánszra, mint az emberiség egyik aranykorára. Megvalósult álomként merül fel a képzeletben ez az időszak, amely egy még régebbi aranykor, a görög-római antikvitás bűvöletében élt, és zseniális művészetében mintegy újjászülte.

 • Zsákút - Dave Eggers: Ahol a vadak várnak

  A tavaly bemutatott, azonos című mozifilm (nálunk DVD-n került forgalomba) adta az alapot e regényhez (szerzője forgatókönyvíró-társ volt a rendező Spike Jonze mellett) - ám mindkettő jócskán eltávolodott a forrásul szolgáló eredetitől.

 • Nem tudják, hogy kém - Adam LeBor újságíró, krimiszerző

  Évek óta Budapesten él, tudósítja a The Times és a The Economist olvasóit, könyvet írt az ENSZ mulasztásairól, valamint az arabok és zsidók együttéléséről Jaffában. Tavaly előállt egy krimivel, aminek főhőse Budapesten próbálja felgöngyölíteni az Európai Unió és a nácik közös összeesküvésének szálait.

 • Elsüllyedt szerzők XXV.

  Valakit visz a víz

  Zilahy Lajos (1891-1974)

  Pályafutásának csúcsán alighanem ő volt a legnépszerűbb és legbefolyásosabb magyar író: regényei, színdarabjai és filmjei tömegeket vonzottak, s szavának komoly közéleti súlya volt. Néhány műve, túl politikai és stílusfordulatokon, máig sokak kedvence, ám azt kevesen vitatják, hogy Zilahy nemcsak a közép-, de egyszersmind a másodosztály írója volt.

 • A domináns Balkán - Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - világirodalom

  1. Seamus Heaney: Hűlt hely (Ford.: Ferencz Győző et al. Kalligram, 2010) - 127 pont 2. Cormac McCarthy: Az út (Ford.: Totth Benedek.

 • Otthon az inkognitóban - W. G. Sebald: Szédület. Érzés

  Az 1944-ben a bajor Weltach am Allgäuban született és 2001-ben választott hazájában, Angliában egy autóbalesetben meghalt W. G. Sebald (aki keresztneveit túl germánosnak vélve csak a monogramját adta meg írásai élén) Thomas Bernhard társaságában a legmélyebb német nyelvű író volt 1945 után.

 • Bike polo - Üssed, üssed, botocskám!

  A Hősök terén spanyol és japán turistacsoport, egy önjelölt evangelista és egy távirányítós autóval szórakozó páros mellett teszik le bójáikat a budapesti biciklis pólósok.

 • "Kiegyeztünk a lábszárban" - Végh József túszmentő

  Tizenhat évig volt nevelőtiszt a bátahalmai börtönben, közben elvégezte a tanárképzőt, majd a pszichológia szakot, és börtönpszichológus, klinikai szakpszichológus lett. 1993-ban hívták a rendőrség különleges szolgálatához túsztárgyalónak, de nevéhez fűződik az ún.

 • Kiállítás - Avar lófejek - Kincsem, Imperiál - Híres magyar versenylovak

  A képen fess kisasszony, bundát visel és fátylas kalapot, a szeme mintha félig hunyva lenne - maga a titokzatosság, a megfejtésre váró rejtély. Egyet lapozunk, s a képen egy fiatal nő látszik kiskosztümben, szemből, épp miránk néz - ugyanaz a személy, kétségtelen, de már jóval kevesebb a rejtély, felerősödtek a kijelentő hangsúlyok.

 • Élet a papagájokkal - Pulimadarak

  Gyerkó Tibor tizenkilencszeres, standard hullámos papagájt tenyésztő világbajnok több mint 300 madárral él együtt.

 • Hamufelhő és repülési káosz - Hull, csak hull reánk

  A modern kor legnagyobb közlekedési-repülési káoszát okozta egy korábban jelentéktelennek tűnő izlandi vulkán. Nem árt felkészülni arra, hogy ilyen esetek - s ennél súlyosabbak is - bármikor előfordulhatnak kontinensünkön.

 • cyberhírek

  Pornóvírus Egy új típusú vírus fájlmegosztó oldalakon fertőzi meg áldozatait, és közzéteszi netes tevékenységüket, majd pénzt kér az eltüntetéséért. A gyanú szerint a program mögött egy hosszabb ideje tevékenykedő bűnszervezet állhat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...